Rome en het Vaticaan: tips en adviezen voor een stedentrip
Er is op internet veel te vinden over de bezienswaardigheden, musea en attracties in Rome. Maar als je een korte stedentrip maakt naar de eeuwige stad dan komt er nogal wat meer bij kijken; waar moet je op letten, hoe kan je het beste reizen, hoe kan je het beste kaarten kopen, wat is de beste manier om je in de stad te verplaatsen etc. Praktische tips en adviezen over het Vaticaan, de musea, keuzes van overnachting, het openbaar vervoer om je vakantie in "de eeuwige stad" een succes te laten zijn.
Rome, een miljoenenstad
We kennen Rome van het
Vaticaan, het
Colosseum, de fonteinen van Trevi en de ontelbare musea en andere historische plekken. Er wordt nogal eens vergeten dat er ook nog mensen wonen, zo'n 2,8 miljoen (2017). Daarnaast ben je ook niet de enige toerist, waardoor je de stad op enig moment moet delen met een slordige 3 miljoen mensen. Wil je optimaal kunnen genieten van je bezoek aan deze fascinerende stad, dan zal je goed beslagen ten ijs moeten komen.
Tijdstip van je bezoek
Rome is hartje zomer, met name in juli en augustus maar ook wel in juni en september, een zeer volle en hete stad. Om optimaal te genieten van je bezoek zal je een balans moeten vinden tussen aangenaam weer en minder drukte:
- November - februari: naar verhouding zeer rustig, nauwelijks rijen bij de musea en bezienswaardigheden, maar het weer zit niet altijd mee en wellicht mis je de gezellige sfeer van terrasjes in de zon.
- Oktober + maart: redelijk rustig met best goed weer voor een actief bezoek; mogelijk de beste maanden voor een bezoek.
- April + mei: Het wordt al aardig druk, het weer is normaliter goed maar pas op voor feestdagen als Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren, want dan loopt de stad weer geheel vol!
- Juli + augustus: de drukte en de hitte, en de vakantie van de Romeinen zelf in augustus, maken dit de minst aantrekkelijke periode.
Tip 1: Ligt je belangstelling vooral op het gebied van de musea en het Vaticaan dan ben je in de periode november tot februari waarschijnlijk het beste af.
Tip 2 Controleer voor het plannen van je bezoek of er in die periode grote evenementen of andere happenings zijn. Mocht bijvoorbeeld de Giro d 'Italia toevallig voorbijkomen, blijf dan weg uit de stad!
Duur van je bezoek
Rome is een immens grote stad waar op ieder plein, in ieder straat en in ieder kerk iets te zien is. Om de meest belangrijke bezienswaardigheden te kunnen bezoeken inclusief enkele belangrijke musea, zijn vier volle dagen een absoluut minimum. Wil je de meest belangrijke musea echt goed bezoeken, dan zal je zomaar een halve dag per museum moeten inruimen. De hoofdgang van het Vaticaans museum is alleen al zo'n 400 meter lang!
Voorbereiding van je reizen
Als je eenmaal in de stad bent bestaat het gevaar dat je door de bomen het bos niet meer ziet! Je bent dan overgeleverd aan slimme handelaars, snelle taxichauffeurs en -als het een beetje tegenzit- vingervlugge zakkenrollers, dus zorg dat je een aantal zaken goed hebt voorbereid:
Reizen
Met de auto
Je zult waarschijnlijk niet alleen voor een bezoek aan
Rome met de auto reizen, dus dan combineer je het bezoek met een vakantie in Italië. Let er wel op dat je moet vermijden om met de auto de stad in te gaan. Het verkeer is uitermate chaotisch, zeer druk en parkeren is vaak een probleem en duur. Parkeer je auto buiten de stad, en dan daar waar je met de metro of trein de stad in kunt reizen. Je vindt op diverse websites gegevens van de trein- en metroverbindingen, kijk vervolgens op Google Streetview waar het station is en waar je dan kunt parkeren.
Tip: Laat niets in je auto achter, en laat zoveel mogelijk zien dat er niets in zit (handschoenenkastje open, kofferbak van binnen openen etc.)
Met het vliegtuig
Dit is veruit de meest praktische (en relatief goedkoopste) manier van reizen voor een steden trip. Er zijn meerdere discount vliegmaatschappijen die op Rome vliegen, waarvan
Ryanair wellicht de meest praktische is. Je vliegt dan van Eindhoven naar Ciampino, een kleine luchthaven ten zuiden van de stad. Rome Fiumicino is het grootste vliegveld, maar is daardoor erg druk. Vanuit alle vliegvelden reis je met de metro, trein en/of shuttlebus naar het centrum.
Tip 1: Zoek eerst uit waar je hotel of appartement is, en plan dan je route. Vermeld de stations waar je moet overstappen of uitstappen en de lijnen die je moet nemen. De
metro is voor wat grotere afstanden zeer praktisch en er zijn veel busdiensten, naast de shuttlebussen, die vooral voor kleine afstanden geschikt zijn.
Tip 2 Let goed op je spullen! Rome staat, met veel andere grote steden, bekend om zijn zakkenrollers. Draag de belangrijke dingen, waaronder geld, creditcards en paspoort, in een etui op je lichaam!
Openbaar vervoer in de stad
Het is al gezegd; het openbaar vervoer in Rome is best goed geregeld. De belangrijke bezienswaardigheden kan je bijna altijd met de metro bereiken en voor kleinere afstanden is er de bus of tram. Let op: de bus staat in het centrum vaak vast in het verkeer, dus vermijd deze in de spits!
Tip 1. Koop zo snel mogelijk (dat kan bij alle grote stations) een aantrekkelijk geprijsde Roma Pass, een Ov-kaart voor 3 dagen, waarmee je met al het openbaar vervoer vrij kunt reizen. Er bestaat ook een Roma Pass voor 2 dagen. Bovendien krijgt je nog korting op een aantal musea etc.
Tip 2. Voor een langer verblijf van bijvoorbeeld een week is er ook de
CIS - Carta Integrata Settimanale, een weekkaart voor het openbaar vervoer. Die is nog goedkoper dan bovenstaande Roma Pass maar hier zitten geen kortingen bij.
Wandelen en fietsen in de stad Rome
Ondanks alle vormen van openbaar vervoer zal je toch grote stukken moeten lopen! Rome is immers een grote stad en bovendien een stad met hoogteverschillen. Zorg er dus voor dat je comfortabele schoenen draagt en in de warme periode genoeg drinkt. Op veel punten komt drinkbaar water uit bronnen of fonteintjes waarmee je je flesjes kunt vullen. Natuurlijk zijn er op diverse plaatsen ook fietsen te huur, zowel in de stad voor een dag of dagdeel als in het park bij
Villa Borghese. In het laatste geval worden de fietsen per uur verhuurd om alleen in het park rond te fietsen.
Fietsen is overigens een hachelijke onderneming want de gemiddelde Romein vindt fietsers maar lastige en minderwaardige schepsels. In het verkeer wordt slecht rekening met je gehouden en een fietshelm is beslist geen overbodige luxe! Wel zijn er langs de Tiber goede fietspaden aangelegd.
Overnachten
Je kunt kiezen uit een groot scala van
hotels en appartementen, in alle prijsklassen. Wil je een volledig verzorgd verblijf met een schoongemaakte kamer, ontbijt etc., dan is een hotel natuurlijk het meest geschikt. Ga je liever je eigen gang, met wat meer vrijheid en een wat lagere prijs, dan is een appartement zeer praktisch. De keuze is aan jou! Houd wel rekening met het volgende:
- Hoe meer in het centrum het hotel of appartement ligt, hoe duurder en soms ook rumoeriger het is.
- Als je een kwartiertje met de metro reist, zit je vaak al in een wijk waar het rustig is en de overnachting veel goedkoper!
- In de buitenwijken vind je vaak ook heel aardige bed and breakfast adressen. Is ook heel praktisch, en relatief goedkoop.
- Kijk natuurlijk goed op het internet naar recensies. Vaak leer je daar heel veel van.
Bezienswaardigheden van Rome
Er zijn talrijke websites en artikelen te vinden met informatie over al het mooie dat in Rome te vinden is, dus daar gaan we het nu niet over hebben. Bezoekers vergissen zich bij een eerste bezoek aan Rome nogal eens in de omvang van de stad, de grootte en veelheid van de bezienswaardigheden en de enorme mensenmassa's waar je onderdeel van bent! Vandaar wat
praktische tips t.a.v. het bezoeken van de toeristische hoogtepunten:
Je kunt onmogelijk alles, of zelfs maar een deel van alles zien, tenzij je in de stad gaat wonen! Dus: maak van te voren een zeer bewuste keuze wat je wel en wat je niet gaat zien. Plan bezoeken aan de bezienswaardigheden die bij elkaar liggen, zodat je niet te veel tijd en energie kwijt bent met lopen. De populaire attracties zoals het
Vaticaan, het Colosseum en de Trevi fonteinen zijn altijd heel erg druk. Wil je bij de eerste 2 niet zomaar 2 uur in de rij staan, plan je bezoek dat -echt- vroeg in de morgen. De
Trevi fonteinen vind je op een relatief klein plein, waar het een groot deel van de dag propvol is. Je ziet er dan echt niets van! Dus ook hier: lekker vroeg, voor 9.00 uur, valt er van alles te genieten! Voor de meeste musea kan je het beste van te voren via internet kaarten kopen. Dat bespaart rijen en drukte. Zeker doen!
Bij het Vaticaan en het Colosseum (en andere musea bezienswaardigheden) word je veelvuldig benaderd door
verkopers van "tours" met een gids. Ze maken gebruik van het feit dat je anders zomaar 2 uur moet wachten en met hun ga je er snel in. Op zich is hier niets mis mee, alleen je betaalt natuurlijk wel voor de dienst. Houd rekening met het volgende:
- De prijs die ze vragen is onderhandelbaar! Laat merken dat je het te veel vindt, geef de indruk dat je daarom het niet wil doen. Even geduld en ze komen achter je aan met een lagere prijs.
- Vraag hoeveel mensen er in de tour zitten. Vaak proppen ze er te veel in, wat niet praktisch is.
- Ze gaan meestal snel door het museum etc., maar aan het eind (als je de koptelefoons weer inlevert) kan je gewoon weer het museum in je eigen tempo doen.
- Dit geldt zeker voor het Vaticaan, dat zo overweldigend is, dat je er wel dagen kan rondlopen!
Restaurants en bars
Het zal duidelijk zijn dat je in Rome een onuitputtelijk arsenaal van
restaurants kan vinden, in alle prijsklassen en in het algemeen overal van goede kwaliteit. Dat geldt ook voor de latte of cappuccino die je op een terras of in de bars drinkt! De Italianen hebben het uitgevonden, en dat zal je weten ook. Toch zijn er een paar zaken waar je even rekening mee moet houden, met name in het centrum van de stad:
- Zorg dat je in je keuze voor een restaurant eerst goed de kaart en de prijzen bekijkt. Laat je niet naar binnen praten door een ingehuurde praatjesmaker!
- Vooral in de buurt van het Vaticaan vind je meerdere bars waar de prijzen niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Daar staan vaak obers op straat die je naar binnen praten en je een bestelling opdringen zonder dat je de kaart heb gezien! Bij het afrekenen kom je er dan achter dat je voor je cappuccino een belachelijk hoge prijs moet betalen! Altijd eerst de prijzen bekijken.
- Als je goedkoop en snel een kopje koffie wilt drinken, kan je dat bij de meeste bars aan de bar doen. Volgens de wet hebben ze twee prijzen, één voor aan een tafeltje en één voor aan de bar. Ze zullen je vaak naar een tafeltje verwijzen (dan verdienen ze meer aan je) maar als je aan de bar blijft staan is hetzelfde kopje koffie zomaar 40% goedkoper.
Straatverkopers
Rome is, met de meeste grote steden in Italië, vergeven van straatverkopers. Bij de wet is dit verboden en ze staan dan ook altijd klaar om met hun tassen, riemen, dassen en andere handel het hazenpad te kiezen als de politie in aantocht is. In het algemeen worden ze getolereerd, maar de aantallen en de overlast is zo groot dat bewoners en toeristen er vaak een grote aversie tegen ontwikkelen. Maatschappelijk gesproken is het een tragisch fenomeen, maar ze zijn er dus houd rekening met het volgende:
- De merkartikelen die ze verkopen zijn namaak; betaal er dus niet te veel voor.
- Er is een grote concurrentie, dus onderhandel stevig over de prijs.
- Let bij grote drukte bij een verkoper op dat je niet gerold wordt! Dat gebeurt namelijk geregeld.
- In feite zijn hij en jij beide strafbaar, want zowel de handel als veel van de producten zijn illegaal.
Rome wordt niet voor niets de
Eeuwige Stad genoemd! Het is en blijft een heel bijzondere stad waar vele eeuwen geschiedenis en beschaving haar sporen heeft achtergelaten en waar je letterlijk eindeloos kan ronddwalen om steeds weer iets nieuws -of eigenlijk "ouds" - te ontdekken. Hopelijk zal je bezoek met de bovenstaande tips en adviezen nog beter verlopen en zal Rome je zo nog meer bieden!