Provence – van Luik via Metz en Nancy naar Dijon

Provence – van Luik via Metz en Nancy naar Dijon De reis naar de Provence gaat via Valkenburg in het puntje van Limburg naar Luik in België. Daarna wordt de tocht vervolgd door Luxemburg en langs de rivier de Moezel en de stad Metz. Voorbij Nancy ligt de tolweg, een snelweg die je laat opschieten en waar je een euro of wat tol voor moet betalen. Wie snel kilometers wil maken kiest voor de tolweg. Met een snelheid van 130 rij je dan door naar Dijon om daar de tolweg weer te verlaten. Het dorpje Malaucène in de Provence is nog niet bereikt. Net buiten Dijon ligt een fijn familiehotel waar eerst gegeten en overnacht gaat worden. Pas de volgende etappe zien we de Mont Ventoux.

Luxemburg

In Luxemburg wordt de benzinetank volgegooid, want de prijs is in dit Groothertogdom beduidend lager dan in Frankrijk. Het land, dat op Malta na het kleinste land van de Europese Unie is, ligt ingeklemd tussen België, Frankrijk het Duitsland. Het is een van de rijkste landen van Europa en gastheer van het parlement van de EU. Het is een prachtig groen land met lieflijke dorpjes, mooie natuurgebieden en veel oudheid. De meeste Luxemburgers wonen in en rondom Luxemburg Stad: het Luxemburgse platteland is daardoor erg rustig en stil.

Dit land moeten we een volgende keer maar eens bezoeken. Tijdens deze reis naar de Provence trekken we er alleen maar doorheen en steken zonder grenscontrole de grens met Frankrijk over, op weg naar Metz.

Metz

We rijden langs Metz en zien vanaf de snelweg het stadion van de voetbalclub van Metz en vangen een glimp op van de beroemde kathedraal van Metz. De kathedraal is zeker een bezoek waard. Hij is ontstaan door de samenvoeging en renovatie van een oudere kathedraal en een kerk. In de kerk kijk je je ogen uit naar de ongelooflijke hoeveelheid glas-in-loodramen. De Franse schilder Marc Chagal heeft er een aantal van ontworpen.

Metz is de hoofdstad van de regio Lotharingen en van het departement Moselle. De stad was de laatste eeuwen afwisselend Frans en Duits en behoort sinds de Eerste Wereldoorlog weer tot Frankrijk.

Moezel

Metz ligt aan de Moezel, een rivier die tijdens deze reis een aantal keren opduikt. De rivier loopt door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. In het Frans heet de rivier Moselle en in het Duits Mosel. De Moezel mondt bij Koblenz uit in de Rijn. Dat is in de rivier nog een eind te zien aan de verschillende kleuren van de twee stromen. Ontspringen doet de Moezel bij de Col de Bussang in de Vogezen op 735 meter hoogte. De monding bij Koblenz is na 544 kilometer.

Nancy

Nancy ligt net als Metz in de regio Lotharingen. Het is op Metz na de grootste stad van de regio. Toch lijkt Nancy stedelijker dan Metz, door de architectuur van de stad. Er zijn prachtige pleinen, bijzondere winkelstraten en indrukwekkende musea te vinden. In Nancy lopen veel studenten rond, want de stad heeft een grote universiteit. Nancy staat ook bekend als de stad van de Art Nouveau. Er zijn op dat gebied veel architectonische hoogtepunten te vinden.

Dijon

Bijna 900 kilometer zuidelijk van Holwerd ligt Dijon. Het is tijd om van de tolweg af te gaan en een kleinere weg te nemen, op zoek naar een hotel. Dijon wordt ook de ville des Ducs genoemd, stad van de hertogen. In de Middeleeuwen was het de hoofdstad van het Franse deel van het Hertogdom Bourgondië, binnen het Koninkrijk Frankrijk. In de 14e en 15e eeuw was het een bloeiende en machtige stad met hertogen Filips de Stoute, zijn zoon Jan zonder Vrees en vervolgens Filips de Goede aan het roer. Het Palais des Ducs aan de Place de la Liberation stamt uit die tijd.

In de periode van de 17e tot de 18e eeuw ging het ook goed met de stad. Toen bouwden rijke zakenlieden en parlementsleden huizen die nu het straatbeeld sieren en waar Dijon trots op is. De Rue Verrerie is zo'n prachtige straat met eeuwenoude gebouwen. Tegenwoordig is het de hoofdstad van de Bourgogne in de republiek Frankrijk, de streek van de lekkere wijnen.
De naam is verder bekend van de mosterd, de beroemde Dijon mosterd.

Route du Soleil

De stad is een leuke stop langs de Route de Soleil, de weg die naar het warme zuiden van Frankrijk gaat. De Route du Soleil is de bekendste autoroute door Frankrijk, naar het zonnige zuiden van de Middellandse Zee. Het is officieel de snelweg A6 tussen Parijs en Lyon, langs Dijon, Beaune en Mâcon. Na Lyon gaat de Route verder als A7 richting Marseille en de Côte-d’Azur. Wie niet via de tolweg wil, kan Frankrijk binnendoor doen. Het duurt misschien wat langer, maar je ziet meer van het land.

Op weg naar de Provence

Net buiten Dijon, aan de Route de Dijon ligt in Gevrey-Chambertin een mooi familiehotel langs de kant van de weg. Het is een hotel met het Logis-keurmerk van goede en leuke hotels in Europa. Hotel Arts & Terroirs is er een van en daar stoppen we voor de overnachting.

Dijon

Legenda
A. Luxemburg
B. Metz
C. Moezel
D. Nancy
E. Dijon

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aix-en-Provence en de boulevard Cours MirabeauHet was in Aix-en-Provence, aan deze platanenboulevard met haar Italiaans aandoende herenhuizen dat de schilder Paul Céz…
Mooie fietsroutes in EuropaMooie fietsroutes in EuropaAls fietsliefhebber zijn er in Europa een aantal fietsroutes die je minimaal één keer in je leven gefietst moet hebben.…
De Slag bij Colombey-Nouilly (1870)De Slag bij Colombey-Nouilly (1870)Toen de Frans-Pruisische Oorlog uitbrak begon de Pruisische veldmaarschalk Moltke in augustus 1870 zijn veldtocht met ee…

Reisverslag West-Canada: van Calgary naar VancouverReisverslag West-Canada: van Calgary naar VancouverGeïnspireerd door de prachtige platen in het boek Canadian Wildlife (Co, 1999) hebben wij besloten om, in juli 2016, een…
Knuffelen met koala's in Kuranda (Australië)Knuffelen met koala's in Kuranda (Australië)In Australië gaan veel backpackers op de foto met een koala. Het hoort er immers bij en het is toch ook wel schattig. Vo…
Bronnen en referenties
  • http://www.luxemburgvoorbeginners.nl Geraadpleegd op 7 september 2016
  • http://www.lotharingenvoorbeginners.nl/metz.htm Geraadpleegd op 7 september 2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Metz Geraadpleegd op 7 september 2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Moezel_(rivier) Geraadpleegd op 7 september 2016
  • http://www.lotharingenvoorbeginners.nl/nancy.htm Geraadpleegd op 7 september 2016
  • http://www.frankrijkvakantieland.nl/regio/04_bourgogne/dijon.html Geraadpleegd op 7 september 2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dijon Geraadpleegd op 7 september 2016
  • http://frankrijkbinnendoor.nl/route-du-soleil/ Geraadpleegd op 8 september 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-03-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.