Kopenhagen met een uitstapje naar Malmö

Kopenhagen met een uitstapje naar Malmö Kopenhagen is een leuke bestemming voor een citytrip. Met een uurtje vliegen vanaf Schiphol ben je er. Wat direct opvalt is hoe schoon, netjes en ruim alles hier is. Brede straten. Ruim opgezette huizenblokken. Hoewel je in een weekend natuurlijk maar beperkt kunt doen, hebben we toch het gevoel dat we de belangrijkste highlights hebben gezien.

Kleine Zeemeermin

Nationaal symbool van Kopenhagen is het standbeeld van de kleine zeemeermin. Een mooi beeldje, dat eigenlijk wel een beetje tegenviel. Kleiner dan we hadden verwacht zit ze daar al sinds 1913 op een grote steen in de zee en ook nog op een tamelijk onopvallende plek. Het beeld is gemaakt naar het bekende sprookje dat Hans Christian Andersen in 1837 schreef. Een sprookje dat later verfilmd werd door Disney.

Nyhavn

De Nyhavn oftewel Nieuwe Haven is een kanaal dat ooit in de 17e eeuw door Hollanders is aangelegd. Het is een gezellige buurt met oude panden in allerlei vrolijke kleuren en langs de kade allemaal terrasjes. Ook vind je hier uitstekende visrestaurants. In een van de oude panden heeft Hans Christian Andersen gewoond. Vanuit de Nyhavn kun je boottochtjes door het oude centrum van Kopenhagen maken.

Strøget

Ook om te winkelen is Kopenhagen best leuk, hoewel een beetje aan de dure kant. Je vindt hier de langste autovrije winkelstraat van Europa: de Strøget. De Strøget heeft een heel ruim winkelaanbod. Van relatief goedkoop tot de allerduurste topmerken, zoals Prada en Louis Vuitton. Ook de kleine zijstraatjes van de Strøget zijn de moeite waard. Hier zie je wat kleinere, maar vaak ook meer aparte winkeltjes.
Wat de sfeer in de Strøget nog verhoogt zijn de straatartiesten en muzikanten die je op verschillende plekken tegenkomt.

Pretpark Tivoli

Kopenhagen heeft een attractiepark dat echt de moeite waard is: Tivoli. Tivoli ligt op een heel mooie locatie met veel bos en vijvers. Het is geopend in 1843 en is daarmee een van de oudste pretparken ter wereld. Tivoli is een pretpark met attracties van nu, maar met een uitstraling van vele jaren geleden. In 2006 is hier de hoogste zweefmolen ter wereld geopend: de Himmelskibet. Hij bereikt een hoogte van zo’n 80 meter, van waaruit je een schitterend uitzicht op de stad hebt. Er zijn ook nog heel oude attracties te vinden, zoals het reuzenrad uit 1943 en een houten achtbaan uit 1914: de Rutschebanen. Deze staat in schril contrast met de nieuwste achtbaan van het park: de Deamonen, die een hoge snelheid heeft en meerdere loopings maakt. De oudste attractie is het Pantomime Theater, dat al vanaf de opening er is. ’s Avonds is Tivoli verlicht met duizenden lampions en een aantal keren per week wordt er ’s avonds vuurwerk afgestoken. Tivoli heeft meer dan 38 restaurants en etenskraampjes binnen de poorten en inmiddels ook een luxe hotel, hotel Nimb, dat gevestigd is in een ‘Moors’ paleis.

Slot Rosenborg

Slot Rosenborg was het zomerverblijf van Christian IV in de 17e eeuw. Een mooi kasteel met prachtig ingerichte ruimtes met schilderijen en imposante wandtapijten, waarop Deense overwinningen zijn afgebeeld. Hier zijn ook de kroonjuwelen te bewonderen. Mooi om te bekijken, maar nog imponerender vonden wij de tuinen erom heen met veel bloemperken en een prachtige rozentuin. Iedere dag vertrekt de Koninklijke wacht vanaf Slot Rosenborg naar Amalienborg voor de afwisseling van de wacht.
Naast Slot Rosenborg vindt je de Botanisk have. Deze botanische tuin heeft meer dan twintigduizend plantensoorten en een enorme kas van bijna honderd meter lang met allerlei tropische planten. In het midden van de kas gaat een wenteltrap omhoog waar je een schitterend uitzicht hebt op de palmentuin.

Malmö

Vanuit Kopenhagen kun je gemakkelijk met de trein een uitstapje naar het Zweedse Malmö maken. De tocht over de Øresund is een heel bijzondere ervaring. Je gaat door een tunnel van vier kilometer lang, dan over een kunstmatig eiland van ook vier kilometer waar de spoorlijn naast een snelweg voor het autoverkeer loopt en vervolgens ga je acht kilometer over een dubbeldeks brug met de spoorlijn beneden en de autosnelweg daarboven. Deze verbinding tussen Denemarken en Zweden is in 2000 geopend.
Uiteindelijk ben je in een half uurtje op Zweeds grondgebied. Malmö, dat de op twee na grootste stad is van Zweden, is prachtig: nog ruimer, netter en schoner dan Kopenhagen. Vanuit de haven heb je een mooi uitzicht op de Sontbrug en in de verte zie je Denemarken liggen. Malmö heeft een aantal mooie oude gebouwen, zoals het Raadhuis uit 1546, kasteel Malmöhus uit 1434 en de 14e eeuwse Sint Pieterskerk. De stad is ruim opgezet met grote pleinen, veel parken en er zijn leuke winkels te vinden. Maar ook hier geldt nog sterker dan in Kopenhagen: het is behoorlijk prijzig.
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kleine zeemeermin: maar er is meer te doen in KopenhagenDe kleine zeemeermin: het kleine beeld in Kopenhagen, bekend van het sprookje. Maar wie Kopenhagen bezoekt, doet er vers…
Stedentrip KopenhagenStedentrip KopenhagenDit artikel geeft een kort overzicht van dingen die je kunt gaan bekijken in en rond Kopenhagen. Naast de overbekende to…
Vakantie in Denemarken; KopenhagenVakantie in Denemarken; KopenhagenKopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en zeker een bezoekje waard als je in dit land op vakantie bent. Ook als stede…
Tips: Stedentrip KopenhagenMet de trein naar Kopenhagen duurt ongeveer tien uur. Vanaf Hamburg gaat de trein rechtstreeks naar de hoofdstad van Den…

Dordrecht, de oudste plaats van NederlandDordrecht, de oudste plaats van NederlandDordrecht is een stad, die ligt tussen de rivieren de Maas, de Noord en de Merwede. Vroeger was het een eiland (het eila…
Twee leuke bestemmingen voor een weekendje wegBen je toe aan een beetje ontspanning? Wil je er even lekker een paar dagen tussenuit? Dan is het geen slecht idee om ee…
Miesa (22 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.