Vulkaaneifel: wat kan je er doen tijdens de kerstperiode?

Vulkaaneifel: wat kan je er doen tijdens de kerstperiode? Kerst in Duitsland worden vaak geassocieerd met de streek rond de Moezel. Toch zijn er ook in de Eifelstreek veel leuke evenementen rond kerstmis. Niet alleen worden er hele dorpen omgetoverd tot kerstdorpen, ook veel burchten worden versierd met lichtjes en fakkels. Op verschillende plaatsen zijn er levende kerststallen en worden er winterverhalen verteld. Uit de stalletjes komt een heerlijke geur van glühwein, kaneel, pannenkoeken en punch.

Kerst in de Duitse Eifel

Wanneer je aan Duitsland en kerst denkt, zijn het meestal aan de romantische wijndorpjes langs de Moezel waaraan je denkt. Maar ook in de Eifelstreek zijn er toffe activiteiten tijdens de kerst- en eindejaarperiode. In de grotere en bekendere dorpen en steden worden heuse kerstmarkten georganiseerd. Maar ook op het platteland valt er heel wat te beleven. Van de vele burchten die de Eifel rijk is, worden er heel wat feestelijk versierd met fakkels, kaarsjes en lichtjes. Er worden heel wat winterwandelingen georganiseerd, vaak in het donker met fakkels. En ook de Vulkan-Express rijdt uit met kerst en oudejaar voor een romantische tocht onder het goed wakend oog van de kerstman (Nicolaus).

Kerst- en adventsmarkten: waar moet je zijn in de Eifel?

Wanneer er wolkjes uit je mond komen wanneer je uitademt en wanneer je zin krijgt in warme, naar kaneel ruikende Glühwein en pannenkoeken, dan is het tijd om naar Duitsland af te zakken. En waarom zou je dan eens niet naar de Eifel trekken? Niet ver van Nederland en België en oh zo veel te doen. Een overzicht van een aantal leuke activiteiten.

Mayen

In Mayen is the place to be de Genovevaburcht. Eind november kan je hier naar de Adventsmarkt. Mede door toedoen van de romantische sfeer van de Genovevaburcht wordt de kerstmarkt nog gezelliger. Je kan er terecht voor handwerk, kunstwerken, wijn, geschenken allerlei en kerstdecoratie. Voor de gelegenheid wordt de 34 meter hoge toren van de Genovevaburcht omgetoverd tot een adventskaars. Om het adventsweekend af te ronden is er zondagavond ook nog een prachtig vuurwerk en een muzikaal programma. De toegang is gratis.

Kronenburg

Het Middeleeuws stadje met zijn vele kleine straten en zijn oude burgruïne wordt in het laatste weekend van november omgetoverd tot een echt kerstdorp. Overal versierde kerstbomen, vuurkorven en kerstlichtjes. Kerststalletjes met handwerk, kerstfiguren, gebak, huisgemaakte marmelade, likeur en wijn om je kerstgeschenken op te slaan.

Bad Münstereifel

Van eind november tot net voor kerst, dagelijks van 11 tot 19 uur, kan je in de historische stadskern genieten van de kerstmarkt. Op verschillende plaatsen vind je kerststalletjes met vele kunsthandwerkjes. In het Apotheekmuseum is er een speciaal kinderprogramma met heel wat leuke activiteiten. Op 6 december is er de "Lange Nacht des Weihnachtsmarktes". Alles is open tot 23 uur, er is een speciaal feestprogramma en de stad zal voor de gelegenheid extra feestelijk verlicht zijn.

Manderscheid

Ook in Manderscheid is het feest in november. Hier moet je in de Niederburg zijn, even buiten het centrum van Manderscheid. Pendelbusjes brengen je van het centrum naar de burcht en terug indien gewenst. In de Niederburg vind je een levende kerststal met alles er op en er aan: Maria en Jozef natuurlijk, maar ook een os, een ezel, hertjes en schapen. Wanneer het begint te schemeren, gaan in de burcht de fakkels aan.

Bitburg

In Bitburg in december een kerstmarkt met heel wat kraampjes en in het weekend muzikale animatie. Voor de kinderen is er poppentheater en je kan ook luisteren naar de traditionele Duitse blaaskapellen. In het weekend rond Sinterklaas komt Nicolaus aan in de stad.

Kommern

In Kommern vindt het Adventsfeest plaats het laatste weekend van november, telkens van 10 tot 18 uur in het Freilichtmuseum, het Bokrijk van de Eifel. Toepasselijk wordt hier dan ook op de oude, traditionele wijze kerst gevierd. Samen koekjes bakken, samen kerstliederen zingen, kerstverhalen vertellen, wintersprookjes vertellen en muziek maken. In de oude dorpsschool kan men een les schoonschrift volgen. Handig om dit jaar je kerstwensen in een onberispelijk handschrift te schrijven! Ook voor de kinderen is er heel wat te doen. Koekjes bakken, snoepjes maken, kleine geschenken voor papa, mama of grootouders knutselen, keuze genoeg om er een leuke dag van te maken. Op de kleine kerstmarkt vind je ook nog tal van handgemaakte producten.

Stolberg

Van eind november tot net voor kerst kan je hier elke zaterdag en zondag van 12 tot 20 uur terecht op de kerstmarkt en in de versierde burcht. Op zaterdag is er om 18 u tevens een wandeling met een nachtwaker in vol ornaat.

Dudeldorf

Eind november kan je hier terecht in de historische stadskern waar je tussen de twee stadstorens, voor de burcht en aan de kerk tal van kerststalletjes vindt. Ook in de talrijke schuren en boerenhoven kan je van de kerstsfeer genieten. Met een speciaal muzikaal programma.

Mörz

Feest in het weekend rond 6 december in Mörz. Ateliers, schuren en huizen gaan open voor de bezoekers in het mooie kunstenaarsdorp. Een nostalgische stoomcarrousel verwijst naar kerst uit lang vervlogen jaren. De torenblazer kondigt op 6 december ook de intrede van Sint-Nikolaus aan. Geregeld worden er kerstverhalen verteld. De innerlijke mens kan versterkt worden met Glüh- en eierwijn, Sint-Nikolauspunch, Flammenkuchen, pannenkoeken en goulash.

Monschau

In Monschau kan je terecht van eind november tot net voor kerst. Op vrijdag en zaterdag telkens van 11 tot 21 uur en op zondag van 11 tot 20 uur. Wat kan je in Monschau verwachten? Wel, de romantische marktplaats is bezaait met mooi verlichte kerststalletjes. In de straten staan verlichte bomen en hangen er overal slingers. In het Brouwerijmuseum zijn er geregeld torenblazers te horen en er is ook een levende kerststal. Iedere vrijdag om 17 uur wordt er bij de Aukirche een sprookje verteld en uitgebeeld. In het Auklooster kan je op 6 december gaan genieten van de zingende herten van de kerststal in Monschau-Höfen.

Burg Satzvey

In Burg Satzvey kan je niet alleen terecht voor een griezelige Halloweennacht, ook met kerst zit je hier zeker goed. De middeleeuwse waterburg wordt er van eind november tot net voor kerst ieder weekend feestelijk verlicht. Op zaterdag van 12 tot 20 uur en op zondag van 12 tot 19 uur. Binnen kan je genieten van allerlei lekkere hapjes en drankjes. Meermaals per dag is er de opvoering van een middeleeuws kerstspel. Je kan er traditioneel handwerk kopen en voor de kinderen is er ook een bezoekje aan de werkplaats van de kerstman gepland.

Monreal

In het schilderachtig dorpje Monreal waan je je in de Middeleeuwen. In het dorp worden de huizen feestelijk gedecoreerd en er staat een mooi versierde, grote kerstboom op het dorpsplein.

Wat kan je nog meer doen in de Eifel tijdens de kerstperiode?

Ritje met de Vulkan-Express

Met kerst en op oudejaar kan je een ritje maken met de Vulkan-Express in het Brohltal. De rit gaat van Brohl/Rhein naar Engeln. Daar kan je desgewenst een wandeling van acht kilometer maken van Engeln naar Oberzissen. Op 26 december zal de kerstman ook van de partij zijn op de trein.

Fakkeltocht in de Teufelsschlucht

Op 26 december en op 31 december kan je van 16 u 30 tot 19 u een begeleide fakkeltocht maken in de Teufelsschlucht. Hiervoor verzamel je aan het Naturparkzentrum van de Teufelsschlucht in Ernzen. Tijdens de wandeling waarbij de fakkels sp(r)ookjesachtig licht zullen werpen op de wanden van de rotsen, zullen er kerstverhalen worden verteld en kerstliedjes worden gezongen. Snel inschrijven is de boodschap want de plaatsen zijn beperkt. Slechts 25 mensen zullen mogen meewandelen!

Saluutschoten voor het nieuwe jaar in Gerolstein

Op 1 januari tenslotte moet je in Gerolstein zijn. Hier wordt het nieuwe jaar ingeluid vanaf 10 uur in de Löwenburg. Er wordt gewandeld en om 12 uur zullen er saluutschoten worden afgevuurd.

Wandelingen allerlei

In alle dorpen en steden wordt er rond de kerstperiode gewandeld, met of zonder fakkel. Voor de juiste uren, data en vertrekplaatsen kan je terecht in de lokale VVV's.

Voor meer informatie en juiste uren en plaatsen kan je terecht op www.eifel.info/ weihnachtsmarkt of op de websites van iedere stad afzonderlijk.
© 2014 - 2023 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtVulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtDe Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 's…
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelTraumpfaden zijn bewegwijzerde wandelwegen in de oostelijke Eifelstreek. Ze ontstonden in 2006 uit protest, omdat deze s…
Vulkaaneifel: leuke, korte uitstapjesVulkaaneifel: leuke, korte uitstapjesDe Vulkaaneifel is een prachtige, gevarieerde streek in Duitsland. Je vindt er bergen, weidse landschappen, watervallen,…
Eifelliefhebber: toeristische informatie op het internetEifelliefhebber: toeristische informatie op het internetBen je ook verliefd op de Eifel? Ga je er ieder vrij moment naar toe? Wil je op de hoogte zijn van alles wat er te belev…

Volkscultuur in Antwerpen: de SinksenfoorVolkscultuur in Antwerpen: de SinksenfoorElk jaar gaat in Antwerpen traditiegetrouw tijdens het pinksterweekend de Sinksenfoor van start, één van de grootste ker…
Keukenhof: mooiste lentepark van de wereldKeukenhof: mooiste lentepark van de wereldIeder jaar genieten circa een miljoen bezoekers, tussen half maart en half mei, van het mooiste lentepark van de wereld.…
Bronnen en referenties
  • www.eifel.info/weihnachtsmarkt-eifel.htm
  • www.mayen.de
  • www.manderscheid.de
  • www.gerolstein.de
  • www.monschau.de
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 10-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.