Spanje - Madrid

Spanje - Madrid Madrid, de hoofdstad van Spanje, is een bruisende stad die zeer geliefd is bij toeristen. Tapas eten of een glaasje sangria drinken op de gezellige Plaza Mayor of een van de drie museums bezoeken die de stad rijk is. Guernica van Picasso bekijken in het Reina Sofia Museum bijvoorbeeld. De zon schijnt er vaak maar het kan er in juli en augustus wel heel warm zijn. In het het voor- of najaar is de temperatuur vaak een stuk aangenamer.

Plaza Mayor

Plaza Mayor / Bron: Gryffindor, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plaza Mayor / Bron: Gryffindor, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Plaza Mayor is het centrale plein van Madrid. Het plein heeft verschillende namen gehad. Oorspronkelijk heette het 'Plaza del Arrabal', daarna werd het 'Plaza de la Constitución' genoemd in 1812, om in 1814 weer hernoemd te worden naar 'Plaza Real'. Aan het einde van de Spaanse burgeroorlog in 1939 werd de naam weer terug veranderd naar 'Plaza Mayor'. Het is gebouwd aan het begin van de 17e eeuw tijdens de Habsburgse dynastie. Het is een rechthoekig plein, van 122 bij 94 meter met in het midden een standbeeld van Filips lll, die het plein ook aan heeft laten leggen. Om het plein staan mooie woningen van vier etages hoog, ze hebben de typerende architectuur en de karakteristieke portieken van het Madrid de los Austrias. Zo wordt de oude binnenstad van Madrid genoemd: 'Het Madrid van de Oostenrijkers'. Ook weer in verband met de Habsburgse dynastie. Onder de portieken zijn oude, traditionele winkels en café's gevestigd. Jaarlijks wordt het San Isidro festival hier gevierd op 15 mei, de beschermheilige van Madrid. Met traditionele dansen, klederdracht en muziek. De Plaza Mayor is een populaire ontmoetingsplaats om met vrienden een drankje of een kopje koffie te drinken.

Klimaat

Het klimaat is mediterraan met continentale invloeden. De winters zijn vrij koud en de zomers warm tot heet. De minimumtemperaturen zijn onder nul en de temperatuur in de zomer kan tot 40 graden oplopen. Het klimaat wijkt af van het Middellandse Zeegebied zoals Barcelona of Valencia. Op de Meseta (de Castiliaanse hoogvlakte) is het in de lente of de herfst het best vertoeven, als de temperatuur aangenaam is. Vroeg in de lente kan het nog koud zijn en zelfs rond Pasen nog sneeuwen.

Musea

De 'Gouden Kunstdriehoek' bestaat uit drie belangrijke musea die dicht bij elkaar gesitueerd zijn in het centrum van Madrid. Het zijn het Prado Museum, het Reina Sofia Museum en het Thyssen-Bornemisza Museum.

Het Prado Museum

Het Prado Museum is ondergebracht in een gebouw dat in 1785 werd ontworpen door Juan de Villanueva. Er zijn prachtige werken te zien uit collecties Europese kunst van de 12e tot de 19e eeuw. Er is Spaanse schilderkunst te zien maar ook van de Italiaanse en Vlaamse scholen. Er hangen werken van Spaanse kunstschilders als El Greco, Francisco Goya, Luis de Morales en Diego Velázquez. Verder ook werken van Rembrandt, Rafael, Rubens en Jheronimus Bosch, o.a. Tuin der lusten. Het museum heeft 5000 tekeningen, 2000 prenten, 1000 munten en medailles, en zo'n 2000 voorwerpen van toegepaste kunst. Er zijn ongeveer 700 beelden.

Het Reina Sofia Museum

Het Reina Sofia Museum, ook wel Koningin Sofia Museum genoemd of gewoon Het Sofia, is Spanje's nationale museum voor de belangrijkste kunstwerken en -stromingen van de 20e eeuw. Het museum werd officieel geopend op 10 september 1992. Het hoogtepunt van de collectie is 'Guernica' van Picasso. Ook hangen er werken van Dali, Juan Gris, Dubuffet,Yves Tanguy, Man Ray, Yves Klein, Max Ernst, Damien Hirst, Julian Schnabel, Georges Braque en Francis Bacon.

Het Thyssen-Bornemisza Museum

In dit museum is de kunstverzameling van Hans Heinrich Thyssen te zien. Religieuze kunst, middeleeuwse voorwerpen, geïnspireerd door de Moorse cultuur, werken van de vroege Vlaamse en Nederlandse schilders zoals Jan van Eyck, Albrecht Dürer en Hans Holbein. Verder ook werken van Antonella da Messina, Titian, Rubens, Van Dyck, Murillo, Rembrandt en Frans Hals.

De naam Madrid

Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de naam Madrid. Volgens de legende werd Madrid gesticht door Ocno Bianor (zoon van Koning Tyrrhenius vanToscane en Mantua) en werd 'Metragirta' of 'Mantua Carpetana' genoemd. Anderen zeggen dat de oorspronkelijke naam van de stad 'Ursaria' ('land van beren' in Latijn) was, omdat er zoveel beren in de nabije bossen leefden, die samen met de aardbeienboom (madroño in Spaans) het embleem van de stad was. Algemeen wordt nu wel aangenomen dat de oorsprong van de huidige naam van de stad uit de tweede eeuw voor Christus stamt. Het Romeinse Rijk stichtte een nederzetting bij de Manzanares rivier. De naam van dit eerste dorp was 'Matrice' (een verwijzing naar de rivier die door de nederzetting liep). Daarna veranderde de naam nog van Matrice naar Mayrit en Matrit en uiteindelijk in Madrid.
Plaza de Castilla in Noord-Madrid / Bron: Bjaglin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Plaza de Castilla in Noord-Madrid / Bron: Bjaglin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Uitzicht over het centrum van Madrid / Bron: Tomás Fano, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Uitzicht over het centrum van Madrid / Bron: Tomás Fano, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Lees verder

© 2014 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderij 20e eeuw: Guernica van Pablo PicassoSchilderij 20e eeuw: Guernica van Pablo PicassoHet grote doek (351 x 782 cm) Guernica vult een volledige wand in het museum Centre de Arte Reina Sofia in Madrid. Guern…
Madrid; Plaza MayorDit plein worddt omzoomd door hoge gebouwen. Alhoewel het plein tot aan de 15e eeuw buiten de stadsmuren heeft gelegen,…
Madrid; Paseo del Prado en museo El PradoMadrid; Paseo del Prado en museo El PradoHet museum is inmiddels zo groot, dat er 3 gebouwen nodig zijn om alles onder te brengen. De vaste collectie bestaat uit…

Goedkoop interrailenMet een InterRail pas kun je onbeperkt met de trein door Europa reizen. Je kunt interraillen zo duur maken als je zelf w…
Var, een vergeten streek in Zuid-FrankrijkVar, een vergeten streek in Zuid-FrankrijkDe Var is een departement in de regio Provence-Alpes-Cote d’Azur in Zuid-Frankrijk. Het is niet zo bekend bij Nederlande…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Porao, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Foto Plaza de Castilla van Bjaglin
  • Foto Uitzicht centrum Madrid van Tomas Fano
  • Wikipedia
  • Trottergids Midden Spanje
  • Afbeelding bron 1: Gryffindor, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Bjaglin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Tomás Fano, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Writersblock27 (71 artikelen)
Laatste update: 06-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.