Herfst wandelen in Wales

Het najaar is de ideale periode voor een wandelvakantie. In veel streken is het dan minder warm en de natuur tooit zich met een buitengewoon kleurenpalet. Wie het allermooiste wil zien, reist naar Wales dat niet alleen bekoort met een onvoorstelbare natuurpracht maar de natuurliefhebber, de wandelaar in het bijzonder, verwent met tal van bezienswaardigheden langs bewegwijzerde paden, met leuke verblijfplaatsen en met een rijke gastronomie. Eigenlijk kun je stellen dat Wales één groot natuurgebied is waarvan grote delen ook beschermd gebied zoals het Snowdonia National Park en het Brecon Beacons National Park. De kust is ronduit fascinerend met prachtige zandstranden, steile rotsklippen en daartussen schilderachtige vissersdorpen en stadjes waar je de typisch Welshe sfeer kunt proeven. Het binnenland imponeert met duizend meter hoge bergen, rivieren die zich een weg banen door groene, bosrijke dalen en uitgestrekte weidegronden met tienduizenden schapen.

Het najaar in Wales schenkt de natuurliefhebber milde temperaturen en niet zelden zijn de maanden september en oktober ook droog, net als in een Welshe Indian Summer. De wandelaar kan alle kanten op want er is een gigantisch netwerk van bewegwijzerde paden. Je kunt kiezen uit korte, makkelijke wandelingen, dagtrips, lange afstandspaden die Wales van noord naar zuid en van oost naar west doorkruisen.

Opening Wales Coast Path

Het netwerk van wandelpaden wordt trouwens alsmaar verder uitgebouwd. In 2012 zal het Wales Coast Path officieel worden geopend. Er is jaren aan gewerkt opdat de wandelaar optimaal en veilig zou kunnen genieten van de Welshe kust en dat over een afstand van maar liefst 850 mijlen.

Het pad loopt van Chepstow in het zuiden tot Queensferry in het noorden en het is de eerste wandelroute ter wereld die de kust van een land volledig ontsluit. Langs de route krijgt de wandelaar het mooiste van Wales te zien: 12 natuurparken, 18 middeleeuwse kastelen, 41 stranden met het Ecolabel Blauwe Vlag, de steden Cardiff, Swansea en Llandudnu. Sommige delen van de route zijn toegankelijk voor fietsers, paardrijders en ook voor minder valide personen. Om het ganse Wales Coast Path te lopen heb je wel 70 dagen nodig maar je kunt uiteraard ook stukken van de route verkennen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een weekje tijdens het najaar op de Llŷn Peninsula. Je kun er meteen genieten van één van de mooiste trajecten van het North Wales kustpad. Deze wandeltocht is een onvergetelijke ervaring, je stapt langs mooie zandstranden en over rotsklippen waarop de golven uiteen spatten. Langs de route kun je logeren in aardige hotelletjes, op de boerderij of in Bed & Breakfast. Zelfs voor kampeerders is het najaar nog niet te laat.

Herfst wandelen voor gezinnen

Wales is beslist een reisbestemming voor families en er zijn heel wat wandelmogelijkheden langs paden die men in Wales ‘gently family walks’ noemt.

Tijdens de herfstvakantie kun je bijvoorbeeld rond Lake Vyrnwy of door de Wye Valley wandelen. Dit is het grensgebied met Engeland en er is niet alleen natuurschoon maar ook tal van historische bezienswaardigheden.

Een zeer afwisselende lange afstandsroute is Offa’s Dyke Path. Onderweg passeer je historische stadjes, kastelen, abdijen en tal van tekens die verwijzen naar vroegere bewoning. Langs de 285 km lange route zijn er voldoende bevoorradingsplaatsen en er is ook een Offa’s Dyke Centre met een interactieve tentoonstelling die je alles vertelt over de streek en zijn bewoners. Wandelen kun je afwisselen met allerlei bezoeken en belevenissen die ook de jongeren zullen boeien zoals een ritje met de stoomtrein van de Llangollen Railway.

Nog meer wandelplezier kun je beleven langs de Glyndwr’s Way, in 2000 erkend als een National Trail. De naam komt van de volksheld Owain Glyndwrs die tijdens de 15de eeuw leefde in Midden Wales. De route is 217 km lang en je hebt er 9 dagen voor nodig maar uiteraard kun je ook stukken van het wandelpad lopen. Hoe dan ook is deze wandeltocht een kennismaking met het zeer gevarieerde landschap van Wales en daarenboven kan de route ook gecombineerd worden met Offa’s Dyke Path (www.nationaltrail.co.uk/glyndwrsway/).
Van elk wandelpad in Wales bestaat er een website met links naar alle plaatsen en bezienswaardigheden onderweg.

Overnachten en gastronomie

Ook het vinden van een overnachtingplaats is makkelijk. Het aanbod van gezellige, comfortabele, gezinsvriendelijke logiesmogelijkheden is groot. Een wandeldag kun je afsluiten in een gezellig restaurant waar je zeker verrast wordt door de rijkdom en de eigenheid van de Welshe keuken. De gastronomie van Wales is een echt buitenbeentje met een veelheid aan streekgerechten waar zowel de producten van het land als van de zee in worden verwerkt.

Wandelen tijdens het najaar in Wales is dus makkelijk geregeld. Er zijn infobronnen en infocentra bij de vleet en wie zich graag laat leiden kan terecht bij uitstekende wandelorganisaties zoals Clwydian Walking Holidays Ltd (www.clwydian-walking-holidays.com) en Nature’s Work (www.natureswork.co.uk).
© 2011 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Originele herfstvakantie in WalesMocht je uitkijken naar een buitengewone bestemming voor de herfstvakantie dan moet je beslist Wales in overweging nemen…
Pembrokeshire Coastal Path in zuidwest Wales via CardiffEen van de vele National Trails in Wales is het Pembrokeshire Coastal Path. Als u van lange afstandswandelingen langs de…
Wales voor beginnersSommige landen zijn zo veelzijdig dat ze elk type reiziger verzekeren van een unieke vakantie. Deze reisbestemmingen wor…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…

Informatie over Estland aan de Baltische ZeeInformatie over Estland aan de Baltische ZeeEstland is één van de drie Baltische Staten met als hoofdstad het mooie Tallinn aan de Baltische kust. Het land kent een…
Party eiland Ios in Griekenland: via Paros te bevliegenParty eiland Ios in Griekenland: via Paros te bevliegenHet party-eiland Ios is erg in trek bij de jeugd. Het is bereikbaar vanaf Athene met de boot, maar ook vanaf Piraeus en…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.