Kopenhagen: 10 mooie plekjes en bezienswaardigheden

Kopenhagen: 10 mooie plekjes en bezienswaardigheden De Deense hoofdstad Kopenhagen is een van de fraaiste en gezelligste steden in Scandinavië. Ook als stedentrip is het ideaal, want je kunt er makkelijk twee tot drie dagen doorbrengen om de vele mooie plekjes en bezienswaardigheden te ontdekken. Van indrukwekkende bruggen, parken en kastelen tot gezellige pleintjes en straatjes: in deze stad vind je het allemaal. Het pittoreske Nyhavn en de beroemde Kleine Zeemeermin zijn natuurlijk een must voor elke bezoeker. Vergeet echter ook niet een van de uitstekende musea in Kopenhagen te verkennen. Ook de mooie kastelen en het beroemde pretpark Tivoli zijn aanraders. Wat moet je zien en doen in deze bruisende stad?

Bezienswaardigheden en mooie plekjes in Kopenhagen: wat zien en doen?

Kopenhagen is een gezellige, moderne stad waar heel wat te beleven valt. Je kunt er prettig wandelen of fietsen en er zijn heel wat musea, kastelen en andere bezienswaardigheden. In de zomer vinden bovendien in de vele parken en tuinen heel wat festivals en concerten plaats. Net buiten de stad liggen de mooie stranden van Amager en de Deense Rivièra.

De stad heeft voor elk wat wils. Er is een groot aanbod aan activiteiten en attracties. Trek minstens een dag uit om het centrum te verkennen en mooie plekjes als Nyhavn te bezoeken. In Tivoli kan je makkelijk een paar uur doorbrengen. Ook een bezoek aan één van de prachtige kastelen is een aanrader.

Het Rådhuspladsen in Kopenhagen / Bron: Bill Ebbesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het Rådhuspladsen in Kopenhagen / Bron: Bill Ebbesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Rådhuspladsen

Rådhuspladsen is een van de mooiste pleinen van Kopenhagen. Hoge, indrukwekkende gebouwen omringen het rechthoekige plein. In het midden ligt een klein voetgangerseiland.

Architectuur

Vooral twee gebouwen trekken de aandacht. Het ‘Palace Hotel’ heeft een spectaculaire gevel met grote en kleine torens. Maar vooral het stadhuis (‘Rådhuset’) met zijn belfort is de moeite waard. Neem hier zeker een kijkje voor het prachtige uitzicht over de stad en de haven vanaf de 105 meter hoge toren. Je hoeft hiervoor 'slechts' driehonderd treden te beklimmen.

Op het gelijkvloers vind je een opvallende astronomische klok gemaakt door Jens Olsen. Ze toont de baan van de planeten en berekent heel precies de volgende zons- en maansverduisteringen.

Andere bezienswaardigheden

Naast het stadhuis zie je links een bronzen beeld van twee trompetspelers. Rechts van het gebouw ligt de mooie Drakenfontein uit 1923. Op het plein staat ook een beeld van de beroemde Deense schrijver Hans Christian Andersen, zittend met een boek. In het kleine museum op huisnummer 57 krijg je door wassen beelden, reconstructies en documenten een beeld van zijn leven, werk en reizen.

Strøget

Strøget is een lange straat tussen het Rådhuspladsen en Kongens Nytorv (‘Nieuwe Koningsplein’). Ze loopt dwars door het oude Kopenhagen en vormt de ruggengraat van de stad. Een wandeling door deze straat is een must. Je geniet er van winkeltjes, restaurants en terrasjes. Vaak zijn er ook muzikanten en straatartiesten aan het werk. Onderweg ontdek je ook nog eens heel wat mooie plekjes en bezienswaardigheden.

Gammeltorv

Zo kom je langs Gammeltorv (het ‘Oude Plein’). Het is het oudste marktplein van Kopenhagen. In het midden staat de mooie Caritas-fontein uit de zeventiende eeuw. Aan de overkant ligt het Nytorv ('Nieuwe Plein') waar je in een hoek nog het oude stadhuis kunt zien.

Amagertorv

Ook het plein Amagertorv is fraai met de Ooievaarsfontein (‘Storkespringvand’) en de Kerk van de Heilige Geest (‘Helligåndskirke’) in een mooie, rustige tuin. Ooit hoorden de kerk en tuin tot een intussen verdwenen middeleeuws klooster.

Een bizarre traditie in Kopenhagen wil dat jonge vroedvrouwen bij het einde van hun studies aan de Ooievaarsfontein komen dansen. De legende wil immers dat ooievaars uit Egypte de baby's meebrengen.

Huis van de H. Geest

Op de hoek met Klostergården kom je bij het Huis van de H. Geest, het enige intact gebleven middeleeuwse gebouw van Kopenhagen. Het dateert uit 1296. Vooral de mooie gewelfde zaal is indrukwekkend.

Højbro Plads

Vergeet ook zeker niet even halt te houden bij Højbro Plads, een druk plein en het historische centrum van de stad. Vaak vind je hier heel wat straatartiesten. Een mooi plekje om even uit te blazen op een van de gezellige terrasjes! Op het plein bemerk je een indrukwekkend standbeeld van bisschop Absalon.

De ingang van het pretpark Tivoli / Bron: Elgaard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De ingang van het pretpark Tivoli / Bron: Elgaard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tivoli

Tivoli is een van Kopenhagen’s beroemdste bezienswaardigheden. Het trekt ruim vier miljoen bezoekers per jaar. Het is een van de oudste en origineelste attractieparken ter wereld, gelegen tussen de beroemde hangende tuinen van Tivoli. Koning Christiaan VIII liet het park in 1843 aanleggen. Je vindt er 38 restaurants en cafés en meer dan 25 attracties. Vaak vinden er ook concerten plaats. Vooral ‘s avonds zorgen tienduizenden lichtjes voor een betoverende sfeer. In het park gaat in de winter ook een van de populairste kerstmarkten van Denemarken door. In Tivoli staat er altijd wel iets te gebeuren: voorstellingen, vuurwerk, een zomerfestival en openluchtconcerten met grote internationale sterren.

Rundetårn

Langs de straat Købmagergade vind je de vijfendertig meter hoge Rundetårn (‘Ronde toren’). Hans Christian Andersen vermeldde de toren in zijn werk 'De Tondeldoos'. Koning Christiaan IV liet hem in 1642 bouwen als sterrenwacht. Het is het oudste nog in gebruik zijnde observatorium in Europa. De toren beklimmen is beslist de moeite waard, want boven wacht je een spectaculair uitzicht over Kopenhagen.

Volgens de legende besteeg tsaar Peter de Grote tijdens zijn bezoek aan de stad in 1716 de toren te paard, met in zijn kielzog de tsarina in een koets getrokken door zes paarden.

Nyhavn, misschien wel het mooiste plekje van Kopenhagen / Bron: Witizia, PixabayNyhavn, misschien wel het mooiste plekje van Kopenhagen / Bron: Witizia, Pixabay

Nyhavn

Veel toeristen vinden ‘Nyhavn’ (‘de nieuwe haven’) de mooiste buurt van Kopenhagen. Hier vind je de beroemde straat die je vast wel eens op foto’s hebt gezien: huizen met opvallende mooie kleuren naast het blauwe water. Ook de beroemde schrijver Hans Christian Andersen woonde een tijdje in deze wijk.

De buurt krioelt van gezellige restaurantjes en bars. Nyhavn is dan ook dé plek in Kopenhagen om van een drankje op een terras te genieten. Op het water liggen mooie zeilschepen. Bij de steiger aan het einde van de havenkom aan het plein Kongens Nytorv kan je een boottochtje maken over de kanalen. Rederijen met excursies zijn onder meer 'Netto' en 'Canal Tours'.

Amalienborg Slot

Kasteel Amalienborg is een van Kopenhagen’s mooiste bezienswaardigheden. Je kan het slot bezichtigen en ziet zo de werkkamer van koning Christiaan IX en tal van andere mooie kamers met fraai meubilair. Het kasteel is ook de officiële residentie van de Deense koninklijke familie.

Aflossing van de wacht

Als de koningin aanwezig is vindt om twaalf uur ‘s middags de aflossing van de wacht plaats. Een mooie ceremonie waar heel wat toeristen op afkomen.

Amelienhaven

Achter het paleis, voorbij de Toldbodgade, vind je op de kade een tuin met zicht op de vroegere haven. Aan de overkant staat het prachtige Operahaus uit 2005, ontworpen door de architect Henning Larsen.

Churchill Park

Churchill Park is erg populair bij de inwoners van Kopenhagen. Het is dan ook een gezellig park. Je vindt het ten noorden van Amalienborg. Midden in het park ligt de oude Citadel (‘Kastellet’). Riet en treurwilgen omringen de slotgracht rond deze oude kazerne uit de achttiende eeuw. Langs de oever kan je ook de mooie Gefion-fontein zien. In de fontein staat het beeld van een vrouw die twee paar stieren temt.

De beroemde Kleine Zeemeermin / Bron: Witizia, PixabayDe beroemde Kleine Zeemeermin / Bron: Witizia, Pixabay

De Kleine Zeemeermin

Hét symbool van Kopenhagen is natuurlijk het beeldje van ‘Den Lille Havfrue’ (‘De Kleine Zeemeermin’). In het echt valt het voor de meeste bezoekers wel wat tegen. Het beeldje is immers veel kleiner dan foto’s doen vermoeden. Bovendien is de achtergrond met een aaneenschakeling van fabrieken en industrie niet echt pittoresk.

Toch kan je Kopenhagen niet bezoeken zonder het beeldje gezien te hebben. Op een rots aan de ingang van de haven staart haar blik in de verte. Het bronzen beeld werd gemaakt door Edvard Eriksen, als hulde aan Andersen en de Deense band met de zee.

Rosenborg Slot

Rosenborg Slot is een mooi kasteel uit 1633. Het bleef goed bewaard. Alleen een deel van de slotgracht is verdwenen. De Deense koning Christiaan IV liet het bouwen als zomerpaleis. Maar het werd steeds groter. Uiteindelijk werd het buitenverblijf een koninklijke residentie.

Het interieur omvat een verbluffende collectie kunstwerken, voorwerpen, juwelen, schilderijen, wandtapijten en zeldzaam meubilair. De werkkamer van koning Christiaan IV is zo goed als intact gebleven. Ook de grote zaal op de bovenste verdieping is heel indrukwekkend. In de kelder vind je een schatkamer waar je de kroonjuwelen kunt bekijken.

Musea in Kopenhagen

Kopenhagen heeft een aantal uitstekende musea. Tijdens je bezoek aan de stad kan je gerust een van deze boeiende plekjes meepikken.

Statens Museum for Kunst

Kunstliefhebbers mogen dit museum niet missen. Er zijn afdelingen met Deense kunst, waar je meesters als Jens Juel en Abildgaard kan zien. Maar ook andere Europese kunst komt aan bod. Zo heeft het museum een omvangrijke collectie werken van Hollandse en Vlaamse Meesters als Bruegel, Rembrandt, Rubens, Hals en Memling.

Nationalmuseet

Dit museum is dan weer interessant voor wie geboeid is door geschiedenis. De trots van het museum is de afdeling over de Deense prehistorie. Er staan heel wat bronzen en gouden voorwerpen, zoals de bij Trundholm gevonden zonnewagen uit de twaalfde eeuw voor Christus. Ook de Vikingperiode komt natuurlijk uitgebreid aan bod. Daarnaast ontdek je ook heel wat voorwerpen uit de oudheid, de middeleeuwen en de renaissance. Kinderen zullen vooral het afzonderlijke kindermuseum en de zalen met speelgoed uit vroegere tijden leuk vinden.

Andere musea in Kopenhagen

Een paar voorbeelden van andere musea in Kopenhagen zijn:
 • Teatermuseet: een echt koninklijk theater uit 1767
 • Thorvaldsens-museum: gewijd aan Bertel Thorvaldsen, de grootste Deense beeldhouwer
 • Tøjhusmuseet: de geschiedenis van de Deense krijgsgeschiedenis van de vijftiende eeuw tot heden
 • Dansk Jødisk museum: de geschiedenis van het Jodendom op Deense bodem
 • Dansk Design Centre: voor wie geboeid is door design en meubilair
 • Ny Carlsberg Glyptotek: een rijke verzameling kunst, vooral uit de oudheid, je ziet er onder meer een van de acht poorten van het oude Babylon, sarcofagen en Etruskische kunst

Lees verder

© 2017 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Denemarken; KopenhagenVakantie in Denemarken; KopenhagenKopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en zeker een bezoekje waard als je in dit land op vakantie bent. Ook als stede…
De kleine zeemeermin: maar er is meer te doen in KopenhagenDe kleine zeemeermin: het kleine beeld in Kopenhagen, bekend van het sprookje. Maar wie Kopenhagen bezoekt, doet er vers…
Stedentrip KopenhagenStedentrip KopenhagenDit artikel geeft een kort overzicht van dingen die je kunt gaan bekijken in en rond Kopenhagen. Naast de overbekende to…
Mooie hoofdsteden van EuropaInformatie over alle mooie hoofdsteden van Europa. Alles over de bezienswaardigheden, hoogtepunten en hoe je deze steden…

Gratis kunst in Zweden: Uddenskulptur in HunnebostrandGratis kunst in Zweden: Uddenskulptur in HunnebostrandGenieten van strand, zee en kunstobjecten bij Hunnebostrand in Zweden. Dit vissersdorp heeft letterlijk een hart van ste…
Stockholm: 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenStockholm: 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenDe Zweedse hoofdstad Stockholm is een populaire stedentrip. En terecht, want het is een van de mooiste Europese steden.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Faverzani, Pixabay
 • Trotter, "Denemarken", Lannoo, 2014
 • Michelin, "De groene gids. Denemarken", Lannoo, 2016
 • Capitool reisgids, "Denemarken", 2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kopenhagen
 • Eigen ervaring
 • Afbeelding bron 1: Bill Ebbesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Elgaard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Witizia, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Witizia, Pixabay
Karldelauw (112 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.