Gratis kunst in Zweden: Uddenskulptur in Hunnebostrand

Gratis kunst in Zweden: Uddenskulptur in Hunnebostrand Genieten van strand, zee en kunstobjecten bij Hunnebostrand in Zweden. Dit vissersdorp heeft letterlijk een hart van steen met een beeldententoonstelling van internationale kunstenaars in een oude steengroeve. Omgeven door rots en water is Uddenskulptur een beeldhouwpark met bijzondere kunstwerken langs de strandboulevard. De expositie is het hele jaar door gratis te bezichtigen, in de open lucht.

Hunnebostrand – van nederzetting tot handel in graniet

Rijdend langs Göteborg is het typische Bohuslänlandschap goed zichtbaar met de scherenkust (ondiepe zee met rotseilanden) en archeologische plekken over de Vikingtijd. Het vissersdorp Hunnebostrand ligt in de gemeente Sotenäs in het zuidelijk deel van Zweden, vlakbij de bekende vissersplaats Smögen. De kleine nederzetting Hunnebostrand bestaat al vanaf 1200 n.C. en werd rond 1850 n.C. ingezet voor de handel in graniet. De steengroeve Udden ontstond als gevolg van de grote vraag naar graniet en het feit dat Zweden daar ruimschoots aan kon voldoen. Langs de zeekust in Sotenäs werden blokken graniet uit de hoge rotswanden gesneden, direct op schepen geladen en wereldwijd verscheept. Zweeds graniet werd voor van alles gebruikt, van bankjes tot kunst. De steengroeve is niet meer operabel, maar leent zich door het uitgesneden deel voor een prettig begaanbare strandpromenade in een historisch deel van Zweden.

Uddenskulptur Hunnebostrand ZwedenUddenskulptur Hunnebostrand Zweden

Historie en cultuur komen samen bij de imposante steengroeve Udden

Udden vind je aan Norra Hamnen (de haven in het noorden) in Hunnebostrand. Voor en na Uddenskulptur (sculptuur in Udden) zijn parkeerplaatsen aanwezig. Het sociale aspect, de historie en de cultuur van dit vissersdorp zie je bij een wandeling het beste. De vissershuizen, restaurants en oude klinkers in de straten ogen sfeervol. Vanuit het dorpscentrum kun je langs de zee ook de strandpromenade pakken – langs winkels, restaurants en de haven – naar het badderdeel van Hunnebostrand. De strandpromenade is voor Zweedse begrippen goed begaanbaar en biedt voldoende zitplekken. Aan het einde van de haven is de ligplaats van een stoomboot. Tegen betaling is een tocht op zee mogelijk. Na de oude stoomboot en de parkeerplaats vind je de oude, imposante steengroeve Udden – hoge rotswanden en een prachtig uitzicht over de scherenkust.

Uddenskulptur Hunnebostrand ZwedenUddenskulptur Hunnebostrand Zweden

Indrukwekkende, internationale tentoonstelling tussen rots en water in Uddenskulptur

Werken van verschillende, internationale kunstenaars zijn te bewonderen in het sculptuurpark (Skulpturpark) in Udden. Op kunstige wijze zijn de objecten verweven met de oude steengroeve ‘Udden’. De collectie is speels geïntegreerd in de natuur. De wandeling is vrij toegankelijk, gratis en geheel buiten. Aan de randen van de steengroeve staan borden over de expositie. Pak een gratis catalogus uit een houten kast daar en leer meteen meer over de werken en de kunstenaars. Een deel van het aanbod wisselt jaarlijks. De objecten verschillen in materiaal – soms graniet, soms marmer, soms hout. De wandeling over de promenade langs de hoge rotswanden in combinatie met de scherenkust is indrukwekkend. Op verschillende plekken zijn de rotswanden te beklimmen, waardoor je de kunstwerken letterlijk vanuit een andere hoek kunt bekijken. Je kunt de kunst soms aanraken. Soms staat het ver buiten je bereik bovenop een rotswand of in de zee. Sommige kunstvoorwerpen zijn immens groot. Andere zijn weer bescheiden, maar opvallend genoeg. De tentoonstelling zorgt ervoor dat je aan het fantaseren en zoeken slaat – tussen rots en water.

Udden en Hunnebostrand zetten zich op de wereldkaart

Feit is wel dat Udden en Hunnebostrand zich goed op de (wereld)kaart zetten met deze wandeling ‘tussen water en rots’. Elk jaar komen meer kunstliefhebbers en daardoor meer toeristen. De gemeente leeft op met deze toeristische attractie. De kunstwerken in deze unieke setting zetten aan tot nadenken, prikkelen de fantasie en moedigen aan te genieten van de natuurelementen. En dat is precies wat de organisatoren en kunstenaars voor ogen hadden met het neerzetten van deze tentoonstelling. Aanvullende informatie over de kunstwerken en verdere uitbreiding van het park vind je op www.uddenskulptur.se.

Strandpromenade UddenskulpturStrandpromenade Uddenskulptur

Hoge springplanken en badstrand bij Udden

Na het beeldhouwpark begint het badderdeel. De immense, houten constructie op de kade is het bezichtigen waard. Het is een springbrug, waar je vanaf diverse hoogtes het water in kunt springen. Het hoogste punt van de springplanken is circa 15 meter. Zwemmen en duiken is wel voor eigen risico, want toezicht is niet aanwezig. Aan het einde van de promenade vind je een strandje met kiosk en speelmogelijkheden voor kinderen. Aan het eind van de badplaats zijn ook parkeerhavens aanwezig.

Bekijk een oude steengroeve in het steenhouwerij museum – Stenhuggerimuseet

In Udden staan geen apparaten meer. Wil je wel weten hoe men werkte in een oude steengroeve en welke materialen men toen gebruikte? Dan kun je terecht in het steengroevemuseum – Stenhuggerimuseet – in Hunnebostrand. In deze oude steengroeve staan nog gereedschap, granieten voorwerpen en onbewerkt graniet uitgestald. Een deel is gratis en vrij te bezichtigen. Hoewel klein, geeft dit museum wat inzicht over het werken in de steenindustrie. Informatie over de ligging en het museum zelf vind je op www.stenhuggerimuseet.se.
© 2017 - 2024 Vera04, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
Het kiezen van een stenen vloerHet kiezen van een stenen vloerDe afgelopen jaren is de belangstelling voor marmeren vloeren enorm toegenomen, de toegevoegde waarde aan een gebouw is…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…
WK voetbal 1938In 1938 werd al voor de 3e keer het Wereldkampioenschap voetballen gehouden. Dit jaar was het de beurt aan Frankrijk om…

Denemarken: 10 mooie plekjes die je niet mag missenDenemarken: 10 mooie plekjes die je niet mag missenDenemarken is het kleinste maar ook makkelijkst bereikbare land van Scandinavië. Vanuit Amsterdam rijd je in zo'n 5,5 uu…
Kopenhagen: 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenKopenhagen: 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenDe Deense hoofdstad Kopenhagen is een van de fraaiste en gezelligste steden in Scandinavië. Ook als stedentrip is het id…
Bronnen en referenties
  • http://www.uddenskulptur.se/
  • http://www.stenhuggerimuseet.se/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Landschappen_van_Zweden
Vera04 (19 artikelen)
Laatste update: 18-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.