Valletta: de op twee na kleinste hoofdstad van Europa

Valletta: de op twee na kleinste hoofdstad van Europa Valletta is de hoofdstad van het eiland Malta en heeft anno 2018 zo'n zevenduizend inwoners. Het is door dit lage inwoneraantal één van de kleinste hoofdsteden in Europa. Valletta is gebouwd op een schiereiland en wordt gekenmerkt door de opvallend rechte straten, de kalkstenen huizen en de karakteristieke balkons. De stad is voor een groot deel autovrij en kan, dankzij de beperkte oppervlakte, prima te voet worden verkend. Wanneer u Valletta inloopt komt u al snel terecht op Republic Street. Deze straat loopt van het noorden naar het zuiden van de stad en bestaat voornamelijk uit (souvenir)winkels. Wanneer u op Republic Street loopt kunt u alle bezienswaardigheden gemakkelijk bereiken, zoals Sint John's Co-Kathedraal en het Paleis van de Grootmeesters.

Inhoud


De geschiedenis van Valletta

Valletta is in zeer korte tijd gebouwd na het Grote beleg van Malta in 1565. Gedurende deze oorlog probeerden de Ottomanen Malta in te nemen en hierbij maakten ze gebruik van het Scebberras-schiereiland. Om te voorkomen dat dit nogmaals zou gebeuren, werd er besloten om op dit schiereiland een stad te bouwen ter verdediging van Malta. Op 28 maart 1566 werd de eerste steen gelegd door de grootmeester van de ridders van de Johannieterorde: Jean de la Valette. Nog geen tien jaar later was de stad al klaar en werd het vernoemd naar de legger van de eerste steen.

Schaakbord

Ondanks dat het schiereiland erg heuvelachtig is, is Valletta in een soort van schaakbordachtig rasterwerk gebouwd. Dit naar een ontwerp van de architect Fransesco Lapparalli, de architect van de toenmalige paus. Het rasterwerk houdt in dat Valletta bestaat uit lange, smalle straten met veel schaduw voor de inwoners van de stad. Tijdens de bouw hiervan werd er gebruik gemaakt van zon achtduizend slaven en werden er in korte tijd zon tweeduizend gebouwen uit de grond gestampt.

Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog is Valletta zwaar gebombardeerd door Italiaanse en Duitse bommenwerpers. Een groot deel van de stad lag in puin en in de inwoners hadden het zwaar te verduren door een gebrek aan eten en drinken. De meeste inwoners overleefden het uiteindelijk ternauwernood, dankzij de hulp van vijf Engelse vrachtschepen. Na de oorlog is Valletta herbouwd en heeft het dankzij het gebruik van kalksteen niks verloren van haar authentieke karakter.

Valletta in het heden

Sinds 1980 staat Valletta op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Mede hierdoor is de kans dat de stad nog ingrijpende veranderingen ondergaat in de toekomst, erg klein. Wanneer u Valletta bezoekt zullen verschillende dingen u opvallen, zoals de nauwe straatjes, de rode telefooncellen en de grote verscheidenheid aan balkons. Het ene balkon is nog mooier dan het andere. En allemaal verschillen ze in kleur, maat en gekozen materialen. De rode telefooncellen staan er om dat Malta lange tijd is overheerst door de Britten. Dit uit zich ook in het feit dat er links gereden wordt en dat de meeste inwoners van Malta goed Engels spreken.

Bezienswaardigheden in Valletta

Sint John`s Co-Cathedral

De Sint John`s Co-Cathedral is gebouwd in de zestiende eeuw door Gerolamo Cessar. De kerk is gewijd aan de patroonheilige van de johannietenridders: Johannes de Doper. De kerk ziet er van buiten niet zo heel indrukwekkend uit, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de binnenkant. Zowel de wanden als het plafond van de kerk zijn fraai versierd. En zelfs de vloer ziet er indrukwekkend uit, met 375 grafstenen die een indruk geven van het leven van de johannietenridders. In de kerk worden verschillende kunstwerken bewaard, waaronder het schilderij van de onthoofding van Johannes de Doper. Dit schilderij is gemaakt door de Italiaanse schilder Michelango Carveggio en wordt beschouwd als het kostbaarste schilderij van Malta.

Paleis van de Grootmeesters

Het Paleis van de Grootmeesters is in de zestiende eeuw gebouwd naar een ontwerp van Gerolamo Cassar. Vroeger woonde in het paleis de voor het leven benoemde hoofd van de orde, maar tegenwoordig ontvangt de president van Malta hier zijn gasten. In het Paleis springen twee ruimtes eruit. In de Tapestry Room hangen een aantal schitterende wandtapijten die stammen uit de periode van Lodewijk XIV. Deze verzameling van wandtapijten zou behoren tot de beste collecties ter wereld. In de wapenkamer bevindt zich één van de grootste middeleeuwse wapencollecties ter wereld, met zon zesduizend harnassen en een groot aantal wapens van de ridders. De collectie bevindt zich in wat vroeger de stallen van het Paleis waren.

Lascaris Saluting Batterij

Vlakbij de Upper Barrakka Gardens staan er acht kanonnen op een rij. Deze kanonnen zijn gemaakt tussen 1790 en 1810 en worden twee keer per dag, om twaalf uur en om vier uur gebruikt voor saluutschoten. De militaire batterij heeft jarenlang staan verstoffen, totdat in 2014 de plek werd gerestaureerd met behulp van de Malta Toerism Authority en de Bank of Malta. Tegen betaling kunt u de kanonnen van dichtbij bekijken.

Manoel Theatre

Het Manoel Theatre is één van de oudste theaters van Europa. Het oorspronkelijke theater is in 1793 gebouwd en daarna verschillende keren veranderd en gerestaureerd, zoals na de Tweede Wereldoorlog. Het theater is aan de buitenkant erg sober, maar ziet er van binnen prachtig uit. Het theater beschikt over 623 zitplaatsen, waarvan 67 op één van de rijk gedecoreerde balkons. Het theater is lange tijd niet gebruikt, maar sinds 1960 worden er weer voorstellingen gegeven door voornamelijk amateurtoneelspelers. Malta beschikt namelijk niet over professionele toneelspelers.

Siege Bell Memorial

Het Siege Bell Memorial bevindt zich aan de rand van Valletta. Het is een oorlogsmonument met een grote bel en wordt nog dagelijks om twaalf uur geluid. Het monument is geplaatst in 1992 ter nagedachtenis aan de zevenduizend slachtoffers die vielen tussen 1940 en 1943 gedurende de Tweede Wereldoorlog. De klok weegt zon tien ton, en het monument is, net als de huizen in Valletta, van kalksteen.

Tuinen

Op de stadsmuren van de Valletta zijn een aantal tuinen te vinden die een schitterend uitzicht bieden over de haven(s) en Valletta. Op het bastion van St. Peter en St. Paul liggen de Upper Barracca Gardens. In deze tuinen groeien verschillende bijzondere bomen en planten en kunt u verschillende monumenten en standbeelden bekijken. Naast de Upper Barracca Gardens zijn er ook nog de Lower Barracca Gardens, op het bastion van Sint Christoffer, en de Hasting Gardens. De Hasting Gardens zijn gebouwd op het St. John Bastion en het St. Michaels bastion. Deze tuinen liggen direct boven de hoofdingang van Valletta en bieden een mooi uitzicht over onder andere Sliema en Manoel Island.

Musea

In Valletta zijn een aantal musea die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo is er het Archeologisch museum. Hier zijn voorwerpen te vinden uit de geschiedenis van Malta, die gaan van de prehistorie tot en met de middeleeuwen. En door middel van maquettes en afbeeldingen is uitgebeeld hoe de ontwikkeling van de tempelarchitectuur is gegaan. Ook zijn er prachtige stenen altaren te zien en stenen blokken met afbeeldingen van dieren en optochten. Het Nationaal museum voor Schone Kunsten is het belangrijkste kunstmuseum van Malta. Er is hier onder andere Italiaanse kunst te bewonderen uit de veertiende tot en met de zeventiende eeuw. Daarnaast zijn er ook Maltese werken te bewonderen, zoals bijvoorbeeld van Mattia Preti. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste barokschilder van Malta. In het War museum zijn foto's en voorwerpen tentoongesteld die te maken hebben met de bombardementen van Valletta gedurende de Tweede Wereldoorlog. Op de foto's is te zien hoe erg Valletta er aan toe was na deze bombardementen.

Klimaat

Malta beschikt over een mediterraan klimaat. In de winter ligt de temperatuur tussen de tien en vijftien graden en kan het flink regenen en stormen. Vanaf maart begint de temperatuur te stijgen en is het erg aangenaam om op Malta te verblijven. In de maanden juli en augustus ligt de temperatuur zo rond de dertig graden, met regelmatig uitschieters richting de veertig graden. En wanneer de wind dan ook nog eens vanuit de Sahara komt, kan het in de zomer op Malta erg warm en benauwd zijn. Wanneer u iets wilt ondernemen kunt u de maanden juli en augustus dan ook beter mijden.

Overige reisinformatie

 • De officiële taal op Malta is Maltees. Daarnaast spreken de meeste inwoners ook goed Engels.
 • In Malta wordt sinds 2008 betaald met euros. Daarvoor werd er in Malta betaald met Maltese ponden.
 • Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Malta.
 • Op Malta wordt er links gereden.
© 2017 - 2024 Mrvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malta, Gozo en CominoHet drietal Malta, Gozo en Comino vormt gezamenlijk met nog een aantal kleine onbewoonde eilanden de republiek Malta. To…
Malta in een korte samenvattingMalta in een korte samenvattingMalta is een klein dwergstaatje gelegen in de Middellandse Zee ten zuiden van Italië welke bestaat uit drie bewoonde eil…
Jezelf verplaatsen op MaltaJe gaat op vakantie naar Malta, een land met een enorme culturele achtergrond. Wat ga je bekijken en bezoeken, wat moet…
Malta in het kortOver de geschiedenis van het eiland Malta kun men urenlang vertellen. Er valt te genoeg te zien en te beleven. Het is oo…

Stavoren - havenstad aan het IJsselmeer in FrieslandStavoren - havenstad aan het IJsselmeer in FrieslandStavoren is één van de elf Friese steden. Deze oude havenstad ligt aan het IJsselmeer. Bij Stavoren bevindt zich de Joha…
Tadoussac: de ideale plaats om walvissen te spottenTadoussac: de ideale plaats om walvissen te spottenNaast Quebec en Montreal is Tadoussac een te bezoeken plaats in het Franssprekende deel van Canada. Tadoussac ligt in de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Efraimstochter, Pixabay
 • http://www.allesovermalta.nl/valletta.htm
 • https://www.landenweb.nl/malta/valletta/
 • http://www.steden.net/malta/valletta/
 • https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/malta/valletta-si22689.html
 • http://www.maltapagina.nl/valletta.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Valletta
Mrvriend (23 artikelen)
Laatste update: 16-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.