Madrid; Museo Thyssen

Eén van de drie indrukwekkendste musea van Madrid is het Museo Thyssen-Bornemisza. Hier is de privé collectie van Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza ondergebracht. Deze collectie bevatte ongeveer 800 schilderijen, welke uitgebreid werd met 200 werken uit de collectie van zijn vrouw. Het is een zeer uitgebreide verzameling met alle soorten kunst.

Algemeen

In het bijna 450 jarig bestaan van Madrid als hoofdstad van Spanje is heel veel te zien. De stad die zelf vele eeuwen ouder is heeft heel veel historie en fraaie architectuur. Natuurlijk zijn er gezellige barretjes waar van een glas wijn en tapas genoten kan worden. De lange boulevard de Paseo Del Prado is zeker een bezoek waard.

Paseo Del Prado

Het oudste deel van de 5 km tellende boulevard, die zuidelijk en noordelijk van La Plaza de Cibeles tot de Glorieta del Emperador Carlos loopt, is de Paseo del Prado. Dit gedeelte van de oude boulevard wordt omringd door hoge bomen en huizen, waaronder 3 van de indrukwekkendste musea ter wereld. Eén van deze musea is Museo Thyssen Bornemisza.

Museo Thyssen Bornemisza

Dit museum ligt tegenover de Plaza de la Leatad en is gehuisvest in het roze gepleisterde Palacio de Villahemosa (dat dateert van de 18e eeuw). Het museum opende op 10 oktober 1992 voor het eerst zijn deuren en is in het bezit van de privé collectie van baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza. Het bestaat uit drie verdiepingen met in totaal 48 zalen.

Vanaf de opening hangen hier meer dan 800 werken, van de 13e tot en met de 20e eeuw. Met deze collectie wordt Baron Thyssen gezien als één van de grootste privé verzamelaars ter wereld. Na de uitbreiding in 2004 waren er ook nog eens 200 werken te zien uit de privé collectie van de echtgenote van de baron, barones Carmen (weduwe van Hans Heinrich). Voor 1992 hingen de meeste stukken in één villa van de baron in Lugano, maar in 1988 wilde hij zijn bezit naar Madrid verplaatsen.

Elke school of stroming van de afgelopen 600 jaar is in dit museum (en dus in de privé collectie) vertegenwoordigd. Een specialiteit is de portretkunst uit verschillende perioden. Alle schilderijen zijn in een bepaalde chronologisch volgorde te bewonderen:
 • Op de begane grond is de kunst uit de 20e eeuw te zien.
 • De eerste etage begint met de 17e eeuwse Hollandse schilderkunst en eindigt met de Duitse.
 • Op de tweede etage begint met de vroeg Italiaanse kunst en gaat door tot in de 17e eeuw.

Ontstaan van de collectie

Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza leefde van 1875 tot 1947. Hij was een Duits/Hongaars industriemagnaat. Hij is begonnen met het verzamelen van de schilderijen. Hij heeft onder ander aangekocht:
 • Holbein, een portret van Hendrik VIII
 • Jan van Eyck, “Annunciatie” een tweeluik gemaakt tussen 1435-1441
 • Carpaccio, “Portret van een Ridder”

Toen hij overleden was, erfden zijn 4 kinderen (waaronder Hans Heinrich) de inmiddels 525 schilderijen. Deze zoon Hans Heinrich heeft geprobeerd de collectie weer tot één grote verzameling te krijgen. Zelf begon hij met aankopen in 1954, dit was een schilderij van een oude meester. Een groot deel van zijn verzameling bestond uit moderne kunst. In 2002 overleed hij.

Een groot deel van de verzameling werd overgenomen door de Spaanse staat, waaronder werken van Goya, Rembrandt, Mondriaan en Picasso.

Enkele werken van het museum

Een greep uit de collectie van het museum. Natuurlijk zijn er ook werken te vinden van minder bekende artiesten. Opvallend is het aantal Nederlandse schilders die in de collectie voorkomen.
 • Jan van Heemskerck; Portret of a lady with Spindle and Distaff. Geschilderd in 1531 met olieverf op hout, de afmeting is 105 x 86 cm.
 • Carravagio; Saint Catherine of Alexandria. Geschilderd in 1597 met olieverf op canvas, de afmeting van het schilderij is 173 x 133 cm.
 • Peter Paul Rubens; The Toilet of Venus. Geschilderd tussen 1606 en 1611 met olieverf op canvas. Het schilderij is 137 x 111 cm groot. Dit was volgens Rubens de beschouwing van de ideale schoonheid.
 • Brueghel; Christ in de Storm on the Sea of Galilee. Het is 26,6 x 35 cm, geschilderd in 1596 met olieverf op koper.
 • Frans Hals; Fisherman playing de Violin. Groot 84,7 x 70 cm en geschilderd in 1630 met olieverf op canvas.
 • Jan Havickszoon Steen; Tavern Scene. Een klein schilderijtje van 44,3 x 36,8 cm, geschilderd tussen 1661 en 1665 met olieverf op canvas
 • Hans Holbein jr; Portrait of King Henry VIII, 28 x 20 cm groot en geschilderd met olieverf op hout.
 • Francisco de Goya; A Woman and two childeren by a fountain. Een schilderij uit 1786 met de afmeting 35,5 x 18,5 cm geschilderd met olie op canvas.
 • Vincent van Gogh; Watermill at Gennep. Geschilderd in 1884 met olie op canvas. De afmeting van het schilderij is 85 x 151 cm.
 • Claude Monet; The House among the Roses uit 1925. Een olieverfschilderij op canvas van 92,3 x 73,3 cm.
 • Paul Gauguin; An Orchard under the Church of Bihorel. Gemaakt in 1884 met olieverf op canvas met een afmeting 65,5 x 46 cm.
 • Henri Manguin; The Prints, geschilderd in 1905 met olieverf op canvas. Het schilderij meet 81 x 100 cm.
 • Pablo Ruiz Picasso; Harlequin with a Mirror, geschilderd rond 1923. Het 100 x 81 cm metende schilderij is met olieverf geschilderd op canvas.
 • Lucien Freud; Portrait of Baron H.H. Thyssen-Bornemisza. Het is geschilderd rond 1981-1982 met olie op canvas en is 51 x 40 cm groot.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí was een Spaanse schilder, hij staat bekend om zijn surrealistische schilderijen, waaronder "Galatea of the…
Spanje - MadridSpanje - MadridMadrid, de hoofdstad van Spanje, is een bruisende stad die zeer geliefd is bij toeristen. Tapas eten of een glaasje sang…
Madrid; Paseo del Prado en museo El PradoMadrid; Paseo del Prado en museo El PradoHet museum is inmiddels zo groot, dat er 3 gebouwen nodig zijn om alles onder te brengen. De vaste collectie bestaat uit…

Madrid; Plaza de la VillaDit plein is alleen toegankelijk voor voetgangers en is een typisch voorbeeld van de Spaanse architectuur. Het plein is…
Petra, de stad in de rotsenIn augustus 1812 reisde de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt (1784-1817) door het Nabije Oosten. Een pelgrim vertelde hem…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.