Kaapstad, Zuid-Afrika
Het is niet de hoofdstad van het land, maar toch wel de bekendste en beroemdste stad van Zuid-Afrika: Kaapstad. Iedereen kent de Tafelberg en Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen zat. Naast deze meest iconische bezienswaardigheden is ook een bezoek aan de Waterfront, Long Street en de Kirstenbosch gardens zeker de moeite waard.
Alle genoemde prijzen en tijden zijn actueel per december 2013.
De beroemde berg gezien vanuit de stad
De Tafelberg
De Tafelberg, of Table Mountain, domineert de skyline van Kaapstad met zijn 1085 meter. De berg is al zo'n 260 miljoen jaar oud bestaat uit bijzonder hard gesteente en is daardoor, in tegenstelling tot omliggend gebergte zoals Lion Hill en Signal Hill, niet ver afgesleten. Bovenop is de berg vrijwel plat en behalve een prachtig uitzicht over de stad en omliggende natuur, zie je ook de unieke flora en fauna.
Zo is de berg begroeid met
fynbos, een specifieke struikachtige begroeiing. Iedereen die een beetje buiten het directe aankomstgebied gaat, zal een
dassie zien, een knaagdier dat van deze rotsachtige omgeving houdt. Daarnaast zijn er ook bloemen, vogels en andere dieren te zien. De Tafelberg is een nationaal park en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst onder meer omdat het zoveel verschillende planten heeft. Op de top kun je verschillende wandelroutes lopen die duidelijk staan aangegeven. Het hoogste punt is bij Maclear's Beacon, aangegeven met een grote steen. Er zijn ook dagelijkse gratis rondleidingen die ieder uur vertrekken vanaf Twelve Apostles Terrace tussen 9.00-15.00 uur.
Uitzicht richting het zuiden
Hoewel je de berg op kan lopen, zal de hike van ca. drie uur de meeste mensen afschrikken. Het is makkelijker en gebruikelijker om de Cable Car te nemen. Je kunt je kaartje online kopen met een kleine korting of gewoon aan het loket. Een volwassene betaalt 215 rand voor een retourtje, kinderen van 4-17 kunnen mee voor 105 rand en tot drie jaar is het gratis. De kabelbaan vertrekt elke 10-15 minuten met maximaal 65 passagiers. De steile rit omhoog duurt vijf minuten en is ook al zeker de moeite waard voor het uitzicht. De gondel draait langzaam in het rond waardoor iedereen een goed beeld krijgt. Vlak voor vertrek kun je op schermen zien hoe het weer boven is. Omdat je op ruim een kilometer hoogte staat, is het weer er zeker anders dan beneden. Het waait er meestal flink en soms is de top geheel bedekt met wolken.
Je kunt de kabelbaan bereiken met eigen vervoer en bij het onderstation parkeren. De rode sightseeing bus komt er ook langs en de taxi's weten het uiteraard zonder problemen te vinden. Je kunt niet met openbaar vervoer dichtbij het onderstation komen: de dichtstbijzijnde bus stopt op Kloof Nek waardoor je nog 1,5 km omhoog moet lopen. Beneden bij het station is niet veel te doen, maar op de top zijn toiletten, souvenirshops en een restaurant.
De gevangenis
Robbeneiland
Geen bezoek aan Kaapstad is compleet zonder een bezoek aan het beroemdste eiland in haar baai: Robbeneiland. Wereldfaam komt haar vooral ten deel door de lange gevangenschap van Nelson Mandela hier, maar al vele eeuwen heeft het eiland de aandacht getrokken.
Scheepvaarders lieten er in de 16e eeuw schapen achter die zich vanzelf op het eiland vetmesten en daarmee voedsel vormden voor andere, toekomstige bezoekers. Het eiland is ook lange tijd een leprakolonie geweest en verschillende Afrikanen zijn er gevangen gezet. Het Apartheidsregime was dus zeker niet de eerste die hier een gevangenis neerzette.
Tijdens een bezoek aan het eiland kun je niet zelfstandig rondlopen en je eigen tijd bepalen. Dit heeft vooral te maken met de enorme vloed aan bezoekers die hier dagelijks naartoe gaan. Je zult bij aankomst naar een bus gedirigeerd worden en deze rijdt je rond met een gids.
De steengroeve waar de gevangenen werkten
Je gaat zo naar het huisje waar Robert Sobukwe, geïsoleerd van iedereen, negen jaar gevangen heeft gezeten. Deze naam zegt ons misschien niet zoveel, maar deze man was de oprichter van het Pan African Congress, de tegenhanger van Mandela's ANC. Het was de PAC die in 1960 een nationaal protest opzette tegen de Pass Laws, identificatieplicht voor alle zwarte bewoners, en een van zulke demonstraties leidde tot het beruchte Sharpeville Massacre waar 69 zwarten doodgeschoten werden door de politie. Je zult ook de steengroeve zien waar Mandela 17 jaar werkte en het cellenblok waar hij verbleef in een cel van 5m². De gids van het cellenblok is iemand die zelf ook ter plaatse gevangen heeft gezeten en daardoor dus in detail kan uitleggen hoe het leven er destijds uitzag.
Er wonen ook nu nog mensen op Robbeneiland, vooral staf van het museum. De robben waarnaar het eiland is vernoemd wonen er overigens ook nog steeds.
Mandela's cel
Kaartjes voor Robbeneiland zijn te koop bij het Robbeneiland Museum in de buurt van de Clocktower aan het Waterfront. Ze kosten 250 rand per persoon en zijn inclusief de boottocht heen en weer, de bus over het eiland en entree in de gevangenis. Je kansen zijn echter beter om ze online aan te schaffen via de officiële website van het museum. Dit is aan te raden, vooral in het hoogseizoen, omdat kaartjes dagen zo niet weken van tevoren uitverkocht kunnen zijn. Het Museum behoudt zich het recht om afvaarten uit de dienstregeling te halen waardoor je soms plotseling toch geen kaartje meer blijkt te hebben. Ervaring leert dat in zo'n geval de aanhouder wint om alsnog het felbegeerde kaartje in de wacht te slepen.
Blik op de Waterfront
Waterfront
Net iets te gelikt en toeristisch misschien, maar toch is het recent geüpgradede Victoria and Albert Waterfront een fijne plek om te zijn. Er is een enorm winkelcentrum met ondergrondse parkeergarage en vele restaurantjes aan het water. Hier staat ook een grote gele lijst, gericht op de Tafelberg waar elke toerist toch even een plaatje moet schieten. De Clocktower (1882) is een mooi stukje oud Kaapstad.
Het Nobelplein heeft standbeelden van de vier Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaars voor de vrede: Albert Lithuli (1961), Desmond Tutu (1984), Frederik Willem de Klerk (1993) en Nelson Mandela (1993). Voor de kids is het Two Ocean Aquarium mogelijk een bezoek waard.
Leuk voor een snack is het oude pompstation waar de eerste electricteit voor de stad werd opgewekt. Hier is nu een hippe markt gevestigd met kraampjes met allerlei drankjes en hapjes, zelfs tot een Zuid-Afrikaanse versie van stroopwafels aan toe.
Long Street
Deze straat loopt weg van de haven in de richting van de Tafelberg en is bekend als de uitgaansplek. Je vindt hier restaurants en bars in overvloed. Let wel goed op, want een paar straten verder kan het 's avonds ineens heel wat minder gezellig zijn.
Kirstenbosch gardens
Wil je weg uit de drukte van de stad? Dan zijn de Kirstenbosch Gardens de ideale plek om dit te doen! Deze botanische tuin ligt vanuit het centrum gezien aan de linkerkant van de Tafelberg. Dit deel van de stad heeft de meeste regenval, net onder het hoogste punt van de berg waardoor de wolken omhoog geduwd worden en hun inhoud loslaten. Hierdoor moet je geluk hebben om zon te zien, maar dat zal de pret niet drukken.
Blik op de Gardens
De tuin ligt op de plek waar, ironisch genoeg, eerst een houthakker actief was. In 1652 landde Jan van Riebeeck van de VOC en startte een nederzetting bij de baai. Houthakker Leendert Cornelissen werd eigenaar van de grond waar nu de tuin is en zorgde voor een goede aanwas van hout. De Afrikaanse inwoners raakten in conflict met Leendert, omdat zij hier hun vee wilden laten grazen. Van Riebeeck besloot dat er een verdedigingslinie moest komen: een houten hek. Dit schoot niet op en was duur, dus plantte hij een haag van wilde amandelbomen waarvan een deel nu nog in de tuin te bewonderen is.
In de honderden jaren hierna is de tuin in handen geweest van verschillende personen totdat Cecil John Rhodes, eerste voorzitter van diamanthandel De Beers, het kocht in 1895. Bij zijn overlijden liet hij het na aan de overheid die er in 1913 een botanische tuin van maakte.
Er zijn verschillende interessante plekken in de tuin. Zo is er de Fragrance Garden waar je wordt uitgenodigd om aan de bloemen en blaadjes van verschillende planten te ruiken. In de Garden of Extinction zie je planten die bijna uitgestorven zijn. De Fynbos Walk leidt je langs het Fynbos dat je ook op de Tafelberg ziet en bij de Medicinal en Useful Plants staat aangegeven waar de verschillende planten voor kunnen dienen. Maar Kirstenbosch is vooral een plek om rustig rond te lopen of uit te rusten op het gras bij de Main Pond.
De entree is 45 rand voor volwassenen, 25 rand voor kinderen van 6-17 jaar. De rode hop-on-hop-off bussen gaan er naartoe, maar anders is een taxi de enige manier. In de zomer zijn er op zondag concerten van bekende Zuid-Afrikaanse artiesten.