Valkenburg en Luik Van Ameland naar de Provence

Valkenburg en Luik  Van Ameland naar de Provence De reis gaat van Ameland naar de Mont Ventoux. Onderaan de voet van die beroemde berg ligt een dorpje dat Malaucène heet en dat is de vakantiebestemming. Het is het gebied waar je fietsers ziet, heel veel fietsers, die allemaal de Mont Ventoux willen nemen. Het is ook het gebied van de zonnebloemen en de lavendel. De route gaat via Valkenburg en een overnachting in een hotel met een geschiedenis van meer dan een eeuw, langs Luik en de Maas, naar Frankrijk.

Van Ameland naar de zonnebloemen in de Provence

Aan het einde van de zomer, als het in Nederland begint te nazomeren, is het heerlijk om de warmte van de Franse Provence op te zoeken. Daar is het in september nog lekker dik boven de 20 graden en haalt het soms de 30 nog wel. Het is het gebied van zonnebloemen Vincent van Gogh schilderde ze hier en lavendel, maar die zijn in september al uitgebloeid. De rit van Holwerd naar Malaucène is ongeveer 1300 kilometer en daarom zijn er een paar stops in de route ingelast. De eerste is Valkenburg, in het hotel Schaepkens van St. Fijt.

Heuvelland

Valkenburg ligt in het hart van het Heuvelland, een beschermd natuurgebied. Daar zijn de mosgroene heuvels te vinden waar de wielrenners zo graag doorheen fietsen en waar wandelaars zo heerlijk kunnen wandelen. Het landschap krijgt vijf sterren, zo lieflijk groen en fantastisch is het. Het trekt al meer dan 125 jaar toeristen en zo lang er mensen het stadje en de omgeving bezoeken, is Valkenburg het middelpunt en trekpleister van de streek. Er zijn ook mergelgrotten te bezoeken die door menig schoolreisje en familie worden aangedaan. De steden Maastricht, Aken en Luik liggen op steenworp afstand en daarmee ligt Valkenburg middenin Europa.

Valkenburg

In Valkenburg aan de Geul staat het familiehotel Schaepkens van St. Fijt. Het is een groot hotel met faciliteiten voor enkele reizigers en voor groepen. Er komen heel veel fietsers en mensen die de grotten van Valkenburg willen bezoeken. De fietsers nemen hun rijwiel aan de hand mee naar binnen en dat is heel gewoon bij de Schaepkens. Dit hotel is een van de meest bekende van de stad. Heel bijzonder is de grote tuin met zitjes onder de bomen. Na een urenlange warme rit in de auto, is een wit biertje onder een plataan in de tuin van Schaepkens een zaligheid.

Hotel Schaepkens van St. Fijt

Het is een gerenommeerde naam in de streek. Het hotel bestaat dan ook al sinds 1885. Eind 19e eeuw was Valkenburg al een bekend vakantieoord en het hotel bood accommodatie aan de reizigers. Het hotel had zelfs een eigen touringcar om uitstapjes in de buurt mee te maken.

Brand

In de loop van de tijd is er veel veranderd en kwamen er nieuwe eigenaren. In 1972 werd het hotel danig verbouwd, maar vijf jaar later gebeurde er iets verschrikkelijks. Een medewerker verbrandde papier en stond daarmee te dicht bij het hotel met het rieten dak. Dat vatte vlam en het pand brandde volledig uit. De eigenaren uit die tijd, familie Jaspers, lieten het hotel herbouwen. Niet zoals het was: ze maakten gebruik van nieuwe inzichten en architecten. In 1978 was de heropening. In 2005 vierde Hotel Schaepkens van St. Fijt zijn 120-jarig bestaan en het hotel is er nog steeds voor de gasten.

Luik en de Maas

De route gaat door België en via Luik aan de Maas. In de stad gaat de weg naar het zuiden een heel stuk langs de rivier die Maastricht aan zijn naam geholpen heeft. De stad ligt op slechts een paar kilometer van de Nederlandse grens, dus voor je het door hebt zit je in het buitenland. Zonder grenscontrole. Luik ligt in de provincie Luik in het Franstalige deel van België, Wallonië.

Liège, Lüttich en Lïdje

De Franstaligen spreken niet van Luik maar van Liège. In het Duits wordt de stad Lüttich genoemd en de inwoners van de stad zelf speken over Lïdje.

Vurige Stede

Luik heeft een bijnaam en dat is De Vurige Stede, La Cité Ardente. Deze naam heeft het te danken aan een roman van Henri Carton de Wiart, die in 1904 een historische roman schreef waar hij Luik La Cité Ardente noemt. Sindsdien is het de vurige stad gebleven.

Luik is een stad met een prachtig historisch centrum vol met musea, pleinen en bezienswaardigheden. Het is zeker een plek om eens uitgebreid te bezoeken, maar de route van deze reis voert ons snel zuidwaarts. Daar ligt de bestemming van deze vakantie: de Provence in Frankrijk.

Luik

Legenda
A. Hollum
B. Holwerd
C. Valkenburg
D. Luik
E. Maas

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aix-en-Provence en de boulevard Cours MirabeauHet was in Aix-en-Provence, aan deze platanenboulevard met haar Italiaans aandoende herenhuizen dat de schilder Paul Céz…
De vestingstad RavensteinDe vestingstad RavensteinHet vestingstadje Ravenstein vormde tot 2003 samen met elf andere dorpen een zelfstandige gemeente met ongeveer 8500 inw…
Luik: van lelijk eendje tot stijlvolle zwaan?Luik: van lelijk eendje tot stijlvolle zwaan?Grauwe industriestad aan de Maas. Dat is het beeld dat veel mensen hebben van de Waalse stad Luik. De charme ligt inderd…

Reisverslag West-Canada: van Calgary naar VancouverReisverslag West-Canada: van Calgary naar VancouverGeïnspireerd door de prachtige platen in het boek Canadian Wildlife (Co, 1999) hebben wij besloten om, in juli 2016, een…
Knuffelen met koala's in Kuranda (Australië)Knuffelen met koala's in Kuranda (Australië)In Australië gaan veel backpackers op de foto met een koala. Het hoort er immers bij en het is toch ook wel schattig. Vo…
Bronnen en referenties
  • http://ceze.fr/van-gogh Geraadpleegd op 6 september 2016
  • http://www.hotelschaepkensvalkenburg.nl Geraadpleegd op 6 september 2016
  • http://www.luikvoorbeginners.nl Geraadpleegd op 6 september 2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Luik_(stad) Geraadpleegd op 6 september 2016
  • http://www.vvvzuidlimburg.nl/omgeving/valkenburg/ Geraadpleegd op 7 september 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 08-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.