Antananarivo (Tana): de hoofdstad van Madagaskar

Antananarivo is de hoofdstad van Madagaskar. De naam wordt vaak afgekort naar ‘Tana’, wat een stuk makkelijker praat. In tegenstelling tot veel Afrikaanse hoofdsteden was Antananarivo al een hoofdstad voor de koloniale tijd. De naam verwijst naar de duizend soldaten, die volgens de verhalen de stad beschermden. Tana is een stad met ruim 2 miljoen inwoners. Er is veel te zien. Wel is het opletten op de veiligheid, de bevolking is over het algemeen vriendelijk, maar diefstallen komen wel voor. Voor de meeste bezoekers aan Madagaskar is Antananarivo zowel de eerste als de laatste plaats waar ze komen, en er zijn zeker plaatsen die een bezoek waard zijn.

De geschiedenis van Antananarivo

Antananarivo heeft een gunstige ligging binnen Madagaskar. De heuvels steken boven de lagere landen uit. Dit maakt dat de stad goed te verdedigen is, terwijl het lagere deel van het land geschikt is voor het verbouwen van rijst. Antananarivo was al een grote stad voor de koloniale tijd, dit in tegenstelling tot veel andere Afrikaanse hoofdsteden. In de 16e eeuw werd de stad Analamanga overgenomen door Andrianjaka, de koning van de Merina. Hij doopte de stad om tot Antananarivo, wat ‘stad van 1000’ betekent. Dit verwijst volgens de verhalen naar de 1000 soldaten, die de stad verdedigden. Antananarivo werd de hoofdstad van de Merina.

De ligging

Zoals eerder vermeld ligt de stad gunstig voor verdediging en gunstig voor rijstbouw. Verder ligt de stad in het centrum van Madagaskar. De stad ligt op 1200 meter hoogte, en heeft een totaal oppervlak van 88 km2. Er wonen meer dan 2 miljoen mensen.

AntananarivoVeiligheid

Madagaskar is een arm land en Antananarivo is een grote stad. Het is altijd extra opletten op je bezittingen en met je eigen veiligheid. Antananarivo staat als onveilig bekend, maar over het algemeen zijn de mensen erg vriendelijk en behulpzaam. Neem echter een aantal voorzorgsmaatregelen in acht.
  • Laat geld en paspoorten in het hotel, neem alleen mee wat je denkt uit te geven
  • Houd kleingeld apart, waar je er makkelijk bij kan: zo kun je op straat iets kopen, zonder dat mensen al je geld zien
  • Houd waardevolle spullen ergens waar niemand erbij kan, bij voorkeur op je buik
  • Neem bij voorkeur geld op in een bank, en stop je geld meteen ergens weg
  • Ga niet alleen op pad, zeker niet voor een langere tijd
  • Vermijd rondlopen in het donker
  • Leg tassen en andere spullen niet onbewaakt op de grond

Plaatsen om te bezoeken

Tip: ga naar het centrum van Antananarivo (volg Aveneu d’Independance) en vraag een van de gidsen die je ongetwijfeld aanspreken. Spreek van tevoren een prijs af, en laat je gids je de hoogtepunten tonen

Rova: het paleis van de koningin

Rova is het vroegere paleis van de koningin. Dit was de plek vanaf waar het land werd bestuur voor de koloniale tijd. Het paleis domineert de skyline van Antananarivo, met een centrale ligging op een heuvel. Vanaf het paleis is er een mooi uitzicht over de stad. Van het paleis zelf is niet veel meer over, op 6 november 1995 werd het gebouw afgebrand. De restauratie is in volle gang, maar op het moment is er van het paleis zelf niet veel te zien. Door de centrale ligging kan het paleis bezocht worden tijdens een bezoek aan het centrum van de stad.


Paleis van de minister president (Palais d’andafiavaratra)

Dit paleis werd in 1872 gebouwd, en is open voor publiek. De voorwerpen die uit het paleis van de koning zijn gered zijn in dit paleis onder gebracht. Het paleis is op loopafstand van de Rova.

Gevolgd door kinderen Als een net gearriveerde toerist, kun je makkelijk geïntimideerd worden door een groep kinderen die je volgt. Deze groepen kinderen zijn overal in Antananarivo te vinden en ze kunnen erg volhardend zijn. Word je gevolgd, dan hebben de kinderen waarschijnlijk je camera gezien. Ze zijn er niet op uit om je te beroven, maar ze willen dat je een foto van ze neemt. Hoewel je altijd voorzichtig moet zijn met je camera pakken, is het over het algemeen veilig om een foto te maken. En de kinderen vinden het geweldig! Soms willen ze de foto zien, maar vaak genoeg rennen ze ook meteen weer weg als ze op de foto zijn geweest. In een land waar maar weinig mensen een camera hebben, willen de kinderen graag vereeuwigd worden door de toeristen.

Krokodillenboerderij

De krokodillenboerderij is een werkende boerderij, waar krokodillen worden opgebracht voor vlees en leer. Buiten de boerderij is er een dierentuin met ongeveer 80 soorten, en een restaurant waar je krokodillenvlees kunt proeven. De hoofdattractie zijn natuurlijk de krokodillen. Van kleintjes tot hele grote, er zijn honderden krokodillen in deze boerderij.


Maki park

Maki’s spotten is niet moeilijk in Madagaskar, maar in de steden zijn ze niet in het wild te zien. Het maki park biedt een alternatief voor dierentuinen. De maki’s lopen hier vrij rond, ze kunnen het park uit, maar blijven liever in het gebied waar ze voer krijgen. Er lopen in totaal 9 soorten maki’s rond, een aantal kameleons en schildpadden. Maki park ligt vlak buiten Antananarivo, een bezoek aan het park kost een hele dag, het kan lang duren om uit het centrum van de stad te komen.


Tsimbazaza dierentuin

De dierentuin ligt vlak bij het centrum van Tana. Het is meer dan alleen een dierentuin, het is ook een botanische tuin en een museum. De dieren zitten in hokken die een stuk kleiner zijn met wat je in Nederland ziet. Ongestoord door de dierentuin lopen zit er vaak niet in, de lokale bevolking wil maar al te graag wat extra geld verdienen. Wees dus duidelijk dat je niet wilt dat de dieren verstoord worden, anders zullen ze al snel stenen naar een beest gooien, zodat je hem beter kan zien. Ze verwachten dat je hiervoor betaalt. Als je dit niet wilt, doe dit dan niet.

Markten

In Antananarivo zijn verschillende markten. Naar Nederlandse standaarden is de hele stad een markt, overal staan kleine kraampjes waar voornamelijk eten verkocht wordt. Er zijn verschillende markten waar vooral handwerk wordt verkocht, zoals Marché Pochart en Andravoahangy. Er zijn verschillende andere markten, verspreid door de hele stad. Vraag bij je hotel na waar de dichtstbijzijnde is, en welke markten veilig zijn.

Elektriciteit, internet en telefoon
De stopcontacten en het voltage zijn in Madagaskar hetzelfde als in Nederland en België, maar de elektriciteitsvoorziening is niet bepaald stabiel. De stroom kan elk moment uitvallen en kan uren – of zelfs een hele nacht – uit blijven. Internet is over heel Madagaskar traag, en kan ook vaak uitvallen. Ook telefoonbereik kan – zelfs in de hoofdstad – regelmatig uitvallen. Vooral tijdens regenbuien en in de avonden vallen telefoon, internet en elektriek vaak weg.

Reizen in Tana

Binnen Antananarivo zijn tal van bussen, de bussen zijn goedkoop, maar de routes zijn niet makkelijk te begrijpen. Het is verstandig om bij de lokale bevolking te vragen hoe je het beste kunt reizen. Een alternatief zijn de taxi’s, die door de stad rijden. Spreek van te voren een prijs af, want taxi’s hebben geen vaste prijzen. Het verkeer in Tana staat een groot deel van de tijd stil. De hele stad staat vol met file’s, dus het duurt lang om ergens te komen. Voor korte afstanden is lopen duidelijk het makkelijkst.

Verder reizen vanuit Tana

Bijna alle bezoekers zullen op een gegeven moment Antananarivo weer uit willen. Om verder te reizen kun je een taxi naar het vliegveld nemen, en met het vliegtuig verder gaan, of je kunt over land reizen. Het meest gebruikte transport middel is de taxi-brousse. Dit zijn bestelbusjes die eigenlijk overal op het eiland heen reizen. Ze worden doorgaans helemaal volgepropt, en reizen is niet bepaald comfortabel. Je ziet wel veel van het land en de bevolking. In een taxi-brousse zie je de levenswijze van Madagaskar terug. De busjes vertrekken niet op een vaste tijd, maar als ze vol zijn. Een alternatief is een auto met bestuurder huren, zelf rijden wordt afgeraden.
© 2014 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fianarantsoa, Fiana of Fianar, een stad in zuid-MadagaskarFianarantsoa, Fiana of Fianar, een stad in zuid-MadagaskarFiana, Fianar, Finna of voluit Fianarantsoa is een stad met ongeveer 150 000 inwoners. Dit is een grote stad voor Madaga…
Toerisme in MadagaskarToerisme in MadagaskarMadagaskar is een land in Afrika dat ideaal is om een keer te bezoeken. Er is mooie natuur en je vindt er veel verschill…
Madagaskar in de Indische Oceaan – The Red IslandMadagaskar in de Indische Oceaan – The Red IslandMadagaskar is een groot eiland aan de oostkust van Afrika. Het kent verschillende klimaten, twee seizoenen en de flora e…

Kaapstad, Zuid-AfrikaKaapstad, Zuid-AfrikaHet is niet de hoofdstad van het land, maar toch wel de bekendste en beroemdste stad van Zuid-Afrika: Kaapstad. Iedereen…
Barcelona, ideaal voor een stedentripBarcelona, ideaal voor een stedentripBarcelona is de tweede stad van Spanje. Jaarlijks gaan miljoenen toeristen naar Barcelona om de stad te bekijken. Sommig…
Bronnen en referenties
  • Bradt, H. (2011) Madagascar, ISBN-13: 978 1 84162 341 2
  • www.wikipedia.org
  • Demographia World Urban Areas (March 2013) Demographia. Retrieved 24 November 2013
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.