Kanaaleiland Sark, een paradijs op aarde

Een plek waar geen auto’s of verharde wegen zijn en waar je zonder kunstmatig licht kan genieten van een prachtige sterrenhemel en indrukwekkende kustlijnen. Niet voor niets kopt de titel van de toeristengids met: Getting Away From it All. Want dat is Sark, een plek waar je tot rust kan komen als je even genoeg hebt van de hectiek van het dagelijks leven.

Sark

Sark is een klein eiland (4,8 km lang en 2,4 breed op het breedste punt) met slechts rond de 600 inwoners (wat in de zomer kan oplopen tot rond de 1000) tussen Engeland en Frankrijk in, wat samen met de grotere eilanden Jersey en Guernsey, en de kleine eilanden, Herm, Alderney, Lethou, Lihou en Brecqou deel uitmaakt van de Kanaaleilanden.


Hoe kom je er?

Hoewel Jersey en Guernsey ook te bereiken zijn met het vliegtuig, is Sark alleen te bereiken met een ferry. Vanuit de havens St. Peter Port en St. Helier kan men de ferry van The Sark Shipping Company pakken naar Sark. De ferry doet ongeveer 40 minuten over de reis van Guernsey naar Sark. De eilanden Guernsey en Jersey zijn per vliegtuig vanuit Londen te bereiken of per boot vanuit Poole en Weymouth of St. Malo in Frankrijk.

Geen auto's

Hoewel gemotoriseerd vervoer verboden is, worden er wel tractors gebruikt voor de landbouw en het vervoeren van koffers van toeristen of zware spullen van de inwoners. Daarnaast komt vervoer met paard en wagen ook voor. Het eiland is voor de toerist zelf te verkennen met paard en wagen, te voet, of met de fiets die daar te huren valt.

Voorzieningen

Sark heeft verschillende voorzieningen voor haar inwoners en bezoekers. Naast de hotels, campings, pubs en restaurants, is er een postkantoor, wasserij, twee kleine supermarkten en een paar kerken van verschillende stromingen. Ook zijn er verscheidene winkeltjes waar leuke souvenirs en lokale producten te koop zijn. Het is niet veel, maar alles is er wat je nodig hebt. Ben je op zoek naar meer, dan kun je makkelijk een dagje shoppen plannen naar Guernsey.
Er is welgeteld één ouderwetse politiecel op het eiland, die zich (logischerwijs ?) naast de lokale basisschool bevindt. Sporadisch wordt de gevangenis gebruikt om een dronken toerist weer sober te laten worden. De eilanders kennen elkaar door en door en letten goed op elkaar. De betrokken gemeenschap en het ontbreken van gemotoriseerd vervoer, zorgen ervoor dat Sark een zeer veilige plek is om met je gezin op vakantie te gaan.

Geschiedenis

De Kanaaleilanden zijn lang het middelpunt geweest van gevechten tussen Frankrijk en Engeland. Mede door die gebeurtenissen, zijn er Franse invloeden terug te vinden op de Kanaaleilanden. Zo is er bijvoorbeeld het Serquaise dialect, dat van oorsprong geïntroduceerd werd door de mensen van Jersey die een mengelmoes van Frans en Engels praatten.
De meeste mensen spreken echter gewoon Engels.

De Kanaaleilanden waren het enige Britse grondgebied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse troepen werd bezet. Op het eiland is nog een klein museum te vinden over de Tweede Wereldoorlog. Duitse krijgsgevangenen hebben meegewerkt aan het bouwen van de brug La Coupée, dat Little Sark met Greater Sark verbindt. Voordat de beschermende railing is geplaatst moesten de kleine kinderen op hun handen en knieën kruipen wilden ze Greater Sark bereiken om daar naar school te gaan.

Natuur

Sark staat bekend om zijn prachtige kustlijnen en onvervuilde natuur. Het bevat één van de helderste wateren en bevat een schatkist aan zeeleven zoals dolfijnen en bruinvissen. Het is mogelijk voor de avontuurlijke toerist om zelf een kijkje onderwater te nemen door te gaan duiken.

Aan de kust van Sark zijn er veel soorten vis te krijgen. Alle restaurants en hotels op Sark gebruiken verse vis die gekocht is bij de lokale visser. Met de aanwezigheid van verschillende soorten vis, is Sark ook een paradijs voor vogels. Ga eens mee op een boottrip met George Guille vanuit het eiland om bijzondere zeevogels te spotten. Hij neemt je meteen mee langs Brecqhou, het nabij liggende eiland waar de steenrijke tweelingbroers Barclay in een prachtig kasteel wonen. Een boottrip met hem is sowieso aan te raden omdat je zo alle kanten van Sark te zien krijgt en George veel interessante informatie weet te vertellen.

De lente en zomer zijn goede seizoenen om Sark te bezoeken. Het eiland staat dan in bloei met prachtige bloemen zoals campanula’s, de bekende Jersey en Guernsey Lily’s, sleutelbloemen, vingerhoedskruid, viooltjes, wilde knoflook en Stinkende Gouwe. Bezoek ook de tuinen van La Seigneurie, waar talloze verschillende soorten bloemen en planten zijn en een doolhof voor de kleintjes te vinden is.

Stranden

Dixcart Bay, Derrible Bay en La Grand Grève zijn de beste stranden om te bezoeken. De wandeling naar Dixcart Bay is alleen al de moeite waard doordat het lijkt alsof je in een jungle je weg moet zoeken naar het strand. Neem het pad naar beneden om bij het strand te komen en het pad naar boven om van een prachtig uitzicht te genieten.
La Grand Grève, een zandstrand, ligt aan La Coupée, een brug die gebouwd is om Little Sark te verbinden met Greater Sark. Wil je van een prachtige zonsondergang genieten, dan kun je dat het best vanuit deze plek doen. Niet alleen de andere eilanden Jersey en Guernsey zijn zichtbaar, maar zelfs een gedeelte van Frankrijk! Vergeet ook niet Little Sark te bezoeken.
Little Sark heeft een hotel, chocoladewinkel, indrukwekkende ruwe kustlijnen en verschillende poelen zoals de Adonis- en Venuspoel. Hier waren vroeger ook de koper- en zilvermijnen actief.

Wil je naar het strand? Volg vanuit Greater Sark op La Coupée de trap aan de rechterkant om naar het strand La Grand Grève te komen. Let wel op het tij, dat letterlijk snel kan keren. Hotels houden altijd de informatie bij over de tijden van eb en vloed. Dat is op Sark erg belangrijk want een strand als La Grand Grève is zo goed als verdwenen wanneer het vloed is. Dus vraag er gerust naar wanneer je van plan bent om te gaan zwemmen.

Wandelen en sterren kijken

Sark is een ideaal gebied voor wandelaars, waar niet alleen overdag maar ook in de avond van te genieten valt. Ben je van plan om te wandelen, neem dan goede schoenen mee en nogmaals, houd in de gaten wanneer het eb en vloed is. Er zijn prachtige grotten die je kunt bezoeken wanneer het eb is maar totaal onbereikbaar worden wanneer het vloed is. Wil je ’s avonds wandelen, vergeet dan niet een zaklamp mee te nemen aangezien er geen lantaarnpalen op het eiland zijn. Door het ontbreken van kunstmatig licht heeft The International Dark-sky Association (IDA) Sark uitgeroepen tot ’s werelds eerste Dark Sky Island. Houd je van sterrenkijken, dan is Sark daarvoor dus de ideale plek!

Dus ben je op zoek naar rust, een onvervuilde natuur met prachtige kustlijnen, een heldere sterrenhemel en een vriendelijke gemeenschap? Kom dan naar Sark!
© 2011 - 2024 Langenback, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jersey, een Engels-Franse mixJersey, een Engels-Franse mixVoor de kust van Bretagne in de baai van de Mont Saint-Michel liggen de Engelse Kanaaleilanden. Guernsey, Jersey, Sark,…
De laatste grote zeilschepen: klippersDe laatste grote zeilschepen: klippersDe beroemde klippers uit de 18e en 19e eeuw zouden de laatste ademstoot zijn van de suprematie van zeilschepen op de oce…

Skopelos in Griekenland bij SkiathosSkopelos in Griekenland bij SkiathosSkopelos is een eiland van bijna 100 vierkante km in de Egeïsche Zee. Net als Skiathos maakt het deel uit van de Noordel…
Skiathos in Griekenland: witte stranden, snorkelhelder waterSkiathos in Griekenland: witte stranden, snorkelhelder waterSkiathos is een klein eilandje (ongeveer 50 vierkante km) dat ligt in het noordwesten van de Egeïsche zee. Het behoort t…
Bronnen en referenties
  • http://www.sark.info/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sark
  • http://archiver.rootsweb.ancestry.com/th/read/CHANNEL-ISLANDS/2009-08/1250351525
  • Getting away from it all. Sark tourist guide 2004.
Langenback (7 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.