Weekendje weg: Lyon

In Lyon voegt de rivier de Saône zich bij de Rhône. Vlak voor het punt waar ze samengaan, daar gebeurt het allemaal, op een paar vierkante kilometer. Met van west naar oost de heuvel Fourvière met z'n enorme basiliek en aan de voet de oude stadswijk Vieux Lyon, dan de Saône met z'n flaneerkade's, dan het Presqu'Ile (het schiereiland) vol winkels en musea.

Algemene info:

  • De afstand Utrecht - Lyon 900 kilometer. Vanaf Brussel ben je er in minder dan vier uur met de TGV.
  • KLM/Air France vliegt op Lyon vanaf Amsterdam.
  • Toeristische informatie: informatiepunt aan het grote plein Bellecour.

De liefde gaat door de maag

Lyon en stevig eten, dat zijn in Frankrijk synoniemen. Plaatselijke toppers zijn de cervelas (gekookte worst) museau (zure zult) en andouilette (lang gekookt mengsel van stukjes darm en maag). De restaurants die de lokale gerechten presenteren heten bouchons en zijn vooral in Vieux te vinden. De culinaire faam van Lyon wordt het beste weergegeven door Paul Bocuse, de topkok die er aan de rand van de stad een driesterrenrestaurant drijft. Hij is een Franse held. Op zijn menukaart prijken gerechten als de vermaarde truffelsoep à tachtig euro het kopje.

Voor wie in Lyon zelf kookt, is ingrediënten vinden geen probleem. Iedere dag kan je op meerdere plaatsen naar een markt, zoals op zaterdagochtend op de hooggelegen boulevard de la Croix-Rousse. Wat een prachtige kramen! Kersen, abrikozen, meloenen, sperziebonen, nieuwe aardappels: het mooiste rood, oranje, groen en geel van de wereld liggen hier voor het grijpen. Het water loopt je in de mond bij de geitenkaasjes, de worsten en de broden.

Spannende stegen en straatjes

Voor de terugweg door de wijk Croix-Rousse naar beneden heeft het Office du Tourisme een leuke wandelroute uitgestippeld. Hij voert je door smalle straatjes, via ellenlange trappen en langs intieme parken met bankjes en uitzicht. De huizenblokken en straten zijn vaak onderling verbonden met 'traboules' spannende doorgangen via steegjes en trappenhuizen, als een labyrint. Op de route kan je oude weefateliers bezoeken waar nog steeds zijde wordt gemaakt en bewerkt.
Beneden, op het vlakke Presq'Ile komt de winkelende medemens volledig aan haar of zijn trekken: naast alle soorten modewinkels, vind je er allerlei gespecialiseerde zaken. Of je hobby nu antiek, muziek, koken of kunst is, of je op zoek bent naar sjaals, schoenen of tassen, in Lyon slaag je!

'Een olifant op zijn rug'

De beeldbepalende basiliek is niet erg oud (eind negentiende eeuw) maar staat op een plaats waar de Romeinen al een tempel hadden. De kerk is gebouwd na een dealtje met de maagd Maria: als zij ervoor zorgde dat Lyon niet betrokken zou raken in de Frans- Pruissische oorlog van 1870, kreeg zij een nieuwe kerk. De Heilige Maagd deed haar best en het bleef vredig in Lyon.
In 1872 werd daarom de eerste steen van het huidige bouwwerk gelegd. Het ontwerp van de kerk zorgde wel voor een andere oorlog, want vele Lyonnais vonden de architectuur vreselijk. Een journalist uit die tijd omschreef de kerk als een 'op zijn rug liggende olifant'. Iemand anders zag in de basiliek een 'weelderige vrouw wier boezem uit korset puilt', maar deze uitspraak getuigt van een wel heel rijke fantasie. Tegenwoordig verbaas je je eerder over de enorme telecomantenne die een paar honderd meter naast de basiliek is opgericht.

In strak beton terug in de tijd

Op een paar honderd meter van de basiliek liggen de resten van een Romeinse theater. 's Zomers zijn hier voorstellingen in het kader van het jaarlijkse festival. Een geweldige omgeving en atmosfeer. Naast al die oude stenen is in eenvoudig strak beton een museum opgericht over de Romeinse tijd. Op donderdagen kan je er gratis in, maar op alle andere dagen is het de entree van een paar euro alleen al waard vanwege de mooie mozaïekvloeren: doen!

Daarna gaat het weer naar beneden, te voet, nu door Vieux Lyon. Echt typisch voor deze wijk zijn de besloten binnenplaatsen, ofwel de cours, tussen de hoog opgestapelde huizenblokken. Een prachtig voorbeeld is te vinden aan de Rue du Boeuf, een van de oudste straten van Lyon. Op nummer 6 is het luxe hotel Cour des Loges ontstaan in wat oorspronkelijk vier verschillende huizen waren, rond een intieme binnenplaats. In principe is deze cour alleen toegankelijk voor de hotelgasten, maar de receptionist laat je vast wel even een blik werpen. Of boek er een nachtje, als het iets mag kosten; dit is een juweel van een hotel, qua stijl vergelijkbaar met menige Spaanse parador.

Tips

  • Plaatselijke aperitief: bestel eens een Communard: dat is Crème de Cassis aangevuld met een frisse Beaujolais
  • Het terras van het hooggelegen restaurant Maison Villemanzy heeft het mooiste uitzicht over Lyon. Je vindt het aan de Montée St-Sébastien in de wijk Croix Rousse.
  • Aan het Place des Terreaux staat het fraaie stadhuis, maar het is vooral fameus om z'n elegante waterballet. Uit 69 ingebouwde fonteinen spuiten te pas en te onpas dikke waterstralen. Leuk ook voor kinderen en honden.
  • De Kalverstraat heet hier Rue Victor Hugo. Voor de meer aparte boetieks en de grote merken moet je rond de Place des Célestins en de Rue des Archers zijn.
  • Het Place Bellecour is meer dan zes hectare groot en is indrukwekkend en altijd druk.
© 2012 - 2024 Vakantieganger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lastminute vakanties en vliegtickets: wat, hoe en waar?Lastminute vakanties en vliegtickets: wat, hoe en waar?"Lastminute" of "last minute" is een begrip in de reiswereld. In dit artikel wordt uitgelegd wat lastminute vakanties en…
Goedkoop op vakantieGoedkoop op vakantieIn tijden van recessie en kredietcrisis blijken Nederlanders toch nog steeds massaal op vakantie te willen. Maar wat als…
Op vakantie naar FrankrijkFrankrijk is een erg populair vakantieland bij Nederlanders omdat het een erg divers land is. Maar wat houdt het in om v…
Goedkoop op vakantie met handige bespaartips en budgettipsGoedkoop op vakantie met handige bespaartips en budgettipsTen tijde van de economische crisis worden we gedwongen om steeds meer te besparen en dat geldt ook voor het besparen op…

Malmedy, toegangspoort tot de Hoge VenenMalmedy is een stad gelegen in de Belgische provincie Luik en wordt vaak omschreven als “de toegangspoort tot de Hoge Ve…
München, hoofdstad van BeierenMünchen is bij Nederlanders vooral bekend van het jaarlijks terugkerende Oktoberfest, BMW en de voetbalclub Bayern Münch…
Vakantieganger (11 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.