Gent, stad met een gezicht

Gent, stad met een gezicht Het bourgondische Gent is van verre te herkennen aan de opmerkelijke rij statige torens die het gezicht van de stad bepalen. De sprankelende stad heeft een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden waarvan de tientallen kerken en middeleeuwse gebouwen het opvallendst zijn. Gent heeft een gemoedelijke, dorpsachtige sfeer en combineert dit met de ambitie van een metropool en de elegantie van de vele historische monumenten. Gent moet je niet gaan zien, maar ervaren!

Hoe er te komen

De trein brengt je in een paar uurtjes naar het Belgische Gent. Gent heeft meerdere stations maar het hoofdstation is Gent-Sint Pieters. Dit station ligt net als de andere, tamelijk ver van het centrum dus het beste neem je de tram richting binnenstad. Deze verbindingen zijn goed. Een of twee overnachtingen zijn geschikt om een goed beeld van de stad te krijgen.

Wandelen in Gent

Een wandeling door het centrum van Gent is een wandeling door de eeuwen heen. De highlight van de stad is zonder meer de fraaie torenrij die bestaat uit de drie bouwwerken: De Sint Baafskathedraal, het Belfort en de Sint Niklaaskerk die tezamen de stad een bijzonder aanzien geven. Als je in westelijke richting de brug nabij de Graslei oversteekt kun je de imposante reeks torens fotograferen.

Winkelen in Gent

De stad Gent is heerlijk om te winkelen omdat de binnenstad volledig autovrij is en je dus op de meeste plekken ongestoord kunt rondlopen. Het is trouwens de stad waar auto's werkelijk nog voor je stoppen! Bekende warenhuizen zoals INNO zijn uiteraard vertegenwoordigd, alsmede veel ketens die je ook in Nederland aantreft. Gent heeft het grootste winkelwandelgebied van België. De bekendste Gentse winkelstraat is de Veldstraat, waar je filialen van alle grote modeketens vindt. De Brabantdam, de Koestraat en de Mageleinstraat zijn andere bekende winkelstraten van Gent. Voor souvenirs kun je eenvoudig naar de belangrijke monumenten van de stad gaan, waar souvenirwinkels zijn gevestigd. Er zijn ook diverse markten zoals de bloemenmarkt, de groenten/fruitmarkt, de prondelmarkt, de vogelmarkt en markten voor nieuwe koopwaar. Verwacht echter geen stad waar je verdwaald raakt omdat er veel te veel winkels zijn. Gent is compact en overzichtelijk en de torens zijn altijd je kompas.

De drie torens / Bron: Waldomiguez, PixabayDe drie torens / Bron: Waldomiguez, Pixabay

Sint Baafskathedraal

Dit is de kathedraal van het bisdom van Gent. Verscheidene bouwstijlen zijn vertegenwoordigd in de indrukwekkende Sint Baafs: De Romaanse, Gotische en Barokstijl. Het beroemde schilderij uit 1432 van Jan van Eyck, 'De aanbidding van het Lam Gods', bevindt zich hier, alsmede een beroemd werk van Rubens. Lam Gods wordt beschouwd als het hoogtepunt van de Vlaamse schilderkunst in de 15e eeuw. Het bestaat uit twaalf met olieverf beschilderde panelen. Ook het grootste orgel van de Benelux is in de St. Baafs te vinden, het stamt uit 1653 en is uitgevoerd in speels barok. Verder vind je er een preekstoel gemaakt van marmer en eik uit 1741, alsmede fresco's uit de 15e en 16e eeuw, een grote collectie kerkbenodigdheden en een aantal praalgraven.

Belfort

Het prachtige en zeer fotogenieke Belfort, gebouwd in de 13e en 14e eeuw, bevindt zich tussen de Sint Niklaaskerk en de Sint Baafskathedraal in. Het Belfort van Gent is sinds 1999 werelderfgoed van UNESCO. In de loop der tijd zijn er vele vernieuwingen geweest. Als bezoeker is het leuk om met de lift naar boven te gaan ( 91 meter hoog! ) en van het schitterende uitzicht over Gent te genieten. Eenmaal boven kun je de stad in alle richtingen zien. De lift heeft ook tussenliggende etages die open zijn voor het publiek en waar je meer te weten komt over de klokken en de historie van het Belfort. Naast het Belfort ligt de Lakenhal, deze is er een eeuw later aangebouwd.

Graslei

De Graslei is wellicht het beroemdste punt in Gent. Het is een lange straat met gildehuizen gelegen aan het water waar ooit een haven was. De historische versieringen en gevels van de huizen zijn in diverse stijlen (romaans, barok, gotiek) gebouwd omdat ze dateren uit verschillende tijden, voornamelijk uit de 16e en 17e eeuw. Zo vind je er Het Huis van de vrije schippers, het Koornstapelhuis of Spijker, het Tolhuisje en het Korenmetershuis. De variëteit van de unieke huizen maakt de Graslei en de overzijde, de Korenlei, tot een uniek stukje Gent. Mocht het weer het toelaten dan is het aardig om een boottochtje door het centrum te maken. Je vindt hier verschillende rederijen.

Meer bezienswaardigheden in Gent

 • Sint Niklaaskerk, vroeg gotische kerk uit de 13e eeuw.
 • Museum voor Schone kunsten
 • Stedelijk Museum voor Actuele kunst (S.M.A.K.), modern en hip museum.
 • Stadhuis van Gent, aparte mix van bouwstijlen uit de 16e eeuw.
 • Slot Gravensteen, naast het kasteel ook een wapenmuseum en gerechtsmuseum.
 • Design Museum, met oude en moderne meubels.
 • Vrijdagmarkt, groot plein in het centrum van Gent, rondom mooie gildehuizen en het standbeeld van 'De wijze man van Gent.'
 • Vlaamse Opera Gent, volwaardig muziektheater.
 • Boekentoren, toonbeeld van modernistische architectuur, in gebruik als universiteitsbibliotheek.
 • Groot Vleeshuis, promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten en delicatessen.
 • Sint Jacobskerk, oude romaanse kerk.
 • Glazen Straatje, met glas overdekte passage, op lijst van beschermd erfgoed, maar bekender om de prostituees!
 • Dulle Griet, ook wel het Groot Kanon, loodzwaar smeedijzeren kanon.
 • Sint Michielskerk, kerk in laat-gotische stijl.
 • Het Patershol, best intact gebleven middeleeuwse wijk in Gent met vele restaurantjes.
 • Sint Pietersabdij en O.L.V. Sint Pieterskerk op het Sint Pietersplein.
 • Sint Baafsabdij, uit de 7e eeuw.
 • Het Huis van Alijn, museum over het leven van de Gentenaar.
 • Werregarenstraatje, kleurrijk spektakel van graffiti!
 • Gerard de Duivelsteen, het rijksarchief.
 • Koetstocht.
 • Diverse Begijnhoven, waaronder de mooie O.L.V. Ter Hooie Begijnhof, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
 • Bloemenmarkt op de Kouter.
 • Lakenhalle, 15e-eeuws handelsgebouw in gotische stijl.
 • Gentse Feesten, jaarlijks terugkerend spektakel dat Gent omtovert in een festival (juli).

Info Gent

In de kelder om de hoek van het Belfort kun je een stadsplattegrond en een restaurantgids krijgen, en nog veel meer informatie over de bezienswaardigheden en historie van de stad.

Soap Story

De Soap Story is een wonderbaarlijke winkel aan de Mageleinstraat 19. Als je genoeg hebt van Belgische bonbons kun je in deze winkel altijd nog een stuk chocoladezeep kopen! De zaak heeft een uitgebreide collectie handgemaakte zepen en het unieke is dat de zepen per plak worden verkocht ( per gewicht). Je vindt er zeepgeuren waarvan je niet eens wist dat ze in zeep konden worden omgezet, alsmede meer gangbare geuren zoals kokos, vanille, custard, koekjes, banaan, komkommer, koffie en mint. De geuren zijn zo typerend en sterk dat je zo je tanden in een stuk zeep wilt zetten. De donkerbruine chocoladezeep is natuurlijk onweerstaanbaar, en een passend souvenir uit Gent. De winkel verkoopt verder nog sponzen, zeeplolly's, badzout, bodyscrub, bruisballen, badparels, zeepbonbons, washandjes, badschuim en douchegel en nog veel meer. De winkel die in 2003 is begonnen, heeft een Shopping Award en Innovation Trophy gewonnen voor het unieke Belgische winkelconcept en zijn originele producten en heeft zijn successen verder uitgebreid met de opening van tientallen winkels, ook over de grens. Voor de nabije toekomst heeft Soap Story die ook naar Nederland uitgebreid is, nog veel meer verkooppunten gepland en de naam Soap Story is gevestigd.

Ondersteboven

“Gent is niet zomaar een stad die u gewoon eventjes zal charmeren en die u nadien weer met een rustig gemoed zal verlaten. Nee. Gent zal u – als een mooie vrouw die zich zeer bewust is van haar troeven – verleiden door haar onstuimigheid en door haar vurigheid. Wanneer u haar verlaat, blijft u totaal ondersteboven achter, verteerd door verlangen", aldus Le Guide Routard.

Lees verder

© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in Gent: Een kot of studentenwoning hurenStuderen in Gent: Een kot of studentenwoning hurenGent is een van de bekendste studentensteden in Belgie. Jaarlijks starten duizenden studenten er met een studie aan de h…
Terneuzen (gemeente Zeeland)Terneuzen is door het hoge inwoneraantal de grootste gemeente van Zeeland. Deze gemeente ligt in het hart van Zeeuws-Vla…
Recensie: Pasta Restaurant Kastart in GentrecensieRecensie: Pasta Restaurant Kastart in GentIn Gent kan je heerlijk lunchen en dineren in een van de tientallen restaurants die de stad rijk is. Een van de meest ge…

Zwitserland; het kanton Bern, de stad BielIn het kanton Bern is de gelijknamige stad niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste. De daaropvolgende stad is Bie…
Kopenhagen, sfeervolle hoofdstadKopenhagen, sfeervolle hoofdstadKopenhagen is een van de oudste steden van Europa en heeft een koninklijke uitstraling. Het is een ruim opgezette maar t…
Bronnen en referenties
Reactie

Ilja Vermoet, 27-11-2007
Bovenstaand artikel geeft een zeer goede afspiegeling van wat je kunt verwachten - doen als je voor een dag of drie in Gent wil vertoeven.
Prachtige stad, mooie stad, handige stad met veel lekker eten, een enorme dosis aan historisch materiaal wat goed geconserveerd is en erg toegankelijke is gemaakt voor het publiek. Veel leuke kleinere musea waar je je als bezoeker méér dan welkom voelt.
En niet te versmaden: een prima functionerend openbaar vervoer! De Lijn werkt uitstekend te Gent!
Oh enne, bezoek vooral het kruidenwinkeltje Tierentein: heerlijke mosterd uit het vat!

Ilja Reactie infoteur, 29-12-2007
Hallo Ilja, dank voor je leuke reactie en de toegevoegde tips :), groeten van Astrid

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.