Italië - genieten van cultuur en geschiedenis

Italië - genieten van cultuur en geschiedenis Italië is een land in Europa dat zeer geschikt is voor rondreizen. Er zijn veel bijzondere steden en natuurgebieden. Tevens houden de Italianen van lekker eten, wat een reis nog aangenamer maakt. Het grootste gedeelte van de bevolking is Rooms-katholiek.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Italia
  • Taal: Italiaans
  • Valuta: Euro

Historische steden

Italië staat bekend om de vele historische steden, vol met prachtige bezienswaardigheden. In Rome kun je overal genieten van de oude gebouwen uit de Romeinse geschiedenis. In Florence kom je ook veel cultuur en historie tegen. Pisa staat wereldwijd bekend vanwege de Scheve Toren. De stad Venetië is gebouwd op 117 eilanden en heeft veel bijzondere architectuur. Milaan wordt gezien als handelsstad, maar je kunt er ook erg goed winkelen.

Rome

Rome wordt ook wel de eeuwige stad genoemd. Het is de hoofdstad van Italië en gebouwd op zeven heuvels. Het is een echte metropool. Veel mensen willen naar Rome voor een stedentrip of vakantie. Ook is Rome een stad die gezien wordt als een romantische bestemming. Rome is erg speciaal dankzij de vele historische bezienswaardigheden. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is toch wel het Colosseum. Ook zijn er in de omgeving hiervan andere bekende bezienswaardigheden, zoals het Forum en het Palatijn. Ook mooi zijn het Panteon en Via del Corso. In Rome heb je ook verschillende pleinen waar je op een terrasje kunt zitten met een drankje en kunt genieten van de gezelligheid om je heen. Enkele leuke pleinen zijn bijvoorbeeld Piazza del Popolo en Piazza Navona. Er zijn veel eetgelegenheden en tevens vind je er veel ijskramen. Uitgaan is in Rome ook geen enkel probleem.

Florence

Florence is één van de bekendste cultuursteden van Europa en dit heeft de stad te danken aan de renaissance. De stad ligt aan de rivier de Arno en is de hoofdstad van de regio Toscane. Jaarlijks komen veel toeristen naar deze bijzondere, culturele stad om de vele bezienswaardigheden te bekijken. Heel indrukwekkend is de Neptunusfontein, die te vinden is in het centrum van de stad. Ook aan te raden is Kathedraal van Santa Maria Del Fiore, ook vaak bekend als Duomo. Dit is een gotische kathedraal met een prachtige koepel. Je kunt mooie stadswandelingen maken door Florence en genieten van de vele historische gebouwen. Een wandeling langs de rivier de Arno is ook zeer de moeite waard. Natuurlijk kun je op veel plaatsen veel Italiaanse lekkernijen krijgen en zijn er genoeg terrasjes waar je van de zon kan genieten.

Lazise

Lazise is een dorpje dat vlakbij het Gardameer ligt. Het dorpje oogt Middeleeuws, omdat veel gebouwen uit de veertiende eeuw goed bewaard gebleven zijn. Zo is er een kasteel dat je overal goed kunt zien. Het centrum is verboden voor auto’s en hierdoor is het Middeleeuwse karakter nog beter aanwezig. Er zijn erg veel restaurants en terrasjes in Lazise.

Milaan

Milaan is een bijzondere stad. De naam Milaan komt van Mediolanum, wat letterlijk ‘In het midden van een vlakte’ betekent. De stad ligt namelijk ook midden in de Povlakte. Milaan staat bekend vanwege de voetbalclub AC Milaan. Daarnaast is het een echte fashionstad en komen er veel modeontwerpers vandaan. Ook vinden er vaak modeshows plaats in Milaan. In Milaan vind je talloze interessante bezienswaardigheden. Zo heb je er bijvoorbeeld de Dom van Milaan, wat één van de grootste Rooms-katholieke kathedralen is ter wereld. De San Lorenzo basiliek mag zeker niet gemist worden, aangezien het een interessant bouwwerk is. Ook interessant is het kasteel Castello Sforzesco, dat uit de veertiende eeuw stamt en waar nu diverse musea in te vinden zijn. Milaan kent talloze interessante musea, die te maken hebben met geschiedenis, kunst en cultuur.

Napels

Napels is een stad gelegen aan de vulkaan de Vesuvius. De stad wordt gezien als een groot openluchtmuseum, omdat er zo veel kerken en kastelen zijn. Er wordt wel eens gezegd dat je eerst Napels gezien moet hebben, voordat je sterft. Er zijn veel bezienswaardigheden in Napels. Zo heb je bijvoorbeeld Duomo Napels, een grote kathedraal. Ook heb je er de kastelen Castel dell’Ovo en Castell Nuovo. Er zijn tevens verschillende bijzondere plaatsen in de buurt. Zo heb je bijvoorbeeld het eiland Capri en het eiland Ischia. Natuurlijk heb je ook de stad Pompeii redelijk in de buurt. Dit is een historische stad, die bedolven is onder het lava en waar je precies kunt zien hoe men vroeger leefde. Shoppen kan in Napels heel erg goed: er zijn veel goedkope kledingwinkels te vinden. Ook voor bruidsmode ben je in Napels aan het goede adres.

Pisa

Pisa is een stad gelegen in Toscane. De stad was in de Middeleeuwen een belangrijke handelsstad en hier is nog veel van terug te vinden. In de stad heb je het vliegveld Galileo Galilei Airport. Er rijden ook treinen, bussen en taxi’s in de stad. Pisa staat natuurlijk bekend om de Scheve Toren van Pisa, waar iedereen mee op de foto wil. Behalve de Toren van Pisa heb je ook Battistero, de grootste doopkapel ter wereld. Ook interessant is de oude kerk San Michele degli Scalzi is zeer de moeite waard. Het paleis Pallazo dei Cavaleiri springt direct in het oog, omdat het zo mooi is. Er zijn veel mooie pleinen in Pisa waar je kunt genieten van de Italiaanse schoonheid. In Pisa kun je ook goed winkelen en er zijn veel eetgelegenheden waar je terecht kunt.

Venetië

Venetië is een Italiaanse stad. De stad wordt gezien als één van de romantische steden van de wereld en veel mensen gaan erheen voor hun huwelijksreis. Venetië is wereldwijd bekend vanwege het historische centrum en de vele bezienswaardigheden. Venetië staat op de werelderfgoedlijst, om het historische centrum te bewaren. Venetië bestaat uit meer dan honderd eiland en de beste manier om je te vervoeren is dan ook per boot. Je kunt je heerlijk later rondvaren in de gondels met hartvormige stoelen. Er zijn ook veel bezienswaardigheden, zoals San Marco Basiliek, die gezien wordt als één van de mooiste kerken van Europa. Er zijn ook veel bruggen in Venetië. De oudste en bekendste is Rialtobrug. Het Piazza San Marco is een groot plein en het enige in Venetië met de naam Piazza. De San Zaccaria kerk is een kerk met de typische Venetiaanse Renaissancestijl. In Venetië zijn veel musea met interessante collecties. Zoals bijvoorbeeld het Accademia di Belli Art met werk uit de 14e tot en met de 18e eeuw. Ook kun je heel goed eten en drinken in Venetië. Wel moet je er rekening mee houden dat de prijzen voor het eten erg hoog kunnen zijn. Dit is niet gek als je nagaat dat Venetië één van de populairste bestemmingen van de wereld is.

Verona

Verona is een stad in die vlakbij het Gardameer ligt. Door de stad stroomt de rivier Adige. De stad heeft veel historische bezienswaardigheden en is daardoor zeker de moeite waard om eens te bekijken. Veel daarvan komen uit de Romeinse tijd. Zo is er de Arena van Verona, een Romeins Amfitheater dat het op twee na grootste theater ter wereld is. Ook heb je de Casa di Giulietta, bekend uit het verhaal van Romeo en Julia van Sheakspeare. Neem de kinderen eens mee naar Lo Zoo Di Verona, de dierentuin van de stad. Het kan een leuk bezoekje zijn voor het hele gezin. Verona zelf heeft ook veel musea, voornamelijk historische en kunstmusea. Ook kun je op veel plaatsen uit eten gaan en de heerlijke Italiaanse gerechten proeven.

Natuur in Italië

Italië staat bekend om de prachtige natuur. Overal groeien olijven en druiven. Ook zijn er veel bergen, zoals bijvoorbeeld de Dolomieten, een uitloper van de Alpen. Ook heeft Italië drie actieve vulkanen. Namelijk de Etna op Sicilië, Stromboli op de Aeolian Eilanden en de Vesuvius dichtbij Napels. Ook zijn er veel inactieve vulkanen. In het nationale park Abruzzo leven beren, wolven, gemzen en herten. Majella Morrone is een natuurgebied dat vooral bekend staat om de vlinder Parnassus Apollo. Het bekendste gebied waar toeristen graag komen is waarschijnlijk wel het Gardameer.

Reisperiode

De beste reistijd voor Italië is in het voorjaar en het najaar. De temperaturen zijn dan op zijn best. Ook is de natuur in deze periode erg mooi. In maart en april begint de natuur te bloeien. In oktober is het doorgaans alweer een stuk kouder. In de zomermaanden juli en augustus kan het erg druk zijn en warm zijn.

Weer in Italië

Het klimaat van Italië is heel afhankelijk van de streek. Doorgaans zijn de zomers erg warm. Vooral in de periode van mei tot en met augustus kan het erg heet zijn. In de winter kan het sneeuwen in de Dolomieten, terwijl het in deze tijd in het zuiden een stuk minder koud is. In de lente en de herfst is het meestal redelijk lekker weer, maar dit is wel afhankelijk van de streek waar je bent.

Documenten voor Italië

Omdat Italië in Europa ligt, heb je voor een bezoek aan het land voldoende aan een Nederlands Paspoort of Europees Identiteitsbewijs. Als je geen Nederlandse identiteit hebt, kun je het beste contact opnemen met de ambassade. Daar kunnen ze precies vertellen wat je moet doen. Als je met het vliegtuig gaat is een vliegticket verplicht. Je kunt er ook voor kiezen met de bus of auto naar Italië te gaan.

Gezondheid in Italië

Het is niet nodig om vaccinaties te nemen bij een bezoek aan Italië. Ook kun je gewoon het water uit de kraan drinken. Het is handig om te weten dat er in iedere Italiaanse stad altijd wel een apotheek is geopend. Dit werkt met een roulatiesysteem, zodat je 24 uur per dag een apotheek kunt bezoeken als dit nodig is. In kleinere steden is dit systeem niet altijd aanwezig.

Euro

In Italië wordt, net als in Nederland, betaald met de Euro. Je hebt dus niet te maken met een wisselkoers. Vrijwel overal in het land zijn pinautomaten te vinden, met uitzondering van de kleine dorpjes. Ook wordt de creditcard op veel plekken goed geaccepteerd. Ook is het in Italië gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Houd rekening met een fooi van ongeveer 10% van het totaalbedrag.

Italiaans

De officiële taal van Italië is het Italiaans. Er zijn ook veel dialecten van het Italiaans, dat er gesproken wordt. Sommige dialecten zijn zo anders dan het Italiaans, dat het voor veel toeristen moeilijk te volgen is. In veel streken spreken de mensen prima Engels en als toerist kun je er dus goed terecht met de Engelse taal. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen de taal even machtig is.

Dagindeling in Italië

De dagindeling in Italië is anders dan in Nederland. Het ontbijt is vrij licht. Rond twee uur wordt er een uitgebreide lunch gegeten en voordat ze aan het werk gaan doen ze nog een middagdutje. Daarna werken de Italianen langer door dan in Nederland, om rond acht uur opnieuw uitgebreid te eten. Houd er als toerist rekening mee dat veel winkels gesloten zijn tijdens de siësta.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de trein reizen in ItaliëMet de trein reizen in ItaliëItalië is een populaire vakantiebestemming. Veel mensen vliegen dan ook graag voor een paar dagen naar een Italiaanse st…
Toscane; Siena en zijn geschiedenisToscane; Siena en zijn geschiedenisEen begrip binnen Toscane in Italië, deze Middeleeuwse stad; Siena. Een stad die in de 16e eeuw bij het groothertogdom d…
KCV: Michelangelo Buonarroti in RomeMichelangelo, bekend om zijn fresco's op het plafond van de Sixtijnse Kapel was een kunstenaar ten tijde van de Renaissa…
Een stedentrip naar MilaanMilaan is de modehoofdstad van de wereld. Maar de stad heeft veel meer te bieden dan alleen dat. De Italiaanse stad is e…

Tanzania - safaritochten en snorkelenTanzania - safaritochten en snorkelenTanzania is gelegen in Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Uganda, Kenia, Mozambique, Malawi en Zambia…
De mooiste plekken van Thailand: De Phi Phi eilandenDe Phi Phi eilanden worden door vele als de mooiste plekken van Thailand beschouwd. In de meeste reisfolders over Thaila…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Producer, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_fontana_di_trevi.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.