Brussel, stad vol verrassingen

Brussel, stad vol verrassingen De Belgische hoofdstad Brussel is beroemd om zijn schitterende gildehuizen op de indrukwekkende Grote Markt, het prachtige Koninklijk Paleis, het beeldje Manneke Pis, het Brusselse kant, de niet te versmaden bonbons en wafels, de talloze monumenten, de vlooienmarkt, de winkelgalerij St. Hubert en het karakteristieke Atomium. En dit is nog maar een fractie van wat de stad te bieden heeft.

Bereikbaarheid Brussel

De Belgische en Europese hoofdstad ligt in het midden van België, op de grens van het Nederlandstalige Vlaanderen en het Franstalige Wallonië. Brussel ligt vijftig kilometer ten zuiden van Antwerpen. De afstand Utrecht-Brussel bedraagt 175 kilometer. Die rit duurt twee en een half uur. De treinreis duurt even lang en parkeerproblemen heb je dan niet. De Thalys en de Intercity Amsterdam-Brussel rijden elke dag in minder dan drie uren van Amsterdam naar Brussel. Hieronder een overzicht van de talloze plekken in de stad die je bij een bezoek in elk geval niet moet missen.

De Grote Markt

De Grote Markt is een van 's werelds fraaiste stadspleinen. Er is geen toerist die niet onder de indruk is gekomen van de schoonheid van dit plein. Hoewel het plein al eeuwenoud is is de herkomst toch merkwaardig omdat er oorspronkelijk nooit een plein lag. Het was ooit een zandbak waar de rivier de Senne doorheen liep. Er waren twee groeperingen die aanspraak maakten op het stuk grond. Uiteindelijk maakte de groep die het in handen kreeg er de lage markt van. In de twaalfde eeuw was Brussel al een bloeiend centrum waar Franse wijn, Duits bier en Engelse wol werd verhandeld. Dit gebeurde op diezelfde markt. In de Middeleeuwen kwamen de eerste huizen en vanaf de veertiende eeuw kwamen de rijken er wonen en lieten er grote herenhuizen neerzetten. Het werd meer en meer een administratief centrum. In 1402 begon de bouw van het stadhuis en de huizen werden langzamerhand vervangen door stenen huizen die werden bewoond door gildeleden.

In augustus 1695 werd het plein gebombardeerd door de Fransen en opnieuw begon er een herbouw van het plein. In de eeuwen die volgden werden de meeste huizen aan het plein privé bezit en werd afgesproken dat de buitenkant van de huizen intact moest blijven. Sommige huizen hebben namen, waaronder De Kruiwagen, De koning van Spanje, de Tas, de Vos, de Hoorn, De wolvin, de Berg Tabor, de Roos, De gouden Boom, De Zwaan en De ster. Op het plein bevindt zich tevens het Broodhuis, het huis der hertogen van Brabant en natuurlijk het stadhuis. Tegenwoordig is de Grote Markt het centrale punt in Brussel en tevens de grootste toeristische trekpleister. Er worden muziekmanifestaties gehouden en er zijn vele terrassen te vinden.

Manneke Pis

Het beeldje van Manneke Pis werd in het begin van de 17de eeuw vervaardigd door Jerome Duquesnoy die opdracht kreeg een bronzen versie te vervaardigen. Sinds de Middeleeuwen bevond zich al een fontein op diezelfde plek. Manneke Pis staat een beetje verborgen in een drukke toeristische straat, niet ver van de Grote Markt. Het wordt geacht de Brusselse geest uit te beelden en het is over de hele wereld bekend. De oorsprong van het beeldje blijft onzeker waardoor de historie verweven is met verschillende legendes. Een voorbeeld van zo'n legende is dat Manneke Pis de stad van een brand zou hebben gered door het vuur uit te wateren.

Een ander verhaal gaat over een rijke burger van Brussel die zijn enige zoon verloren had en hem na dagen zoeken terugvond terwijl hij aan het plassen was op de hoek van de Stoofstraat. Deze gelukkige hereniging zou hebben geleid tot de bouw van de originele fontein. Nog een derde legende gaat weer heel anders : Een kleine jongen had tegen de deur geplast van een heks die woonde op de plek waar nu nog steeds de fontein staat. De heks was zo kwaad dat zij de kleine jongen in een standbeeld veranderde. Het beeldje heeft veel doorstaan. In 1695 werd het door de Brusselaars in veiligheid gebracht bij Franse bombardementen op de stad. Het beeld is gestolen geweest door eerst vijandige legers waaronder Engelse en later Franse soldaten, en werd uiteindelijk gebroken teruggevonden.

Manneke Pis / Bron: Zeerood, Flickr (CC BY-2.0)Manneke Pis / Bron: Zeerood, Flickr (CC BY-2.0)
Sinds die tijd bevindt het originele beeld zich in het stadsmuseum en een kopie staat op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. Manneke Pis heeft een imposante garderobe die bestaat uit meer dan 600 kostuums die hem bij allerlei gelegenheden worden geschonken, of ontworpen door Jacques Stroobants, de officiële kleder van het beeld. Zijn eerste kledingstuk dateert van 1698, een kostuum gekregen van de Beierse vorst Max Emanuel. Manneke Pis draagt Amerikaanse en Belgische uniformen, doktershoeden en allerlei andere attributen. Tussen de kostuums bevindt zich ook een luxe pak uit de XVIII-de eeuw van een naar afstamming onbekende markies. In de collectie zitten er ook exotische gewaden, zoals een grasrokje en danskostuum uit Urund. Hij heeft ook volksdrachten: o.a. de matyo die de in België levende Hongaren hem hebben gegeven.
Van een eenvoudig fonteintje is Manneke Pis uitgegroeid tot een wereldfiguur, symbool van onbezorgdheid maar ook van verzet tegen bezetters door de eeuwen heen. Wat er ook gebeurt, Manneke Pis blijft staan en plast door.

Het Atomium

Het Atomium is een overweldigend en spectaculair stalen monument bestaand uit negen bollen, gebouwd in 1958 dichtbij het Heizel stadion. Het werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Brussel. Het wordt ook wel de Eiffeltoren van Parijs genoemd maar toch is het onvergelijkbaar. Het Atomium is een visuele weergave van het concept van een atoom. Het staat symbool voor een ijzerkristal met zijn negen atomen en dan maar liefst 150 miljard maal vergroot. Hiermee was het een eerbetoon aan de metaalindustrie. De architect is André Waterkeyn en het had anderhalf jaar geduurd voordat het idee tot uitvoer kon komen. En de uitvoering duurde ook nog eens anderhalf jaar.

Atomium / Bron: Pexels, PixabayAtomium / Bron: Pexels, Pixabay
Het monument heeft een coatlaag van aluminium, weegt 2400 ton en is 102 meter hoog. Het is recentelijk compleet gerenoveerd. Elke bol heeft een diameter van 18 meter. Bezoekers kunnen per lift naar boven, naar de bovenste bol waar een grandioos uitzicht over de stad te verwachten is. In deze bol bevindt zich ook een restaurant. In de andere bollen worden tentoonstellingen gehouden en deze kunnen worden bereikt door middel van roltrappen. Het Atomium is met recht een staaltje van technisch vernuft en bouwkunde dat dagelijks busladingen met toeristen trekt. Je kunt er zelf komen door vanaf het Centraal Station in Brussel metrolijn 1a te nemen tot aan halte station Heizel.

Extra bezienswaardigheden in Brussel en hot spots:

 • Bruparck (naast Atomium), een amusementspark bestaand uit vier onderdelen, t.w. Mini-Europe waar je de bekendste gebouwen van Europa op miniformaat ziet, Océade (subtropisch zwemparadijs met elf glijbanen), bioscoop Kinepolis (grootste bioscoop van de Benelux) en The Village voor bars en restaurants.
 • Kathedraal St. Michiel en St. Goedele.
 • Beursgebouw.
 • Église Sainte Catérine.
 • Stadhuis.
 • Europees Parlement, futuristische gebouwen met vlaggen van aangesloten landen, nabij het Leopoldpark.
 • Belvue Museum (geschiedenis van de Belgische koninklijke familie).
 • Museum van Brussel in het Broodhuis.
 • Schouwburg.
 • Koninklijk Paleis.
 • Jubelpark, een enorm park met tuinen, watervallen, vijvers en diverse bouwwerken.
 • Kerk van de Grote Zavel.
 • Paleis van Karel van Lotharingen (inrichting in rococo stijl).
 • Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (vier musea onder een dak).
 • Monument Godefroid de Bouillon.
 • Stripmuseum ook wel het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal genoemd (o.a. Kuifje, Robbedoes, Guust Flater, Suske en Wiske, Lucky Luke en de Smurfen) en striproute langs meer dan 20 stripgevels (Brussel is de stad van de beroemde striptekenaars).
 • Gerechtshof.
 • Chinees Paviljoen (museum met oosterse kunst) en Japanse Toren.
 • Museum Horta (een voormalig huis en studio van de Belgische architect Victor Horta).
 • Brusselse vlooienmarkt in volkswijk de Marollen.
 • Automuseum Autoworld met honderden zeldzame auto's.
 • Albertine Complex (omvat o.a. het Paleis van de Dynastie, het Congrespaleis en de Koninklijke Bibliotheek).
 • Justitie Paleis, een van de grootste Europese gebouwen uit de 19de eeuw.
 • Kruidtuin met iristuin in voorjaar en gebouw Botanique.
 • Chocolaterie Duval.
 • Fuse, de club van Brussel, de danstempel met drie etages en internationale dj's en thema-avonden.
 • Place de Broudrère en Boulevard Anspach.

Winkelen in Brussel

Een bezienswaardigheid op zich is de overdekte Sint-Hubertusgalerij met luxueuze winkels, theesalons, chocolaterieën en restaurants. De galerij heeft marmeren zuilen en een glazen dak, en ligt op loopafstand van de Grote Markt. Zoek je de grote ketens zoals H&M, ZARA, Kruidvat, Hema enz. ga dan naar de Nieuwstraat. Je vindt hier tevens het grootste warenhuis van België, de INNO. Dit warenhuis heeft vijf etages met parfumerie, cosmetica, heren-, dames- en kinderkleding en veel woonaccessoires. Houd je van boetiekjes, neem dan een kijkje in Rue Antoine-Dansaert. Voor apartere spullen, design en galleries kun je de buurt van St. Géry proberen, als ook de Rue Lombart en de smalle straatjes richting de markt. Veel geld over? Voor de duurdere merken als Armani, Versace en Prada neem je de Louizalaan. Plenty haute couture. Wie alle winkels liever onder een dak heeft, kan terecht in een van de overdekte shoppingcentra. Enkele namen: City 2, Westland Shopping, Woluwe Shopping en Basilix Shopping.
Vergeet niet de beroemde Brusselse wafels en chocola te proeven!

Brussel is geschikt voor alle jaargetijden. Treinreizen inclusief hotelboeking zijn relatief voordelig en de reis is kort. Een weekend Brussel is leuk maar voor wie meer wil winkelen moet op minimaal drie tot vier dagen rekenen of... meerdere malen terugkomen.

"Belgium is the best remedy against patriotism" ~ Geert Van Istendael

Lees verder

© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Atomium in Brussel bezoekenHet Atomium in Brussel bezoekenHet prachtige Atomium wordt beschouwd als het symbool van België en meer bepaald van Brussel. Het is een uniek monument…
België, zo dichtbij maar toch zo andersBelgië, zo dichtbij maar toch zo andersBelgië ligt net als Nederland aan de Noordzee. Naast Nederland grenst het aan Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.
Brussel, belangrijke en bezienswaardige Belgische stadBrussel, belangrijke en bezienswaardige Belgische stadBrussel is eigenlijk maar een betrekkelijk kleine stad maar met Brussel wordt in de regel het hele Hoofdstedelijke Gewes…
Twee leuke bestemmingen voor een weekendje wegBen je toe aan een beetje ontspanning? Wil je er even lekker een paar dagen tussenuit? Dan is het geen slecht idee om ee…

Zwitserland; het kanton Bern, de stad BielIn het kanton Bern is de gelijknamige stad niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste. De daaropvolgende stad is Bie…
Kopenhagen, sfeervolle hoofdstadKopenhagen, sfeervolle hoofdstadKopenhagen is een van de oudste steden van Europa en heeft een koninklijke uitstraling. Het is een ruim opgezette maar t…
Bronnen en referenties
Reacties

Pjotr, 31-10-2011
Leuke stad, ben er zelf twee keer geweest, ik vond het mooi en er is veel te doen. Reactie infoteur, 01-11-2011
Hi Pjotr, helemaal mee eens :). Groetjes, A.

Romylisa (infoteur), 22-01-2008 #4
Bedankt voor dit leuke artikel!
In het voorjaar ga ik er heen met een vriendin, ben er nog nooit eerder geweest en volgens mij is er meer dan genoeg te doen en zien. Reactie infoteur, 25-01-2008
Hallo Romylisa, je zult van die trip geen spijt hebben! Ik wens je een prettige vakantie toe :). Groetjes, A.

Kees Visscher, 09-01-2008
Lijkt me echt leuk voor een korte week Reactie infoteur, 17-01-2008
Hi Kees, dat is het zeker! Groet, A.

Lianne, 09-01-2008
Brussel is echt de laatste plaats op aarde waar ik zou willen zijn wat een stomme stad! Ik heb er 6 maanden gewoond en ik kan zeggen dat het rot stad is! Absoluut GEEN AANRADER! De mensen zijn zeeer onvriendelijk. Als je toch naar Belgie wilt ga dan naar Antwerpen of Gent. Reactie infoteur, 17-01-2008
Die mening is natuurlijk heel persoonlijk. Ik vind dat iedereen Brussel gezien moet hebben. Groet, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 06-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.