Madrid; Plaza de Cibeles

Aan het begin van de Paseo del Prado ligt het Plaza de Cibeles. Dit is één van de mooiste punten van Madrid, met veel bars, restaurants en fraaie gebouwen. Hier staat onder andere het hoofdkantoor van de Spaanse Nationale Bank en de fontein van de godin Cybelle.

Algemeen

In Madrid, de hoofdstad van Spanje, is heel veel te bekijken. Natuurlijk is er naast veel historische gebouwen, de typische Spaanse architectuur ook de 5 km lange boulevard, de Paseo del Prado.

Plaza de Cibeles

Gelegen bij het kruispunt van Calle Alcalá, el Paseo de Recoletos en el Paseo del Prado, ligt het drukke Plaza de Cibeles. Dit plein met zijn indrukwekkende gebouwen wordt beschouwd als het mooiste plekje van Madrid.

Het plein samen met het Atocha station en de Sol, vormen samen een driehoek ten oosten en zuiden van de Sol. Deze driehoek is één van de levendige plekken van Madrid. Er zijn vele bars en restaurants te vinden.

Fontein La Cibeles

Op het plein staat het beeld van de Romeinse godin van de vruchtbaarheid (voornamelijk graan); “Cybele” in een fontein. In Nederland is zij bekend als Ceres. Zij is afgebeeld in een strijdwagen, voortgetrokken door leeuwen. De fontein is aangelegd door Ventura Rodriguez tussen 1777 en 1782, de godin is gemaakt door Francisco Gutiérrez, de leeuwen zijn van Roberto Michel. De spelende kinderen zijn later aan het beeldhouwwerk toegevoegd.

Deze fontein is een belangrijk monument van de stad, tot 1864 werd door de bevolking hier hun drinkwater gehaald. Tijdens het beleg gedurende de Spaanse burgeroorlog van 1936 tot 1939 lagen er zandzakken om de fontein heen om deze tegen beschadiging te beschermen.

Tot aan het begin van de 20e eeuw lag de fontein op een iets andere locatie op het plein. Het lag dichter bij het “Cuartel General del Ejécito”. De nu in westelijke richting kijkende fontein, lag voor de verplaatsing gericht op het zuiden.

Tegenwoordig ontmoeten hier de fans van voetbalclub Real Madrid elkaar na een wedstrijd. Anno 2008 spelen Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy ook voor deze club. Tijdens de feesten in 1996 moest Cybele helaas een arm missen.

Palacio de Communicaciones

Het Palacido Communicaciones staat aan de zuidkant van het plein. Het is het hoofdpostkantoor dat dateert uit 1904. Door de mooie versieringen heeft het gebouw twee bijnamen, nl. “Onze Lieve vrouwe van de Post”, of “De bruidstaart”.

Het gebouw dat is gebouwd tussen 1895 en 1917 is opgetrokken in de neoclassictische stijl. De architecten waren Antionio Palacios Ramiro en Joaquín Otamendi. De restauratie werd uitgevoerd door Eugéne Viollet le Duc, met door Eiffel ontworpen materialen. Binnen is een prachtig versierde glazen koepel. Het gebouw lijkt veel op een kathedraal. In het postkantoor is ook een postmuseum gehuisvest met een collectie van de duif tot satelliet.

Banco de España

De hoofdingang van het gebouw ligt aan de Paseo del Prado, welke alleen bij officieel gelegenheden wordt gebruikt. In dit gebouw is het hoofdkwartier van de Nationale Bank van Spanje gehuisvest.

Het oudste deel van het gebouw ligt vlak bij de La Plaza de Cibeles en is gebouwd tussen 1882 en 1891. De uitbreidingen vonden plaats tussen 1936 en 1975. De fraaie hoofdtrap is gemaakt van Carrara marmer en wordt verlicht door glas-in-lood ramen met figuren uit onder andere de mythologie. Op de centrale binnenplaats, typisch art-deco, bevinden zich de loketten van de kassiers. De bibliotheek is ondergebracht in een zaal met smeedijzeren filigreinwerk, geschilderd in gebroken wit. Ook zijn er diverse vergaderzalen en hallen waar de grote collectie wandkleden, vazen en antiek meubilair van de bank zijn tentoongesteld. Ook is de bank in het bezit van de eerste serie schetsen van Goya over de stierenvechten.

Hier ligt het goud van Spanje meer dan 30 meter onder de grond opgeslagen, hier mogen geen bezoekers komen. Deze ruimte is omgeven door een gracht, het was vroeger de gewoonte om bij dreiging de kelder waar het goud lag, onder water te zetten.

Palacio de Buenavista

Dit gebouw prijkt over de Banco de España. Het werd gebouwd in opdracht van José de Murga in 1873 in barokstijl. De Murga was een rijke bankier. Inmiddels is in dit gebouw een cultuurcentrum voor Latijns-Amerikaanse kunst gehuisvest; “De Casa de América”. Ook is in dit gebouw het hoofdkwartier van het Spaanse leger gehuisvest.

Aan het gebouw is een legende verbonden, die verhaalt dat het spookt in het gebouw. Dit zou namelijk de geest van de eerste eigenaar zijn. Het gebouw verkeerde bijna een eeuw in een vervallen toestand, omdat de eigenaar zijn fortuin had vergaard in de Nieuwe Wereld
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De legende van hoe de stad Madrid gesticht werdDe legende van hoe de stad Madrid gesticht werdIn één van de harten van de hoofdstad van Spanje, vlakbij het beroemde Prado museum, staat een grote fontein met daarin…
Santa Cruz de Tenerife - diverse pleinenSanta Cruz de Tenerife, de hoofdstad van Tenerife, bezit een aantal mooie pleinen waar diverse bezienswaardigheden zijn.…
Madrid; De levendige Paseo de RecoletosEen deel van de Paseo de Castellana is de Paseo de Recoletos. Aan dit stuk boulevard zijn vele terasjes te vinden, die m…
Spanje - MadridSpanje - MadridMadrid, de hoofdstad van Spanje, is een bruisende stad die zeer geliefd is bij toeristen. Tapas eten of een glaasje sang…

Madrid: Enkele van de vele paleizenMadrid: Enkele van de vele paleizenIn 1561 werd Madrid hoofdstad van Spanje. Koning Filips II verhuisde zijn hofhouding naar deze stad. Dat er tot op de da…
Madrid; stad om uit te gaan; TapasAl bijna 450 jaar is Madrid de hoofdstad van Spanje. De stad die zelf al heel veel ouder is, werd in 1561 door koning Fi…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.