Corsica, het eiland van de schoonheid

Mooie zandstranden, kleine door rotsen ingesloten baaien en kraakhelder water maken het aanbod van Corsica zo attractief. Maar minstens zo aantrekkelijk is de bergwereld van het eiland. Met zijn 2.700 meter hoge top behoren de bergen van Corsica tot de hoogste in het Middellandse Zee gebied. Het binnenland is volledig ongerept, dat maakt het eiland zo bijzonder. Met meer dan 2.000 plantensoorten biedt Corsica een verbluffend kleurenveelvoud. Stel eens voor dat alleen het Parc Régional Naturel de Corse (natuurpark) ongeveer één derde van het eiland inneemt. Vijf natuurbeschermde parken beschermen een bijzonder flora en fauna. De eilanden Finocchiarola en Scandola – die door UNESCO tot het werelderfgoed zijn benoemd – vormen over het land en de zee een natuurbeschermgebied. In het lagunelandschap van Etang de Biguglia nesten 127 watervogelsoorten.

Een geweldige strandvakantie

Kristalhelder water, wit fijn zand, lange stranden of kleine baaitjes: De 1.000 kilometer lang beschermde kust biedt een bijzonder veelvoud, ontelbare watersportmogelijkheden en een watertemperatuur die zelfs in oktober nog bij 20˚C ligt.
Oorspronkelijk zijn de stranden in het noordoosten. Turkooisblauw straat het water in de Balagne rond om het havenstadje Ile Rousse voor bonte rotsen. Ongerepte natuur en een veelvoudige planten- en dierwereld wachten aan de Golf van Porto net zo op de ontdekkers als de schitterende stranden en de imposante klippenlandschap van Calanche. Wie relaxen wil, zoekt zijn lievelingsbaai uit en geniet van de pure ontspanning. Sportieve gasten zullen van de vele activiteiten verbaasd zijn: Zeekajak, jet- en waterskiën, duiken of surfen. Zeilers hebben de moeilijke keuze: Voor anker gaan in één van de geliefdste jachthavens of voor anker gaan in een romantische baai.

Gastronomie op Corsica

Al vanaf de tachtiger jaren begonnen enkele boeren met biolandbouw. In 2006 werden 3.118 hectare verbouwd. Het eiland heeft 127 boeren. De biolandbouw biedt veel: Onder andere worden fruit, groenten, kaas, vlees rijkelijk geproduceerd. Hierdoor heeft Corsica een wisselrijke en smaakvolle gastronomie. Het beschikt over de beroemde kaas Brocciu, de honing van Corsica en 9 wijngebieden.

Corsica bewaart haar traditie in ritme van de verschillende jaargetijden. Zij verwent het gehemelte met de authentieke landsproducten van hoge kwaliteit (worstwaren, wijn, kaas, honing, olijfolie…). De route ‘Sens Authentiques’ brengen talrijke bereiken samen, zoals agrarische economie, toerisme, handwerk, cultuur en handel. Deze straten lopen over heel het eiland en geven de reizigers de mogelijkheid Corsica uit alle perspectieven te leren kennen.
In het hart van Castagniccia, het karakteristieke landschap van Corsica, gaat men op verkenning van ontelbare dorpen die om de Monte San Pedrone verstrooid liggen. Een honderd jaren oude kastanjenbos trekt langs de route, waarvan het symbool de ‘broodboom’ is.
In deze omgeving moet u niet vergeten, naast vlees- en worstwaren, de typisch Corsicaanse Pulenta te proberen. Dit wordt uit kastanjemeel gemaakt. Maar ook de andere specialiteiten zoals ‘migliacci’ – de overheerlijke keukenspecialiteit – die op kastanjebladeren gebakken wordt, zijn het proberen waard. En daarbij kunt u zich met een bier uit kastanjegist of een prikkelend mineraalwater Orezza verfrissen.

Actieve vakantie in een ongerepte omgeving

De bewoners hebben in de laatste jaren veel in nieuwe wegen voor wandelaars en fietsers geïnvesteerd. Een bijzondere ervaring voor fietsers en wandelaars zijn de kleinere en grotere beken, die met kristalhelder en verfrissend koel water onderweg altijd weer voor een gelegenheid tot verfrissing zorgen.
Overal leiden wandelwegen midden in het oorspronkelijke en grote Corsica. De bekendste wandelroute is de GR 20, die Laenzana (regio Calvi) met Conca (regio Porto-Vecchio) verbindt en door een wilde hooggebergte landschap gaat. Deze zware weg telt tot de wereldwijd ‘Mare e Monti Nord’ van Cargèse naar Calenzana en ‘Mare e Monti Sud’ van Porticcio naar Propriano. De grote wandelwegen verbinen de beide kusten. De ‘Mare e Mare Sud’ is het hele jaar begaanbaar.

Ook voor de mountainbike is Corsica prima geschikt, voor families en voor sportieve uitstapjes. Honderden boswegen, wandelwegen en kleine straten kunnen het hele jaar door gebruikt worden. Bijna 2.000 kilometer wandelwegen staan ook voor ruiters klaar. Zij leiden naar steden en dorpen, die over de straten niet bereikbaar zijn.
© 2009 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Strandvakantie CorsicaCorsica, het Franse eiland, heeft alles voor een zeer geslaagde strandvakantie: prachtige lange stranden, heerlijke zome…
Wijn uit CorsicaWijn uit CorsicaCorsica is een van de oudste gebieden op de wereld waar wijn wordt verbouwd. Corsica is een Frans eiland en ligt in de M…
Veerboten naar CorsicaCorsica is een eiland in de Middellandse Zee. Het eiland ligt voor de Italiaanse kust, Corsica hoort echter bij Frankrij…
Mogelijkheden om gratis te sportenMogelijkheden om gratis te sportenBij sporten denken veel mensen aan betaald sporten, zoals in een sportschool of een zwembad. Een veel genoemd excuus om…

Tips tijdens een regenachtige dag in Berchtesgaden, BeierenBerchtesgaden is een gemeente in Beieren, Zuid-Duitsland. Een groene en bergachtige omgeving waar veel wandelwegen in de…
Ronda: kloof, stierenvechters en struikroversRonda: kloof, stierenvechters en struikroversRonda is een van de oudste steden van Spanje die velen tot de verbeelding spreekt. “Verheven, eminente stad voor wie de…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.