Denemarken, Legoland en andere toppers

Denemarken, Legoland en andere toppers Denemarken wordt vaak bezocht door gezinnen met kinderen, het is daar dan ook een ideaal land voor. Met Legoland als absolute topper, en mooie, vlak aflopende zandstranden is het een topbestemming voor kinderen. Maar ook als stel is Denemarken een fijne bestemming, denk aan de bruisende hoofdstad Kopenhagen. Het enige nadeel is dat Denemarken een duur land is, met name alcohol is bijna onbetaalbaar. Het is dan ook verstandig om zelf veel boodschappen mee te nemen.

Algemene Informatie

  • Hoofdstad: Kopenhagen
  • Taal: Deens, Engels en Duits worden goed gesproken
  • Munteenheid: Deense kroon, verdeeld in 100 øre
  • Religie: Evangelisch-luthers
  • Klimaat: Gematigd zeeklimaat
  • Beste reistijd: De zomermaanden
  • Tijdverschil: Geen

Jutland

Jutland is de meest populaire vakantiebestemming in Denemarken, het heeft dan ook alle toeristentoppers die men zich maar kan wensen: Legoland en zandstranden aan de noord- en westkust. De stranden zijn meestal relatief rustig, alleen Ringkøbing is erg druk.

Skagen

Skagen, gelegen aan het Skagerrak, is een drukbezochte badplaats. Skagen heeft mooie zandstranden. Ook zijn er enkele binnenmeren en het Limjord, een populaire watersportplaats. Ook de Ringkøbingfjord is erg in trek bij watersporters.

Aarhus

Aarhus, gelegen aan het Kattegat, is de tweede stad van Denemarken. De grootste toeristenattractie is Den Gamle By, (de oude stad) Den Gamle By is een openluchtmuseum met huizen die uit heel Denemarken zijn verzameld. Deze geven samen een beeld uit de samenleving uit de periode 1600 tot 1850. Ook kun je hier heel goed winkelen, onder andere in veel ketens die wij in Nederland ook kennen, zoals H&M en Vero Moda. Naar mijn mening doet Aarhus qua gezelligheid zeker niet onder voor Kopenhagen, en misschien is het er zelfs leuker.

Aalborg

Aalborg geniet een grote bekendheid dankzij de jeneverstokerijen (aktavit) Het is een gezellige stad, gelegen aan de Limfjord. In de binnenstad zijn nog veel schitterend gerestaureerde oude koopmanshuizen te zien, en de grote kerk Skt. Rudolfkirke.

Silkeborg

Silkeborg ligt vlakbij het mooie merengebied van Denemarken, en is daarom een geschikte uitvalsbasis voor bootexcursies over deze meren. Daarnaast is het ook een cultureel en historisch centrum. Met name de Tollundman, een 2200 jaar oud veenlijk, is een geliefde bezienswaardigheid. In de omgeving van Silkeborg vind men nog resten uit de oudheid, waaronder hunebedden, grafheuvels en runestenen.

Billund - Legoland

Billund is natuurlijk bekend om Legoland, dé toeristenattractie van Denemarken. Hier moet je absoluut geweest zijn! Ook voor volwassenen is Legoland leuk. Entreekaartjes zijn niet goedkoop, maar vaak heeft men bij het boeken van een reis de mogelijkheid om kaartjes tegen een gereduceerd tarief aan te schaffen. Vraag hier dus altijd even naar. Reken op ca. 25 euro per volwassene. Wil je een bezoek brengen aan Legoland trek hier dan een hele dag voor uit, het park is ook 's avonds geopend. In Legoland vind je naast heel veel bouwwerken van lego (dieren, gebouwen) ook talloze attracties. De attracties zijn vooral voor kinderen tot een jaar of 12 erg leuk.

Seeland

Seeland, ook wel Sjælland (Sjæl = ziel) genoemd, is het grootste eiland van Denemarken. Het is toeristisch gezien van groot belang, want de leuke hoofdstad Kopenhagen is gelegen op dit eiland. Daarnaast liggen ook Roskilde en Tivoli op Seeland, en vind men er een schitterend landschap.

Kopenhagen

In de hoofdstad van Denemarken valt uiteraard veel te beleven. Het is niet voor niets een geliefde stedenbestemming. Daarnaast heeft Kopenhagen een belangrijke strategische functie als veerverbinding tussen Denemarken en Zweden. Naast een veerverbinding bestaat er ook een brugverbinding tussen Denemarken en Zweden. Kopenhagen is een gezellige stad met een ruimtelijk aanzien. Kenmerkend voor de stad is het beeldje van de kleine zeemeermin (den lille havfrue.) bij de haven. Het beeldje is gebaseerd op een sprookje van de Deense sprookjesschrijver Christian Anderson.

In het centrum van Kopenhagen vind je het raadhuisplein (Rådhuspladsen) met het raadhuis. De Strøget is een autovrije winkelstraat met luxe winkels. Ook leuk om te winkelen zijn de Store Kongensgade en de warnhuizen Magasin du Nord en Illum. Den Permanente is niet alleen een leuk warenhuis, maar is ook bekend om de mooie architectuur.

Ook op cultuurgebied is genoeg te doen, met name op het gebied van paleizen is Kopenhagen een echte topstad. De Amalienborg bijvoorbeeld bestaat uit vier paleizen en in de Christiansborg huist het Deense parlement. Ook het Rosenborgslot is zeer interessant en is gebouwd in de Hollandse renaissancestijl. In het Slot huist het koninklijk familiemuseum met als topstuk de Kroonjuwelen. Op het gebied van musea heeft Kopenhagen ook veel te bieden. Neem eens een kijkje in het museum van het Guinness book of Records, of ga naar het Ripley-museum met allerlei rariteiten zoals een lam met vijf poten.

Zeer bekend is Tivoli, een amusementspark dat al 1843 werd opgericht. Tivoli bestaat uit twee gedeeltes: een kermis en een cultureel gedeelte. Ook kun je er fijn wandelen, concerten bezoeken en dansen. Ook wordt er regelmatig vuurwerk afgestoken, minimaal tweemaal per week.

Helsingor

Deze stad heeft een topstuk: het kasteel Kronenburg. Dit kasteel is in de 16e eeuw gebouwd door Hollandse bouwmeesters, in de zo kenmerkende Hollandse renaissancestijl. Echte bekendheid kreeg het kasteel doordat Shakespeare hier zijn meesterwerk Hamlet situeerde.

Roskilde

Roskilde is vooral bekend dankzij het jaarlijkse Roskilde Festival, dat elk jaar in de eerste week van juli wordt gehouden. Verder is Roskilde interessant omdat hier in de 10e eeuw de konings- en bisschopszetel huisde. In de Dom zijn alle leden van de Deense koninklijke familie begraven in schitterende kisten, vaak van marmer en rijkversierd.

Lolland

Lolland is maar van weinig toeristisch belang. De hoofdstad Maribo is interessant omdat het door de Denen wordt beschouwd als een bedevaartsoord. Hier werd namelijk Kaj Munk geboren, een dominee en verzetsheld. Ook de Domkerk die uit de 15e eeuw stamt, is mooi om te zien.

Falster

Falster wordt eigenlijk alleen gebruikt als doorvoerhaven naar andere gebieden.

Møn

Møn ligt ten zuiden van het grote Seeland, en is met name bekend door de witte krijtrotsen, vergelijkbaar met die van de Engelse kust. de Denen noemen ze ‘Klinten.’

Funen

Funen is een veelbezocht eiland door toeristen. Het landschap is lieflijk te noemen, met schattige dorpjes met vakwerkhuizen en vele mooie kastelen. Funen (of ‘Fyn’) wordt dan ook wel “de tuin van Denemarken” genoemd.

Odense

Odense is de belangrijkste toeristische stad. Het is de derde stad van Denemarken en een van de oudste steden van heel Europa. De Sankt Knuds Kerk is een schitterende gotische kerk, die zijn bekendheid dankt aan het 5 meter hoge altaar dat 300 uit hout gesneden figuren bevat.

Odense dankt zijn belangrijkheid niet in de laatste plaats aan het feit dat Hans Christian Andersen hier is geboren. In het naar hem vernoemde museum heeft hij ook daadwerkelijk gewoond. Je vind er onder andere brieven en boeken van zijn hand.

Bornholm

Op Bornholm hangt een speciale lichtinval, die geliefd is bij kunstenaars. Dit eiland wordt ook wel ‘Parel van de Oostzee’ genoemd, het bevat dan ook alle Deense landschappen die maar mogelijk zijn, en mooie stranden. Door het milde klimaat is Bornholm dan ook prima geschikt voor een strandvakantie. De hoofdstad van Bornholm is Ronne.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Denemarken; op vakantie in Aarhus (Århus)Denemarken; op vakantie in Aarhus (Århus)Aarhus is na Kopenhagen de grootste stad in Denemarken en is zeker een bezoek waard. Er zijn veel bezienswaardigheden, w…
Sprookjes van Hans Christian AndersenSprookjes van Hans Christian AndersenHans Christian Andersen is een van de bekendste sprookjesschrijver. De schrijver en dichter kwam uit Kopenhagen en schre…
Sprookjes bestaan in het H.C. Andersen museumWie kent ze niet! De sprookjes van Hans Christian Andersen. De kleine zeemeermin, het meisje met de zwavelstokjes en de…
Denemarken: 10 mooie plekjes die je niet mag missenDenemarken: 10 mooie plekjes die je niet mag missenDenemarken is het kleinste maar ook makkelijkst bereikbare land van Scandinavië. Vanuit Amsterdam rijd je in zo'n 5,5 uu…

Italië, een populair vakantielandItalië, een populair vakantielandItalië is een zeer populair vakantieland, en niet voor niets. Het weelderige landschap van Toscane, talloze grote steden…
IJsland, gletsjers, geisers en grote watervallenIJsland, gletsjers, geisers en grote watervallenIJsland is voor veel mensen geen voor de hand liggende vakantiebestemming. Het is er meestal koud en het is ook een dure…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.