Met de kinderen naar Parijs

Stel, je wilt er een paar dagen tussenuit met de kinderen en besluit om een lang weekend naar Parijs te gaan. Euro Disney is niet opgenomen in het programma, dus is het zaak om een programma samen te stellen waar het hele gezin plezier aan beleeft. Gelukkig zijn de mogelijkheden talrijk. De volgende tips zijn succesvol aan de praktijk getoetst, doe er je voordeel mee! Bij een weekendje (of midweek) weg met de kinderen denk je misschien niet meteen aan Parijs, maar rondlopen in een wereldstad kan voor kinderen net zo spannend zijn als voor volwassenen. Zo lang je je programma maar aanpast aan de kleintjes. De wijze waarop je dat aanpakt is aan jou, jij kent je kinderen en hun behoeften het best en de mogelijkheden zijn oneindig. Ter inspiratie volgen in dit artikel een aantal suggesties. Een algemene tip vooraf, maak het programma niet te intensief en laat de kinderen voldoende ruimte om te spelen en uit te rusten.

Metro

Waar je in Parijs ook moet zijn, de metro is (bijna) altijd de snelste manier om je over langere afstanden voort te bewegen. Voor veel kinderen is de metro een onbekend of niet-alledaags fenomeen, waarmee een ritje onder de grond een belevenis op zich wordt. Het metrosysteem zit logisch in elkaar en met behulp van de gratis kaarten van het metronetwerk, kun je de (oudere) kinderen laten uitpuzzelen welke metrolijnen je moet nemen om op de plaats van bestemming aan te komen.

Tips

  • Op de Parijse perrons en in de metro kan het heel druk zijn, houd je kinderen dus bij de hand of binnen handbereik (de tijd voor in- en uitstappen is beperkt).
  • Verlies elkaar niet uit het oog en wacht bij onoverzichtelijke situaties desnoods op de volgende trein; die komt over een paar minuten.
  • Met name op grote stations als Chatelet-les Halles zijn de loopafstanden soms groot. De lange gangen nodigen uit om te rennen. Ook hier geldt; houd je kinderen in zicht.
  • Lijn 6, rijdt tussen de stations Bir Hakeim / Champ de Mars Tour Eiffel en Passy over de Seine, met prachtig uitzicht op de Eiffeltoren.
  • Wil je ervaren hoe diep de metro onder de grond ligt? Op de stations Cité (lijn 4) en Abbesses (lijn 12) moet je een lange trap beklimmen om boven te komen.

Funiculaire

Montmartre, het stadsdeel dat tot 1860 een zelfstandige gemeente was, is onder meer te bezoeken vanaf het metrostation Anvers (lijn 2). Via een druk straatje kom je aan de voet van de trappen die naar de Sacré Coeur leiden. Links op het pleintje één van de vele carrousels die je overal in Parijs aantreft. Je kunt ervoor kiezen om een wedstrijdje te doen wie het snelste boven aan de trap staat. Een aantrekkelijk alternatief is de funiculaire die links van de trappen naar boven voert. Deze lift doet het altijd goed bij kinderen en is toegankelijk met een metrokaartje.

Eiffeltoren

Een bezoek aan Parijs is niet compleet zonder een beklimming van de Eiffeltoren. Het karakteristieke bouwwerk van Gustave Eiffel heeft een aantrekkende werking op jong en oud. Je kunt ervoor kiezen om met de lift helemaal naar boven (276 meter) te gaan, maar de eerste twee verdiepingen (resp. 58 en 116 meter) zijn ook per trap te bereiken. Kinderen constateren dat de huizen, mensen en de auto’s per verdieping steeds kleiner worden.
Het probleem van de vaak lange wachttijden aan de voet van de toren kan omzeild worden door voor vertrek online een toegangskaart te kopen. Met de aankoop van het ticket kies je het tijdstip of dagdeel waarop je de toren wilt bezoeken, zodat je na aankomst gelijk aan de beklimming kan beginnen.
Eiffeltoren: metro lijn 6 / RER (sneltrein) lijn C, station Bik Hakeim / Champ de Mars Tour Eiffel

Parken

Hoewel Parijs een stad is met veel en druk verkeer, heb je er relatief weinig last van. Langs de grote boulevards zijn brede voetpaden en de oversteekplaatsen zijn doorgaans voorzien van stoplichten. Wie echter veel met de metro reist, heeft dikwijls weinig te maken met het autoverkeer. Desondanks is het heel prettig als je ergens kunt zitten zonder dat het verkeer om je heen raast. Hiervoor is alle gelegenheid. Parijs kent vele parken waar de kinderen vrij kunnen spelen. Rennen door de lanen of spelen in één van de speeltuintjes kan op het Champ de Mars, Jardin de Luxemburg, de Tuilerieën, Montmartre, Champs-Elyseés… kortom: keuze genoeg.

Patat, ijs en pannenkoeken

Wie Frankrijk zegt, zegt ook gastronomie. Net als in de rest van Frankrijk is de keuze aan restaurants in Parijs oneindig. Of ze allemaal even goed zijn is het tweede. Voor kinderen die qua maaltijdkeuze niet al te avontuurlijk zijn ingesteld: niet getreurd, net als in Nederland hebben de meeste restaurants een kindermenu of een bord pommes frites op het menu staan.
Bij mooi weer en vakantie hoort natuurlijk ook ijs. Je hoeft nergens in Parijs ver te lopen om een winkel tegen te komen die ijs verkoopt. Het loont echter wel de moeite om de prijzen in de gaten te houden. Net zoals een drankje op een Parijs terras meer kost dan aan de bar, kan een ijsje bij bijvoorbeeld de Eiffeltoren of op de Champs-Elysées tot drie keer zo duur als bij de ‘tabac’ om de hoek. Voor een snelle hap kun je ook in Parijs terecht bij de keten met de gele M en andere bekende instellingen. Een ‘crêpe’ (pannenkoek) die ook op vele plaatsen - vers gebakken - beschikbaar zijn, is echter een lekker alternatief.

Kortom, er zijn mogelijkheden genoeg en dit overzicht is verre van compleet, zo ontbreken het varen over de Seine, een bezoek aan de Grande Arche de la Défense, het Parc des Expositions, etc. En inderdaad, met de genoemde tips krijg je geen midweek gevuld, maar daar zijn ze ook niet voor bedoeld.
Als je deze suggesties op bepaalde punten in je programma inbouwt, zorg je voor een programma dat leuk is voor jou en voor je kinderen. Een ijsje wanneer je de Notre Dame hebt bezocht, spelen in het park na een rondgang door het Louvre en dan met de metro naar de Eiffeltoren, zo wordt een bezoek aan Parijs met kleine kinderen zeker een succes. Veel plezier!

Lees verder

© 2013 - 2024 Lourmarin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eiffeltoren Parijs: adres, tickets en openingstijdenEiffeltoren Parijs: adres, tickets en openingstijdenDe Eiffeltoren in Parijs is één van de drukstbezochte en meest tot de verbeelding sprekende gebouwen ter wereld. De Eiff…
Ballonvaren in parc André Citroën - ParijsEen modern park is te vinden op het terrein van de voormalige Citroën autofabrieken. Dit park wordt omsloten door modern…
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…

Senioren: stedentripWat is er nou leuker dan op zijn tijd een prachtige stad te bezoeken, waarbij u in enkele dagen tijd een stad goed leert…
Gratis parkeren in en rond Utrecht centrum en buitenwijkenGratis parkeren in en rond Utrecht centrum en buitenwijkenParkeren in het centrum van Utrecht is tegenwoordig een kostbare zaak. Bij parkeren in de binnenring betaalt u de hoofdp…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • www.ratp.fr
  • www.tour-eiffel.fr
  • www.wikipedia.nl
Lourmarin (60 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.