Antarctica, Petermann Island

Antarctica, Petermann Island Ons schip de Grigoriy Mikheev vaart naar Petermann Island. De uitzichten vanuit het Lemaire Channel zijn prachtig met onder meer een blik op de Mount Scott en Mount Shackleton en een aantal kleine eilanden aan de kust. Na twee eerdere landingen deze dag staan ons vandaag nog twee landingen te wachten. Ook gaan we nog twee zodiaccruises beleven om uiteindelijk voldaan een keurig diner te verorberen.

Twintig paren Antarctische aalschovers

We landen op Petermann Island waar een oud Argentijns toevluchtsoord omgeven is door Gentoos. We zijn in de baai Port Circumcision welke naam gegeven is door de ontdekkingsreiziger Charcot. De naam Port Circumcision duidt op de heiligendag van 1 januari toen de baai werd ontdekt. De geologie van dit eiland is heel verschillend van de andere plaatsen waar we eerder zijn geland. Onder de granieten blokken nestelen 800 paren Gentoos maar er zijn hier vooral Adelies. De Adelie pinguïn verkiest zeer koude voorwaarden en daarom is Petermann Island zeer geschikt voor deze pinquïn. Heel bijzonder zijn ook 20 paren Antarctic Shags (aalschovers) die hier huizen.

Wordie House in de stijl van de veertiger jaren

Na de eerdere landingen vandaag op Pléneau Island en op Port Charcot en nu bij Port Circumcision volgt nog een vierde landing. Na de thee worden we uitgenodigd voor een Zodiaccruise met een landing bij Wordie House.

Van de relatief weinige bebouwing die Antarctica kent hebben we tijdens onze reis restanten gezien van vestigingen die met de walvisvaart te maken hadden. Maar er is ook een aantal huisvestingen voor wetenschappelijke onderzoeken volledig in bedrijf. Sommige van de oude vestigingen zijn bouwval geworden. Anderen zijn gerenoveerd of zoveel mogelijk in tact gelaten speciaal voor de vele toeristen die Antarctica bezoeken. Zo ook dit voormalige Britse onderzoekstation Wordie House dat nu een museum is dat nog volledig in stijl van de veertiger jaren is ingericht.

Al lang over de datum

De Britten handhaven dit huis nog steeds en zorgen regelmatig voor de nodige renovatie ook al is de dagelijkse running overgegaan in Oekraïnische handen. Er zijn oude instrumenten en er is een volledig opgeslagen keuken met producten in de voorraadkast die al héél lang over de datum zijn. Er is compleet beddengoed en er bevinden zich nog veel persoonlijke spullen. Helaas blijft alles vandaag gesloten vanwege personeelswisseling van de Oekraïners. Maar ons gemis van een binnenbezichtiging wordt gecompenseerd doordat we tijdens het diner getuigen zijn van spectaculaire helikoptervluchten. Er wordt materiaal en personeel op en neer gevlogen tussen een Oekraïense ijsbreker en het station.

Wordie Hous werd Vernadsky

Het Wordie Hous werd in 1947 in gebruik genomen en gesloten in Mei 1954. De normale bezetting was 4 tot 5 man. Meteorologie was het belangrijkste wetenschappelijk onderzoek dat bij de post werd uitgevoerd. Meetinstrumenten werden opgesteld in speciale schermen waarvan er nog één op korte afstand aan het oosten van de hut kan worden gezien. Meteorologische gegevens werden van daaruit overgebracht naar de grotere basis op het eiland Galindez. Toentertijd was de post een van de belangrijkste ononderbroken wetenschappelijke datasets van de Zuidpool. De basis werd nog in 1951 uitgebreid met een generatorloods, een bureau, een opslagruimte en toilet. Andere overblijfselen zijn een vlaggenstok en twee uithangborden met oorspronkelijke waarde uit de tijd dat de post werd opgericht in 1947. De basis is in 1995 aangewezen als historische plaats nr 62. In 1996 ging het station over in handen van Oekraïne en kreeg een nieuwe naam Vernadsky.

Plek voor fotografen

Hoe interessant die nostalgie ook is, het uitzicht in dit gebied kan ons toch meer boeien. Werkelijk fabelachtig zijn de uit het water opspringende ijsbergen in allerlei grillige vormen. Spitse punten en golvende vormen zoals alleen kunstenaars ze kunnen bedenken en vormgeven. Moeder natuur heeft hier wel heel bijzonder haar best gedaan om het de kijkers en zeker ook de fotografen naar de zin te maken. We kunnen lang genieten want we overnachten op deze plek.

Heerlijk diner

Na vier zeer interessante landingen en twee zodiaccruises van vandaag zetten we ons heel voldaan aan het diner dat zoals altijd weer keurig wordt verzorgd. Met de verrukkelijke barbecue van gisteravond nog in ons geheugen worden we vandaag weer met een heerlijk diner verrast.
© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuidelijke OrkneyeilandenZuidelijke OrkneyeilandenVlakbij Antarctica liggen de Zuidelijke Orkneyeilanden. Het zijn onbewoonde eilanden die grotendeels met ijs bedekt zijn…
Antartica, de koudste plek op aardeAntartica, de koudste plek op aardeAntarctica is zowel een continent als een land en is de koudste plek op aarde. Het land staat bekend om de vele sneeuw,…
Antarctica, keerpunt Vernadsky StationAntarctica, keerpunt Vernadsky StationWe brengen de nacht door tegenover het Vernadsky Station in het gebied met de naam “Three little Pigs”. Het weer is kalm…
Op vakantie naar AntarcticaAntarctica is het koudste en droogste continent op de wereld, het continent is ongeveer 12,5 miljoen km 2 en is daarmee…

Antarctica, ZodiaccruiseAntarctica, ZodiaccruiseWe ontwaken bij heldere hemel. Na het ontbijt verliezen we geen tijd en beginnen meteen met het dagprogramma. Vandaag zi…
Antarctica, wetenschappelijk onderzoek door BASAntarctica, wetenschappelijk onderzoek door BASDe meest actieve onderzoeksorganisatie in Antarctica is de BAS (British Antarctic Survey). De BAS verricht al bijna 60 j…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 05-05-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.