Barcelona, ideaal voor een stedentrip

Barcelona, ideaal voor een stedentrip Barcelona is de tweede stad van Spanje. Jaarlijks gaan miljoenen toeristen naar Barcelona om de stad te bekijken. Sommigen gaan enkele dagen, anderen een hele week. De reden van het bezoek varieert vaak, maar iedereen wil de hotspots van de stad zien. De gigantische Sagrada Familia, het mooie park Güell en de rare Ramblas zijn bijvoorbeeld grote toeristentrekkers.

Inhoudsopgave


De grote stad Barcelona

Barcelona is een gigantische stad met meer dan anderhalf miljoen inwoners. Inclusief de voorsteden loopt dit getal op tot boven de vijf miljoen inwoners. Een gigantische hoeveelheid voor een gigantische stad. Barcelona beslaat een oppervlakte van meer dan honderd vierkante kilometer en behoort tot een van de grootste steden van Europa.

Niet alleen is Barcelona een gigantische stad in oppervlakte, maar het trekt jaarlijks ook nog eens miljoenen toeristen. In 2010 werd gemeten dat jaarlijks ongeveer zeven miljoen toeristen Barcelona bezoeken. Dit geeft aan hoe divers de stad is.

Passeig de Gracia, hoofdstraat van Barcelona

De Passeig de Gracia is een straat waarin duidelijk zichtbaar is hoeveel invloed Antoni Gaudi heeft gehad in Barcelona. In deze straat ziet men vele gebouwen, plekken of monumenten waarin de stijl van Antoni Gaudi zichtbaar is. Hij beïnvloedde deze straat met zijn kunst en bepaalde het beeld van deze straat. De Passeig de Gracia komt uit bij het plaça de Catalunya. Dit plein is het centrale plein van Barcelona. Veel belangrijke wegen komen uit op dit drukke plein.
Vanaf het plaça de Catalunya kan men heel gemakkelijk in de Gotische wijk komen, waar een aantal echte bezienswaardigheden liggen.

Gotische wijk van Barcelona

De gotische wijk is niet de bekendste wijk in Barcelona, maar wel een met veel bezienswaardigheden. Naast de vele bezienswaardigheden zijn hier ook veel winkels te vinden, die allerlei producten aanbieden. Wilt u graag sportartikelen kopen, dan zit hier bijvoorbeeld een decathlon, maar wilt u een leuk souvenir kopen, dan kunt u hier terecht in een souvenirwinkeltje.

De grootste bezienswaardigheid van de gotische wijk is de Catedral de Santa Eulàlia. Deze Kathedraal is groot en vrij toegankelijk. De kathedraal is vernoemd naar de heilige Eulàlia van Mérida, die in 304 als martelares stierf. Zij ligt hier een een marmeren sarcofaag, gelegen in een crypte onder het hoogaltaar. In de kathedraal zijn de voornaamste bezienswaardigheden de crypte, de vijftiende eeuwse koorgestoelte, de capella del santisimo sacramento, de capella de Sant Benet en de romaanse capella de Santa Llúcia. Iets zeer bijzonders aan deze kathedraal zijn de dertien ganzen die de beschermers zijn van Eulàlia de Mérida. Zodra er dan ook één dood gaat moet er gelijk een nieuwe gans komen.

In de Gotische wijk is daarnaast het plaça Saint Jaume te vinden, waaraan het parlementsgebouw ligt. Dit plein is voor de regering dan ook zeer belangrijk. Vanaf dit plein kan men zeer gemakkelijk door lopen naar de haven, om daar een kijkje te nemen.

De haven

De haven van Barcelona is een vrij grote haven. Niet alleen cruiseschepen leggen hier aan, maar ook plezierjachten, ferry's en privéschepen zijn hier in overvloed. De haven bestaat eigenlijk uit 4 verschillende havens, met elk hun eigen specialisatie. De ene haven is er voor het toerisme, terwijl een andere haven er is voor consumptiegoederen. Tenslotte is er ook nog een bulkhaven en een containerhaven. Per jaar wordt er meer dan 44 miljoen ton aan goederen binnengehaald in de containerhaven.

Park de la Ciutadella, weg uit Barcelona

Het park de la Ciutadella is een oase van rust midden in de drukte van Barcelona. Oorspronkelijk was dit park een fort, ontworpen in de vorm van een ster in 1715 door Prosper Verboom. Het werd gebruikt in de strijd tegen de Bourbonse koningen. Na 18 maanden viel het fort en het werd een gevangenis toen Napoleon heerste. Het werd pas een park in 1888 dankzij de wereldtentoonstelling, welke ook in dit park werd gehouden.

Momenteel is dit het grootste park van Barcelona, het bestaat uit onder andere een waterval met een vijver, een Engelse tuin, diverse musea en een dierentuin. Het park is tegenwoordig 30 hectare groot en biedt rust voor menig bezoeker. Plan een momentje in, in dit park voor wat echte rust.
Vanaf dit park loopt men zo naar de arc del triomf.

Sagrada Familia, de gigantische kathedraal

De Sagrada Familia is de bekendste kathedraal van Barcelona. De bouw van deze kathedraal is begonnen in 1882 maar tot aan de dag van vandaag wordt er nog aan gebouwd. De verwachting is dat deze kathedraal pas na 2026 af is, met uitloop naar 2040. Naast de momentele bouwwerkzaamheden zijn er ook al restauratiewerkzaamheden, doordat de bouw zo lang geleden is begonnen.

De buitenkant van de Sagrada familia vertelt een deel van de bijbel in chronologische volgorde. Het volgt vrij getrouw het verhaal van het oude testament. Alles begint met een zachte, ronde stijl en eindigt tenslotte met een vrij harde, hoekige stijl. Dit komt doordat de stijl door de jaren heen is veranderd. Er werden eigen draaien aan gegeven en de Sagrada Familia verschilt van buiten dus heel erg. Van binnen ligt dit allemaal iets anders. Binnenin staan 12 grote pilaren. 8 voor de "normale" apostelen en nog eens 4 voor de belangrijkste apostelen van Jezus. Uiteindelijk moet ook Jezus zichtbaar worden doordat hij het hoogste punt zou moeten worden van deze kathedraal.

Park Güell, een park net buiten Barcelona

Toen Antoni Gaudi begon met het aanleggen van park Güell leek het nog nergens op. Tegenwoordig is dit echter allemaal anders, er is water, vegetatie en een kolonie groene halsbandparkieten komt hier tegenwoordig voor. Uiteindelijk werd alles beïnvloed door Eusebi Güell en tegenwoordig staat een van de beroemdste parken ter wereld in Barcelona.

Park Güell heeft vele bijzondere architectonische elementen. Zo zijn er bankjes die helemaal zijn ingelegd met mozaïek. Echter zijn het geen gewone bankjes, maar lopen ze schots en scheef. Hierdoor krijgt men al snel een ander beeld van het park. Daarnaast is er de beroemde hagedis van park Güell, deze hagedis is het onderwerp op vele foto's.
Verder is er onder het centrale marktplein een plek met vele pilaren en een bijzonder plafond. Verder zijn er tal van dingen te ontdekken waarvan men gelijk ziet dat dit typisch is voor park Güell en het ontwerp.

Cosmocaixa, een technisch leuk museum

Dit natuur-historisch en wetenschappelijke museum in Barcelona is niet heel erg bekend, maar wel een bezoekje waard. Trek hier zeker 3 uur voor uit, aangezien er veel te zien en beleven is. Zo is er een klein stukje wat lijkt op een dierentuin, een elektrische bol en een hele verzameling tropische vissen. Er valt een groot ijsblok te zien, waar men zijn vingers in kan laten vereeuwigen en een geologische muur. Daarnaast is er nog een zaal van materie, de grote hal waar de evolutie wordt weergegeven.

Mercat de Boqueria, dé markt van Barcelona

Deze gigantische overdekte markt herbergt veel fruit en vleeswaren. Men kan hier terecht voor een goed sapje of voor een lekker stuk worst. Echter is hier nog veel meer te vinden, men kan hier huiden kopen, vis, allerlei soorten exotisch fruit en zelfs hele poten. Vlak voor deze markt zijn vaak straatverkopers te vinden die allerlei producten aanbieden. Afhankelijk van het weer zijn er bijvoorbeeld zonnebrillen, paraplu's en zelfs regenjassen of poncho's te koop.

Hoeveel dagen nodig om Barcelona te zien

U moet zeker rekenen op minimaal 3 dagen wil u Barcelona echt helemaal hebben gezien. Dit is dan op een redelijk tempo, waarbij er niet continu gerend moet worden. Hou rekening met lange wachttijden bij de Sagrada Familia. Mocht u ook nog een dagje Tarragona, Siurana of Montserrat willen bezoeken, dan moet u rekenen op meer dagen, oplopend tot een hele week!
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitstapjes in BarcelonaBarcelona is een geweldige stad om naar toe te gaan. Het is een stad met veel verschillende uitstapjes. Waar moet je zek…
Gaudí en Barcelona: Sagrada Familia, Park Guell en Casa'sHij is één van de bekendste Spaanse architecten. Als je in Barcelona loopt, ontkom je niet aan zijn opvallende werken. B…
Barcelona - De ultieme stedentripBarcelona - De ultieme stedentripBarcelona is een van 's werelds ultieme stedentrip locaties. Het maakt niet uit in welk seizoen. Barcelona is de op een…
Beroemde kerken en musea in BarcelonaBeroemde kerken en musea in BarcelonaBarcelona herbergt vele fraaie gebouwen die uit verschillende periodes stammen. Wanneer je een paar dagen of een weekend…

Antananarivo (Tana): de hoofdstad van MadagaskarAntananarivo is de hoofdstad van Madagaskar. De naam wordt vaak afgekort naar ‘Tana’, wat een stuk makkelijker praat. In…
Nevsky prospekt, de mooiste straat van Sint PetersburgIs Sint Petersburg een mooie stad? Daar kun je sterk aan twijfelen. Er is namelijk slechts een enkele mooie straat te be…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.nl
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.