Argentinië – De Perito Morenogletsjer

Argentinië – De Perito Morenogletsjer In 1981door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed en dat is geheel terecht. Deze gletsjer mag aan Uw reis naar Patagonië niet ontbreken want U krijgt een waar natuurspektakel te zien zoals U nog niet eerder hebt beleefd. U kunt er zelfs een wandeling op maken !! Er zijn vele gletsjers maar deze maakt de meeste indruk. De gletsjer werd in 1877 ontdekt door een geoloog met de naam Francisco Perito Moreno en daarmee is gelijk de naam van dit wonder verklaard. De Perito Morenogletsjer is niet de enige bezienswaardigheid rondom het plaatsje El Calafate
in Argentinië. Trek vooral voldoende tijd uit om hier te genieten van al het natuurschoon dat sinds 1937 is beschermd in de vorm van het Nationale Park Los Glaciares. Laat ik U meenemen en vertellen over onze ervaringen en hopelijk kunt U er wat mee zodat U niets hoeft te missen.

Wat is het uitgangspunt?

Ik noemde de plaats al eerder maar U moet zijn in El Calafate, dat in het zuiden van Argentinië is gelegen. U kunt er op verschillende manieren komen. De meeste toeristen vliegen in, bezoeken het park en vliegen vanaf de moderne nieuwe luchthaven weer naar een andere bestemming. Over de weg kan U El Calafate ook bereiken, enerzijds vanaf het noorden over een bijzonder lange onverharde weg ( routa 40 genoemd ) door de uitgestrekte pampa’s van Argentinië, anderzijds vanuit het zuidoosten vanaf de aan de kust gelegen plaats Rio Gallegos. Omdat dit Nationale park niet ver van het in Chili gelegen wonderlijk mooie park Torres del Paine af ligt, reizen veel toeristen ook aan vanaf de plaats Puerto Natales in Chili. Mocht U voor het laatste kiezen dan is de grensovergang bij Cerro Castillo aan te bevelen omdat U dan over de (onverharde) weg met de mooiste vergezichten rijdt. Te overwegen valt dus of U niet met een huurauto naar El Calafate komt dan wel als U er eenmaal bent daar een huurauto neemt om de prachtige omgeving op Uw gemak zelf te kunnen ontdekken.
 El Calafate El Calafate
El Calafate is van een klein plaatsje uitgegroeid tot een toeristische stad maar heeft toch zijn charme bewaard. Je ziet dat aan de vriendelijke mensen, de kleurrijke houten huizen en de hoofdstraat, tevens enige winkelstraat waar men bijzonder goed heeft ingespeeld op het toerisme. Je vindt er vele restaurants, winkels, meerdere reisbureautjes, die zeer interessante excursies aanbieden, hotels in verschillende klassen en zelfs een casino. Omdat de toeristen overdag vaak bezig zijn met excursies in de omgeving blijven de winkels in de zomer open tot zeker 22.00 uur. Het is en blijft een gezellige plek en als het weer meespeelt is het aangenaam vertoeven op één van de terrasjes.

Het Nationale Park Los Glaciares

De ingang van het park waarbij de Perito Morenogletsjer ligt, is zo’n dikke 70 kilometer westelijk van El Calafate gelegen. Het park heeft een oppervlakte van 6000 vierkante kilometer en heeft erg veel bezienswaardigheden en dus meerdere ingangen waar U bij de rangers een toegangsbewijs koopt voor 60 Argentijnse Pesos. ( U kunt overigens, zoals in geheel Argentinië ook overal met Amerikaanse Dollars betalen ) Uw toegangsbewijs is alleen op de dag van aankoop geldig. Wat de hoogtepunten betreft in het park; uiteraard de vele gletsjers waarvan de Perito Moreno de meest bekende is maar daarnaast ook vele meren, prachtige bergtoppen en een enorme ijskap. Ik wil mij in dit artikel beperken tot de Perito Morenogletsjer maar geef U later graag even aan welke andere prachtige natuurwonderen U kunt bekijken. U kunt dan zelf bepalen hoeveel tijd U uittrekt voor dit gebied want U doet het prachtige park tekort als U het alleen bij de Morenogletsjer laat.

De Perito Morenogletsjer

Na het rangerstation gepasseerd te zijn, rijdt U over de in het park gelegen verharde weg in een prachtig natuurgebied. U krijgt weldra uitzichten over het Argentinomeer waarop afgebroken stukken ijs drijven. Er zijn diverse uitkijkpunten waar U kunt genieten van de eerste blikken op de gletsjer. U kunt direct doorrijden naar het restaurant, waar U terecht kunt voor de inwendige mens. Van daar af kunt U beginnen aan een wandeling over metalen loopbruggen, die U langs een groot gedeelte van de maar liefst 5 kilometer brede gletsjer leiden. De uitzichten zijn adembenemend maar dat is niet alles. U hoort constant het holle gekraak van het ijs en regelmatig schrikt U van het oorverdovende lawaai van afbrekend ijs. Met gigantisch geweld stort soms tonnen ijs naar beneden om met een luidruchtige plons indrukwekkend in het water terecht te komen en vervolgens weg te drijven.
De gletsjerwand is zo’n 60 meter hoog dus U kunt zich voorstellen wat het voor geweld is……….nou nee, U zult merken dat het al Uw voorstellingen overtreft. Kunst is dat U het vallende ijs op de foto krijgt en met een beetje geduld lukt het U beslist. Het uitzicht over de complete gletsjer die zich van verre tussen de bergen door een weg heeft gezocht, is geweldig, zeker als de zon schijnt. Helderblauwe scheuren zijn zichtbaar in de witte ijsmassa terwijl op sommige plekken diverse kleuren blauw terug te vinden zijn in een massieve ijswand. Je blijft je ogen uitkijken terwijl je je maar een heel nietig persoontje vindt vergeleken met deze enorme massa ijs.

Boottochten

U mag een boottocht langs de gletsjerwand niet overslaan want in tegenstelling tot de uitkijkpunten waarbij U van boven af neer kijkt op de gletsjer, bevindt U zich dan op het water aan de voet van de gletsjer en neemt U van mij aan dat U zichzelf trakteert op ongelooflijk spektakel. De 60 meter hoge wand torent boven U uit en dat maakt ongelooflijk veel indruk, zeker als U getuige bent van een groot stuk afbrekend ijs. Uiteraard vaart de kapitein op veilige afstand van dat geweld maar het
maakt het niet minder indrukwekkend.
Er zijn twee verschillende boottochten, enerzijds in het zuidelijke gedeelte van het Argentinomeer, anderzijds in het noordelijke deel. De gletsjer, die uiteraard constant in beweging is, sluit soms een nauwe engte in het meer af waardoor een bootverbinding tussen noord en zuid niet meer mogelijk is. Er ontstaat een natuurlijke brug in het ijs maar uiteraard is het levensgevaarlijk om daar onderdoor te varen. Ik hoef niet uit te leggen dat deze ijsbrug enorme indruk maakt.
Beide boottochten zijn de moeite waard. De aanlegsteiger voor het zuidelijke gedeelte komt U het eerst tegen. U kunt daar de auto parkeren en een ticket kopen voor een boottocht van een uur. Datzelfde kan aan de noordzijde en daar vaart U in ieder geval langs een langer gedeelte van de gletsjer.

Minitrekking

Van november tot en met april wordt ook een wandeling over de gletsjer aangeboden en die dient U te boeken bij één van de reisbureautjes in El Calafate dan wel eventueel thuis al via internet. Deze tour staat bekend onder de naam Minitrekking en is zeer de moeite waard. U wordt aan Uw hotel opgehaald en naar het park gereden. Daar betaalt U wel zelf nog even het entreegeld tot het park maar U wordt vervolgens naar de zuidelijke aanlegsteiger gereden, waar U aan boord gaat van een klein bootje. U wordt naar de overzijde gevaren en wordt daar opgevangen door een aantal gidsen. Uw tassen met lunchpakketten, die U zelf dient te verzorgen, laat U achter in een daarvoor bestemde ruimte waar U enige uitleg krijgt over het wandelen over ijs. U krijgt handschoenen want die heeft U nodig omdat de randen van het ijs hard en scherp zijn. Na nog een laatste kans voor gebruik van het toilet wordt U ingedeeld in groepen en vertrekt U naar de zijkant van de gletsjer. Aan de rand van het ijs wordt U opgewacht en krijgt iedereen een aantal ijzers met daaronder 6 scherpe punten onder de schoenen gebonden. Men legt U uit hoe U moet lopen en waar U op moet letten en……het allerbelangrijkste, loop exact daar waar de gids het aangeeft want er zijn verraderlijk diepe gletsjerspleten waar U in zou kunnen vallen. U “wandelt” vervolgens anderhalf uur op en door een indrukwekkende ijsmassa.
Toegegeven, de route is door de massa toeristen vóór U al tot ijsklontjes gelopen maar het blijft de moeite waard de gletsjer van deze kant te bekijken. U ziet andere groepen rond ploeteren en ziet dan pas hoe klein en nietig wij mensen zijn vergeleken met dit natuurgeweld. Tijdens de wandeling wordt U verrast op een glas whisky on the rocks maar die “rocks” zijn hier stukken afgekapt gletsjerijs. Uiteindelijk verlaat U de ijsmassa weer en krijgt U de gelegenheid Uw lunch te nuttigen op de plek waar U aan land bent gekomen. Het uitzicht op de gletsjer is ook daar overweldigend. Nadat de boot U heeft teruggevaren naar het Magellanes schiereiland waar u vandaan kwam, brengt de bus U naar de parkeerplaats van het restaurant. U krijgt daar de gelegenheid om over de moderne loopbruggen diverse uitkijkpunten te bezoeken. De trip is niet goedkoop ( feb 2009 US$ 166,00 pp ) maar is zeer de moeite waard. Wat de kleding betreft, het kan er vreselijk koud zijn en hard waaien maar ook kan de zon voor wat warmte zorgen, soms zelfs iets te veel als U eenmaal aan het wandelen bent.
Zoals in heel Patagonië geldt, is het kleden in laagjes daarvoor de beste oplossing. Met dergelijk koude termperaturen kan het voorkomen dat de batterij van Uw camera wat sneller leeg raakt dus vergeet vooral geen reservebatterijen.

Wat heeft het Nationale Park Los Glaciares nog meer te bieden?

U zult begrijpen dat het wat ver voert om alles wat er in het park te zien en te beleven is, zo uitgebreid te omschrijven. U moet tenslotte nog verrassingen over houden dus kies zelf voor nog wat andere mogelijkheden in het park. In grote lijnen kan je het park verdelen in twee delen, enerzijds de beziens-waardigheden die aan het Lago Argentino liggen, anderzijds die aan het Lago Viedma. Zo vind je aan het Lago Argentino naast de Perito Moreno nog een aantal andere gletsjers te weten de Upsala, de Onelli en de Spegazzini. Excursies naar deze gletsjers zijn in alle reisbureautjes in El Calafate te boeken en tja, zeker ook de moeite waard. Het Viedmameer ligt zo’n dikke 100 kilometer noordelijk van El Calafate en is met een huurauto gemakkelijk te bereiken. Het uitgangspunt in die omgeving is de nog eens 90 kilometer verder gelegen plaats El Chaltén. De absolute toppers daar zijn de drie bergtoppen Fitz Roy, Torre en Poincenot. Bergbeklimmers beklimmen de bergen graag maar je kan er ook heerlijk wandelen en genieten van de overweldigende natuur. In El Chaltén zijn goede wandelkaarten verkrijgbaar. Ook kunnen er boottochten worden gemaakt. Een rit naar El Chaltén en daar dan twee nachten verblijven is dus het overwegen zeker waard. Mocht U in het hoogseizoen daar zijn dan is het aan te bevelen om de accommodatie in die plaats van te voren te regelen want El chaltén is een stuk kleiner dan El Calafate.
Een andere mogelijkheid is de omgeving van Lago Roca, een meer waarin je zeker flamingo’s tegen zult komen. Er is een camping met restaurant en je kan er wandelen of op sommige plaatsen paardrijdtochten maken. Deze worden aangeboden variërend van een uurtje tot zelfs zo’n tien dagen dus U ziet, hoe U het ook gaat aanpakken, hier komt U tijd te kort. De omgeving van dit meest zuidelijk gelegen gedeelte van het park is zowel bereikbaar via een afslag vanaf de verharde weg naar het nationale park als via een onverharde maar mooiere weg vanuit El Calafate, dwars door de prachtige omgeving.

U heeft nu enig idee wat er rondom El Calafate mogelijk is en U gaat er volop genieten. De beste periode om te gaan is hartje zomer daar en dat valt vanaf december tot en met maart. Patagonië blijft echter Patagonië en het weer kan
er snel omslaan dus zorg altijd voor winddichte en regendichte kleding. Ik wens U bijzonder veel plezier en U zal zeker zo enthousiast zijn als alle andere bezoekers.
© 2009 - 2022 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rondreis Argentinië: El Calafate en Perito MorenogletsjerRondreis Argentinië: El Calafate en Perito MorenogletsjerHet toeristenstadje El Calafate is de uitvalsbasis voor excursies naar de Perito Morenogletsjer, één van de indrukwekken…
Argentinië: Omgeving Patagonië en VuurlandIn Patagonië en op Vuurland is veel te beleven. Varen tussen de walvissen en zeehonden, wandelen in nationale parken, de…
Een rondreis Patagonie makenEen rondreis Patagonie makenEr is een aantal bestemmingen in de wereld die bij velen tot de verbeelding spreken, maar die vaak zo onbereikbaar lijke…
Argentinië, land van extremenArgentinië reikt van de tropische regio rond de indrukwekkende watervallen van Iguazu tot de ijswereld van Patagonië en…

Zomervakantie en reis met de auto naar NoorwegenZomervakantie en reis met de auto naar NoorwegenAls je nog geen vakantieplannen hebt dan is Noorwegen zeker een aanrader. Noorwegen is een land van ongekend natuurschoo…
Patagonië en autohuurPatagonië en autohuurKan je Patagonië zelf doen met een huurauto? Patagonië staat immers bekend om de harde winden, het erg veranderlijke wee…
Peter (50 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.