Denemarken: 10 mooie plekjes die je niet mag missen

Denemarken: 10 mooie plekjes die je niet mag missen Denemarken is het kleinste maar ook makkelijkst bereikbare land van Scandinavië. Vanuit Amsterdam rijd je in zo'n 5,5 uur naar de Deense grens, vanuit Brussel in 6,5 uur. Ondanks de eerder kleine oppervlakte in vergelijking met Zweden, Noorwegen en Finland valt er toch heel wat te zien en te beleven. Natuurlijk is er de hoofdstad Kopenhagen, maar ontdek ook de vele andere bezienswaardigheden en mooie plekjes van Denemarken. Zo is er Ribe, een pittoresk middeleeuws stadje. Het land heeft ook heel wat prachtige kastelen zoals Slot Frederiksborg en Kronborg Slot. Ook het beroemde en unieke pretpark Legoland mag je niet missen. Wat moet je zeker zien en doen tijdens je vakantie?

Bezienswaardigheden en mooie plekjes in Denemarken, wat zien en wat doen?

Denemarken is een klein land met ongeveer 5,5 miljoen inwoners. Het bestaat uit drie belangrijke eilanden en tal van kleine eilandjes en schiereilandjes. In het westen vind je Jutland, zeg maar het 'vasteland' van Denemarken. Het grenst in het zuiden aan Duitsland. Het oostelijke eiland, Seeland, bevat de hoofdstad Kopenhagen en is met Zweden verbonden door een spectaculaire brug over het water naar Malmö. Het kleine eilandje in het midden heet Funen en ligt tussen Jutland en Seeland in.

Ondanks de kleine oppervlakte is er toch heel wat te zien in Denemarken. Er zijn pittoreske oude stadjes, boeiende musea en tal van interessante historische plekjes. Natuurlijk heeft ook Kopenhagen heel wat te bieden, maar beperk je bezoek aan Denemarken zeker niet alleen tot de hoofdstad!

De beroemde zeemeermin van Kopenhagen / Bron: Stephan Deutsch, PixabayDe beroemde zeemeermin van Kopenhagen / Bron: Stephan Deutsch, Pixabay

Kopenhagen

Geen bezoek aan Denemarken is compleet zonder een ontdekking van Kopenhagen, een van de mooiste steden van Scandinavië. De stad heeft een prachtige ligging aan het water. Trek minstens één dag uit om door de mooie straten van de stad te wandelen.

De oude wijken van het centrum zijn erg gezellig. Vertrek bij Rådhuspladsen, het grote rechthoekige plein met het stadhuis en wandel verder langs straten als Strøget en Ostergade naar het beroemde Nyhavn, volgens velen het mooiste plekje van Kopenhagen. Hier vind je de typische felgekleurde huizen langs het water. Van hieruit kan je verder wandelen langs het mooie Amalienborg Slot en uiteindelijk zelfs tot bij de beroemde Kleine Zeemeermin of 'Lille Havfrue'.

De Deense hoofdstad heeft ook een heel aantal musea die de moeite waard zijn, zoals het Nationalmuseet voor fans van geschiedenis of het indrukwekkende Statens Museum for Kunst voor kunstliefhebbers. Ook een uitstapje naar het beroemde pretpark Tivoli midden in de stad is voor velen een onvergetelijke belevenis.

Pittoreske straatjes ontdekken in Ribe / Bron: PublicDomainPictures, PixabayPittoreske straatjes ontdekken in Ribe / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Ribe

Ribe is een goed bewaard middeleeuws stadje. Het is zelfs de oudste stad van Denemarken. Een wandeling door het historische centrum is de moeite waard. Je kuiert er langs honderden eeuwenoude gebouwen.

De oude stad

De straatjes van de oude stad liggen rondom het centrale plein en zijn heel pittoresk. Wandel wat rond en je ontdekt heel wat fotogenieke plekjes met historische, kleurrijke huizen.

De kathedraal

Ribe is ook bekend om zijn immense kathedraal, de oudste van Denemarken. Hij staat op het centrale plein Torvet. Het gebouw dateert uit de tweede helft van de twaalfde eeuw maar werd nadien een paar keer verbouwd. Een stevige klim van 248 treden voert je naar de top van de grote vierkante toren, waar je een schitterend uitzicht over de stad en de omliggende moerassen hebt.

De nachtwacht

Een leuke toeristische attractie is de nachtwacht van Ribe. In de zomer wandelt een nachtwacht in traditionele klederdracht tussen 21 en 22 uur door de smalle straatjes van de oude stad. Met kaarsen steekt hij overal de lantaarns aan.

Mandø

Een leuke uitstap vanuit Ribe is een bezoek aan een van de eilandjes voor de kust, in de Deense Waddenzee. Mandø is veruit het populairste eiland, vooral omdat de weg ernaar toe een avontuur op zich is. De weg overstroomt immers bij hoogtij. Je moet dus bij het toeristische infokantoor van Ribe de getijden checken voor je op pad gaat, zodat je zeker voor het water opkomt terug naar het vasteland kunt rijden.

Op het kleine eiland zelf is niet heel veel te beleven, maar met je wagen rond het eiland rijden en regelmatig even stoppen om vanop de heuvel langs de weg van de mooie uitzichten en panorama’s te genieten is zeker de moeite waard. Wie meer tijd heeft kan op Mandø ook mooie wandelingen maken.

Den Gamle By in Aarhus / Bron: Dougtone, Flickr (CC BY-SA-2.0)Den Gamle By in Aarhus / Bron: Dougtone, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Aarhus

Aarhus geldt als de hoofdstad van Jutland, het westelijke deel van Denemarken. Met haar 260 000 inwoners is het dan ook de grootste stad van West-Denemarken.

Je vindt er heel wat bezienswaardigheden, zoals het ARoS Kunstmuseet, een schitterend museum voor wie van kunst houdt. Je vindt er vooral werken van Deense kunstenaars, bij ons misschien niet zo bekend maar daarom niet minder de moeite. De mooiste attractie van Aarhus is echter ‘Den Gamle By’, een van de mooiste openluchtmusea van Denemarken.

Den Gamle By

In dit gezellige openluchtmuseum staan tal van oude gebouwen uit de zeventiende tot negentiende eeuw. Ze komen uit heel Denemarken en werden hier als hulde aan het verleden samengebracht in een nieuw dorp. Alle aspecten van het leven in vroegere tijden komen aan bod. Je ziet er de werkplaatsen van ambachtslui, maar ook een school, een bakkerij, een postkantoor, een theater en een oude apotheek. Het is erg leuk om door de geplaveide straatjes te wandelen en het dorp te ontdekken.

Skagen

Skagen (spreek uit 'skeejen') ligt helemaal in het noorden, aan de kust van Jutland. Het is een prachtig oud vissersdorpje met zandstranden en leuke gele huisjes met pannendaken. Erg groot is het niet, maar het is leuk om er even rond te wandelen.

Grenen

Een paar kilometer van Skagen ligt Grenen, een erg toeristisch plaatsje maar wel een dat je gezien moet hebben. Grenen is het noordelijkste punt van Denemarken. De Noordzee en Oostzee komen hier samen, wat spectaculaire golven meebrengt. Aan het einde van de parkeerplaats wandel je een heuvel op, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de duinen en de zee. Van hier brengt een wandeling je een paar kilometer verder naar de smalle zandreep waar toeristen zich verdringen om op het uiterste punt van Denemarken te staan. Tijdens de wandeling kom je ook voorbij het graf van de beroemde Deense schilder en dichter Holger Drachmann.

De spectaculaire kliffen van Møns Klint / Bron: Kordi Vahle, PixabayDe spectaculaire kliffen van Møns Klint / Bron: Kordi Vahle, Pixabay

Het eiland Møn

Denemarken heeft een groot aantal eilanden, maar Møn is misschien wel een van de mooiste. Het heeft een ongerepte natuur en is wat minder druk en minder toeristisch.

Møns Klint

Het mooiste plekje van het eiland Møn is Møns Klint. Hier zie je spectaculaire witte krijtrotsen, een indrukwekkend natuurverschijnsel. Ze strekken zich uit over vele kilometers. Je vindt er heel wat wandelpaden. Ze lopen door de bossen en brengen je tot bij de rand van de kliffen, waar je geniet van prachtige uitzichten.

Stege

Stege is het belangrijkste plaatsje op het eiland. Het lijkt wel alsof je teruggaat in de tijd. Je ziet er nog authentieke middeleeuwse grachten en omwallingen.

Kerkjes

Stop tijdens je rondrit op het eiland ook eens bij een van de vele pittoreske kerkjes. Ze hebben prachtige fresco’s uit de dertiende, veertiende en vijftiende eeuw. De Meester van Elmelunde, een van de grootste kunstenaars uit de middeleeuwen, maakte de mooie werken. Vooral de kerkjes van Keldby, Elmelunde en Fanefjord zijn een stop waard.

Slot Frederiksborg

Slot Frederiksborg is een van de mooiste kastelen in Denemarken. Het ligt bij het stadje Hillerød op drie eilandjes in het Slottsø-meer, omgeven door een romantisch park. Honderd jaar lang verbleef de koninklijke familie in dit prachtige renaissancekasteel.

Het kasteel bezoeken

Reken op een tweetal uurtjes voor een bezoek. Alleen al het exterieur is erg mooi. Het gebouw uit rode baksteen heeft twee ronde torens met een koepel. Op het binnenplein staat de mooie Neptunusfontein. Maar ook het interieur is indrukwekkend. Mis vooral de Ridderzaal, de prachtig versierde Paleiskapel en de Audiëntiezaal met haar barokkoepel niet.

Het park

Bij goed weer kan je ook nog een uurtje in het prachtige park van het kasteel wandelen. De Franse tuinen werden begin achttiende eeuw aangelegd.

Andersen-wijk in Odense

Odense is de geboortestad van de beroemde Deense schrijver Hans Christian Andersen. De oude wijk van de stad heeft niets van haar charmes verloren.

Wandeling door de wijk

De oude wijk waar Andersen werd geboren is bijzonder pittoresk. Het is beslist een van de mooiste plekjes van Denemarken. Je kunt hier gezellig rondkuieren langs oude geplaveide straatjes, met mooie huisjes uit het einde van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw.

Veel oude huisjes werden omgetoverd tot restaurants en souvenirwinkeltjes. Typisch zijn de kleine raampjes. Ze hebben alleen aan de onderkant gordijnen. Het geboortehuis van Andersen zou een klein geel huisje op de hoek van Bangs Boder zijn, maar sommige historici betwisten dat.

Hans Christian Andersen Museum

Een museum kon hier natuurlijk niet ontbreken. In dit leuke museum leer je de schrijver en zijn leefwereld beter kennen. Je ziet er oude manuscripten maar ook schilderijen, persoonlijke voorwerpen en informatie over zijn rijkgevulde en bij momenten bizarre leven. Zo maakte hij vele reizen en had hij in de liefde niet altijd het geluk aan zijn kant.

Roskilde

Roskilde was van 980 tot 1417 de hoofdstad van Denemarken. Nadien viel Kopenhagen die eer te beurt. Het is nu een rustig stadje, gelegen diep in een smalle fjord. In juli vindt hier het grootste rockfestival van Europa plaats.

Roskilde is een mooi plaatsje om een namiddag rond te kuieren. De twee belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Domkirke en de Vikingeskibshallen.

Domkirke

Deze kathedraal uit rode baksteen en met mooie torens is Unesco-werelderfgoed. Je vindt het gebouw pal in het midden van de stad bij het marktplein. Het is een indrukwekkend architecturaal meesterwerk, maar ook het interieur is schitterend. Neem er dus zeker even een kijkje.

Vikingeskibshallen

Dit is een vikingmuseum, interessant voor iedereen die gefascineerd is door dit legendarische volk. Je vindt er de overblijfselen van vijf Vikingschepen. Ze werden in 1962 op de bodem van de fjord van Roskilde ontdekt. De schepen uit de elfde eeuw zijn erg de moeite waard, maar het museum heeft nog meer te bieden. Zo zijn er prachtige uitzichten over de fjord. Op het einde van het bezoek kan je met de hele familie op de foto in Vikingkledij. Kun je je een leuker aandenken voorstellen?

Het museum heeft ook tochten met een Vikingschip. Ze nemen zo'n drie kwartier in beslag en zijn een unieke kans om je even zelf een Viking te voelen.

Steden in Legoblokjes in Legoland / Bron: Jannebjo, PixabaySteden in Legoblokjes in Legoland / Bron: Jannebjo, Pixabay

Legoland

Een attractiepark als een van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Denemarken lijkt wat bizar, maar Legoland is dan ook uniek. Haast alles is hier opgebouwd uit Legosteentjes, tot de drinkbakjes voor de honden toe.

Attracties

De attracties zijn vooral gericht op kleinere kinderen, maar ook voor de wat ouderen heeft het park een aantal leuke attracties, zoals de rollercoasters ‘Polar X-plorer’ en ‘X-treme racers’. ‘Vikings River Splash’ is Legoland’s versie van de klassieke pretparkattractie waarbij je in ronde rubberen bootjes op een wildwaterrivier vaart. De attractie bevat ook een lift en een leuke drop.

Nagebouwde steden en monumenten

Maar even leuk zijn de volledig in Lego nagebouwde steden en dorpen. Het is erg mooi om te zien. Er rijden zelfs wagens, treinen en vrachtwagens door de Legosteden. Op het water varen boten uit Lego. Ook beroemde monumenten als de Eiffeltoren, Mount Rushmore en het Vrijheidsbeeld werden nagebouwd.

Kronborg Slot in Helsingør

Eén van de mooiste kastelen van Denemarken is zonder twijfel Kronborg Slot nabij Helsingør. Het staat op een schiereiland en is om verschillende redenen bijzonder. Dit is immers het kasteel uit Hamlet van Shakespeare. Koning Frederik II liet het tussen 1574 en 1585 bouwen. In 1629 woedde er een brand maar het werd later opnieuw opgericht.

Legende

Aan het kasteel is een leuke legende verbonden. De mytische koning Holger de Deen (‘Holger Danske’) zou in de kelders begraven liggen maar er nog altijd ronddwalen. Indien Denemarken ooit in gevaar komt zal hij uit de dood opstaan om met zijn leger van jonge en oude mannen het land te redden.

Exterieur

Dat je Holger de Deen echt tegen het lijf loopt is onwaarschijnlijk. Maar Kronborg is een indrukwekkend slot. Diepe grachten omgeven het kasteel. Via drie houten bruggen en een zestiende-eeuwse poort kom je op het binnenplein.

Interieur

Je kunt heel wat zalen in het kasteel bezoeken. Vooral de kamers van de koning en de koningin en de balzaal zijn indrukwekkend. Ook de kapel is interessant voor zijn schitterende renaissancedecoratie. Het is de enige ruimte die de brand van 1629 overleefde. Via de keukens bereik je de kazematten waar een standbeeld van Holger de Deen staat.

Lees verder

© 2017 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Denemarken; RibeVakantie in Denemarken; RibeRibe is de oudste stad van Denemarken. Het is een gezellige stad met een middeleeuwse kern. In Ribe is veel informatie o…
Op vakantie in DenemarkenOp vakantie in DenemarkenEen vakantie naar Denemarken betekent genieten. Genieten van de natuur, de mensen, de steden, de stranden, musea, de att…
Ribe, de oudste plaats van DenemarkenRibe, de oudste plaats van DenemarkenWanneer je Denemarken aandoen en houdt van geschiedenis mag een bezoek aan Ribe op je reis zeker niet ontbreken. Het is…
Bijna gratis op reis naar Denemarken als testpersoonGratis op vakantie. Dat wil iedereen wel. Denemarken wil graag weten wat toeristen van het land vinden en daarom bieden…

Carlstens Fästning in Marstrand, Zweden – een sterke vestingCarlstens Fästning in Marstrand, Zweden – een sterke vestingCarlstens Fästning (de vesting van Carl en ook bekend als ‘Carlsten’) staat bekend als een van de sterkste vestingen van…
Gratis kunst in Zweden: Uddenskulptur in HunnebostrandGratis kunst in Zweden: Uddenskulptur in HunnebostrandGenieten van strand, zee en kunstobjecten bij Hunnebostrand in Zweden. Dit vissersdorp heeft letterlijk een hart van ste…
Bronnen en referenties
Karldelauw (112 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.