Ninove: 9 mooie plekjes en bezienswaardigheden

Ninove: 9 mooie plekjes en bezienswaardigheden Ninove is een gezellig stadje in de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen en heeft een aantal interessante bezienswaardigheden en mooie plekjes. De stad ligt tussen Geraardsbergen en Aalst, twee bekendere steden van de Denderstreek. Als toeristische bestemming of daguitstap is Ninove wat minder populair. Dat is jammer, want het heeft toch heel wat te bieden. Pronkstuk van de stad is de middeleeuwse gotische Koepoort, gevolgd door de O.L.V. Hemelvaartkerk of 'Abdijkerk'. Maar er zijn nog veel meer historische gebouwen, standbeelden en monumenten. Onderweg proef je de lekkere Witkap en kun je winkelen in het Ninia Shopping Center. Kortom, deze stad ontdekken is zeker de moeite waard.

Bezienswaardigheden in Ninove

Legenda
A. O.L.V. Hemelvaartkerk
B. Koepoort
C. Archeologische site
D. Oud Stadhuis
E. Twijnster
F. Ninia Shopping Center
G. Hospitaalkapel / Dienst toerisme
H. Brouwerij Slaghmuylder


Bezienswaardigheden en mooie plekjes in Ninove: wat zien en wat doen?

Ninove is niet de bekendste toeristische trekpleister van de Vlaamse Denderstreek. Toch is het een leuke dagtrip. Het stadje ligt ten zuiden van Aalst en ten noorden van Geraardsbergen. Wie de stad bezoekt ontdekt heel wat mooie bezienswaardigheden, monumenten, standbeelden en kunstwerken. Gezellige pleintjes en cafeetjes zijn er ook, de perfecte locatie om het lokale Witkapbier te proeven. Wat moet je zien en doen in Ninove?

De Koepoort: bezienswaardigheden in Ninove / Bron: Johan Bakker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Koepoort: bezienswaardigheden in Ninove / Bron: Johan Bakker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Koepoort

Misschien wel het mooiste plekje van Ninove en een van de grootste bezienswaardigheden is de prachtige gotische Koepoort, een overblijfsel van de middeleeuwse stadsomwalling uit de veertiende eeuw. Ninove was toen helemaal door een muur omgeven, met alleen vier stadspoorten als uitweg. Jammer genoeg gingen drie van de vier poorten in de loop der jaren door de uitbreiding van de stad verloren, maar de mooie Koepoort bleef bewaard.

De poort dankt haar naam aan de boeren, die met hun koeien dagelijks via de poort de stad binnentrokken. Het straatje naast de Koepoort, de ‘Vestbarm’, was in die tijd de stadsgracht.

Het gebouw had in de geschiedenis verschillende bestemmingen. Het was ooit een woning, maar ook een opslagplaats voor wapens en zelfs een tijdje een gevangenis. Sinds de grondige restauratie van 2012 gebruikt men het zaaltje in de Koepoort vooral voor socio-culturele evenementen zoals lezingen en concerten.

Aan de Koepoort is een leuke legende verbonden. Toen de naburige stad Aalst in de middeleeuwen Ninove wou binnenvallen deden de inwoners in allerijl de stadspoorten dicht. Maar men vond de sleutel van de Koepoort niet. Daarom sloot men de poort met een wortel. Een ontsnapte ezel krabde de wortel uit het slot en peuzelde hem op, waardoor de Aalstenaars vrije toegang tot de stad hadden. Het gaf de inwoners van Ninove de spotnaam ‘wortelkrabbers’.

De O.L.V. Hemelvaartkerk, een van Ninove's mooiste bezienswaardigheden / Bron: PMRMaeyaert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De O.L.V. Hemelvaartkerk, een van Ninove's mooiste bezienswaardigheden / Bron: PMRMaeyaert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

O.L.V. Hemelvaartkerk of ‘Abdijkerk’

Een van de fraaiste bezienswaardigheden van Ninove is de Abdijkerk. Ook het pleintje voor de kerk is erg mooi.

O.L.V. Hemelvaartkerk

De O.L.V. Hemelvaartkerk, ook wel 'Abdijkerk' genoemd, maakte deel uit van de vroegere norbertijnerabdij van Ninove. Het gebouw is een van de grootste barokkerken in Vlaanderen. Al in 1147 stond hier een abdijkerk, maar ze werd aan het einde van de zestiende eeuw verwoest. In 1640 besloot men een nieuwe kerk te bouwen. Het zou echter decennia duren voor het gebouw werd voltooid. Pas in 1727 werd de kerk ingewijd.

Neem even een kijkje binnenin voor het indrukwekkend interieur met bijzonder houtwerk. Let ook op de aangebouwde toren. Hij werd in 1844 voltooid en staat wat scheef: Ninove's versie van Pisa.

Pleintje

Het stemmige pleintje met het oorlogsmonument voor de kerk baadt in het groen. Er staan zitbanken en gedichten. Een oase van rust op een steenworp afstand van de drukke winkelstraat! Hier kan je even uitblazen en van de mooie omgeving genieten.

Archeologische site van Ninove

Achter de O.L.V. Hemelvaartkerk vind je een archeologische site, het resultaat van jarenlange opgravingen door archeologen en historici. Je ziet hier de fundamenten van de vroegere Premonstratenzerabdij die hier stond van 1137 tot 1825 maar verloren is gegaan.

In de omgeving van deze site kan je nog een paar andere overblijfselen van de vroegere abdij ontwaren: de vroegere ziekenboeg, de watermolen en een poortgebouw.

De Hospitaalkapel in Ninove / Bron: Henxter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Hospitaalkapel in Ninove / Bron: Henxter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Historische gebouwen

Ninove heeft een aantal goedbewaarde historische gebouwen. Het loont de moeite om ze te bekijken.

Hospitaalkapel van Ninove

In de Dekenijstraat vind je de oude Hospitaalkapel, een beschermd monument. Van dit gebouw was al sprake in 1268, toen de eerste statuten van het ziekenhuis werden opgesteld. Het was een opvangtehuis voor bedelaars, zieken en vermoeide reizigers.

Tip: Sinds maart 2017 is de toeristische dienst van Ninove in deze historische kapel ondergebracht

De Vlaeminckstraat

In deze straat vind je volgens heel wat inwoners van Ninove de mooiste huizen van de stad. De straat is vernoemd naar kanunnik Antoon De Vlaeminck. Hij stichtte hier in de zestiende eeuw het godshuis van Nazareth.

Huis Dooremont

Dit mooie gebouw vind je op de Graanmarkt bij de hoek met de Marktstraat. Het mooie pand heeft trapgeveltjes en werd wellicht gebouwd als portiershuis of inrijpoort van een hoeve in de tiende of elfde eeuw.

Brouwerij Slaghmuylder / Bron: Henxter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Brouwerij Slaghmuylder / Bron: Henxter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De brouwerij en de Witkap

Zoals elke stad in de Denderstreek heeft ook Ninove zijn eigen lokale specialiteit. In Geraardsbergen is dat de mattentaart, in Aalst de vlaai. Maar in Ninove proef je de ‘Witkap Pater’, een lekker blond bier. Je vindt het uiteraard in alle cafés van Ninove. Het bier bestaat in verschillende variëteiten: Stimulo, Dubbel en Tripel.

Brouwerij Slaghmuylder

Brouwer van de Witkap is 'Slaghmuylder' op de rand van de stad. Je kunt een bezoekje brengen aan de brouwerij. Zo leer je hoe dat lekkere bier na een lang proces uiteindelijk in je glas belandt.

Cafeetjes in Ninove

Waar kan je beter van een Witkap genieten dan in een van de gezellige, soms zelfs lekker ouderwetse cafeetjes van Ninove? 'Café Gambrinus' is een instituut, maar ook het authentieke café ‘Sint-Annakamer’ in de Biezenstraat is een aanrader. Je kan het café niet missen wanneer je na het pleintje voor de O.L.V. Hemelvaartkerk via de Dekenijstraat terug naar het centrum toe wandelt.

Standbeelden en monumenten in Ninove

Ninove staat boordevol mooie standbeelden en monumenten. Tijdens een wandeling door de stad kom je ze zeker tegen.

Marathonlopers en Wortelmanneken

Voor het Ninia Shopping Center staat het beeld van de marathonlopers. Het werd gemaakt door Jan De Groef en stelt hardlopers voor op het moment van de finish. Ook het beeld van het ‘Wortelmanneken’ vind je voor het winkelcomplex. Dit kunstwerk van Wilfried Willems was in 1981 het eerste carnavalsmonument in België.

Twijnster

Op de Graanmarkt staat de ‘Twijnster’, een beeld van Gis De Mayer in een kabbelend fonteintje. Het verwijst naar Ninove’s verleden, toen de overwegend arme bevolking wat geld probeerde bij te verdienen door het 'twijnen' of ineenvlechten van gesponnen draden. Vaak woonden deze armen in de ‘skramoeljekasj’, een steegje met bouwvallige kleine huisjes naast de Koepoort.

Dingsken

Bij de Koepoort vind je misschien wel het merkwaardigste kunstwerk van Ninove: ‘Dingsken’, een monument opgericht ter ere van overleden carnavalisten. Het beeld stelt een moegefeeste carnavalist voor. Hij ligt uitgeteld op de grond, maar wijst toch nog met een wortel naar de Koepoort.

Tip: Het carnaval van Ninove is een event op zich en is een van de grootste carnavals in België. Men viert het elk jaar op de zondag na Aswoensdag. De maandag na Aswoensdag gaat het feest gewoon door en spreekt men van ‘Wettelmondjag’ (‘Wortelmaandag’)

Dr. Hemerijckx

Op het Dr. Hemerijckxplein vind je een beeld van de internationaal vermaarde, in Ninove geboren melaatsendokter Frans Hemerijckx. Zijn geboortehuis bevindt zich hier niet ver vandaan bij huisnummer 41 in de Burchtdam, die van het plein aftakt.

Het Oud Stadhuis van Ninove, een van de vele mooie plekjes in de stad / Bron: Queeste, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het Oud Stadhuis van Ninove, een van de vele mooie plekjes in de stad / Bron: Queeste, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oud Stadhuis van Ninove

Een van de mooiste historische gebouwen en bezienswaardigheden van Ninove is het Oud Stadhuis. Al in de stadsrekening van 1389 was er sprake van een schepenhuis op deze plek. Maar in 1603 woedde een grote stadsbrand in Ninove en ging het gebouw in vlammen op. Men besloot daarop een nieuw schepenhuis te bouwen.

Het huidige neoclassicistische Oud Stadhuis dateert uit 1834 en werd gebouwd door architect Louis Roelandt, die ook de (scheve) toren van de Abdijkerk op zijn palmares had staan. Na de gemeentefusie in 1977 werd het gebouw te klein om alle diensten van de stad te huisvesten en bleven slechts een paar administratieve diensten in het gebouw. Indrukwekkend is de dubbele houten wenteltrap in de inkomsthal.

Ninia Shopping Center

Ninove heeft een aantal fraaie winkelstraten, zoals de Centrumlaan, Beverstraat, Lavendelstraat en Langemuntstraat. Je kunt er gezellig rondkuieren.

Er is ook een groot winkelcomplex: het Ninia Shopping Center ligt pal in het centrum van de stad en herbergt bijna veertig winkels. Je kunt er ook terecht voor een lunch of een drankje.

Neigembos bij Ninove

Het Neigembos ligt voor een stukje in Neigem maar het grootste gedeelte vind je in de deelgemeente Meerbeke. Net als het Zoniënwoud is dit bos een overblijfsel van het gigantische Kolenwoud. Het Neigembos bevat vooral beuken, maar in mindere mate vind je er ook eiken en essen.

Het bos vormt een natuurreservaat van zo'n vijfenzestig hectare. Je kunt er heerlijke wandelingen maken. Het gebied kent bovendien een rijke fauna en flora. Er komen meer dan tweehonderdvijftig planten en meer dan veertig vogelsoorten voor. In het bos leven ook grote aantallen bruine kikkers, salamanders en kleine zoogdieren. Voor natuurliefhebbers behoort het Neigembos tot Ninove's mooiste bezienswaardigheden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubai architectuur: bezienswaardighedenDubai architectuur: bezienswaardighedenIn Dubai kijk je je ogen uit. Niet voor niets is Dubai een hele populaire vakantiebestemming. Shoppen is een paradijs (v…
Enkhuizen: 8 bijzondere gebouwenHet centrum van Enkhuizen, waar de meest opmerkelijk gebouwen staan, is niet heel groot; je hoeft niet ver te lopen om w…
Rhodos, een leuk plekjeRhodos, een leuk plekjeRhodos een Grieks eiland waar heel veel over te vertellen valt. Een eiland met veel mooie en leuke plekken. Rhodos met v…
Informatie over Middelburg, Geschiedenis van MiddelburgHeden ten dagen is de stad Middelburg de hoofdstad van de provincie Zeeland. De stad is gelegen op 51*30' Noorder Breedt…

Appingedam: een Friese stad in de provincie GroningenAppingedam: een Friese stad in de provincie GroningenHet stadje Appingedam ligt in de provincie Groningen. Van oorsprong was Appingedam echter een Friese stad. Het werd in d…
Sion: zowel in de zomer als in de winter de moeite waardSion: zowel in de zomer als in de winter de moeite waardSion is de hoofdstad van het Zwitserse kanton Wallis en ligt in het Rhônedal. De stad is al van ver te herkennen aan de…
Bronnen en referenties
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 16-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.