Peaugres Safari in Peaugres, Ardèche Verte

Gelegen in de 80 ha grootte vallei van Peaugres is het gelijknamige dierenpark het grootste dierenpark van de Rhône-Alpen. De dierentuin telt achthonderd dieren èn je kunt er met je eigen auto op Safari gaan. Een speelse opzet maakt Peaugres tot een paradijs voor volwassenen en kinderen. Een safaritocht is niet aan risico ontbloot. Zo waarschuwen allerlei bordjes ervoor om vooral het autoraam dicht te houden en niet uit de auto te stappen. Een waaghals trekt zich er weinig van aan. Met de fotocamera in de aanslag stapt hij nonchalant uit de auto. Anderen rijden voorbij en schudden meewarig hun hoofd van links naar rechts.

Safaripark

Het safaripark is mooi ingedeeld in allerlei zones van de wereld met de daarvoor levende dieren. We beginnen met Zuid-Afrika met enorme antilopen. Volgens het bordje is dit de bongo ofwel de grootste antilope ter wereld die leeft in de bossen van Zuid-Amerika.

Een andere antiloop is de cervicapra. Op zijn bordje staat te lezen: “ik word helaas bejaagd om mijn horen.” Zo heeft elk dier zijn eigen verhaal volgens de bij hen geplaatste bordjes. Zo ook de buffels in Azië. In de 7e eeuw werden ze geïmporteerd vanuit Italië. Nu maken de Italianen van zijn melk mozzarella.

Wildrooster

We passeren een wildrooster en komen in dichte bossen. Hoog gras groeit aan beide kanten van de weg. Een kleine ree snoept van het malse groen. Even veder staat een roedel. De reeën komen uit Vietnam. Deze gevlekte bambies zijn bijna geheel uit de natuur verdwenen. Maar hier krijgen ze een nieuwe kans.

In het gras ligt een pas geboren reetje. Heel vertederend. Bij het passeren van alweer een wildrooster en enkele rotsen slaat onze motor af. We horen het water ruisen. Enkele jakhalzen steken de weg over. Er vormt zich meteen een file auto’s. Vooral in het weekend trekt het park veel bezoekers.

Veertig jarig bestaan dierenpark

In 2014 bestaat het dierenpark veertig jaar. Vooral voor kinderen valt er veel te beleven. Bij de ingang maken hoge potloden met dierenkoppen de kinderen al nieuwsgierig. Als mascottes begeleiden Gaspard de luipaard en Lola de wolf bij het wandelen langs de wilde dieren. In het park zelf leren kinderen alles over de dieren dankzij vijf ’’slimme hutten’’ met interactieve spelletjes. Geluiden en geuren van het dierenrijk roepen kinderen op om te ontdekken om welk dier het gaat.

Gitaki

De nieuwe attractie van 2013 is de Gitaki. In deze hut leren de bezoekers alles over het privéleven van bijen en hun verbazingwekkende bijenkorven. Met demonstraties en spelletjes maakt Gitaki de bezoeker wegwijs. Enkele kinderen staan stil om met open mond naar het water te staren. Daar staan roze flamingo’s. Als lichtgewichten wegen ze amper 2,1 a 4 kg.

In een verder gelegen bosje spelen de rode panda’s Kiung Fu en May een spelletje door zich te verstoppen. “Vind je ons niet? Kijk dan hoog in de bomen,” staat er op het informatiebordje. Al snel komt het volgende raadsel. Wat is het verschil tussen een sneeuwschoen en de voet van een panda?

Dierentribunaal

Met veel gevoel voor theater maakte Peaugres een van bordpapier gemaakt dierentribunaal. Centraal staat de vraag wie de schuld draagt voor de mysterieuze verdwijning van een aantal schapen. Volgens Roodkapje at de wolf ook haar grootmoeder op, dus…

En de varkens beweren: “Hij heeft onze huizen verwoest om ons te roosteren.” Maar of de rechter daarom oordeelt dat de wolf de schaapherder beroofde van zijn kudde schapen? De wolf staat bekend als de grote Boze wolf die 200 honderd schapen roofde. En toch wordt hij vrijgesproken, want alles berust op fabeltjes.

Glazen tunnel

Sinds 2013 heeft Peaugres ook een glazen tunnel. Daardoor kunnen bezoekers zonder risico zeer dicht bij de hyena’s, leeuwen en wolven komen. Onderweg lezen ze op een bordje dat tijgers vooral hoefdieren eten. Dan klinkt er gebrul. Wouw, en weer wouw. Het brullen lijkt even bij een van de vele leerzame spelletjes van Peaugres te horen. Maar het klinkt toch anders.

Op het volgende gebrul groepen mensen samen. Geboeid kijken ze toe hoe een leeuw en leeuwin met elkaar de liefde bedrijven. Een andere leeuwin is nijdig. Is ze jaloers of uitgeteld? Na de daad ligt de leeuwin op haar rug nog zalig na te genieten. Ook hij legt zich uitgeput neer.

Ademloos kijken de bezoekers naar het koningspaar van het dierenrijk. Behorende tot de katachtigen is het verschil tussen mannetje en vrouwtje nergens zo duidelijk als bij de leeuw. Hij draagt manen, die bij het vrouwtje geheel ontbreken. Zijn staart heeft een donkere eindkwast.

Raadsel

Er volgt weer een raadsel. Vraag: “wie ben ik? De luipaarden mogen me niet, want ik roof hun prooi.” Volgende vraag: “Men noemt mij ten onrechte slim, boos en streng.“ En dan op het volgende bordje de vraag: “bij mij maken dames de dienst uit”. ‘Mijn grootste vijand is de leeuw.”

En dan waarschuwend: “Wees op je hoede ik ben buitengewoon intelligent.” En tenslotte ‘'Van mijn lachen gaan de haren op je arm overeind staan.” Dan maakt het hout plaats voor gaas en zien de bezoekers een hyena. Ook hij heeft een kleintje. Het beestje drukt zijn bekje op de tepel van zijn moeder en drinkt haar melk.

Hyena’s blijken te leven in gesloten gemeenschappen. Zoals ook in deze dierentuin waarin elk dier leeft in zijn eigen omgeving met heel veel ruimte. Lopende door de glazen tunnel lezen de bezoekers dat hyena’s de gewoonte hebben om niet veel om hen heen te zien. Daarom worden bezoekers verzocht om langzaam door de tunnel te lopen, zodat ze de hyena’s niet bang maken.
Ook vraagt Peaugres vooral goed te letten op hun reacties. Vlak voor de uitgang genieten volwassenen en kinderen van vliegensvlugge aapjes, zogenaamde tamarin pinches uit tropische bossen.
© 2013 - 2022 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThorennc en st. Clair: culinaire plekjes in de Ardèche VerteIn de Ardèche Verte is het leven goed. Veel plaatsjes zijn nog niet zo ontdekt door het toerisme. Vaak worden ze alleen…
Kastanje: nationaal symbool van de ArdècheKastanje: nationaal symbool van de ArdècheEen bast vol stekels, een bruin velletje en een witte kern bestaand uit een of twee vruchten, Dat is de kastanje, het na…
Les Gorges de l'ArdècheTussen Vallon Pont d'Arc en Saint Martin d'Ardèche loopt een indrukwekkende kloof langs de rivier de Ardèche. Deze kloof…
Vallon Pont d’Arc en omstrekenHeb je reisplannen, maar weet je niet waar naartoe? Dan word je hier warm gemaakt voor het zuiden van de Ardèche. Er is…

Het prachtige Eisacktal in Zuid-Tirol en zijn mooie omgevingHet prachtige Eisacktal in Zuid-Tirol en zijn mooie omgevingHet mooie Eisacktal ligt in Zuid-Tirol en is het dal waar de Brenner autoweg doorheen loopt. Het dal is op bepaalde plaa…
Gummersbach, een korte vakantie in het Bergisches LandGummersbach, een korte vakantie in het Bergisches LandGummersbach in Duitsland is een leuk, klein stadje met een geschiedenis. Het ligt in een in een prachtige, bergachtige o…
Bronnen en referenties
  • https://www.ardeche-guide.com
  • https://www.safari-peaugres.com/
Vikla (55 artikelen)
Laatste update: 07-08-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.