Madrid; De levendige Paseo de Recoletos

Een deel van de Paseo de Castellana is de Paseo de Recoletos. Aan dit stuk boulevard zijn vele terasjes te vinden, die met mooi weer tot ’s avonds laat bezet zijn. In de 19e eeuw zijn er veel herenhuizen en paleizen gebouwd, waarvan er nog enkele bewaard zijn gebleven.

Algemeen

Steden hebben zich vaak ontwikkeld aan en langs een grote rivier. Immers de aan- en afvoer vond vroeger vaak plaats door middel van vervoer per boot. Alhoewel Madrid een grote en belangrijke stad is, ligt het niet aan een rivier. Met een beetje fantasie wordt de rol van de rivier over genomen door de Paseo de Castellana.

Paseo de Castellana

Deze Paseo bestaat feitelijk uit 3 gedeelten, namelijk:
  • Tussen station Atocha en Plaza de Cibeles ligt de oorspronkeleijke Paseo del Prado. Deze is 1 km lang en dateert uit de 18e eeuw.
  • Dan volgt tussen de Plaza de Cibeles en de Plaza Colón de Paseo de Recoletos
  • Na de Plaza Colón is de Paseo de La Castellana aangelegd. Deze weg eindigt bij Plaza Castilla met zijn 2 (scheve) torens.

Paseo de Recoletos

De Paseo de Recoletos is aangelegd langs een smalle rivier, De “Abronigal”, ongeveer in het midden van de 19e eeuw. Langs de oever van dit riviertje liep een schaapherderspad, de cañada. Dit was een pad dat tussen de gemeente en de Mesta nogal wat confilcten heeft opgeleverd. De Mesta was de organisatie die de weiden en wol in handen hadden. Ook nu nog kan het gebeuren dat een schaapherder de drukke weg nog wel eens met zijn schapen oploopt.

Bezienswaardigheden

Langs deze boulevard werd in d 19e eeuw gebouwd, paleizen en herenhuizen waarvan er nog een aantal bestaan. Enkele van deze zijn:

Palacio del Marqués de Salamanca

Wat ooit het meest luxe onderkomen van Spanje was, huisvest nu het hoofdkantoor van de Banco Hipotecario. Het gebouw dateert uit 1855. Hier woonde ooit de Marqués (markies) de Salamanca, onderandere politicus en advocaat. Hij heeft verschillende keren fortuin gemaakt en weer net zo snel verloren. Hij was, vlak voor zijn laatste bankroet, verantwoordelijk voor de aanleg van de eerste tramlijn tussen Salamanca en het centrum.

Palacio de Linares

José de Murga was de opdrachtgever tot de bouw. Een in adelstand verheven burger die de titel Marqués de Linares droeg. Hij kreeg deze uit handen van Amadeo I in 1873.

Het paleis met een rijk versierd neo-barok interieur, een uitbundige gedecoreerde Chinese zaal en Byzantijnse kapel, heeft in de vorige eeuw een tijd lang leeg gestaan. Oorzaak: geestverschijningnen. In de tuin staat een sprookjesachtig houten paviljoen en een poppenhuis. Na de restauratie in 1990 biedt een deel van het paleis onderdak aan het Casa de América. Dit is een Latijns-Amerikaans conferentie-, cultureel- en tentoonstellingscentrum.

Museo Arqueológico Nacional

Dit Nationaal Archeologisch museum bezit een van de grootste collecties vondsten van Europa, maar het grootste deel is Spaans. Er is een kleine afdeling Etruskische, Egyptische en Griekse archeologische vondsten. Mooi om te bekijken is de collectie uit de prehistorie, de tijd van de Feniciërs en de Iberische cultuur. Natuurlijk ontbreken de Romeinse vondsten ook niet.

Een bijzonder stuk is de Dama de Elche, een emblematisch beeld uit de Iberische cultuur. Het is bijna 2.500 jaar oud en meer dan 100 jaar geleden gevonden bij Alicante. Ook is het museum in het bezit van drie mooie houten mudéjar plafonds, alsmede West Gothische kroonjuwelen uit Toledo. Het opvallende is dat er bijna niets te vinden is uit de stad zelf.

Biblioteca National

De nationale bibliotheek van Spanje is gehuisvest in een neo-klassiek gebouw aan een kant van Plaza de Colón. De schitterend gedecoreerde granieten buitengevel heeft een spectaculaire façade. De bibliotheek is in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Isabel II. Er zijn meer dan 5.000.000 boeken te vinden. Ook de Hemeroteca, de nationale bibliotheek van de dagbladen, heeft hier ook zijn onderdak gevonden.

In de bibliotheek zijn ook standbeelden te zien, bovenaan de grote trap, van Alfonso X en San Isidoro. Bij de ingang staan Lope de Vega, Cervantes, Antonio de Nebrija, Santa Teresa en anderen.

Uitgaan bij de Paseo de Recoletos

Er zijn diverse terrassen te vinden die regelmatig volzitten. Populair is onder andere Terraza del Espeio, waar de obers in deftig zwart gilet en witte voorschoten, de drankjes niet kunnen aanslepen. Aan de Pases zijn ook trendy café’s, en restaurants te vinden. Velen blijven tot diep in de nacht open.

Overdag is het erg druk in de Paseo. Hier vindt ook de eindsprint plaats van de wielerronde “Vuelte de España. Er worden maratons gelopen en soms en militaire parade. Rond de kerst is hier de kerstmarkt.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Madrid; Plaza de CibelesAan het begin van de Paseo del Prado ligt het Plaza de Cibeles. Dit is één van de mooiste punten van Madrid, met veel ba…
Madrid; Paseo del Prado en museo El PradoMadrid; Paseo del Prado en museo El PradoHet museum is inmiddels zo groot, dat er 3 gebouwen nodig zijn om alles onder te brengen. De vaste collectie bestaat uit…
Madrid; Museo ThyssenEén van de drie indrukwekkendste musea van Madrid is het Museo Thyssen-Bornemisza. Hier is de privé collectie van Baron…

Madrid: Enkele van de vele paleizenMadrid: Enkele van de vele paleizenIn 1561 werd Madrid hoofdstad van Spanje. Koning Filips II verhuisde zijn hofhouding naar deze stad. Dat er tot op de da…
Madrid; stad om uit te gaan; TapasAl bijna 450 jaar is Madrid de hoofdstad van Spanje. De stad die zelf al heel veel ouder is, werd in 1561 door koning Fi…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.