Malmedy, toegangspoort tot de Hoge Venen
Malmedy is een stad gelegen in de Belgische provincie Luik en wordt vaak omschreven als “de toegangspoort tot de Hoge Venen”. De stad was gedurende eeuwen een van de belangrijkste troeven van de regio omwille van het bisdom dat hier was gevestigd. Hierdoor zijn er ook veel geschiedkundige geschriften en aantekeningen bewaard gebleven waarin het ontstaan en groei van de stad en streek zijn terug te vinden.
Geschiedenis
De stad is gesticht in het midden van de 7de eeuw door abt Remaclus. Hij stond aan het hoofd van de door hem opgerichte de abdij van Solignac, een benedictijnenklooster. Remaclus werd later heilig verklaard en kreeg zijn naamdag op 3 september. Gedurende een periode van meer dan 1000 jaar vormde Malmedy samen met Stavelot een prinsdom dat werd geregeerd door een prinsabt die controle had over de streek. Vanaf de 16d eeuw begon de macht van de abdij af te nemen en kwamen er meer industriële activiteiten in Malmedy. Vooral leerlooierijen, katoennijverheid en papierindustrie bloeiden omwille van de overvloedige aanwezigheid van stromend water in de regio. In 1795 verdwijnt uiteindelijk het prinsdom om te worden toegevoegd aan het Franse rijk. In 1815 wordt Malmedy volgens het Verdrag van Wenen dan weer ingelijfd in het Pruisische rijk. In de eerste helft van de 100 jarige verbondenheid met Duitsland verandert er weinig voor de inwoners van de streek. Ze worden quasi ongemoeid gelaten in hun cultuurbeleving en taalgebruik. Pas aan het einde van de 19de eeuw werd door de Duitsers een poging ondernomen de cultuur en taalgebruik meer af te stemmen aan die van Duitsland. Het gebruik van het Frans in scholen en kerken werd verboden in de hoop de streek te germaniseren. Dit stootte velen tegen de borst en de “Club Wallon” werd opgericht om de Franse eigenheid te waarborgen. Na de eerste wereldoorlog werd Malmedy samen met de rest van de Oostkantons terug aangehecht bij België door het “Verdrag van Versailles”. Malmedy was een belangrijke schakel in het Ardennenoffensief van de Tweede Wereldoorlog. Hier is dan ook hevig strijd geleverd tussen de geallieerden en Duitsers waarbij bijna de hele stad werd verwoest door bombardementen.
In 1977 kreeg de gemeente Malmedy zijn huidige vorm door enkele fusies met naburige dorpen.
De stad Malmedy
De naam Malmedy komt waarschijnlijk van de uitspraak van abt Remaclus “a malo mundarum" wat vrij vertaald als "plaats gezuiverd van het kwaad”. Dit is echter maar een van de vele theorieën betreffende de naamsafkomst. De stad is gelegen in de provincie Luik vlakbij de Hoge Venen. Malmedy is een kleine stad met alle diensten en infrastructuren die in een stad te verwachten zijn. Een van de belangrijkste industrieën in de stad is de toeristische. Vele hotels en restaurants zijn afhankelijk van de jaarlijkse toestroom van toeristen die deze stad kiezen als uitvalsbasis om de groene omgeving en de Oostkantons te verkennen.
Wandelen en fietsten in Malmedy en omgeving
Malmedy ligt in een groene vallei waardoor de Warche en andere kleinere waterlopen stromen. Een afwisselden landschap van bossen en weiden zorgen voor leuke wandelingen in een gevarieerd kader. Er vertrekken vijf bewegwijzerde wandelingen vanuit de stad of nabije omgeving. Ze dragen elk de naam van een bloem en de afstanden variëren van twee tot zes kilometer. Ook met de mountainbike kunnen er mooie tochten worden gemaakt. Een klein stukje rijden met de wagen brengt je in het natuurreservaat De Hoge venen. Het reservaat herbergt een grote herten en everzwijnen populatie en de kans dat je er één tegenkomt bij een wandeling is vrij groot.
Logeren in Malmedy
In Malmedy zijn twee vakantie parken gelegen "Le Val d'Arimont" en “Le Domaine De Chôdes”. Beide zijn verzorgde parken met voldoende faciliteiten en accommodaties. Er zijn ook vele hotels in de stad en voor wie een meer huiselijke sfeer verkiest kan er overnacht worden in een bed en breakfast.
Wat is er nog te beleven in de stad en streek?
- In Malmedy zelf zijn nog enkele bezienswaardigheden zoals de kathedraal die gebouwd werd in 1775 en een beiaard bezit van 35 klokken. Het huis van Villers is een mooie woning uit de 18de eeuw die een idee geeft over de toenmalige bouwstijl. Het gedenkteken van Baugnez bevindt zich op een 4km buiten de stad en is opgetrokken ter nagedachtenis van de gesneuvelde Amerikaanse soldaten.
- Een tiental kilometer verderop ligt Stavelot waar in 2002 de renovatie van de abdij werd afgerond. De abdij herbergt drie musea met als bekendste het museum van het prinsdom Stavelot-Malmedy.
- Op 20 minuutjes rijden is Coo bereikbaar met de beroemde watervallen van Coo en het attractiepark Plopsa Coo. Hier is van alles te beleven voor groot en klein.
- De grotten van Remouchamps waar een ondergrondse boottocht kan worden gemaakt die bekend staat als de langste van Europa.
- Nog wat verder kunnen steden als Spa, Durbuy, Verviers, Dinant of Namen worden bezocht die elk hun eigen bezienswaardigheden en charme hebben.
Verdere informatie
Toeristische dienst Malmedy
Maison du Tourisme
Place Albert 1
4960 Malmedy