Bezienswaardigheden rondom de Zuid-Duitse stad München

München, de hoofdstad van Beieren, de grootste stad van Zuid-Duitsland en de derde stad van het land. Een ideale bestemming voor een weekendje weg. Maar als je de drukke stad even zat bent is er in de omgeving van München ook genoeg te doen. In de omgeving is niet alleen geschiedenis te vinden zoals in het klooster Andechs of Schloss Schleissheim maar ook het natuurschoon van de Starnberger See is om de hoek. En dan is er nog het vlakbij München gelegen concentratiekamp Dachau, een indrukwekkende ervaring. In de omgeving van München zijn vele bezienswaardigheden, romantische plaatsjes, bierbrouwende kloosters en mooie meren te vinden. De hier uitgelichte vier bezienswaardigheden liggen echter allemaal binnen een straal van 25 kilometer van München en zijn goed bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer of zelfs de fiets. Ideaal voor wie tijdens een weekendje weg even de stad wil ontvluchten of op doorreis een tussenstop maken wil.

Klooster Andechs

Geschiedenis

Klooster Andechs is gelegen op de plek van de voormalige burcht Andechs, bovenop een 'heilige' berg. In 1391 is besloten op deze plek een klooster op te richten, jaren nadat de burcht was verwoest. In het klooster waren meerdere belangrijke relikwieën opgeslagen wat de plek tot bedevaartsoord maakte. Door de vele bezoekers ontstond er behoefte aan een herberg. Bij de herberg diende natuurlijk ook gedronken te worden en zodoende werd de kloosterbrouwerij, waar het klooster nu nog bekend om staat, opgericht.

Bierbrouwerij en horeca

De Andechser Kloosterbrouwerij is in bezit van de abdij van Sankt Bonifaz uit München en Andechs. Jaarlijks wordt er meer dan 100.000 liter bier gebrouwen. De spreuk op het etiket luidt: Genuss fur Leib und Seele. Vertaald betekent dit: Genot voor lijf en ziel. Het klooster verkoopt zeven verschillende biersoorten, namelijk Andechser Doppelbock Dunkel, Andechser Vollbier Hell, Andechser Spezial Hell, Andechser Bergbock Hell, Andechser Export Dunkel, Andechser Weißbier Hell en Andechser Weißbier Dunkel. De bieren worden ter plaatse gebrouwen maar door heel Duitsland en zelfs tot in Rusland en Japan gedronken.

Bij het klooster hoort een restaurant met biergarten. Vanuit de biergarten heeft men een prachtig uitzicht over de omliggende heuvels en de Ammersee. Hier worden uiteraard het ter plaatse gebrouwen bier, Andechser, geschonken. Dit bier wordt vergezeld van locale specialiteiten uit de slagerij en bakkerij die tevens bij het klooster horen. Ook kan met een rondleiding krijgen door de brouwerij.

Bereikbaarheid

Het klooster is het beste te bereiken met de auto via de A95, de A952 en dan vanaf Starnberg de Andechserstrasse of via de A96 en dan binnendoor via Grafeling. Ook gaat er vanuit Tutzing, bereikbaar met de S-bahn vanuit München, een bus (lijn 958).

Schloss Schleissheim

Geschiedenis

Schloss Schleissheim ligt net ten noorden van München bij het dorpje Ober-Schleissheim. Het bestaat eigenlijk uit twee verschillende huizen, het oude en nieuwe Schloss Schleissheim. Het oude is gebouwd in 1598 en bestaat uit een gebouw rondom een binnenplaats, de Wilhelmshof. Het nieuwe Schloss Schleissheim is ten westen van het oude slot gebouwd en bestaat uit één groot hoofdgebouw. De bedoeling was ook hier rondom een binnenplaats te bouwen waarbij de afmetingen van het nieuwe slot een factor twee groter zouden zijn dan het oude slot, echter is het nieuwe Slot nooit afgebouwd.

Museum en tuin

Het slot is ingericht als museum en kan bezichtigd worden. Er zijn verschillende tentoonstellingen, daarnaast is de inrichting van het slot indrukwekkend. Ook de tuin is het bezichtigen waard, het is een van de weinige kasteeltuinen die niet in de Engelse stijl is aangepast maar nog in de originele barokke stijl te bezichtigen is.

Bereikbaarheid

Ober-Schleissheim is bereikbaar met de S-bahn, lijn 1 naar het vliegveld. Ook met de auto is het slot vanaf de A99, de ring rond München goed te bereiken. Maar het mooiste is het om vanuit München naar het slot te fietsen. Vanaf het centrum voert de route door de buitenwijken van München, via een oud vliegveld richting Ober-Schleissheim en het slot.

Starnberger See

De Starnberger See is een groot meer, ongeveer 25 kilometer ten zuiden van München. Aan de noordzijde van het meer ligt de stad Starnberg. Het meer leent zich uitstekend voor watersporten als zwemmen, zeilen en surfen. Ook kan er in de omgeving goed gefietst en gewandeld worden.

Vanuit München zijn Starnberg en de westelijke oever van de Starnberger See te bereiken met de S-bahn. Deze S-bahn, lijn 6, stopt na Starnberg nog in Pocking, Feldafing en Tutzing. De oostelijke oever is te bereiken met de regionale trein, er is een station in Seeshaupt. De snelweg A95, van München naar Garmisch-Partenkirchen, ligt langs aan de oostzijde van het de Starnberger See. Vlak voor het meer splitst de snelweg A952 zich af van de A95 en voert bezoekers rechtstreeks naar de stad Starnberg.

Dachau

Geschiedenis

Het concentratiekamp Dachau is gelegen bij de stad Dachau. Tegenwoordig ligt het voormalige kamp op een bedrijventerrein, tijdens de oorlog lag het enkele kilometers buiten de stads Dachau. Het kamp is in 1933 ingericht en in eerste instantie werden er tegenstanders van het regime gevangen gezet. In de loop der jaren werden echter ook Roma, homoseksuelen, misdadigers, verzetsstrijders en vooral Joden opgesloten. Het kamp Dachau is tot 1945 in bedrijf geweest.

Naast het hoofdkamp in Dachau waren er in München en omgeving ook vele kleinere, aan Dachau gelieerde kampen. Deze waarin veelal vlakbij fabrieken gevestigd waar de gevangen als dwangarbeiders werden gebruikt.

29 april 1945 werd het kamp bevrijd door de Amerikanen. In de jaren 1933 tot 1945 werden in totaal 206.200 mensen uit dertig landen in Dachau gedetineerd. Het dodental van Dachau bedraagt 25.613 in het hoofdkamp en nog eens ongeveer 10.000 mensen in de subkampen.

KZ-Gedenkstätte Dachau

Tegenwoordig is het terrein ingericht als museum en gedenkplaats welke vrij te bezoeken zijn. Het oude centrale gebouw is ingericht als museum waar veel foto's, brieven en andere materialen te vinden zijn die een indruk geven van het leven in het kamp. Ook is er een uitgebreide tentoonstelling over de oorlog en andere concentratiekampen in Europa. Op het terrein zijn twee barakken weer opgebouwd. Van de overige barakken is alleen de fundering te zien. Helemaal achteraan het terrein zijn drie kapellen en een joodse gedenkplaats gebouwd. Ook zijn hier, net buiten het rechthoekige kampterrein, de gaskamer en crematoria te zien. De gaskamers zijn nooit gebuikt voor het systematisch ombrengen van mensen maar alleen enkele keren getest. In het bosje, vlak naast de gaskamers en crematoria ligt het as van de duizenden mensen die hier omgekomen zijn.

Bereikbaarheid

Met de auto is Dachau het makkelijkste te bereiken via de A8 richting Stuttgart. Ook met de S-bahn kan men naar Dachau komen, men neemt dan de S2. Vanaf station Dachau rijdt bus 726 naar de ingang van het concentratiekamp. Een bezoek is voor jonge kinderen af te raden.
© 2012 - 2024 Ekke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Starnberger See, Zuid-Duitse merenDe Italiaanse meren aan de zuidzijde van de Alpen zijn wereldberoemd. Maar ook aan de noordzijde, in Duitsland, liggen e…
Tips: Stedentrip WenenTips: Stedentrip WenenWenen is de hoofdstad van Oostenrijk en ligt vlakbij de rivier de Donau. De stad is verdeeld in drieëntwintig districten…
Vakantie naar München, DuitslandVakantie naar München, DuitslandMünchen is een stad en metropool in Zuid-Duitsland. Het is de hoofdstad van de deelstaat Beieren en het district Opper-B…
Bezienswaardigheden Dresden – Wat u niet wilt missenSinds de eenwording van Duitsland in 1990 is de stad Dresden een populaire bestemming geworden voor zomervakantie of ste…

Beleef de geschiedenis in het eeuwenoude RibeTijdens een vakantie aan Denemarken mag een bezoek aan het beeldschone Ribe zeker niet ontbreken. Ribe is bekend om het…
Malmedy, toegangspoort tot de Hoge VenenMalmedy is een stad gelegen in de Belgische provincie Luik en wordt vaak omschreven als “de toegangspoort tot de Hoge Ve…
Bronnen en referenties
  • http://www.muenchen.de/sehenswuerdigkeiten/tourismus.html
Ekke (17 artikelen)
Laatste update: 02-04-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.