Kopenhagen, sfeervolle hoofdstad

Kopenhagen, sfeervolle hoofdstad Kopenhagen is een van de oudste steden van Europa en heeft een koninklijke uitstraling. Het is een ruim opgezette maar toch gezellige stad met hoogtepunten zoals de kleine Zeemeermin, het Tivoli amusementspark, het sfeervolle Nyhavn met zijn kleurrijke huizen, de lange winkelstraat Strøget en het prachtige slot Amalienborg. Kopenhagen biedt voor iedereen wat wils. Wonderful Copenhagen!

Wonderful Copenhagen

Kopenhagen ligt in het uiterste oosten van Denemarken, aan de kust van het eiland Zealand. De stad is met een zestien kilometer lange brug over de Öresund met Zweden verbonden. Kopenhagen is een moderne en ruime Europese stad waarbij het verleden een toonaangevende rol speelt in het stadsleven. De stad heeft inclusief de buitenwijken 1,7 miljoen inwoners, en dat is een kwart van de totale Deense bevolking. Ooit is het een echte havenstad geweest maar dat is het allang niet meer. De stad heeft diverse attracties die je als bezoeker niet mag missen. In dit artikel vind je een overzicht.

Nyhavn

Nyhavn betekent 'nieuwe haven' en is vooral 's zomers, als de terrassen vollopen, een zeer toeristische trekpleister hoewel ook de plaatselijke bevolking veelal hier vertoeft. Je vindt er een lange rij prachtig gekleurde huizen uit de zeventiende eeuw. Deze zijn zeer fotogeniek. Diverse rondvaartboten hebben hier hun aanlegsteiger maar je vindt er ook mooie zeilschepen. De haven werd in opdracht van koning Christiaan V gebouwd en heeft een tijd een slechte reputatie gehad vanwege de vele zeelieden die er woonden. Sprookjesschrijver Andersen heeft op het schilderachtige Nyhavn gewoond.

Tivoli

Tivoli is een bijzonder pretpark middenin het centrum van Kopenhagen en dateert uit het jaar 1843. In 1914 kwam de eerste, houten achtbaan en nu zijn er 27 attracties. Het is niet zomaar een pretpark maar eentje met schitterend aangelegde paden die 's avonds romantisch verlicht zijn met tienduizenden lichtjes. Je vindt er kermisachtige attracties in weelderig aangelegde tuinen. Als je snelheid wilt, probeer dan de achtbaan of de Odin Express. Als je op zoek bent naar romantiek, probeer dan de Ballon Carousel of een kalmerend boottochtje. Als je je hoogtevrees kunt overwinnen, probeer dan eens een maagomkerend tochtje met ‘The magic carpet’ of de 63 meter hoge Turbo Drop, die je met een snelheid van 65 kilometer per uur richting aarde laat vallen.

In Tivoli vind je meer dan 400.000 bloemen, 135.000 planten en 115.817 gekleurde lichtbollen. Wat je er niet vindt is neonverlichting want die zouden sfeerbelemmerend zijn. Verder wemelt het van uitstekende restaurants. Er zijn er maar liefst 38. Regelmatig vinden er optredens plaats van Deense en internationale artiesten en in de zomer worden deze in de buitenlucht gehouden. Artistieke evenementen zijn veelal gecentreerd rondom het concertgebouw, de thuishaven van Tivoli’s Symphony Orchestra, die jaarlijks wordt bezocht door de wereldtop van klassieke muzikanten en balletdansers. Een alternatief is Plaenen (het Gazon), dat behalve de dagelijkse optredens van artiesten ook het platform vormt voor de ‘Vrijdag Concerten’ welke het publiek het beste bieden op het gebied van Deense rock en popmuziek.
Tivoli krijgt meer dan een miljoen bezoekers per jaar en is daarmee het best bezochte amusementspark in Denemarken.

Strøget

De belangrijkste winkelstraat voor voetgangers van Europa ligt in Kopenhagen en is maar liefst twee kilometer lang. De overbekende Strøget en de omliggende straten vormen het hart van de stad en je vindt er een keur aan erkende modehuizen zoals Prada, Louis Vuitton, Vero Moda, Only, InWear, Filipa K maar ook de goedkopere H&M. Strøget bestaat eigenlijk uit vijf achter elkaar liggende straten: Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Amagetorv en Ostergade (gezien vanaf Radhusplatsen). De Strøget voert langs pleintjes en doorkijkjes, Georg Jensen Centrum, Royal Copenhagen (bekend om de serviezen) en nog heel veel meer. Het grote designwarenhuis Illum ligt halverwege Strøget aan de Amagertorv, en aan het plein van Kongens Nytorv vind je het grootste warenhuis in Scandinavië, Magasin du Nord.

Het is het grootste autovrije winkelgebied ter wereld. Ook design is heel goed vertegenwoordigd in Kopenhagen, weliswaar peperduur. Je vindt niet alleen design in winkels maar ook in de dagelijkse omgeving zelf omdat vele bars en shops volledig met design zijn ingericht. Voor hippe boetiekjes kun je terecht in Vesterbro, een wijk die tevens bekend staat om haar nachtleven. Niet ver van het winkelhart vind je het Nationaal Museum van Denemarken waar de geschiedenis van Kopenhagen duidelijk wordt gemaakt. Maar er zijn nog veel meer musea in Kopenhagen: Van een hypermodern museum of een designmuseum tot een erotiekmuseum, van een oorlogsmuseum tot een bibliotheek met unieke manuscripten. De stad heeft ook genoeg groen en er is een botanische tuin te bezichtigen.

De kleine zeemeermin

Bron: Idamkilde, PixabayBron: Idamkilde, Pixabay
De zeemeermin ligt, hoe kan het ook anders, aan het water in de haven. Stel je geen joekel van een beeld voor, ze is maar 165 centimeter groot! Het beeld is geïnspireerd door het bekende sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Het sprookje over de kleine zeemeermin ('Den Lile Havfrue') werd voor het eerst gepubliceerd in 1837. Het verhaal gaat over een zeemeermin die het leven redt van een prins die schipbreuk heeft geleden. Daarna doet ze alles om zijn liefde te krijgen. De prijs die ze daarvoor betaalt is hoog: Om een mens te worden moet ze haar mooie stem en haar zeemeerminnenstaart opgeven. En als de prins met een ander trouwt, dan zou de zeemeermin schuim op de golven worden en voorgoed verdwijnen.
Beeldhouwer Edward Eriksen maakte het standbeeld op een granieten steen. Het was de bedoeling dat ze voor zich uit zou staren, denkend aan haar prins. Het hoofd van de zeemeermin is een ontwerp aan de hand van de danseres Ellen Price en het torso is gemaakt aan de hand van het figuur van de vrouw van de beeldhouwer zelf. Het originele beeld was gegoten in brons en werd aan Kopenhagen gepresenteerd op 23 augustus 1913.

In het verleden is ze diverse malen beschadigd geweest :
 • 1 september 1961: Er werden een beha en onderbroek op haar geschilderd en ze had opeens rood haar.
 • 28 april 1963:De zeemeermin was beklad met rode verf.
 • 24 april 1964: De zeemeermin was onthoofd.
 • 15 juli 1976: De zeemeermin werd wederom met verf besmeurd.
 • 22 juli 1984: De rechterarm van de zeemeermin was afgebroken.
 • 5 augustus 1990: Een poging tot een onthoofding.
 • 6 januari 1998: De zeemeermin wederom onthoofd.

Gelukkig zit ze nog altijd op haar rots aan de Langelinje Pier in Kopenhagen en trekt nog altijd massa's toeristen die zich steevast verbazen over de geringe omvang van het kunstwerk. Ze is het meest gefotografeerde standbeeld ter wereld! Overigens heeft Kopenhagen talloze standbeelden aan de openbare weg en in parken.

Slot Amalienborg

Slot Amalienborg is het winterpaleis van de Deense kroonprins en zijn vrouw. Het is een prachtig, imposant gebouw aan een achthoekig plein dat uit vier delen bestaat. Het paleis werd in opdracht van koning Frederik V gebouwd en is ontworpen door Nicolai Eigtveld. Het werd voltooid in 1760 en was bedoeld voor vier rijke families. Maar doordat Christianborg Slot in 1794 afbrandde was de Deense koninklijke familie genoodzaakt te verhuizen naar Amalienborg Slot. Er zijn diverse privé vertrekken van vroegere vorsten te bezichtigen en je kunt verschillende familiestukken bewonderen, zoals pijpen, slippers en schilderijen. Aanrader is bijvoorbeeld de ridderzaal in rococostijl en de galerie. Ook is er elke dag om 12 uur een wisseling van de wacht te zien van de koninklijke garde, maar let wel op want als de koninklijke familie niet thuis is, vindt deze traditie niet plaats.

Vanuit Kopenhagen kun je ook een uitstapje maken naar de overkant, Zweden. Er zijn bootverbindingen met Malmö, een stad met een heel ander karakter dan Kopenhagen maar zeer de moeite waard. Deze excursie is op een halve dag te doen.

Bezienswaardigheden Kopenhagen

Er zijn nog diverse andere aanraders om te bezichtigen:

 • Christiansborg - Een knots van een gebouw waar het parlement zetelt.
 • Marmorkirken - Vanaf Amalienborg heb je een fraai doorkijkje in de richting van deze kerk.
 • Gefion Springbron (Springvandet) - Prachtige fontein in de vorm van een uniek waterschouwspel, ooit een kado aan Kopenhagen.
 • Mindeankeret - Een groot herinneringsanker te vinden op Nyhavn.
 • Carlsberg brouwerij.
 • Rode stadsfiets - In de zomer kun je op vele plekken tegen een muntstuk een fiets (bicykler) gebruiken en weer terugzetten, hetzelfde systeem als winkelwagentjes.
 • Hippiedorp Christiania - Een kunstenaars/hippiewijk met veel alternatieve kunst.
 • Frederiksholms Kanal - Vanaf de kades kun je de stad goed overzien.
 • Raadhuis of Radhus - Stamt uit 1905, gelegen aan het raadhuisplein, Radhuspladsen. Je kunt de toren beklimmen en hebt van daar een fabelachtig uitzicht over de stad. Vergeet er niet de Jens Olsen Klok te bekijken.
 • Dansk Design Centre - Groot museum met meubels en andere Deense en internationale ontwerpen.
 • Ny Carlsberg Glyptote - Museum met stukken uit de oudheid en schilderijen van Deense kunstenaars en Franse impressionisten.
 • Drakenfontein - Deze Dragespringvandet is een aparte fontein gelegen op het raadhuisplein.
 • Rosenborg Slot - Het Rosenborg slot is gebouwd in 1617 en was tot 1720 bewoond door de Koninklijke Familie. Sinds de vorige eeuw is het open voor publiek, waaronder de schatkamer met kroonjuwelen en de grote ridderzaal.
 • Assistens Kirkegard - Bijzondere, serene begraafplaats waar bekende Denen liggen en dat gebruikt wordt als park.
 • Opera - Futuristisch gebouw tegenover het Koninklijk Paleis.
 • Det Kongelige Teater - Imposant koninklijk theater aan de Kongens Nytorv met prachtige verlichting in de avond.
 • Wijk Nørrebro - Bekend om het uitgaansleven.
 • Beursgebouw (Børsen) - Voormalig beursgebouw met opmerkelijke torenspits, de 'drakenpiek', drie draken die de landen Denemarken, Zweden en Noorwegen symboliseren.
 • Vor Frue Kirke - Een neoklassieke kerk in het centrum dat wordt gebruikt voor belangrijke gebeurtenissen, waaronder het huwelijk van de Deense Kroonprins in 2004.
 • Den Sorte Diamant - De Zwarte Diamant is het nieuwe deel van de Koninklijke Bibliotheek en een staaltje Deense architectuur.
 • Nationalmuseet - Een nationaal museum over de Deense geschiedenis en cultuur.
 • Rondvaart door de kanalen van Kopenhagen. Dit kan ook met de zgn. waterbus, een hop-on hop-off boot die zonder gids door de grachten vaart.
 • Stadsstranden (in de zomer), bijvoorbeeld Amager Strandpark, aangelegd strand op schiereiland.
 • Kastellet - Een van de best bewaard gebleven forten van Europa, in de vorm van een pentagram.
 • Kongens Have - Oudste park van Kopenhagen, gelegen achter het Rosenborg kasteel.
 • Rundetarn - Letterlijk een ronde toren, voor fraai uitzicht op binnenstad.
 • Vikingschip Museum.
 • Frederiksberghave - Romantisch park vol meren, bloementuinen enz.
 • Zoologisk Have - Dierentuin.
 • Planetarium - Meer dan 7500 sterren en planeten wachten op u.
 • Charlotten Borg Museum - Museum waar wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst te zien zijn.
 • Statens Museum - Nationaal kunstmuseum.
 • Dyrehavsbakken - Het oudste, nog bestaande, attractiepark ter wereld met treintjes, schommels, draaimolens en oude achtbanen.
 • Klub Vega - Grootste en populairste discotheek in Kopenhagen, geliefd bij grote internationale dj's.
 • Amaliehaven - Een oase in het centrum, ontworpen door de Belgische architect Jean Delogne.
 • Danmarks Akvarium - Een aquarium bestaand uit 90 waterreservoirs waarvan de grootste zo’n 85.000 liter water bevat. Er zijn 300 vissensoorten te zien waaronder haaien en de gevaarlijke piranha.
 • Nationale Galerie - Kunst van Vlaamse en Nederlandse oude meesters, maar ook Picasso en Matisse.

Bereikbaarheid Kopenhagen

Luchtvaartmaatschappijen kennen vaak scherpe aanbiedingen. Vanaf Amsterdam duurt de vlucht anderhalf uur waarna je aankomt in de moderne Kastrup Airport, dat op tien kilometer ten zuiden van het centrum van Kopenhagen ligt. Kastrup is prachtig vormgegeven, en al meerdere malen tot de beste luchthaven van Europa verkozen. De terminals hebben teakhouten vloeren en zijn opvallend licht. Kunstenaars hebben er exposities, en er zijn opmerkelijke winkels.
Er is elke twintig minuten een rechtstreekse trein naar de binnenstad. Deze rit duurt 13 minuten. Een andere mogelijkheid is de metro. Vanaf het metrostation Lufthaven (terminal 3), vertrekt elke vijf minuten een metro naar het centrum. De metro is een avontuur op zich omdat deze volautomatisch gaat. Er is dus geen bestuurder aan boord! Met een plaats vooraan heb je een spectaculair uitzicht in de tunnels. De metrostations zelf zijn een feest voor het oog: Glazen piramides, beton, staal en glas in bijzondere vormen.

Beste reistijd Kopenhagen

Als je naar Kopenhagen wilt gaan, trek er dan minstens drie dagen voor uit, liefst meer. De zomer is de beste tijd om de stad te bezoeken en als dat niet lukt kies dan de lente of het najaar. De avonden zijn in de zomer ondanks de lange dagen wel koeler dan bij ons. De winterdagen zijn kort maar niet minder sfeervol. Bij slecht weer is er nog steeds een overvloed aan café's, winkels, musea en galeries om je ruimschoots te vermaken.

"If Copenhagen were a person, that person would be generous, beautiful, elderly, but with a flair. A human being that has certain propensities for quarrelling, filled with imagination and with appetite for the new and with respect for the old - somebody who takes good care of things and of people." ~ Connie Nielsen
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kleine zeemeermin: maar er is meer te doen in KopenhagenDe kleine zeemeermin: het kleine beeld in Kopenhagen, bekend van het sprookje. Maar wie Kopenhagen bezoekt, doet er vers…
Stedentrip KopenhagenStedentrip KopenhagenDit artikel geeft een kort overzicht van dingen die je kunt gaan bekijken in en rond Kopenhagen. Naast de overbekende to…
Kopenhagen met een uitstapje naar MalmöKopenhagen met een uitstapje naar MalmöKopenhagen is een leuke bestemming voor een citytrip. Met een uurtje vliegen vanaf Schiphol ben je er. Wat direct opvalt…
Vakantie in Denemarken; KopenhagenVakantie in Denemarken; KopenhagenKopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en zeker een bezoekje waard als je in dit land op vakantie bent. Ook als stede…

Brussel, stad vol verrassingenBrussel, stad vol verrassingenDe Belgische hoofdstad Brussel is beroemd om zijn schitterende gildehuizen op de indrukwekkende Grote Markt, het prachti…
Hangzhou: de mooiste stad van ChinaHangzhou: de mooiste stad van ChinaDe meeste mensen hebben wel van Beijing en Shanghai gehoord, maar Hangzhou is buiten China weinig bekend. Maar de Chinez…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.