Puerto Montt en Osorno

Puerto Montt en Osorno Als je Patagonië relaxt op eigen houtje wilt doen dan is de stad Puerto Montt een leuk uitgangspunt. Je vliegt er vanuit Santiago de Chili in ruim anderhalf uur heen en op het vliegveld “El Tepual” heb je een ruime keus aan huurauto’s. Je kan je hoogstens nog afvragen of je niet beter vanuit de meest zuidelijke stad van Chili: Puerto Arenas kan vertrekken om van daaruit noordwaarts te rijden maar als je voor noord-zuid kiest dan worden de bezienswaardigheden steeds mooier en mooier.

Vele mogelijkheden vanuit Puerto Montt

Puerto Montt is een flink grote stad gelegen aan de baai van Reloncavi en ligt 1000 kilometer zuidelijk van Santiago de Chili. Het is een belangrijke havenstad met een open verbinding met de oceaan waardoor het mogelijk is om van hier uit vele bestemmingen aan te doen met de veerboot. Een tocht van Puerto Montt naar Puerto Natales duurt 3 dagen en de vaart naar Puerto Chacabuco duurt 22 uur. Ook is het mogelijk om het in Argentinië gelegen Bariloche te bereiken via de meren in deze omgeving. Hierbij moet je wel af en toe “overstappen” om via een volgend meer weer verder te reizen maar het is een werkelijk onvergetelijk mooie tocht.

Naast de diverse bootreizen is het ook mogelijk om vanuit Puerto Montt naar alle dichtbij maar zeker ook veel verder gelegen bestemmingen te reizen met lokale bussen of de zogenaamde lange afstand bussen. Je hebt zelfs een keuze uit diverse routes, al dan niet door Argentinië.

Het zal U niet verbazen dat in Puerto Montt toerisme een belangrijke bron van inkomsten is. Daarnaast is vooral visserij en bosbouw van groot belang. De streek werd in het midden van de 19e eeuw bevolkt door Duitse immigranten, die door de
Chileense regering hierheen werden gelokt. Zij vestigden zich hier en bouwden hun huizen met het hout van de hier toen veelvuldig voorkomende Alercebomen, die meerdere honderden jaren oud waren. Het hout van deze bomen is absoluut waterdicht en bijzonder duurzaam. Er was en is veel vraag naar dit hout maar inmiddels is alle handel hierin streng verboden.
Alleen op de hoger gelegen plekken vind je nu nog bossen van Alercebomen terug en let maar eens op als U in de omgeving van Puerto Montt rijdt, overal tref je in de weilanden nog stronken aan van de ooit gekapte bomen. Niet vreemd want het hout is tegen alle weersomstandigheden bestand en zo’n stronk rot niet weg.

Dat toerisme en visserij een grote rol spelen is voor ons bezoekers uiteraard een feest want dat betekent in de regel dat je er heerlijk verse vis kunt eten. Nou, wat dat betreft komt U in Puerto Montt niets tekort want aan het einde van de boulevard, de Avenida Costanera komt U bij een markt waar U de verse vis kunt kopen. Ook gerookte vis en zelfs gerookte mosselen worden hier in lange strengen te koop aangeboden. Terwijl U de ogen uitkijkt naar deze lekkernijen wordt U regelmatig aangesproken door personen die U proberen te bewegen vooral bij hun restaurantje te komen eten. Elke keus is goed, immers verser dan hier krijgt U de vis nergens en iedereen heeft een uitgebreide keuze voor een hele goede prijs. Vanuit de meeste plekjes heb je een leuk uitzicht over de markt of de haven. Lunchtijd is de drukste maar tevens de gezelligste tijd om hier te vertoeven.

Bent U uit op kunstnijverheid of wat voor producten dan ook uit de omgeving, dan zit U hier ook goed want vanaf de vismarkt begint een kilometer lange rij winkeltjes waar U alles waar Chili bekend om is, kunt kopen. Deze markt wordt elke dag gehouden van 09.00 tot 19.00 uur en bent U met een auto dan wordt U door één van de vele verkeersregelaars wel naar een vrij plekje geleid. Zij letten tevens op de auto tijdens Uw afwezigheid, uiteraard tegen een geringe vergoeding.

Bezienswaardig in Puerto Montt is nog de kathedraal van de stad en eventueel het regionale museum maar U kunt er voor kiezen om niet hier te overnachten en door te rijden naar een idyllischere plek. Het nadeel van Puerto Montt is dat het er erg vaak slecht weer is en dat zelfs in de beste periode, de zomermaanden december-februari.

Van Puerto Montt naar Petrohué

Vanuit Puerto Montt loopt langs de oevers van het grote meer Llanquihue een weg naar het oosten naar de plaats Ensenada, een geliefde plek in verband met de vele recreatiemogelijkheden in de buurt. Ensenade ligt aan de voet van de altijd besneeuwde Osornovulkaan. Bent U in het bezit van een auto dan kunt U zelfs nog een stuk doorrijden naar het prachtig gelegen meer Todos Los Santos.
U passeert de watervallen van Petrohué, zeer de moeite waard want de rivier met het sterk stromende gletsjerwater moet zich hier een weg banen door een aantal gigantische stroomversnellingen en rotsformaties. U betaalt een klein bedrag aan entree en kunt dan naar diverse uitkijkpunten lopen en genieten van de waterpartijen enerzijds maar het uitzicht op de indrukwekkende Osornovulkaan anderzijds. Deze wild stromende rivier is tevens geschikt om op te raften en voor de kenners, het gaat om de categorie 3 en 4

De weg loopt tenslotte dood in Petrohué, dat slechts bestaat uit een hotel, een camping met winkel en allerlei toeristische mogelijkheden want boottochten naar diverse interessante locaties langs het meer mag U niet overslaan. U kunt aan de oever zaken doen met elke willekeurige bootsman waar U een prijsje mee afspreekt.
Het meer is ongelooflijk groen gekleurd en U ziet er ’s morgens een dikke mist op hangen. Adembenemende uitzichten bieden zich op elk uur van de dag aan en alles valt onder de bescherming van het zogenaamde Nationale Park Vincente Perez Rosales waarin U zich nu bevindt. Overnachten kunt U goedkoop op de camping of in het erg fraaie hotel Petrohué. Komen kunt U er uiteraard ook per bus vanuit Puerto Montt.

De Osornovulkaan

Per auto kunt U vanaf Petrohué niet verder dus U moet een klein stukje terug om Uw weg te kunnen vervolgen. Let wel dat U ook met de huurauto de Osornovulkaan een stuk kunt beklimmen want vanuit Ensenada loopt een goede verharde weg ongeveer 15 kilometer zigzagsgewijs naar boven. De uitzichten zijn adembenemend en als U wilt kunt U vanaf de parkeerplaats aan het einde van de weg te voet verder gaan naar de sneeuwgrens, let wel, een tocht van zeker nog twee uur. U vindt hier ook stoeltjesliften en een restaurant. Het beklimmen van de ijskap van de vulkaan is ook een optie maar die is enkel en alleen weggelegd voor ervaren bergbeklimmers.

U ziet dat U net pas aan Patagonië bent begonnen maar hier bent U al volop aan het genieten. Met Uw huurauto kunt U van hieruit wellicht het beste kiezen voor de route zuidwaarts via Argentinië en in dat geval zou Bariloche Uw volgende doel zijn.
© 2009 - 2024 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Patagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-AmerikaPatagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-AmerikaPatagonië is een gebied dat gelegen is ten zuiden van de rivier de Colorado. Patagonië ligt in Zuid-Amerika. Zowel in Ch…
Een rondreis Patagonie makenEen rondreis Patagonie makenEr is een aantal bestemmingen in de wereld die bij velen tot de verbeelding spreken, maar die vaak zo onbereikbaar lijke…
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…

Wandelen op Bali: balanceren over rijstrandjesWandelen op Bali: balanceren over rijstrandjesWandelen is populair. Langeafstandspaden als het Pieterpad en het Kustpad, afgeleiden daarvan als NS-wandelingen, maar o…
Zomervakantie en reis met de auto naar NoorwegenZomervakantie en reis met de auto naar NoorwegenAls je nog geen vakantieplannen hebt dan is Noorwegen zeker een aanrader. Noorwegen is een land van ongekend natuurschoo…
Peter (50 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.