Zomervakantie en reis met de auto naar Noorwegen

Zomervakantie en reis met de auto naar Noorwegen Als je nog geen vakantieplannen hebt dan is Noorwegen zeker een aanrader. Noorwegen is een land van ongekend natuurschoon. Prachtige robuuste bergen met schitterende watervallen en glas heldere meren. Een land waar je dagen in de bergen kunt rondtrekken zonder iemand tegen te komen. Noorwegen is een groot land waar het beste een reis van een paar weken in kunt plannen. Let er wel op dat het ten opzichte van Nederland een stuk duurder is. Vooral de boodschappen zijn heel duur voor de toeristen. Dit komt omdat de salarissen en belastingen van de Noren anders geregeld zijn dan in Nederland. Van de reis hebben we een kort reisverslag gemaakt waarin de voornaamste bezienswaardigheden zijn vermeld.

Overtocht met de boot

In augustus 2006 vertrokken we met ons gezin richting Noorwegen. We kwamen ruim op tijd aan bij de boot in Hirtsals, Denemarken. Checkten in en parkeerden onze auto in de daarvoor bestemde vakken. Het is raadzaam om van te voren een ticket te kopen via internet. Dan weet je zeker dat een plek op de boot hebt. Er varen verschillende ferry’s van Denemarken naar Noorwegen. Het was de planning dat we om acht uur op de boot zouden gaan. Helaas werden we geconfronteerd met een vertraging van een paar uur. ’S avond om een uur of tien arriveerde de boot pas in de haven. Tijdens het wachten in de auto werden de kinderen natuurlijk aardig ongeduldig. Gelukkig waren er momenten dat ze even in slaap vielen. Aan het wachten hebben we niet zulke goede ervaringen over gehouden. Er is namelijk weinig tot niets te doen op een haventerrein.

Slapen op de boot

Tijdens de bootreis sliepen we in de lounge. Hier hebben we voor gekozen omdat het in eerste instantie goedkoper was en ten tweede vonden we met een gezin praktischer. Naderhand zou ik adviseren om als gezin met kinderen toch een hut te reserveren. Je komt zelf weinig aan slapen toe omdat je steeds op de kinderen moet letten.

Aankomst in Larvik: Zuid Noorwegen

Het panorama tijdens de reis en bij aankomst in Larvik, Noorwegen, maakte het lange wachten weer goed. Het was een stralende morgen. De zon kwam op boven een diep blauwe zee. Voor ons de bergen van zuid Noorwegen met daarin de haven van Larvik. Staande op het bovenste dek van de ferry keken we op kleine houten huisjes en grote houten huizen. Alles bij elkaar was een schitterend kleurenpalet. De frisse zeelucht vermengd met houtlucht vanuit de bergen maakte ons wakker. In de haven verliep alles voorspoedig. Het schip meerde vlot aan. De ferry leek een groot zeemonster die zijn bek open deed en waaruit hij zijn prooien liet gaan. Indrukwekkend dat zo’n schip tientallen vrachtwagens en auto’s kan vervoeren.

Reis naar Lillehammer

Onze bestemming lag niet in het zuiden van Noorwegen maar een stuk noordelijker, Kristiansund. We hadden dus nog een lange reis uur of tien reizen voor de boeg. Om naar het noorden te reizen is de snelweg E6 de beste manier. Let overigens wel op je snelheid. Je mag op de meeste wegen in Noorwegen niet harder dan 70 km. Noorwegen kent daarin een streng beleid dus kijk uit voor snelheidsovertredingen. Tijdens het reizen in Noorwegen betaal je af en toe tol voor de weg een tunnel of een brug. Zorg dus dat je voldoende losgeld op zak hebt. We reden richting Oslo en vanaf daar namen we de autoweg E6 richting Lillehammer. Een prachtige route. Vooral bij Lillehammer als je langs het meer richting de stad rijd. De ski-schans van de Olympische Winterspelen uit 1994 siert trots uit boven de stad. Een bezoek aan de stad en de schans is zeker de moeite waard.

Nationaal Park Dovrefjelle

Richting Otta en Dovre ontmoet je steeds meer de ongerepte natuur waar Noorwegen om bekend staat. Elke meter die je aflegt geeft een nieuw perspectief op het natuurschoon. Het nationaal park Dovrefjelle is een schitterend natuurgebied. In de zomer kan er zelfs nog sneeuw op sommige plekken liggen.

Sneeuw

De reis door het Nationaal Park Dovrefjelle is onvergetelijk. De snelweg E6 is aangelegd over het bergplateau. Hier moet je eigenlijk een dag voor uitrekken. Als je in dit nationaal park niet stopt om één te worden met de natuur ontbreekt een wezenlijk gedeelte van je reis door Noorwegen. In dit park leven muskusossen en vele zeldzame planten. Als je in de zomer in in het noorden van Noorwegen bent kun je rustig je ski’s meenemen. Op sommige plekken liggen nog dikke pakken sneeuw en zul je denken dat het winter is.

Beroemde orka Free Willy begraven in Noorwegen

Onze reis eindigt in Kristiansund. De stad ligt op een eilandengroep voor de kust. Kristiansund is een mooie stad met een gezellige haven. Voor de toerist biedt Kristiansund ruim genoeg faciliteiten. Net buiten de stad aan de kust zijn mooie stranden om te zwemmen en te zonnen. In de nabije omgeving hebben we een oud fort uit de Tweede Wereld oorlog bezocht. Ik weet niet meer of het een duits of een Noors fort was maar indrukwekkend was het zeker. Voor de kinderen was een bezoek aan de laatste verblijfplaats van de orka Keiko (bekend van de film Free Willy) ). Keiko ligt in de baai van Taknes begraven onder een berg stenen. Net voor de vakantie hadden de kinderen alle delen van de film nog bekeken en nu stonden ze op de plek waar de grote kindervriend begraven ligt. De baai is overigens een mooie plek waar je uren lang rustig kunt doorbrengen. Ideaal om te vissen of te zwemmen.

Beroemde autoweg over de Atlantische oceaan: Atlanterhavsveien

Tenslotte is een rit over de.Atlanterhavsveien (Atlantische weg) absoluut de moeite waard. Als je deze route niet hebt gereden heb je echt wat gemist. Vanaf Kristiansund zijn we met een ferry overgevaren naar het eiland Averoy. Vanaf daar begint de route over de Atlanterhavsveien. De weg gaat over verschillende eilanden die maar door liefst acht bruggen worden verbonden. De heenreis was schitterend maar de terugreis was nog mooier omdat de ondergaande zon een intens uitzicht creerde in combinatie van zon, zee en land. De route is onlangs uitgeroepen tot mooiste autoroute.

Tips voor vakantie naar Noorwegen

  • www.noorwegen.nl
  • www.norsk.nl
  • www.noorwegen.startpagina.nl
  • www.visitnorway.com/nl
© 2009 - 2022 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelvakantie in NoorwegenEen wandelvakantie in Noorwegen is een echte belevenis. In Noorwegen vind je uitgestrekte hoogvlaktes, heidevelden, ruig…
Met de hond op vakantie in EuropaGezellig de hond mee in de auto en rijden maar. Dit gaat niet zomaar, waar moet je rekening mee houden? Wees goed voorbe…
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…
De hond mee op vakantie, een hondenvakantieWil je je hond meenemen met vakantie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Waar vind je leuke plekken, campings en v…

Puerto Montt en OsornoPuerto Montt en OsornoAls je Patagonië relaxt op eigen houtje wilt doen dan is de stad Puerto Montt een leuk uitgangspunt. Je vliegt er vanuit…
Argentinië – De Perito MorenogletsjerArgentinië – De Perito MorenogletsjerIn 1981door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed en dat is geheel terecht. Deze gletsjer mag aan Uw reis naar Patagon…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 15-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.