Volkscultuur in Antwerpen: de Sinksenfoor

Volkscultuur in Antwerpen: de Sinksenfoor Elk jaar gaat in Antwerpen traditiegetrouw tijdens het pinksterweekend de Sinksenfoor van start, één van de grootste kermissen van België. Wondere wereld van glitter en glans, puur volksvermaak, immaterieel cultureel erfgoed. Een groots gebeuren dat jaarlijks één miljoen bezoekers aantrekt. Voor wie houdt van smoutebollen, wafels, spookhuizen, botsautootjes, draaimolens, en ga zo maar door, is de Sinksenfoor een must. Maak kennis met dit eeuwenoud evenement van volksvermaak.

Vanwaar komt de benaming 'Sinksenfoor'?

De termen foor en kermis worden vaak door elkaar gebruikt. De oorsprong van beide woorden is verschillend maar ze hebben wel met elkaar te maken.

Foor komt van het Latijnse forum: markt. Op een foor werden koopwaren aangeboden, foren hadden een economische rol en hadden niets te maken met het religieuze.

Kermis komt van het woord kerkemisse en had oorspronkelijk een religieuze betekenis. De kerkemisse was een plechtige misviering die elk jaar werd gehouden ter ere van de patroonheilige van de kerk of ter herinnering aan de kerkwijding. Naast het plechtige gedeelte in de kerk was er ook een feestelijk gedeelte buiten de kerk. Op de dag van de kerkemisse was er namelijk ook een jaarmarkt of foor. Er was straattoneel en straatmuzikanten zorgden voor een vrolijke sfeer. Artiesten, vuurspuwers en goochelaars spreidden hun kunsten ten toon. Vaak was er ook een processie. Kortom, het was een ware feestdag voor het volk. Stilaan verdween het religieuze aspect op de achtergrond en werd de kerkmis of kermis een evenement van puur volksvertier.

Sinksen is een andere benaming voor Pinksteren. Pinksteren komt van het Griekse pentekostè (vijftig of vijftigste dag van Pasen). Sinksen is en verbastering van quinquagesima, de Latijnse vertaling van pentekosté.

De verschillende locaties van de kermis door de eeuwen heen

De Antwerpse Sinksenfoor vindt zijn oorsprong in de 13de eeuw en is ontstaan uit de jaarmarkt rond de Sint-Walburgiskerk aan de Schelde-oever nabij het Steen. Met de rechttrekking van de Schelde-oever rond 1875 moest de kermis een andere locatie krijgen. Ze verhuisde naar de Leien en bleef daar tot in 1969. Door de toegenomen verkeersdrukte op de Leien was de kermis voor de tweede keer genoodzaakt te verhuizen, ditmaal naar de Gedempte Zuiderdokken waar ze bleef tot 2014. Vanaf 2015 staat de Sinksenfoor alweer op een nieuwe plaats: Spoor Oost in Borgerhout. Deze laatste verhuizing was helemaal niet naar de zin van de foorkramers omdat die locatie ver van het stadscentrum ligt. Het stadsbestuur hield echt voet bij stuk, het moest en zou Spoor Oost worden ondanks veel protest van de foorkramers. Het heeft een tijd geduurd vooraleer de bezoekers de weg vonden naar de nieuwe locatie maar uiteindelijk is dan toch gebleken dat de Sinksenfoor het even goed doet in Spoor Oost. De foorkramers zijn best wel tevreden over het aantal bezoekers.

Vijf weken vertier

De Sinksenfoor gaat van start tijdens het Pinksterweekend en blijft 5 weken staan. Sinksenfoor doet denken aan mooi weer, overheerlijke smoutebollen, neonlichten in alle kleuren, luide muziek, wilde attracties, aan plezier maken dus! De kermisgangers kunnen zich uitleven op meer dan 150 attracties. Even een greep uit het aanbod:
 • klassiekers: reuzenrad, botsautootjes, spiegelpaleis, spookhuis;
 • behendigheidsspelen: lunaparken, schietkramen, kansspelen;
 • draaimolens van weleer: paardencarrousel, zweefmolen;
 • kinderattracties: draaimolens, pony rijden, eendjes vissen, mini-botsautootjes;
 • pret en passie: cake-walk, mega-slide, wildwaterbaan;
 • pure sensaties: Wild Mouse (roetsjbaan), Skate (rups).

De Sinksenfoor trekt jaarlijks gemiddeld een miljoen bezoekers aan. De kermissfeer is uniek, het is het ideale evenement om de zomer in te zetten. Sinds 2010 is er de speciale avond Pink Friday: een avond voor en door de holebiís. Alles is roze gekleurd, overal hangen roze ballonnen en roze vlaggetjes. Aan de bezoekers wordt gevraagd om in roze kledij te komen. Elk jaar is er een familiedag met traditiegetrouw tal van kortingen. Op de dag voor andersvaliden en hun begeleiders bieden de foorkramers zelfs alles gratis aan.

Door de coronacrisis werd de Sinksenfoor in 2020 afgelast.
© 2015 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het weer tijdens PinksterenHet weer tijdens PinksterenEerste en Tweede Pinksterdag zijn de feestdagen van het jaar om eens te genieten van het weer. Pinksteren op zich geeft…
De Tilburgse KermisDe Tilburgse KermisIedereen heeft er wel eens van gehoord: De kermis in Tilburg. Deze kermis die enkele dagen per jaar aanwezig is in Tilbu…
Wat vieren we met Pinksteren?Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hiermee wordt dan ook het begin van de christelijke k…
Pinksteren (pentekostos)Pinksteren (pentekostos)Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Hiermee werd ook het begin van de Christelijke Kerk gemark…

Inspiratie opdoen op vakantiebeurzenInspiratie opdoen op vakantiebeurzenSommige mensen weten al ver van te voren wat voor soort vakantie ze willen boeken. Voor andere mensen kan het juist een…
Vulkaaneifel: wat kan je er doen tijdens de kerstperiode?Vulkaaneifel: wat kan je er doen tijdens de kerstperiode?Kerst in Duitsland worden vaak geassocieerd met de streek rond de Moezel. Toch zijn er ook in de Eifelstreek veel leuke…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lora Rajah, Flickr (CC BY-2.0)
 • www.antwerpse-sinksenfoor.be
 • www.ademloos.be/nieuws/einde-van-sinksenfoor?page=320
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141210_01422136
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Sinksenfoor_(Antwerpen)
Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 24-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.