Madrid; Paseo del Prado en museo El Prado

Madrid; Paseo del Prado en museo El Prado Het museum is inmiddels zo groot, dat er 3 gebouwen nodig zijn om alles onder te brengen. De vaste collectie bestaat uit onder ander circa 9.000 schilderijen, en 5.000 tekeningen. Er zijn werken te vinden van vele beroemde kunstenaars, waaronder Velázquez, Rembrandt en Goya. Het museum is echt de moeite waard te bezoeken.

Algemeen

Al in de 9e eeuw wordt er gesproken over Madrid, maar pas in 1561 maakt koning Filips II de stad tot hoofdstad. Omdat de stad al zo oud is, hij dateert nog uit de tijd van de Moren, heeft het veel geschiedenis en bezienswaardigheden.

Eén van deze bezienswaardigheden is de Paseo del Prado.

Paseo Del Prado

Het oudste deel van de 5 km tellende boulevard, die zuidelijk en noordelijk van La Plaza de Cibeles tot de Glorieta del Emperador Carlos loopt, is de Paseo del Prado. Dit gedeelte van de oude boulvard wordt omringd door hoge bomen en huizen, waaronder 3 van de indrukwekkendste musea ter wereld.

Aan deze boulevard liggen onder andere:
 • Plaza de Cánovas del Castillo, met Het Fuente de Neptuno (oftewel Neptunus fontein)
 • Het Ritz en Palace, de vijfsterrenhotels
 • Musea El Prado, Thyssen-Bornemisza Museum en Centro de Arte Reina Sofia
 • Bolsa de Madrid (Beurs)
 • Congreso de Diptutados (kamer van volksvertegenwoordigers)

Museo El Prado

Carlos III leefde van 1759 tot 1788 en was koning van Spanje. Hij meende dat Madrid gelijke tred moest houden met de andere Europes hoofdsteden op artistiek gebied. In 1785 gaf hij Juan de Villaneava opdracht tot het ontwerpen van het museo El Prado.

Helaas door diverse oorlogen was het pas in 1819 dat het gebouw werd geopend. Door de groei in de vorige eeuw moest het Museum uitbreiden. In 2006 werden Casón del Buen Retiro (ontworpen door Rafael Moneo) en het Palacio de Villahermosa aan het museum toegevoegd.

Het museum heeft een vaste collectie van ongeveer 9.000 schilderijen, 5.000 tekeningen, maar ook munten, gedrukte kunst en decoratieve voorwerpen zijn aanwezig.

De kunstenaars

In het El Prado hangen o.a. werken van:
 • Francisco de Goya
 • Velázquez
 • Murillo
 • Peter Paul Rubens (met ongeveer 100 stukken, waarvan de aanbidding der wijzen de belangrijkste is)
 • Pieter Breughel
 • Albrecht Dürer
 • Hyronimus Bosch
 • Botticelli
 • Michelangelo
 • Gaudi

De bovenste twee kunstenaars worden beschouwd als een van de belangrijkste. Van Velázquez hangt er onder andere “de triomf van Bachus”, gemaakt in 1629. Goya schilderde in 1860 de gekleede en de naakte Maja.

Belangrijkste werken uit het museum

Juan de Flades

Deze meester schilderde de kruisiging tussen 1509 en 1518. Centraal in het schilderij is Christus op het kruis, dat niet op de berg Golgota staat. Op de achtergrond een landschap. Het schilderij, dat geschilderd is op hout, heeft een afmeting van 123 x 169 cm.

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez

Het schilderij “de familie van Felipe IV’ oftewel Las Menipas is van zijn hand. Dit schilderij is met olieverf op canvas geschilderd, ongeveer in 1656. De afmeting van dit schilderij is 318 x 276 cm. Het schilderij laat de Margarita zien, de dochter van Filip IV, omgeven door haar bedienden, oftewel “familie” in de hal van het Madrid’s Alcázar Paleis. In de spiegel achter Margarita zijn koning Filip en koningin Maria te zien.

Francisco de Goya y Lucientes

“The 3rd of May 1808 in Madrid: the Executions on Principe Pio hill” is de naam van het door Francisco de Goya gemaakte schilderij. Het schilderij van 268 x 347 cm grootte is met olieverf geschilderd op canvas. Het schilderij laat de executie zien van de patriotten van Madrid, door de soldaten uit het leger van Napoleon.

Hiëronymus Bosch (El Bosco)

Het drieluik “de tuin der lusten”, is geschilderd door Bosch tussen 1500 en 1505. Het drieluik heeft een totale afmeting van 220 x 389 cm en is geschilderd met olie op hout. Het linker paneel laat de schepping van Eva zien, alsmede de fontein van leven. Het rechter paneel is een afbeelding van de hel. Het grote middenpaneel laat de tuin der lusten zien. Wanneer het drieluik is gesloten, dan is de derde dag van de schepping van de wereld zichtbaar met God de Vader als Schepper.

El Bosco behoorde tot de favoriete kunstenaars van koning Filips II.

Rembrandt Harmensoon van Rijn

Het schilderij de “Artemis” is geschilderd door Rembrandt. Geschilderd met olie op canvas rond 1634. Het toont Artemis, koningin van Pergamus die zich gereed maakt om het as van haar overleden echtgenoot te drinken. Linksachter Artemis staat een raadselachtige oude vrouw die in het donker op bezoek komt.

In 1769 komt het schilderij in handen van Carlos III.

Anonieme kunstenaar

Deze marmeren beeldhouwwerk heeft de naam “Offering bij Orestes an Pylades”. Het beeld dook in 1623 op in Rome en werd ongeveer 100 jaar later overgebracht naar het palace of La Granja de San Ildefonso. Het beeld zou al voor de jaartelling zijn gemaakt. Volgens sommige andere kunstenaars is het een beeld van de broers Castor en Pollux.

Het kunstwerk is gemaakt van marmer uit Carrera (Italië) en is 161 x 106 x 56 cm groot
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Madrid; Museo ThyssenEén van de drie indrukwekkendste musea van Madrid is het Museo Thyssen-Bornemisza. Hier is de privé collectie van Baron…
Spanje - MadridSpanje - MadridMadrid, de hoofdstad van Spanje, is een bruisende stad die zeer geliefd is bij toeristen. Tapas eten of een glaasje sang…
Digitaal bezoek aan het Del Prado Museum in MadridDigitaal bezoek aan het Del Prado Museum in MadridOm een wereldberoemd schilderij te bekijken hoef je niet meer zelf naar het museum te gaan: het Del Prado Museum in Madr…
Francisco de GoyaFrancisco de Goya wordt wel gezien als de vader van de moderne kunst. Tevens was hij een van de grootste schilders van S…

Madrid; Plaza de la VillaDit plein is alleen toegankelijk voor voetgangers en is een typisch voorbeeld van de Spaanse architectuur. Het plein is…
Petra, de stad in de rotsenIn augustus 1812 reisde de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt (1784-1817) door het Nabije Oosten. Een pelgrim vertelde hem…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.