Madrid; Plaza de la Villa

Dit plein is alleen toegankelijk voor voetgangers en is een typisch voorbeeld van de Spaanse architectuur. Het plein is omringt door mooie gebouwen die het bekijken zeker waard zijn. Hieronder bevindt zich ook het stadhuis dat ook als gevangenis heeft dienstgedaan.

Algemeen

In de hoofdstad van Spanje, Madrid, zijn heel veel bezienswaardigheden. Naast de vele tapas barren en andere uitgaansgelegenheden zijn er onder andere ook schitterende pleinen. Eén van die pleinen is het Plaza de la Villa.

Koningin Elizabeth II, de koningin van het Verenigd Koninkrijk, kreeg tijdens een bezoek aan Madrid in 1988 de gouden sleutel van de stad.

Plaza de la Villa

Het alleen voor voetgangers toegankelijke Plaza de la Villa ligt ten westen van het Plaza Mayor, in de richting van de vi de Calle Mayor. Deze Plaza is een perfecte voorbeeld van de Spaanse architectuur en droeg vroeger de naam naar de kerk die niet meer bestaat, namelijk Plaza de San Salvador.

Bezienswaardigheden aan de Plaza

Torre de los Lujanes

Aan de oostzijde van het plein staat de Torre de los Lujanes, gebouwd in 1494 door Alvaro de luján. Het is opgetrokken in de Mudéjar stijl. Het heeft hoefijzer bogen en een gotische deur. Van alles wat aan het plein gebouwd is, is dit gebouw de oudste (het is één van de oudste gebouwen van de hele stad).

Het heeft als woning gediend voor vele aristocratische familie’s en als gevangenis van koning Francis I van Frankrijk. Deze koning Francis zat gevangen in 1525 na zijn nederlaag bij de slag van Pavia.

In het gebouw zijn graftomben te vinden, alsmede een door islamitische werklui gemaakte trap van natuursteen.

Casa de Cisneros

Dit gebouw ligt aan de zuidzijde van het plein en is gebouwd door een neef van kardinaal Francisco Jiménez de Cisneros. Deze kardinaal was tweede hoofdinquisiteur. Het dateert uit de 16e eeuw. Vroeger stond op de plek van deze Casa de Cisneros een Arabische markt, waar niets meer van terug te vinden is.

Casa de la Villa

Dit gebouw, dat zowel dienst deed als stadhuis, gevangenis (entree via de linkertoegang) en graanpakhuis, staat ten westen naast de Casa de Cisneros, en is met dit gebouw verbonden door middel van een loopbrug. In 1640 werd het ontworpen en gebouwd door architect Juan Gómez de Mora. Ook architecten als José de Villareal, Teodoro Ardemans, Juan de Villanueva en Luis Bellido hebben aan dit gebouw gewerkt. Na de oorspronkelijke bouw zijn de neoklassieke kolom en het barokke portaal bijgebouwd.

Pas in 1696 was het stadhuis klaar. Het was Teodoro Adremans die het afwerkte. Het gebouw is geopend voor publiek waarbij een rondleiding tot de mogelijkheid behoort. Er hangen meesterwerken uit de 15e tot 17e eeuw. “Alegoría del dos de mavo”van Goya hangt er ook.

Midden van het plein

Midden op het plein bevindt zich een bloembed. Ook staat er een standbeeld van de Spaanse admiraal Don Álvaro de Bazán die de plannen met betrekking tot de Spaanse Armada uitwerkte. Helaas voor hem overleed hij in 1588, voordat hij de vloot kon aanvoeren tegen Engeland. Spanje leed een vernietigende nederlaag vlak voor de Engelse kust.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Madrid; Plaza MayorDit plein worddt omzoomd door hoge gebouwen. Alhoewel het plein tot aan de 15e eeuw buiten de stadsmuren heeft gelegen,…
Madrid; stad om uit te gaan; TapasAl bijna 450 jaar is Madrid de hoofdstad van Spanje. De stad die zelf al heel veel ouder is, werd in 1561 door koning Fi…
Spanje - MadridSpanje - MadridMadrid, de hoofdstad van Spanje, is een bruisende stad die zeer geliefd is bij toeristen. Tapas eten of een glaasje sang…
Francisco de GoyaFrancisco de Goya wordt wel gezien als de vader van de moderne kunst. Tevens was hij een van de grootste schilders van S…

Madrid; Plaza de CibelesAan het begin van de Paseo del Prado ligt het Plaza de Cibeles. Dit is één van de mooiste punten van Madrid, met veel ba…
Madrid; Paseo del Prado en museo El PradoMadrid; Paseo del Prado en museo El PradoHet museum is inmiddels zo groot, dat er 3 gebouwen nodig zijn om alles onder te brengen. De vaste collectie bestaat uit…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.