Met de trein reizen in Italië

Met de trein reizen in Italië Italië is een populaire vakantiebestemming. Veel mensen vliegen dan ook graag voor een paar dagen naar een Italiaanse stad, om te genieten van het eten, de zon en de taal. Het is vaak leuk om vanuit de stad waar je verblijft een dagje op pad te gaan en de omgeving te bezoeken. Het Italiaanse treinsysteem is op het eerste zicht ingewikkeld, maar als je weet hoe het werkt is het een fluitje van een cent. Dus pak eens de trein en ga op pad in la bella Italia. Het Italiaanse treinstelsel kent verschillende treinsoorten. Over het algemeen geldt: hoe duurder je kaartje, des te sneller ben je op de plek van bestemming. Onderstaande opties kun je boeken via Trenitalia.com (kies rechtsboven voor de Engelse taal ). Je kunt de treinkaartjes ook bij de automaat kopen, maar houd er rekening mee dat het ticket erg duur kan zijn op de dag zelf. Het is vaak voordeliger om van te voren online kaarten te bestellen (behalve bij de stoptrein).

Soms kun je mooie aanbiedingen vinden op de website van Trenitalia. Zo kun je op zaterdag soms 2 kaartjes voor de prijs van 1 kopen. Dit zie je vanzelf zodra je het bestelsysteem doorloopt op de website.

De Frecce

De ‘Freccia’ treinen vormen samen het netwerk van snelle, lange afstand treinen in Italië. De treinkaartjes zijn vaak erg prijzig als je op de dag zelf een kaartje wil kopen. Ook kan de trein al uitverkocht zijn. Het is daarom aan te raden zo vroeg mogelijk te boeken. Als je 2 of 3 maanden van te voren boekt, kun je mooie deals tegenkomen. Zo kun je bijvoorbeeld voor 29 euro van Milaan naar Rome reizen. Als je langer wacht kan dit bedrag oplopen tot over de 100 euro voor een enkele reis. Soms is het voordeliger om op een ander tijdstip te reizen dan je in gedachten had. Houd daarom de opties open en bekijk het schema goed. Het kan tientallen euro’s schelen als je een uurtje eerder of later vertrekt. Bij deze treinen heb je altijd een vaste zitplaats. Je kunt zowel eerste als tweede klas reizen, en vaak is er ook een restaurant aanwezig.

Frecciarossa

Dit is de allersnelste trein in Italië, vergelijkbaar met de TGV of hogesnelheidslijn. De trein rijdt op de lijn Turijn – Milaan – Bologna – Rome – Napels – Salerno en kan tot 360 km per uur maken. Binnen 3 uur ben je bijvoorbeeld van Rome in Milaan, een afstand van bijna 500 kilometer.

De Frecciargento

Deze trein verbindt Rome tot aan Venetië, Verona, Bari/Lecce (in het diepe zuiden), Lamezia Terme en Reggio Calabria. De trein kan tot 250 km per uur gaan.

Frecciabianca

Deze trein verbindt het traject Turijn-Milaan-Rome Venetië, en Milaan-Rimini-Ancona-Pescara-Bari-Brindisi. De trein gaat maximaal 200 km per uur.

De intercity

De intercity doet vaak langer over hetzelfde traject dan de Frecces, en vereisen vaak een overstap. Zo duurt het circa 6,5 uur om van Rome naar Milaan te reizen per intercity. Wel zijn de kaartjes vaak goedkoper. Ook deze tickets moet je proberen zo lang mogelijk van te voren te boeken. Er zijn verschillende aanbiedingen, zo kan het bijvoorbeeld goedkoper zijn om op een ander tijdstip of dag te reizen. Ook hierbij heb je een vaste zitplaats, die je automatisch wordt toegewezen als je je kaartje koopt.

De stoptrein

De goedkoopste optie in Italië is de stoptrein. De prijzen voor deze treinkaarten veranderen niet, en de trein kan ook niet uitverkocht raken. Je kunt deze kaartjes kopen op het station, bij de automaat of bij het loket. Je kunt deze trein alleen via internet boeken als je binnen 7 dagen vertrekt.

Er zijn geen vaste zitplaatsen. Je kunt met deze trein alleen een kaartje kopen voor regionale trajecten, bijvoorbeeld van Siena naar Florence. Wil je van Siena naar Bologna per stoptrein, dan moet je zelf uitzoeken via welk traject je reist. De automaat geeft de stoptrein dan niet als optie. Je moet dan zelf treinkaartjes kopen voor alle tussengelegen routes. Koop dan bijvoorbeeld eerst een ticket van Siena naar Florence, en in Florence koop je een ticket van Florence naar Bologna.

Let op: vergeet je ticket niet af te stempelen voor je in de trein stapt. Als je dat niet doet is het ticket niet geldig, en kan het je een hoge boete kosten.
© 2015 - 2024 Suzannevh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Intercity direct: Amsterdam - Breda (voorheen Fyra)Intercity direct: Amsterdam - Breda (voorheen Fyra)Sinds 15 december 2013 heet de Fyra 'Intercity direct'. In dit artikel leest u belangrijke dingen over reizen met de Int…
Zakenreizen per trein steeds populairderZakenreizen per trein steeds populairderZakenreizen maken per trein wordt steeds meer populair. Je hebt namelijk niet te maken met lange wachttijden en lange wa…
Met de nachttrein naar SchipholMet de nachttrein naar SchipholMet de nachttrein naar Schiphol reizen: het kan. ’s Ochtends om 5 uur vliegen? Of om 4 uur? Dat betekent dat ouders, vri…
Een stedentrip naar MilaanMilaan is de modehoofdstad van de wereld. Maar de stad heeft veel meer te bieden dan alleen dat. De Italiaanse stad is e…
Lavarone bezienswaardigheden en activiteitenIn het noorden van Italië in de provincie Trentino bevindt zich de gemeente Lavarone. Lavarone is een verzameling van be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hpgruesen, Pixabay
  • Seat 61, Italy trains, http://www.seat61.com/Italy-trains.htm#.VQF6Xy7s05M, geraadpleegd op 12-03-2015
Suzannevh (6 artikelen)
Laatste update: 13-03-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.