Fianarantsoa, Fiana of Fianar, een stad in zuid-Madagaskar

Fianarantsoa, Fiana of Fianar, een stad in zuid-Madagaskar Fiana, Fianar, Finna of voluit Fianarantsoa is een stad met ongeveer 150 000 inwoners. Dit is een grote stad voor Madagaskar. Het is een oude stad, die rond 1830 werd opgericht. Het oude centrum is voor een groot deel bewaard gebleven, inclusief het paleis en de kerken. Helaas raakt het wel in verval en behoort het tot de meest bedreigde monumenten ter wereld. De stad is niet heel toeristisch, maar heeft wel alle faciliteiten die je als toerist nodig hebt. Hotels, restaurantjes en winkels zijn er genoeg.

De naam

Fianarantsoa betekent “de plek waar iets goeds kan worden geleerd". Omdat de naam lang is, en lastig uit te spreken, wordt het vaak afgekort naar Fiana, Fianar of Finna.

Ligging

Fianarantsoa ligt centraal in het zuiden van Madagaskar, op een hoogte van 1200 m. Het ligt op het Centrale Hoogland in Madagaskar (Hauts-Plateaux). De stad zelf kent hoogteverschillen, een wandeling door de stad kan een flinke klim zijn.

Bron: HoneyGaLe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: HoneyGaLe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Geschiedenis

Het gebied waar Fianarantsoa nu ligt, is al lange tijd bewoond, hoewel er geen precieze data is hoelang. Rond 1800 werd het veroverd door Andrianampoinimerina, een van de koningen van het eiland destijds. Naarmate zijn rijk zich uitbreidde, had hij meer behoefte aan strategische steden. In 1830 werd de stad officieel gesticht, op een heuvel met een uitzicht over rivaliserende stammen.
De stad groeide uit tot ver over de omliggende gebieden, en is inmiddels voor Madagaskar een grote stad. Er is nog veel over van de oude stad, inclusief de oudste kerk van Zuidelijk Madagaskar. In de oude stad staan zes kerken, die zijn in korte tijd gebouwd nadat de koning van Madagaskar zich in 1869 bekeerde. In 1870 stonden de kerken.

De straatkinderen van Fiana
De kinderen in Fiana bedelen op een andere manier dan elders in Madagaskar. Ze zijn beleeft, en spreken goed Engels. Ze spreken toeristen aan en verkopen kaartjes die ze hebben gemaakt. Daarbij ‘sparen’ ze veel buitenlands geld. In Fiana zitten weinig kinderen langs de kant van de weg met het handje op.

Historisch centrum

De oude stad bestaat uit kerken en daaromheen, dicht op elkaar gebouwd, huizen. Bovenaan de heuvel, in het centrum van de oude stad, ligt het paleis. Het bovenste deel is ruimer dan de rest, met ruimte voor groen en grote vijgenbomen. De mensen die in het centrum hebben over het algemeen een sterke band met hun woningen, hun voorouders hebben er al honderden jaren voor hen gewoond. Toch is het centrum in verval, het staat op de top honderd meest bedreigde gebieden van het Wereld Monumenten Fonds. Madagaskar is een arm land, en de mensen hebben niet het geld om hun woningen op te knappen.

Vervoer

Fiana is goed te bereiken, zowel met het vliegtuig als over de weg. De stad ligt op 330 kilometer van Antananarivo (Tana). Met een taxi-brousse of busje is dit bijna een hele dag rijden, van het centrum van Tana naar het centrum van Fiana. Het landschap is mooi, dus de rit is geen verloren tijd.

Accommodatie

Er zijn goedkope, goede hotels in Fiana te vinden. De meeste zijn schoon en de staf is vriendelijk. Het oude centrum is niet bereikbaar met de auto, dus als je veel bagage hebt kun je beter buiten het oude centrum zitten.

Fiana is een leuke stad voor een of twee dagen, maar er is niet heel veel te doen. De meeste mensen gaan er dan ook snel doorheen, voordat ze doorreizen naar bijvoorbeeld Isalo of Ramanafa Nationaal Park. Het historisch centrum is zeker een bezoekje waard.
© 2014 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Isalo Nationaal Park, MadagaskarIsalo Nationaal park is een van de drukst bezochte nationaal parken van Madagaskar. Het park bestaat uit bergen, waar do…
Antsirabe, plaats met veel zout, Madagaskars derde stadAntsirabe is de derde grootste stad van Madagaskar. De stad telt meer dan 185 000 inwoners en ligt op 1500 meter hoogte.…
Toerisme in MadagaskarToerisme in MadagaskarMadagaskar is een land in Afrika dat ideaal is om een keer te bezoeken. Er is mooie natuur en je vindt er veel verschill…
Ranomafana Nationaal Park, MadagaskarRanomafana is een van de populairste Nationaal Parken van Madagaskar. Het gebied beslaat een tropisch regenwoud van 43.0…
Kaapstad, Zuid-AfrikaKaapstad, Zuid-AfrikaHet is niet de hoofdstad van het land, maar toch wel de bekendste en beroemdste stad van Zuid-Afrika: Kaapstad. Iedereen…
Bronnen en referenties
  • www.madagascarvieilleville.info
  • www.hostels247.com
  • www.travelmarker.nl
  • www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: HoneyGaLe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.