Goudzoeken in de Ardennen

Je kan erom lachen maar er wordt door sommige mensen echt goud gezocht én gevonden in de Belgische Ardennen. Het gaat hier niet om gigantische goudklompen maar eerder om schilfertjes stofgoud. Toch genoeg om de aandacht te trekken van menig amateur-goudzoeker. Dat er goud zit in de Ardennen is bewezen. Jammer genoeg is het rendement veel te klein om er je fortuin mee te vergaren. De plek waar goud gevonden en te vinden is, situeert zich voornamelijk rond het massief van Stavelot, rond de Amblèvevallei. Het meeste goud is waarschijnlijk afkomstig van geërodeerde kwartsaders in de oostelijke Ardennen. Door de sterke stroming in de riviertjes en beken, verplaatste het zich ook naar allerlei lager gelegen gebieden.

Zelf zoeken

In Faymonville, ergens tussen Malmedy en Butgenbach werden er zelfs regelmatig kampioenschappen goudzoeken georganiseerd. Het is inderdaad zo dat in de loop der tijden regelmatig goud gevonden werd in de Ardennen. Soms zie je langs de waterkanten enkele amateurs wat modder en zand zeven in een pan, die als je ze ronddraait hopelijk vol ligt met goudschilfers. Op een dag kan zo'n amateur wel tweehonderd schilfertjes goud vinden. Allemaal samen wegen ze nog geen 0,05 gram maar wie maalt daarom. Het is goud, echt goud!

Als je de beroemde klassieker van de Ninglinspo in Nonceveux (tegen Remouchamps) wandelt, zie je dichtbij de Cascade la Chaudière enkele bizarre heuveltjes en bergjes. Dat zijn de overblijfselen van eerdere goudzoekers die vorige eeuw hier hun rijkdom kwamen zoeken.

Als je echter geen goud vindt, is de wandeling van de Ninglinspo toch uitermate mooi, boeiend en romantisch. Dit op voorwaarde dat er niet al te veel medewandelaars zijn. Deze kleine trektocht begint aan het café-restaurant 'Le Ninglingspo' langs de N633, Je stapt langs de parking over het stroompje en daar begint de tocht. Af en toe moet je over een primitief brugje of een boomstam, maar de tocht door deze bossen is er eentje die je alleen maar in het buitenland verwacht. Bij de samenvloeiing met de Ruisseau de la Chaudière zie je de waterval van Chaudière. Tijd voor een tussenstop en een korte zoektocht naar goud.

Avontuurlijker

De wandeling is voor iedereen toegankelijk, je kan kiezen tussen een gemakkelijk begaanbaar pad of de moeilijkere weg dicht langs het riviertje. Als het veel geregend heeft in de voorbije dagen, kan dit laatste weggetje moeilijk tot gevaarlijk worden. Let dus wel op en hou de weersomstandigheden in de gaten.

Praktisch

Je rijdt van Brussel naar Namen, daar neem je de N90 tot in Huy en daarna de N66 tot je in Hamoir aankomt. Verder gaat het richting Aywaille op de N86. Remouchamps volgt op drie kilometer. Dan is het nog 4 km richting Trois-Ponts, onderweg vind je de start in Nonceveux. Goed opletten, het bord Ninglinspo aan het café "Le Ninglinspo" ben je voorbijgereden voor je het weet.
© 2008 - 2024 Marie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het inruilen van (oud) goudHet inruilen van (oud) goudHeb je thuis nog wat goud liggen? Een erfenis missschien, of wat sieraden die je niet meer gebruikt? Hier wat tips die j…
De leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenDe leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenLeuke uittips voor de Ardennen zijn rond de vakantieperiode altijd welkom. De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte i…
Wat kost een kilo goud?Wat kost een kilo goud?In tijden waarin beleggers vluchten uit aandelen, is goud een goed alternatief. Goud is een dure variant van metaal, en…

Val Venosta - Italië andersHet Val Venosta (Vinschgau in het Duits) is een prachtig gebied, in de autonome provincie Zuid-Tirol. Italiaans temperam…
Italië, een populair vakantielandItalië, een populair vakantielandItalië is een zeer populair vakantieland, en niet voor niets. Het weelderige landschap van Toscane, talloze grote steden…
Marie (1 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.