Zwitserland; het kanton Bern, de stad Thun

De geschiedenis van Thun begint pas in de 12e eeuw. In deze eeuw werd door de Zähringers een echte stad van Thun gemaakt. Een graag geziene gast hier was de componist Brahms, die hier enkele van zijn werken schreef. Het onbekende FC Thun in het voetbalseizoen 2005/2006 Champions League gespeeld. Gespeeld moest er toen ook worden tegen het Nederlandse Ajax.

Algemeen

Zwitserland (de Zwitserse federatie) is onderverdeeld in deelstaten, waarvan Bern er één is. Het gehele kanton heeft een oppervlakte van 6.000 km² en bevat rond de 1.000.000 inwoners. De derde stad in dit kanton is Thun met ongeveer 42.000 inwoners.

De hoofdstad van het kanton is de gelijknamige stad Bern.

De stad Thun

De naam Thun is afkomstig van het keltische Dunum, wat ommuurde woonplaats betekent. Het ligt aan de westzijde van de Thuner See, dwars door de stad loopt de rivier de Aare. De besneeuwde Berner Alpen (de Stockhorn, Niesen en Niederhorn) bieden een mooi uitzicht. De vele restaurants bieden een regionale, nationale en internationale keuken.

De stad is een uitgangspunt naar het Berner Oberland, met uitstapjes naar Berner Vooralpen en de Alpen. Thun heeft de oudste zeilschool van het land. Watersport en stranden doen het erg goed. Tevens is Thun een belangrijke basis van het Zwitserse leger en een bijbehorend Panzermuseum.

Bezienswaardigheden

Thun heeft een oude binnenstad compleet met kasteel. Cultuur en winkelen gaan hier goed samen.

Schloss Thun

Tussen 1180 en 1190 is gebouwd aan het kasteel. De opdracht kwamen van de hertogen van Zähringen. De burchttoren is nog volledig in tact. In 1218 werd het kasteel overgenomen door de graven van Kyburg, en in 1384 door Bern.

Het historisch museum is gehuisvest in de vijf grote zalen van de toren, met als pronkstuk de ridderzaal die nog dateert uit de tijd van de Zähringers. De collectie van het museum bestaat uit de geschiedenis van Thun, wapens, uniformen, documenten, poppen en noem maar op. Vanuit de hoektorens is een prachtig uitzicht op onder andere de bergen de Eiger ( 3.970 meter hoog), de Mönch (4.107 meter hoog) en de Jungfrau (4.158 meter hoog). In de berg Niesen, (die in de omgeving ligt) is een groot ziekenhuis ingericht. Dit was ten behoeve van de laatste Wereldoorlog, maar men heeft er gelukkig nooit gebruik van hoeven maken. Wel is het nog steeds geheel in tact.

Schloss Schadau

In dit kasteel is het gastronomiemuseum gehuisvest. Het heeft een unieke verzameling kookboeken, bestaande uit 5.000 werken.

Kunst Musée Thun

Hier zijn onder andere werken ondergebracht van Ferdinand Hodler, Cuno Amiet en Paul Klee.

Wocher – panorama

In het Schadaupark toont een 7,5 meter hoog, 38 meter lange, 360 graden schilderij de geschiedenis van de stad zoals die rond 1810 geweest is.

Overige bezienswaardigheden

Een boottocht over de sprookjesachtige Thuner See
 • Met de kabelbaan naar de Beatenberg op 1.153 meter en dan naar de top van de Niederhorn die op 1.950 meter ligt. Dit is echt een aanrader.
 • Bezoek eens één van de vele markten zoals de jaarmarkten, veemarkten (waar soms nog per handjeklap de koehandel wordt beslist) of de groente- en fruitmarkten.
 • Het gletsjerlandschap van de Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn in de nabije omgeving. Dit natuurgebied is het eerste Wereld natuurgebied van het gehele land dat geplaatst is op de Wereld erfgoedlijst van de UNESCO, dit was in 2002. Dit beslaat het gebied rond de Aletschgletsjer. Het is met zijn 23 km lange ijsstroom de grootste van de Alpen.

Topevenementen van Thun

 • Thuner Fasnacht; in februari / maart wordt deze vastenavond gevierd
 • Literatuurfestival in maart
 • Zwitserse kunstenaarsbeurs in april
 • Swiss Economic Formum in mei
 • Internationaal goochelaarsfeest in mei
 • Slotconcerten Thun in mei / juni
 • Thuner Meerspelen, de musical wordt in juli / augustus opgevoerd
 • Fulehung, een schutters- en jeugdfeest dat in september / oktober gevierd wordt

Voetbalclub FC Thun

Het stadion van de club kan bijna 10.500 bezoekers bergen, dan staat wel een grootdeel van de toeschouwers. De voetbalclub bestaat sinds 1898. Het heeft zelfs een seizoen (2005/2006) Champions League en Uefa Cup gespeeld.
 • Dynamo Kiev, 2-2 en 1-0
 • Malmö FF,1-0 en 3-0
 • Arsenal FC, 1-2 en 0-1
 • Sparta Praag, 1-0 en 0-0
 • Ajax Amsterdam, 0-2 en 2-4
 • De enige UEFA Cup wedstrijd was tegen Hamburger SV, 1-0 en 0-2

Geschiedenis van Thun

 • Eigenlijk begint de geschiedenis van Thun pas in 1175 toen de Zähringers de stad overnamen van de graven van Thun. Zij maakten van Thun een echte stad en een handelscentrum
 • Berthold V, hertog van Zähringen laat in 1191 een kastel bouwen. Het oude centrum werd aan de voet van dit kasteel gebouwd.
 • In 1218 sterven de Zähringers uit en komt de macht in handen van de Familie Kyburg.
 • Thun werd in 1384 gekocht door Bern.

Bekende bezoekers

 • In 1779 heeft Goethe Thun bezocht. Op zijn reis door Zwitserland heeft hij hier overnacht. Op de terugreis richting Bern overnachtte hij wederom in Thun. In één van zijn brieven schrijft hij over de mooie uitzichten.
 • De componist Johannes Brahms (1833-1897) was een graag geziene gast in Thun. Hier heeft hij zijn Opus 99 tot 109 gecomponeerd. Hij kreeg hier veel bezoek van Duitse en Oostenrijkse vrienden en kennissen.
 • Charles Louis Napoléon Bonaparte (1808-1874), oftewel Napoléon III, verbleef hier diverse keren. Hij volgde cursussen aan de Thuner Militärschule en officiersleergangen. In deze stad schreef hij zijn boek “Réflexions politiques et militaires sur la Suisse”. Tijdens zijn keizerschap heeft hij Thun nogmaals bezocht.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwitserland: Werelderfgoed; Jungfrau/Aletsch/BietschhornEén van de zeven Zwitserse monumenten die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst, is het natuurgebied Jungf…
Zwitserland; het kanton Bern, de stad BielIn het kanton Bern is de gelijknamige stad niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste. De daaropvolgende stad is Bie…
Beren in Bern en trotse BernersBeren in Bern en trotse BernersDe stad Bern heeft heel duidelijk met beren te maken. Het eigenlijke woord voor beren in het Duits is Bären. De naam Ber…

Vakantie Siófok, HongarijeEen beschrijving van wat er te doen is in Siófok, de meest populaire badplaats van Hongarije, aan het Balatonmeer
De tuinen van WalesJe zou het niet zo bij Wales verwachten, maar het klimaat is in vergelijking met de rest van de Britse eilanden zeer zac…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 16-06-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.