Stedentrip Barcelona: met kinderen en tieners

Stedentrip Barcelona: met kinderen en tieners Barcelona is een veelzijdige stad met oneindig veel mogelijkheden en is daardoor populair bij jong en oud. Bijzonder is dat je er stad en strand eenvoudig kunt combineren: deze Catalaanse stad is niet alleen goed bereikbaar vanaf de Costa Brava en Costa Dorado, het bezit zelf ook een aantal heerlijke stranden. Neem hierbij de aanwezigheid van veel interessante attracties voor alle leeftijden, de uitstekende bereikbaarheid met zowel eigen als georganiseerd vervoer, en je hebt alle ingrediënten voor een geslaagde stedentrip met kinderen en tieners… Barcelona ligt aan de Middellandse Zee, in het noordoosten van Spanje. Mede door een aantal belangrijke evenementen zoals de Wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929, de Olympische Zomerspelen van 1992 en het Universeel Cultureel Evenement het Fórum van 2004 is de stad met veel bijzondere attracties verrijkt. Deze attracties zorgen er samen met het aangename klimaat en de goede bereikbaarheid voor dat Barcelona gedurende het hele jaar door toeristen wordt bezocht.

Bereikbaarheid

Barcelona is een stad die op vele manieren relatief eenvoudig te bereiken is. De afstand vanaf Utrecht is 1.500 kilometer.

Eigen auto

Een afstand van 1.500 kilometer betekent dat je met de eigen auto zonder rustpauzes ruim veertien uur onderweg bent. Wie niet tijdens de reis wil overnachten, zal er rekening mee moeten houden dat de rit inclusief pauzes minimaal rond de zestien uur zal innemen – deze tijd kan enigszins verkort worden door de rit over twee of meer chauffeurs te verdelen, maar kan ook weer verlengd worden door files en / of andere verkeershinder.

Bus

Diverse reisorganisaties bieden verschillende stedentrips naar Barcelona aan. De gemiddelde reisduur is vijf dagen uit en thuis, terwijl het arrangement bestaat uit vervoer per touringcar, hotelovernachtingen met ontbijt en opties voor het bijboeken van een of meerdere populaire excursies. Eurolines rijdt een lijndienst naar Barcelona, waardoor je via aan een aantal opstapplaatsen in Nederland, België en Frankrijk na 26 uur in Barcelona aankomt. Je overnacht in de bus, maar onderweg wordt er regelmatig gestopt om even je benen te kunnen strekken en / of iets te kunnen eten.

Trein

Er rijden diverse internationale treinen naar Barcelona, maar er is geen rechtstreekse verbinding mogelijk. Wel zijn er, afhankelijk van het tijdstip waarop je boekt en / of je de reis wilt starten goede verbindingen tussen hoge snelheidstreinen zoals de Thalys en de TGV beschikbaar. Afhankelijk van welke treinen je kiest en de aansluitingen van deze treinen op elkaar, ben je tussen de tien en twintig uur onderweg.

Vliegtuig

De internationale luchthaven van Barcelona (code BCN) wordt door vele lijndienst- en chartermaatschappijen aangevlogen. Afhankelijk van het tijdstip van boeken en de vluchtdata heeft de KLM regelmatig gunstige tarieven, maar ook lowcost carriers als Transavia, Vueling en Easyjet bieden vaak goedkope tickets aan. Diverse reisorganisaties bieden verschillende stedentrips naar Barcelona aan. De reisduur is meestal drie tot vijf dagen uit en thuis, terwijl het arrangement bestaat uit de vliegreis, hotelovernachtingen met ontbijt en opties voor het bijboeken van transfers een of meerdere populaire excursies.

Het vervoer in Barcelona

Het verkeer in Barcelona is uitermate druk, maar mede door een enorm aantal verkeerslichten ook overzichtelijk.

Eigen auto / huurauto

Om luchtvervuiling en ongelukken te reduceren, geldt er op de snelwegen rond Barcelona een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur. De belangrijkste verkeersaders zijn de rondwegen Ronda del Litoral, Ronda de Dalt, de Gran Via, Avenida Diagonal, Avenida Meridiana en de Carrer Aragó. In mei 2005 zijn er zogenaamde blauwe en groene parkeerzones aangelegd, waarmee het parkeren voor niet-inwoners van de stad aan banden is gelegd. Mede door de verkeers- en parkeersituatie is Barcelona een stad met veel brommers, motors en scooters. Zolang een van de vele betaalde parkeergarages wordt gebruikt, hoeft het parkeren in de stad echter geen problemen op te leveren.

Openbaar vervoer

Barcelona beschikt over zeer uitgebreid netwerk van openbaar vervoer met ongeveer honderddertig stadsbuslijnen en veertig nachtbuslijnen, vier tramlijnen en een metronetwerk met elf stadslijnen en zes lijnen die zelfs tot ver buiten de stad rijken. Na regelmatige uitbreidingen heeft het metronet van Barcelona vanaf 2014 met tweeënvijftig kilometer de langste metrolijn van Europa. Het is heel eenvoudig om kaartjes voor het openbaar vervoer aan te schaffen en de diverse vormen van vervoer zijn eenvoudig met elkaar te combineren. Omdat het overstappen van het ene type op het andere type vervoer duidelijk is aangegeven en ook erg soepel verloopt, is het openbaar vervoer in combinatie met voordelige meerritten tickets een ideale manier om je in en om Barcelona te verplaatsen. Ook de geel-zwarte taxi’s zijn – met name ’s avonds en ‘s nachts – een goede manier van vervoer. Hop on – Hop off bussen rijden van ‘s ochtends tot ‘s avonds verschillende routes langs de diverse attracties van Barcelona, soms zelfs tot pal aan de attractie. Met een ticket kun je voor de duur daarvan in- en uitstappen waar je maar wilt.

Fiets

Barcelona is ook uitermate geschikt om per fiets te ontdekken. Verschillende bedrijven bieden huurfietsen en / of fietstochten door de stad per huurfiets aan.

Accommodaties in Barcelona

De een zal Barcelona als dagtocht vanuit de Costa Brava of Costa Dorado bezoeken, de ander zal voor een of meerdere dagen in Barcelona willen verblijven. In en om Barcelona is er een enorme keuze aan accommodaties, van een hotel of appartement midden in de stad tot aan een camping op acceptabele afstand buiten de stad. Voor wie in Barcelona zo weinig mogelijk tijd aan reizen kwijt wil zijn, is een hotel of appartement in het centrum de meest praktische keuze. Voor gezinnen met kinderen kan een kindvriendelijk hotel of een levendige camping - net in of net buiten Barcelona – prettiger zijn.

Novotel Sant Joan Despí

Novotel Sant Joan Despí ligt vlak aan de afrit van de autobaan op zeven kilometer buiten de stad, maar op ongeveer vijf minuten lopen bevinden zich een bus- en tramhalte. Het hotel is groot maar niet massaal, beschikt over comfortabele kamers, een goed restaurant en een heerlijk buitenzwembad dat nog tot laat in het seizoen geopend is.

Camping Villanova Park

Camping Villanova Park ligt op een afstand van vijfenveertig kilometer van Barcelona, maar op drie kilometer afstand bevindt zich een treinstation met diensten naar ondermeer de stations van Barcelona. De camping ligt dichtbij het strand in een prachtig natuurpark met veel faciliteiten waaronder een spectaculair zwembadencomplex.

De attracties in Barcelona

Barcelona heeft een oneindig aanbod aan attracties, waarvan er meer dan voldoende geschikt zijn om met kinderen en / of tieners te bezoeken. Het is verstandig om tickets voor attracties die je zonder meer wilt bezoeken, thuis alvast (online) aan te schaffen. Dit voorkomt dat je eenmaal ter plekke met een wachtrij of zelfs uitverkochte tickets te maken krijgt.

Camp Nou

Het voetbalstadion van FC Barcelona en voetballers als Messi en Neymar is onder kinderen en tieners – en stiekem ook hun ouders – een van de meest gewilde attracties om in Barcelona te bezoeken. In het museum kom je van alles te weten over de geschiedenis en kun je alle bekers bewonderen. Mits er die dag geen wedstrijd is, mag je ook op de tribune om je te vergapen aan de grootsheid van het stadion. Op wedstrijddagen mag je alleen het stadion betreden als je in het bezit bent van een ticket om de wedstrijd bij te wonen. In de uit meerdere etages bestaande fanshop heb je de keuze uit een overweldigend assortiment fanartikelen.

Sagrada Família

Een van de bekendste attracties in Barcelona is de oude en nog steeds niet afgebouwde basiliek van de architect Antoni Gaudí. Deze basiliek staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, lijkt op het grootste zandkasteel ter wereld en is te bezichtigen en te beklimmen.

Parc Güell

Parc Güell is een stadspark met een oppervlakte van vijftien hectare dat bestaat uit dichte pijnbossen, lanen met palmen en een door bomen omringd plein. In het park staan verschillende gebouwen, pilaren en banken in een typische bouwstijl en ontworpen door de architect Antoni Gaudí. Kenmerkend is de toepassing van prachtig mozaïekwerk waaronder bonte banken en een reuzenslang. Park Güell staat net als de Sagrada Família op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Mont Juïc met Castell Juïc

In het zuidwesten van de stad bevindt zich tussen Plaça d’Espanya en de haven van Barcelona de heuvel Mont Juïc. Op de heuveltop, die ook per kalbelbaan bereikbaar is, staat het Castell Montjuïc, een kustverdedigingsfort uit de 18de eeuw. Montjuïc is verder een van de groene longen van Barcelona met meerdere recreatiemogelijkheden. In 1929 werd er de tweede Wereldtentoonstelling gehouden, in 1992 was het de thuisbasis van de Olympische Zomerspelen en in 2009 lag de aankomst van de zesde rit van de Tour de France op de top van de Montjuïc.

Olympisch Stadion

Het stadion werd in 1929 voor de Wereldtentoonstelling gebouwd door de architect Pere Domènechi i Roura en heette tot 2001 Estadi Olímpic de Montjuïc, naar de berg waarop het is gelegen. Voor de Olympische Zomerspelen van 1992 is het stadion gerenoveerd door de architectengroep Correa-Milà-Margarit-Buixadé. Inmiddels heet het stadion Estadi Olímpic Lluís Companys’, heeft het een capaciteit van 65.000 toeschouwers, was het tussen 1997 en 2010 het thuisstadion van Espanyol – de tweede voetbalclub van Barcelona en vinden er regelmatig muziekconcerten plaats van onder meer Rolling Stones, Madonna, Bruce Springsteen, Bon Jovi en voorheen ook Michael Jackson.

Bubble Parc

Bubble Parc is een micro-entertainment park dat zich in de haven van Barcelona bevindt. Het biedt een reeks van innovatieve, fysieke activiteiten voor kinderen en volwassenen binnen een verrassende, eigentijdse omgeving in een maritiem thema.

Tibidado

De Tibidodo is een 512 meter hoge heuvel die onder meer met Tramvia blau (het blauwe trammetje) te bereiken is. Je kunt hier met de kabelbaan omhoog om boven iets te drinken, terwijl je ook het op de heuvel gelegen amusementspark kunt bezoeken.

Magische fonteinen

Tussen de Plaça Espaya en Palau Nacional geven magische fonteinen na zonsondergang een prachtig schouwspel. Op Montjuïc kun je dansen op muziek bij de lichtgevende fontein Font Màgica.

La Rambla

La Rambla is de bekende 1.200 meter lange straat in het centrum van Barcelona. Je vindt er terrasjes, bloemenstalletjes, krantenkiosken, verkopers van vogels en reptielen, maar vooral veel artiesten die hun kunsten laten zien: van levende standbeelden tot tekenaars die toeristen in karikatuur of juist heel precies natekenen. La Rambla loopt van de Plaça de Catulanya tot aan het monument van Columbus in de haven. Voor degenen die de geschiedenis van Columbus willen combineren met een prachtig uitzicht, is er de mogelijkheid om dit bij Mirador Del Colon onder het genot van een drankje te doen. La Rambla is ook een ideale plek om van de heerlijke ‘churros con chocolate’ te smullen. Wie op La Rambla nog niet uitgewinkeld is, kan verder shoppen bij El Core Inglès.

Dierenparken

Dierenliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de dierentuin Parc Zoològic – de voormalige woonplaats van de beroemde albinogorilla Sneeuwvlokje (ongeveer 1965 – 24 november 2003) en aan wie Ronald Koeman zijn bijnaam te danken had toen hij bij FC Barlona speelde. Een andere must voor dierenliefhebbers is het zeedierenpark L’Acquàrium, waar je onder meer door een tachtig meter lange haaientunnel kunt lopen. Het wetenschapsmuseum Cosmo Caixa beschikt over een zogenoemde piranhajungle.

Musea

Zowel kinderen als tieners houden vaak wel van moderne kunst. Musea die voor gezinnen een bezoek waard zijn, zijn het Picasso Museum en / of het Museum Miró. Voor wie geïnteresseerd is in de wetenschap, is Cosmo Caixa een must.

Stranden

Wie Barcelona niet tijdens of in combinatie met een strandvakantie in Spanje bezoekt, heeft in Barcelona ook voldoende mogelijkheden om de stad met het strand af te wisselen. Stranden die geschikt zijn om met kinderen en tieners te bezoeken zijn San Sebastia Beach, Bogatell Beach, Mar Bella Beach, Nova Mar Beach en Llevant Beach.

Houd rekening met voldoende tijd tussen de te bezoeken attracties wanneer je er meerdere op één dag wilt aandoen. Met name in het hoogseizoen is Barcelona vaak zo druk, dat je ook binnen de stad op extra reistijd moet rekenen. Dit geldt vooral ook voor de hop on – hop off bus die tijdens het passeren niet altijd alle wachtende toeristen in één keer kan meenemen.

Beste reistijd

Barcelona is als stedentrip het gehele jaar te bezoeken. De winters zijn mild met zachte temperaturen, weinig regen en tamelijk veel zon. Toch worden de maanden juli en augustus minder geschikt gevonden omdat het dan zeer warm kan zijn en ook veel Spanjaarden daarvoor de stad ontvluchten, waardoor veel kleine, typisch Spaanse winkeltjes gesloten zijn.
© 2014 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De top tien bezienswaardigheden BarcelonaWie aan Barcelona denkt, denkt vrijwel meteen aan het aangelegde strand, het warm weer en de historische kunst van archi…
Beroemde kerken en musea in BarcelonaBeroemde kerken en musea in BarcelonaBarcelona herbergt vele fraaie gebouwen die uit verschillende periodes stammen. Wanneer je een paar dagen of een weekend…
Barcelona - De ultieme stedentripBarcelona - De ultieme stedentripBarcelona is een van 's werelds ultieme stedentrip locaties. Het maakt niet uit in welk seizoen. Barcelona is de op een…
Uitstapjes in BarcelonaBarcelona is een geweldige stad om naar toe te gaan. Het is een stad met veel verschillende uitstapjes. Waar moet je zek…

Gooise Meren: de fusiegemeente van Bussum, Muiden en NaardenEr was al lang sprake van de noodzaak om enkele kleine gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek samen te voegen tot één fusi…
Rome en het Vaticaan: tips en adviezen voor een stedentripEr is op internet veel te vinden over de bezienswaardigheden, musea en attracties in Rome. Maar als je een korte stedent…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Evalopezs, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Barcelona
  • http://www.anwb.nl/verkeer/routeplanner
  • http://www.slangenreizen.nl/stedentrips
  • http://www.eurolines.nl/
  • https://www.nsinternational.nl/nl/internationale-treinplanner
  • http://www.pharosreizen.nl/gezinnen/stedentrips_met_kids
  • http://www.eurocamp.nl/activiteiten/stedentrips
  • http://bubbleparc.com/barcelona/
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.