recensie

Thorennc en st. Clair: culinaire plekjes in de Ardèche Verte

In de Ardèche Verte is het leven goed. Veel plaatsjes zijn nog niet zo ontdekt door het toerisme. Vaak worden ze alleen bezocht door de Fransen die er heen gaan om lekker te eten. Omringd door de mooie natuur van de Ardèche Verte waan je je er in een culinair paradijs, zoals in Thorenne. Of het vooral bij golfliefhebbers bekend staande Domain st- Clair. Thorennc is de Ardèche Verte in een notendop. Diep verscholen in de overweldigende natuur en slechts bereikbaar via een smal bergpad. Omgeven door rotsachtig gebergte met bomen, ruisend water en overal de geur van knoflook. Het is alsof de tijd hier sinds de Middeleeuwen stil stond.

Vallei van Thorenson

Een smalle slingerende weg van 3 km bij Saint Etienne de Valouxin de vallei van Thorenson voert naar Thorennc. Halverwege zie je de ruïnes van het kasteel (12e eeuw). Een stenen brug over een ruisende rivier en veel natuurschoon in alle tinten groen maken deze reis tot een ware natuurbelevenis. Het plaatsje Thorennc ligt aan de voet van een middeleeuwse kasteel, dat uitsteekt boven de vallei van Thorenson. Het kasteel verheft zich aan de rand van de oude weg Valley en Geruz. Een weg uit de XIVe eeuw. Het kasteel is privé-eigendom en niet te bezichtigen. Thorennc bestaat uit vier gehuchten. Samen tellen ze nauwelijks 250 bewoners. Talrijke binnenwegen nodigen uit om de gehuchten te bezoeken.

Auberge Thorennc

Van heinde en verre komen mensen naar de Auberge, een van de beste restaurants van de Ardèche Verte. De stilte van het plaatsje maakt plaats voor knisperende gezelligheid zodra je de Auberge Thorennc binnenstapt. In het restaurant zelf trekt vooral een sfeervolle stenen schouw de aandacht. Een menu kost er 22 – 29 euro. Wie wil proeven bestelt een schotel met verschillende voorgerechten. Een bavarois van foie gras, profiteroles (kleine soesjes) van geitenkaas, duifgebraad, nootjes st Jacques op een bed van asperges. Om maar iets te noemen.

Chantal van Hagen

En dat allemaal bereid door Chantal van Hagen, een kok van 22 jaar. Als Zwitserse van geboorte. Studeerde ze in België en Schotland, maar vooral Frankrijk trekt haar. ‘Het heeft iets, en in dit restaurant kan ik veel leren dankzij de 35 jarige ervaring van de eigenaar en zijn vrouw.’ Het plaatsje Thorennc zelf vindt ze een van de mooiste plaatsjes van de Ardèche Verte. ‘Het heeft alles in zich wat de Ardèche zo typisch Ardèche maakt. Oude stenen huizen, natuur, sfeer.’

St Joseph

De gerechten laten zich prima begeleiden door de wijnen van st Joseph en Condrieu waarvan de wijngaarden zich vlakbij bevinden. De eigenaar maakt sinds 2010 ook zelf wijn van de druiven van st Joseph. Veel mensen nemen na het eten een fles wijn mee als aandenken aan de hier bestede gezellige uurtjes. Of ze blijven slapen want dat kan ook in Thorennc.

Golfhotel Domaine st-Clair

Golfliefhebbers kiezen eerder voor golfhotel domaine st Clair in st Clair ongeveer 25 km verwijderd van Thorenne. Dit vijf sterren hotel heeft een uitstekende keuken. De oprit lijkt helaas een symbool te zijn voor het Golfhotel Domaine st-Clair. Het zit al net zo vol met holen als het aangrenzende golfveld. Toch gaan Nederlandse golfers graag naar het in de Ardèche gelegen St-Clair om daar hun favoriete sport te beoefenen. “Het is een fantastisch mooi en rustig gebied en zalig golven. Wij zijn een vriendenclub van 19 personen en gaan hier vaak heen om te golfen,” zegt een dame uit Nederland.

Menu d’Ardèche

Het riante restaurant met fraai uitzicht over het laaggebergte van de Ardèche maakt veel goed. Voor 32 euro bestellen we een menu d’Ardèche om van te smullen. Als entree verschillende vleeswaren waaronder boterhamworst en ham uit de Ardèche. Een verrukkelijke schotel van gehakt vlees met aardappelen. En als dessert een coupe ijs van marron en kastanje op een mierzoete laag kastanjepuree. Kortom een eerlijke zuivere keuken met niet te zwaar eten. Mooie wijnkaart. Na het eten is het goed toeven in de salon met open haard en gemakkelijke stoelen.

Toerisme Ardeche
© 2013 - 2023 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Met de Franse slag van Julia StaggrecensieBoekrecensie: Met de Franse slag van Julia Stagg"Met de Franse slag" is een roman van Julia Stagg. De oorspronkelijke titel is "L'auberge". Dit boek uit 2011 is het eer…
Geertgen tot Sint Jans: De geboorte van ChristusTijdens deze donkere dagen, moet ik denken aan het kleine maar betoverende tableautje dat Geertgen tot Sint Jans heeft g…
Heb ik een leesbril nodig?Heb ik een leesbril nodig?Veel mensen merken dat zij, naarmate ze ouder worden minder goed kunnen lezen. Wanneer ga je over tot aanschaf van een l…
Boekrecensie: De dorpswinkel van Madame Josette van J. StaggrecensieBoekrecensie: De dorpswinkel van Madame Josette van J. Stagg"De Dorpswinkel van Madame Josette" (The Parisian's return) van de Engelse Julia Stagg is het zelfstandig te lezen vervo…

Zuidelijke OrkneyeilandenZuidelijke OrkneyeilandenVlakbij Antarctica liggen de Zuidelijke Orkneyeilanden. Het zijn onbewoonde eilanden die grotendeels met ijs bedekt zijn…
Vikla (55 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.