Party eiland Ios in Griekenland: via Paros te bevliegen

Party eiland Ios in Griekenland: via Paros te bevliegen Het party-eiland Ios is erg in trek bij de jeugd. Het is bereikbaar vanaf Athene met de boot, maar ook vanaf Piraeus en Santorini. Wil je naar het dichtsbijzijnde vliegveld: Paros ligt op minder dan veertig kilometer!

Ios: het eiland

Ios is in de regio bekend als feesteiland. Uit binnen- en buitenland komen jongeren om de hele nacht te feesten en vervolgens een gat in de dag te slapen. Veel "volwassenen" mijden dan ook dit eiland. Dit is sneu, want er is genoeg te beleven. In de morgen zijn de stranden leeg, want de party-animals liggen hun roes uit te slapen. De belangrijkste bron van inkomsten van de inwoners van Ios is het toerisme. Daarnaast wordt er nog wat gevist en een beetje landbouw bedreven: wat dieren, gerst, bijen houden en kaas maken. Er liggen maar een paar vissersboten in de haven.

Geografie.

Ios heeft een oppervlak van ongeveer 100 vierkante kilometer (10 bij 10 kilometer). Het maakt onderdeel uit van de eilandengroep de Cycladen. Het ligt ongeveer 150 kilometer ten zuidoosten van Athene, in de Egeïsche Zee. Het is onderdeel van de Cycladen. Santorini, een ander bekend eiland ligt iets ten zuiden van Ios.


Transport

Je kunt het eiland Ios op een aantal manieren bereiken. Met de veerboot vanaf Athene (9 uur), of bijvoorbeeld per boot vanaf Santorini en Piraeus.

Geschiedenis Ios

  • In het verleden schijnt Ios bewoond te zijn door mensen van een Pelagische stam. Dit waren bewoners uit de buurt van Malta. Dit schijnt zo te zijn omdat veel woorden met een "I" beginnen. Helemaal zeker weet men dit ook niet.
  • Rond 2000 voor Christus kreeg de Minoïsche beschaving hier veel invloed. In het 2e millennium zetten de Minoïers (mensen vanuit Kreta) hier voet aan de wal. Door de riante ligging van Kreta ten opzichte van Klein-Azië,Egypte,Syrië en Cyprus werd het gauw een handelscentrum. Ios lag op een belangrijke zeeroute.
  • Het volgende belangrijke volk dat zich hier vestigde waren de Doriërs. Volgens overleveringen is hier Homerus gestorven. Dit was een zanger en dichter die rond 800 voor Christus leefde. Zijn meest bekende werken zijn de Ilias en de Odyssee. Het gerucht gaat dat zijn moeder op Ios was geboren. Hij wou daarom hier begraven worden. Van zijn graf (moeilijk te vinden: bij Plakotos) is slechts een hoop stenen over gebleven.
  • Een hele tijd later was het eiland in de handen van de Venetianen.
  • Vervolgens werd het binnengevallen door de Turken.
  • Uiteindelijk bevolkten de hippies rond 1960 het eiland. Sindsdien heeft Ios zijn naam als feesteiland gehouden.

Ios-stad

De hoofdstad (Chora) ligt in het westelijke gedeelte van het eiland. Het wordt gezien als een schoolvoorbeeld van de Cycladische bouwkunst. De stad is gebouwd rond d piek van een heuvel. Daarboven op staat een kasteel van rond 1400. Met zijn mooie witte huizen en de kronkelige straatjes waan je je in ver vervlogen tijden. De bewoners gebruikten de wind om hun molens aan te drijven.

Bezienswaardigheden Ios-stad

Er is een tempel van Apollo vlak bij de Agia Aekaterini kerk. Boven aan de heuvel staat de Agios Nikolaos- kapel. Daarnaast is er in Ios-stad een archeologisch museum.
Er zijn veel kerkjes op het eiland, maar de het klooster van St. John (Ag Ioannis) kasteel schijnt de moeite waard te zijn.


Activiteiten op Ios

Buiten feesten zijn er veel water-gerelateerde sporten die je kunt doen. Duiken, snorkelen, strandvolleybal enzovoorts.


Ios: het strand

Er zijn veel stranden op Ios. Je kunt een brommer huren en zelf op stap gaan.
Het meest populair zijn:
  • Mylopotas beach,
  • Yialos
  • and Koubaras waar een aantal mensen naaktzwemmen

Lees verder

© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…
Het Griekse Cycladen Eiland SantoriniIn de Egeïsche Zee ligt het prachtige Griekse eiland Santorini. Het is een vulkanisch eiland, dat deel uitmaakt van de G…
Griekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekenland is één van de mooiste en meest diverse landen voor een zonnige en originele vakantie. Bijna iedereen die naa…
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…

Herfst wandelen in WalesHet najaar is de ideale periode voor een wandelvakantie. In veel streken is het dan minder warm en de natuur tooit zich…
Kanaaleiland Sark, een paradijs op aardeEen plek waar geen auto’s of verharde wegen zijn en waar je zonder kunstmatig licht kan genieten van een prachtige sterr…
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 13-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.