Skiathos in Griekenland: witte stranden, snorkelhelder water

Skiathos in Griekenland: witte stranden, snorkelhelder water Skiathos is een klein eilandje (ongeveer 50 vierkante km) dat ligt in het noordwesten van de Egeïsche zee. Het behoort tot de Sporaden groep (voorheen Magnesia genoemd). Kernwoorden: hagelwitte stranden, helder (snorkelwater) en omzoomd door pijnboombossen.

Vervoer

Het heeft een eigen vliegveld! (Alexandros Papadiamantis Airport). Vanuit Athene en ook vele Europese steden kun je er naar toe vliegen. Je kunt met behulp van taxiboten en de "Dolfijnenboten" een rondvaart rond het eiland maken (en ook naar het vasteland varen) en moeilijk bereikbare stranden bezoeken. Let op: dit eiland heeft maar 1 geasfalteerde hoofdweg...Het vervoer met bussen (die regelmatig rijden) is goed geregeld.

Steden en geografie

Er is eigenlijk maar één grote stad: Skiathos. Het eiland is bekend om zijn pijnboombossen. Doordat het ook meer dan 60! mooie witte zandstranden heeft met helder water en omringd door dicht begroeide pijnboombossen is het met name in juli en augustus erg in trek. De temperaturen zijn van dien aard dat het er in juni en september ook nog erg aangenaam is.

Het hoogste punt van het eiland is ruim 400 meter. De hoofdstad zelf ligt in het zuidoosten, net zoals de meeste bebouwing. Hier zijn de hellingen minder steil. Het bestaat uit mooie, kleine witte huisjes die rondom de baai zijn gebouwd. Vooral in Skiathos stad bevindt zich veel horeca. Met name in de vakantie periode is het nachtleven uitbundig.

Eten en drinken

Er wordt hier olie, olijfolie, groenten en fruit verbouwd. De rode wijnen hier zijn zoet en smaakvol.

Bezienswaardigheden

Het strand

Je komt hier met name voor de vele (60) magnifieke stranden met wit zand, helder water en omzoomd door pijnbomen.

Papadiamantihuis

Het enige museum van Skiathos (Papadiamantihuis) ligt in het hart van het centrum van de hoofdstad. Het museum was het huis van de Griekse monnik, dichter en schrijver Alexandros Papadiamantis om trots op te zijn. (Zijn eerste bekende, gevoelige gedicht gaat over zijn moeder). Deze veelschrijver en priester schijnt ruim 100 werken geschreven te hebben! Hij studeerde filosofie aan de universiteit van Athene. In 1879 werd zijn eerste roman "De immigrant"gepubliceerd. Rond dezelfde tijd begon hij te werken als vertaler. Zijn novellen en romans hadden als thema het alledaagse leven van Skiathos. In 1911 ontving hij een eremedaille voor zijn complete werk. Helaas overleed hij kort daarop aan longontsteking. Dit gebouw ligt aan een mooi, authentiek plein, met luxe winkels (juwelen en kunst).

Tsougria: klein woestijneiland.
Er vertrekken een aantal boten vanaf de haven van Skiatos naar Tsougria. Je bent dan de hele dag op het eiland. Er is een mooi strand met een Taverne. Je kunt er mooi snorkelen.

Christus op het kasteel kerk

De beroemde Christus op het kasteel kerk wordt vaak genoemd in het werk van Alexandros Papadiamantis. Het is een basiliek met een houten dak. Het heeft mooie fresco's en een schitterde ikoon uit 1695.

Bourtzi

Bourtz is waarschijnlijk een Venetiaans woord voor klein kasteel. De Bourtzie van Skiatos ligt op een klein, nu bebost (schiereiland), verbonden met een steiger met het vasteland. Het werd gebouwd door Italianen rond 1200 om de haven te beschermen. Aan beide zijden van de poort staat een ronde toren. Het geheel is erg vervallen. Rond 1660 werd het fort door een andere Italiaan: admiraal Francesco Morozini verwoest. Op het schiereiland worden in het open lucht theater de hele zomer culturele evenementen georganiseerd. Dit kan variëren van ballet, muziek en theater. De verlichting van de haven van Skiathos is een mooie achtergrond.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste stranden van GriekenlandDe mooiste stranden van GriekenlandElk jaar vieren ongeveer een half miljoen Nederlanders hun vakantie in Griekenland. Het de hoge temperaturen en de relat…
Griekenland, vakantie op NissirosEén van de kleinste eilanden van de Dodekanese eilanden is Nissiros. Net als bijna alle eilanden van Griekenland, heeft…
Griekenland: de eilandenHoe je ook op Griekenland aankomt, de honderden Griekse eilandjes zien er altijd geweldig uit vanaf de lucht en vanaf de…
Griekse eilanden, groen en rustigGriekse eilanden, groen en rustigGriekenland heeft meer dan tweeduizend eilanden waarvan er ongeveer tweehonderd bewoond zijn. Op slechts achtenzeventig…

Kanaaleiland Sark, een paradijs op aardeEen plek waar geen auto’s of verharde wegen zijn en waar je zonder kunstmatig licht kan genieten van een prachtige sterr…
Yeni Cami moskee en Egyptische kruidenbazaar in IstanbulYeni Cami moskee en Egyptische kruidenbazaar in IstanbulDe Yeni Cami moskee heeft een bewogen geschiedenis. Het ligt op een interessante plek: in de wijk Eminönü , dat de oudst…
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 13-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.