Zwitserland; het kanton Bern, de stad Biel
In het kanton Bern is de gelijknamige stad niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste. De daaropvolgende stad is Biel, bekend om zijn uurwerkindustrie. In de 2e helft van de 19e eeuw vestigde vele fabrieken zich hier die zich specialiseerden in de uurwerken. Maar natuurlijk heeft Biel nog veel meer te bieden dan de klokken.
Algemeen
Het land Zwitserland (de Zwitserse federatie) is verdeeld in deelstaten. Eén van deze staten is het kanton Bern. Bern trad in 1953 toe tot deze Zwitserse federatie. Het kanton heeft een oppervlakte van 6.000 km², ligt in het westen van Zwitserland en heeft ongeveer 1.000.000 inwoners. Het kanton Bern bestaat uit 26 districten.
De hoofdstad van het kanton is de gelijknamige stad Bern. De op één na grootste stad is Biel op 438 meter hoogte en met ruim 60.000 inwoners. De derde plaats is Thun met 41.000 inwoners en vierde is Köniz met 37.000 bewoners.
De stad Biel
Aan de oever van de Bielersee, aan de voet van de Jura ligt deze tweede stad van het kanton. In Zwitserland zijn enkele steden te vinden waar officieel Duits en Frans gesproken wordt. Eén van die steden is Biel, zelfs de straatnamen staan in twee talen op de naambordjes.
Traditioneel gezien is Biel de stad van de uurwerken. Het Zwitserse handwerk wordt nog actief onderhouden. De stad is pas gaan groeien vanaf de 2e helft van de 19e eeuw, toen de uur- en precisie industrie werd opgestart.
Biel heeft een nieuw levendig stadsdeel en een gezellig oud stadsdeel. In het oude gedeelte is het aangenaam winkelen, in de smalle geplaveide straten met zijn decoratieve fonteinen. Hier kan met het grootste gemak een hele dag worden doorgebracht met het winkelen.
In 2002 vond de openlucht tentoonstelling EXPO.02 plaats, waarbij de stad Biel het thema “Macht en Vrijheid” had. De drie futuristische torens die op een platform in de Bielersee staan, zijn ieder 40 meter hoog en dienen als tentoonstellingsruimte.
De stad is de poort naar de drie meren (Biel, Neuchâtel, Munten). In de zomer zijn deze via diverse vaarwegen te bevaren. Vanuit Biel vertrekken excursies naar Jura, Seeland en Berner Mittelland. Ook zijn er in de stad zelf, maar ook in de omgeving diverse sportmogelijkheden, zoals wandelen, watersporten, fietsen e.d.
Bezienswaardigheden
Boswachtersgilde
Het middelpunt van de stad is de Ring, een plein dat omgeven is door belangrijke woningen, onder andere de woning die eigendom is van het boswachtersgilde. Deze woning, das Zunfthaus zu Waldleuten, heeft een ronde hoekerker die uit de 16e eeuw dateert en een goudkleurige uivormige koepel ook wel helm genoemd.
Sankt Benediktus kirche
Ook op dit plein staat de Sankt Benediktus kirche, uit de 15e eeuw. Deze kerk heeft glas in lood ramen uit de laatgotische periode. De wandschilderingen zijn nog uit de eerste periode na de bouw.
Theater
Het 16e eeuwse Zeughaus (arsenaal) wordt nu gebruikt als theater. Tegenwoordig draagt het de naam: “Theater Biel Solothurn”. In 1842 was het Alexander Köhli die het arsenaal, dat gebouwd is in 1591, ombouwde tot een theater. In dit kleinste theater van Zwitserland, wat tweetalig is, kunnen 280 bezoekers een voorstelling bijwonen.
Tierpark Biel
Deze dierentuin van de stad heeft geen hekken en er is geen kassa. Het is een groot park met dieren (beheerd door een vereniging) en biedt ideale mogelijkheden tot picknicken.
Fischerei-Park Worbe
In dit park kan lekker gevist worden. Het restaurant wat bij het park hoort, maakt de versgevangen vis klaar tot een lekkere maaltijd.
Musea
In het Museum Neuhaus is een collectie van nagemaakt 19e eeuwse interieuren van patricierwoningen, alsmede een collectie gewijd aan de filmindustrie.
Das Kunsthaus Centre d’Art heeft een wisselende expositie van hedendaagse kunst en fotografie.
Kunsthaus Centre d’Art
Met wisselende expostie’s van hedendaagse kunst en fotografie
Overige bezienswaardigheden
- Voor het 15e eeuwse laatgotische Rathaus aan de Burgplatz staat de bron van het recht.
- Twann, een middeleeuws stadje in de buurt van Biel
- La Neuveville, met geplaveide straten, in de omgeving van de stad
- Het St. Petersinsel
Geschiedenis van Biel
- Het oude, gezellige stadsdeel is gebouwd in opdracht van de toentertijd heersende landheer van het gebied, Fürstbisschof von Basel”. De bouw vond plaats tussen 1220 en 1230.
- Koning Rudolf von Habsburg verleende het dorp Biel in 1275 stadsrechten
- In 1564 brak er in Europa de Pest uit, waarbij ook Biel getroffen werd. Toentertijd had het stadje maar 1200 inwoners, waarvan er 640 stierven.
- Tot aan de 19e eeuw werd er geregeerd door prins bisschoppen van Basel
- In de 2e helft van de 19e eeuw werd Biel aangesloten op het spoorwegennet. Dit was voor Biel de aanleiding om uit te breiden. Er werden initiatieven genomen in de technische revolutie, grote fabrieken werden gebouwd voor het maken van onder andere horloges. Nog steeds houden Omega, Rolex en Swatch hoofdkantoor te Biel.