Italië, een populair vakantieland

Italië, een populair vakantieland Italië is een zeer populair vakantieland, en niet voor niets. Het weelderige landschap van Toscane, talloze grote steden met een schat aan cultuur, heerlijk eten, de vele stranden, het Gardameer en zelfs berglandschap waar je kunt wintersporten. Kortom: Italië has it all!

Algemene Informatie

 • Hoofdstad: Rome
 • Taal: Italiaans
 • Munteenheid: Euro
 • Religie: Rooms-katholiek
 • Klimaat: Middellandse-Zeeklimaat langs de kust, zeeklimaat in het noorden en bergklimaat in de Apennijnen.
 • Beste reistijd: Het hele jaar voor een stedentrip, de april tot oktober voor een zonvakantie en december tot en met maart voor wintersportvakanties.
 • Tijdverschil: Geen

Italië heeft zoveel populaire toeristenplaatsen, dat het noodzakelijk is om een indeling te maken van het land, achter de indeling vind je de belangrijkste plaatsen in dat gebied:
 • De eilanden (Ischia, Capri, Sicilië en Sardinië)
 • Het berggebied
 • De meren in het noorden (Lago Maggiore, Lugano, Como en Garda)
 • Ligurische Rivièra (San Remo, Alassio en Genua)
 • Toscaanse Rivièra (Viareggio, Pisa en Livorno)
 • Het Zuiden (Civitavecchia, Napels, Pompeii en Sorrento)
 • Adriatische kust (Venetie, Rimini, Riccione en Cattolica)
 • De grote steden (Rome, Vaticaanstad, Florence, Siena, Verona, Milaan en Turijn)

De eilanden

Ischia

Ischia ligt in de Golf van Napels en heeft vooral faam als kuuroord. Dit door de thermale bronnen die daar aanwezig zijn. Verder is het eiland zeer bloemrijk en bergachtig, tevens beschikt Ischia over mooie zandstranden. Het is dus vooral een geschikte bestemming voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning.

Capri

Capri ligt net als Ischia in de Golf van Napels, maar is iets kleiner dan Ischia. Ook Capri is zeer rijk aan bloemen, en wordt daarom ook wel het Bloemeneiland genoemd. Capri wordt vooral druk bezocht door mensen die vanuit Napels een dagexcursie maken naar het eiland. De belangrijkste attractie op Capri is de Grotta Azzura, De Blauwe Grot. Deze grot is alleen bereikbaar per boot, deze excursie wordt alleen gemaakt als de zee kalm is. De Blauwe Grot wordt zo genoemd door de weerspiegeling van het blauwe water tegen de grotwanden.

Sicilië

Sicilië is het grootste eiland van Italië, en wordt door veel mensen niet eens gezien als eiland, omdat het zo overduidelijk deel uitmaakt van de ‘laars’ van Italië. Sicilië geniet bekendheid als thuisbasis van de maffia, maar van andere beschavingen zijn er veel duidelijker sporen te zien. Volken die hier hun sporen hebben achtergelaten zijn bijvoorbeeld de Grieken, de Romeinen, de Noormannen, de Spanjaarden, de Arabieren en de Phoeniciërs. Het moge duidelijk zijn dat Sicilië daarom een ideale bestemming is voor mensen die van cultuur houden. Plaatsen waar deze resten te vinden zijn, zijn Naxos, de hoofdstad Palermo, Agrigento en Siracusa.

Behalve veel cultuur heeft Sicilië ook mooie badplaatsen. Taormina is daarvan de belangrijkste. Deze mooie badplaats is dan ook schitterend gelegen aan de voet van de vulkaan Etna. Het is zelfs mogelijk om tot de krater van de Etna te klimmen, men kan dan zelfs in de vulkaan kijken. In de wintermaanden kun je hier prima skiën. Andere leuke badplaatsen zijn Naxos en Cefalu.

Sardinië

Ook Sardinië heeft een rijke cultuur, het is echter nog niet zo erg ontwikkeld op toeristisch gebied. In het noorden, aan de Costa Smeralda, is het toerisme al wel wat ontwikkeld. De accommodatiestandaard is hier over het algemeen hoog, al worden er steeds meer eenvoudigere accommodaties bijgebouwd. Het leuke aan Sardinië is dat er nog talloze kleine strandjes aanwezig zijn, die je helemaal voor je alleen kunt hebben. Veel strandjes liggen in baaien die alleen per boot bereikbaar zijn. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari.

Elba

Uiteraard is de grootste toeristentrekker van Elba de legendarische Napoleon, die hier geboren werd. In het hoogseizoen is Elba een zeer drukbezocht eiland, het heeft dan ook mooie stranden en een mooie natuur.

Het berggebied

Het is niet het eerste waar je aan denkt bij een vakantie naar Italië, maar het noordwesten van het land is in de winter heel geschikt als wintersportgebied. Het gebied loopt door in het Franse en Zwitserse berggebied. De bekendste wintersportplaatsen zijn:
 • Aosta
 • Courmayeur (aan de voet van de Mont Blanc)
 • Breuil-Cervinia (aan de voet van de Italiaanse kant van de Matterhorn)
 • Sestriere (zeer luxe wintersportplaats)

Ook kennen we het de gebieden Trentino en Alto Adige. Deze provincies, met de hoofdsteden Trento en Bolzano, zijn het vroegere Zuid-Tirol. Met name Bolzano is een bekend vakantieoord, het ligt aan de rand van een berggebied dat een totaal ander uiterlijk heeft dan de andere berggebieden. Dit komt doordat de bergen hier uit dolomiet bestaan, die getande bergpunten hebben gevormd. De hoogste berg van de Dolomieten is de Marmolada (3342m,) rondom deze berg vind je diverse wintersportplaatsen. De stad Trento is bekend dankzij de marmeren kunstwerken. In het gebied ten westen van Trento ligt Madonna di Campiglio, een wintersportcentrum dat voornamelijk geschikt is voor skiërs. Er zijn onder andere verschillende ijsbanen en een springschans.

Ook in de Dolomieten ligt Cortina d’Ampezzo, een mondaine wintersportplaats. Een ander bekend wintersportgebied is Val Gardena, hier liggen wintersportplaatsen als Ortisei, Sta. Cristina, San Martino di Castrozza, Selva en Ponte.

De meren in het noorden

De noordelijke meren liggen in een bergachtig landschap, voor degene die aan de Zwitserse grens liggen, zijn schitterend gelegen in een gebied met een subtropische vegetatie. Het klimaat is er ook zeer aantrekkelijk.

Lago Maggiore

Lago Maggiore is schitterend gelegen aan de grens met Zwitserland. In het meer liggen de Borromeische Eilanden, waarvan Isola Bella de mooiste is. De andere twee eilanden zijn Isola Madre en Isola Pescatore. Met name Isola Bella staat bekend om haar bloemenpracht. Enkele verblijfplaatsen rond het meer zijn Stresa en Verbania/Pallanza.

Meer van Lugano

Het meer van Lugano ligt maar voor een klein gedeelte in Italië, de rest ligt in Zwitserland. De meeste toeristen die het meer bezoeken, verblijven dan ook in Zwitserland.

Comomeer

Het Comomeer splitst zich in het zuiden in twee takken. De westkant is de drukste maar ook de mooiste kant van het meer. De bekendste verblijfplaatsen zijn Como, Bellagio en Menaggio. In de dorpjes vind je een grote bloemenpracht en mooie oude villa’s. Het is de moeite waard om een uitstapje te maken naar het schiereiland, dat bereikbaar is per boot.

Gardameer

Het Gardameer is een tijdlang zo populair geweest, dat de voertaal hier bijna uitsluitend Nederlands was. Gelukkig is dat nu niet meer het geval. Toch is het, met name voor jongeren, een ontzettend leuke bestemming en het Gardameer wordt dan ook nog steeds drukbezocht. Voor windsurfers en zeilers is de noordkant van het meer goed geschikt, door de ‘ora,’ een zuidelijke wind die in de middag opsteekt. Populaire verblijfplaatsen hier zijn Riva, Rorbole en Limone. Aan de oostkant van het Gardameer vind je diverse stranden, met plaatsen als Garda, Bardolino en Cisano. Het populairste gebied is echter het zuidelijke deel van het meer, met plaatsen als Peschiera del Garda en Sirmione. Deze laatste is gelegen op een schiereilandje.

Ligurische Riviera

De Ligurische Riviera is gelegen rond de golf van Genua, en heeft een bergachtig landschap. De kuststrook is onderverdeeld in de volgende Rivieras:
 • Riviera di Ponente (van Ventimiglia tot Genua)
 • Riviera di Levante (van Genua tot La Spezia)

Riviera di Ponente

Ook deze Riviera wordt weer verdeeld in twee gebieden, de Bloemenriviera en de Palmenriviera.

De Bloemenriviera (Riviera dei Fiori) loopt van de Franse grens tot Alassio, en is een uitloper van de Franse Cote d’Azur. Er zijn hier veel baaien en een weelderige vegetatie, met veel bloemen. Bekende vakantieplaatsen zijn Ventimiglia, Bordighera, Bussana (met mooie grotten) Imperia en Diano di Marina.

De Palmenriviera (Riviera delle Palme) loopt van Alassio tot Genua. Alassio is een zeer drukke badplaats, met een druk en gezellig uitgaansleven. Andere bekende vakantieoorden zijn Albenga en Pietra Ligure. Genua is een van de belangrijkste havenplaatsen van Italië, ook veel cruiseschepen meren hier aan. Daarnaast is Genua bekend geworden als geboorteplaats van de ontdekkingsreiziger Columbus. Bezienswaardig zijn hier de graftombes, deze zijn zeer rijk versierd. Met name bij Campo Santo is dit het geval.

Riviera di Levante

Rapallo en Santa Margherita zijn de meest mondaine plaatsen in deze al zeer lang bekende vakantiestreek. Portofino is uitgegroeid tot badplaats voor de jetset. Lavagna en Sestri Levante zijn meer geschikt voor het ‘gewone’ publiek.

Toscaanse Riviera

Aan de Toscaanse Riviera vind je mooie, brede zandstranden, met landinwaarts een bergachtig landschap. Met name Carrara is een zeer bekende plaats in het binnenland, dankzij de marmergroeven. Hier komt veel Italiaans marmer vandaan. Leuke badplaatsen zijn marina di Massa en Marina di Pietrisante. De plaats Viareggio is vooral tijdens carnaval erg leuk, dit is de belangrijkste carnavalsstad van het land. De plaats Grosseto is zeker een bezoek waard, met zijn oude stadscentrum met wallen uit de 16e eeuw, een archeologisch museum, en ruines van het Etruskishe Rusellae, met zwavelbronnen.

In het binnenland van Toscane liggen enkele zeer bekende plaatsen, waarvan Pisa met de scheve toren van Pisa de meest bekende is. De toren maakt uit van een Domcomplex. Ook interessant in het binnenland zijn Siena en Florence (meer info over deze steden vind je hieronder)

Livorno is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes naar diverse eilanden. Met name een excursie naar Elba, de geboorteplaats van Napoleon, is erg geliefd.

Het Zuiden

Het zuiden van Italie wordt niet erg druk bezocht door de Nederlandse toerist. Meestal blijft men hangen in de steden, of men komt er alleen langs op doorreis. Toch zijn er hier ook wat interessante plaatsen te zien. Civitavecchia bijvoorbeeld, je kunt er de ferry nemen naar Sardinië, of een dagexcursie maken naar Rome. In de omgeving van Rome zijn nog diverse bezienswaardige plaatsen. Anzio bijvoorbeeld, met overblijfselen van de landing van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Of natuurlijk Napels. De uitspraak ‘Napels zien en dan sterven’ wordt door velen toch echter betwijfeld, veel toeristen vinden deze stad niet mooi. Bezienswaardig in Napels is het Museo Nazionale, met een zeer kostbare verzameling antieke kunst. Een uitstapje naar Pompeii mag uiteraard niet ontbreken. Na een vulkaanuitbarsting van de Vesuvius werd deze stad bedolven onder lava. De uitbarsting kwam zo onverwachts dat men de mensen nog alledaagse dingen kan zien doen. Een leuk detail is dat er na de uitbarsting nergens katten werden gevonden, deze waren allemaal gevlucht omdat zij de uitbarsting hadden voelen aankomen. Sorrento is een bekende vakantieplaats, met name omdat men er een prachtig uitzicht op zee heeft, de zonsondergang is hier dan ook schitterend.

Adriatische kust

De Adriatische kust loopt van Triest tot Otranto, er bevinden hier zich talloze stranden en bekende plaatsen. Met name Venetië is een zeer bekende plaats, het vervoer in deze stad vind plaats per boot. De stad bestaat dan ook uit ruim 100 eilanden. Uiteraard moeten deze eilanden verbonden worden, dat is gedaan door middel van ruim 400 bruggen. Luguber is de Brug der Zuchten, waarover veroordeelden hun laatste tocht maakten, op weg naar de dood. Het Canal Grande is het grootste kanaal van de stad, hierlangs liggen diverse paleizen uit de 16e en 17e eeuw. Het Dogenpaleis is er daar een van, gelegen aan het bekende San Marcoplein. Hier bevinden zich ook de San Marco Basiliek, en de Campanile, een bijna 100 meter hoge toren. Vermijd de terrassen op het San Marcoplein, het is hier altijd superdruk en de horeca slaat hier een slaatje uit door torenhoge prijzen te vragen. Denk hierbij aan 5 euro voor een kop koffie… Je kunt beter uitwijken naar de Joodse wijk Cannareggio of de studentenwijk San Polo. Hier kun je op drijvende terrassen eten. Vlakbij Venetië liggen twee goede badplaatsen: Lido di Jesolo en Lido di Venezia.

Andere badplaatsen aan deze kust zijn Rimini, Riccone en Cattolica. Rimini is een erg drukke en vrij mondaine badplaats met een grote boulevard. Riccone is wat rustiger dan Rimini. Carrolica heeft veel kleine hotels en pensions, waarvan vele een privé-strand hebben. Veel vrij strand is hier niet te vinden.

De grote steden

Rome

Als je niet in Rome bent geweest, ben je niet in Italië geweest. Wie het land bezoekt, moet ook absoluut een bezoek brengen aan deze stad, die door de door een wolvin grootgebrachte Romulus en Remus werd gesticht op zeven heuvels.

Het is ook absoluut aan te raden om een aparte stedentrip te maken naar Rome, want er is ontzettend veel te zien en te doen. En je weet: als je een muntje gooit in de Trevi-fontein, dan kom je er zeker nog eens terug!

Andere bezienswaardigheden in Rome:
 • Forum Romanum (opgravingen van het oude politieke centrum van Rome)
 • Colosseum (amfitheater)
 • Pantheon (Romeinse tempel, gewijd aan de Romeinse Goden)
 • Engelenburcht (voormalig mausoleum van keizer Hadrianus)
 • Thermen van Caracella (oude Romeinse badhuizen)
 • Spaanse Trappen

Deze lijst is bij lange na niet toereikend. Ik raad daarom aan om een goede stedengids aan te schaffen en dan een keuze te maken uit de vele bezienswaardigheden. Want ook een stedentrip is niet toereikend om alles in deze mooie stad te zien.

Vaticaanstad

Vaticaanstad is onderdeel van de stad Rome, maar het is een zelfstandige staat. Heel bekend is de wekelijkse toespraak van de paus, die hier ook woont. Als je dit wilt meemaken, is het aan te raden om ruim van te voren kaarten te bestellen, want het hele St. Pieter plein wordt op die dag volgestouwd met mensen. Het topstuk van Vaticaanstad is natuurlijk de St. Pieter Basiliek met de Sixtijnse kapel. Het plafond van de Sixtijnse kapel werd beschilderd door de wereldberoemde Italiaanse schilder Michelangelo. De Sint Pieter is gebouwd op het graf van de apostel Petrus.

Florence

Florence is na Rome de belangrijkste kunststad van Italië. Er hebben veel belangrijke Italiaanse families gewoond, die hun sporen hebben nagelaten. De belangrijkste daarvan waren de families De Medici en Pitti. Van hen, en van vele anderen, zijn er nog paleizen te zien. Naast veel historische gebouwen kent Florence ook diverse musea. De absolute topper is het Uffizi-museum. Ook erg leuk is de Ponte Vecchio, een historische brug waar nu winkeltjes op gebouwd zijn. Hier wordt voornamelijk goud en zilver aangeboden. De centra van Florence bevinden zich rond de kerk Santa Maria del Fiore en rond het Piazza della Signoria.

Siena

Siena is vooral boeiend tijdens het feest il Palio. Dit volksfeest wordt eenmaal per jaar gevierd, en bestaat uit een spectaculaire paardenrace. Het feest vind plaats op het plein Piazza del Campo.

Verona

Verona is natuurlijk bekend geworden door Shakespeare’s verhaal van Romeo en Juliet. Het beroemde balkon op het Palazzo dei Capuletti bestaat nog steeds, het is nu echter afgesloten voor toeristen. Men kan het niet meer aanraken, veel toeristen namen namelijk bakstenen mee als souvenir. Ook bekend in Verona is de arena, die wordt gebruikt als openluchttheater. Dit is het enige theater waar de opera Aida kan worden opgevoerd, aan deze opera werken 400 mensen en een paar olifanten mee.

Milaan

Milaan is vooral bekend als modestad. Je kunt hier dan ook heel goed shoppen, met name bij de bekende Italiaanse merken natuurlijk. Daarnaast is Milaan ook dé operastad van het land, met de Scala als het beroemdste operagebouw. Ook de Dom van Milaan is heel bekend, de bouw begon al in 1386, maar werd pas onder het regime van Napoleon afgebouwd in 1809.

Turijn

Turijn (Torino) is de autostad van Italië. Merken als Ferrari, Alfa Romeo en Fiat komen hier vandaan. Turijn is gelegen aan de Po en is een mooi aangelegde stad, met veel pleinen en symmetrisch aangelegde straten.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie naar ItaliëItalië is een erg populair vakantieland om het prachtige weer en de schitterende natuur.Wat houdt het eigenlijk in om op…
Italië - genieten van cultuur en geschiedenisItalië - genieten van cultuur en geschiedenisItalië is een land in Europa dat zeer geschikt is voor rondreizen. Er zijn veel bijzondere steden en natuurgebieden. Tev…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Met de trein reizen in ItaliëMet de trein reizen in ItaliëItalië is een populaire vakantiebestemming. Veel mensen vliegen dan ook graag voor een paar dagen naar een Italiaanse st…

Goudzoeken in de ArdennenJe kan erom lachen maar er wordt door sommige mensen echt goud gezocht én gevonden in de Belgische Ardennen. Het gaat hi…
Denemarken, Legoland en andere toppersDenemarken, Legoland en andere toppersDenemarken wordt vaak bezocht door gezinnen met kinderen, het is daar dan ook een ideaal land voor. Met Legoland als abs…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.