IJsland, gletsjers, geisers en grote watervallen

IJsland, gletsjers, geisers en grote watervallen IJsland is voor veel mensen geen voor de hand liggende vakantiebestemming. Het is er meestal koud en het is ook een dure bestemming. Toch is het een absolute aanrader, IJsland is wars van massatoerisme (een paar toeristische trekpleisters uitgezonderd) en het is een schitterend land met overweldigend natuurschoon en zeer aardige mensen. In totaal wonen er slechts 363.000 mensen op IJsland (januari 2020), waarvan driekwart in (de omgeving van) de hoofdstad Reykjavik.

Algemene Informatie

 • Hoofdstad: Reykjavik
 • Taal: IJslands. Engels, Deens, Noors en Zweeds worden goed gesproken.
 • Munteenheid: IJslandse kroon, verdeeld in 100 Aurar
 • Religie: Lutherse kerk
 • Klimaat: in het zuiden en westen een gematigd zeeklimaat, het binnenland is kouder.
 • Beste reistijd: eind juni tot begin september
 • Tijdverschil: – 1 uur

Autohuur in IJsland en openbaar vervoer

Lege wegen in IJsland zijn geen uitzondering / Bron: 12019, PixabayLege wegen in IJsland zijn geen uitzondering / Bron: 12019, Pixabay
In IJsland is het aan te raden om een auto te huren en het eiland rond te rijden. De ringweg die langs de kust loopt is van goede kwaliteit, de binnenwegen zijn minder. Wil je het binnenland ontdekken dan is het ook aan te raden om een 4x4 te huren. Heel belangrijk is om dagelijks je route te checken. Het is in IJsland namelijk niet ongebruikelijk dat wegen zijn afgesloten. Zeker in de winter, maar ook in het voorjaar en najaar kan het regelmatig voorkomen dat wegen afgesloten zijn. De ringweg is eigenlijk altijd open, maar dit geldt voornamelijk als je ook het binnenland van IJsland wilt verkennen. Het openbaar vervoer geschiedt per bus, vooral naar toeristische attracties zijn de verbindingen goed.

Internet in IJsland

Kirkjufell / Bron: 12019, PixabayKirkjufell / Bron: 12019, Pixabay
In IJsland kun je gebruik maken van de Europese dekking van je provider. In vrijwel het hele land kun je rekenen op een prima 4G-verbinding, zelfs in afgelegen gebieden heb je meestal wel dekking. Vrijwel alle accommodaties bieden gratis wifi aan.

IJsland is een zeer geschikte bestemming voor:
 • Rustzoekers
 • Natuurliefhebbers
 • Vulkanologen
 • Vogelliefhebbers
 • Fotografen
 • Geologen
 • Avonturiers

Voor veel doelgroepen worden er speciale excursies georganiseerd, zoals vogel- en fotografie excursies.

Houdt er rekening mee dat IJsland een ontzettend duur land is, vooral de horeca is erg duur. De accommodatiestandaard is over het algemeen hoog, er zijn behalve hotels ook veel jeugdherbergen en kamers bij particulieren waar men kan overnachten. Vaak kun je in dit soort gelegenheden ook zelf koken, wat de kosten kan drukken.

Reykjavik, de Golden Circle en West-IJsland

Reykjavik / Bron: Mariamichelle, PixabayReykjavik / Bron: Mariamichelle, Pixabay

Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en is met ca. 140.000 inwoners tevens de grootste stad van het land. Reykjavik betekent rokende baai, de stad dankt deze naam aan de ligging aan de Faxaflói Bay. Achter deze baai liggen diverse warme vulkanische bronnen, waaruit rook opstijgt. Het historische centrum van Reykjavik is bezienswaardig, met oude houten huisjes, de parlementsgebouwen, de grootste kerk van IJsland (Hallgrímskirkja) en de oude haven. In het aan de andere kant van de baai gelegen Akranes vind je nog een interessant openluchtmuseum.

Blue Lagoon

Voor veel mensen is een bezoek aan Ijsland niet compleet zonder bezoek aan de Blue Lagoon. De lagune wordt verwarmd door geothermische warmte en is door het ijsblauwe water dat mooi afsteekt tegen de zwarte lavavelden, een prachtige plek. Goedkoop is het niet, vind je de toegangsprijs voor de Blue Lagoon te hoog dan kun je in het noorden van het land ook naar Myvatn. Deze spa is wellicht iets minder indrukwekkend, maar ook een stuk rustiger én voordeliger.

Gullfoss / Bron: Christoph Hofmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gullfoss / Bron: Christoph Hofmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Geysir-district

Zoals de naam al doet vermoeden zijn hier veel geisers te zien. De bekendste daarvan is de Strokkur. Naast de vele geisers is het Geysir-district ook bekend om zijn warmwaterbronnen. Het is een drukbezochte toeristenattractie.

Vlakbij het Geysir-district ligt de Gullfoss, de grootste waterval van Europa. Gullfoss betekent letterlijk ‘Gouden Waterval.’

Thingvellir

Thingvellir is een Nationaal Park nabij Reykjavik. Hier kwam het eerste parlement van de Vikingen bijeen, in 930 na Christus. Het is dan ook belangrijke plek in de geschiedenis van IJsland. Extra bijzonder is dat hier twee tectonische platen samenkomen, de Euraziatische en de Amerikaanse. Er vinden hier dan ook dagelijks aardbevingen plaats, die je meestal overigens niet voelt.

De Golden Circle

Thingvellir, Gulfoss en Geysir vormen samen de Golden Circle. Veel toeristen komen enkel naar IJsland voor deze drie highlights en het is hier dan ook altijd erg druk. Op andere plaatsen in IJsland zul je een stuk minder toeristen tegenkomen.

Hraunfossar

Niet al te ver noordwest van Reykjavik vind je de Hraunfossar watervallen. Een serie kleine watervallen, erg fotogeniek. Een aanrader om even een kijkje te nemen.

Djúpalónssandur / Bron: Arbron, Flickr (CC BY-2.0)Djúpalónssandur / Bron: Arbron, Flickr (CC BY-2.0)

Djúpalónssandur

Een zwart zandstrand temidden van een sprookjesachtig, ruig landschap. Over het zand verspreid vind je nog allerlei brokstukken van de Epine GY 7, een Engelse trawler die schipbreuk leed langs de kust van IJsland.

Kirkjufell

Bij het zien van deze berg komt hij je ongetwijfeld bekend voor, foto's van de Kirkjufell worden namelijk regelmatig gebruikt om IJsland te promoten. Hij is dan ook erg fotogeniek! Er tegenover vind je de Kirkjufellfoss, een mooie dubbele waterval.

Kolugljufur

Geen bekende bezienswaardigheid, en daarom is de kans groot dat je alleen rondloopt in dit bijzondere landschap! Kolugljufur is een schitterende canyon met een bijbehorende waterval. De legende gaat dat de canyon is gevormd door een vrouwelijke trol en ja, je zou hier zomaar verwachten een trol tegen te komen.

Akureyri en Noord-IJsland

Myvatn / Bron: Andreas Tille, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Myvatn / Bron: Andreas Tille, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Akureyri

Akureyri is met 18.000 inwoners de tweede stad van het land en de belangrijkste stad in Noord-IJsland. Het is gelegen aan de langste fjord van het land, de Eyjafjord. Een goede bestemming om wat inkopen te doen en voor een redelijke prijs uit eten te gaan. In de omgeving van Akureyri zijn diverse interessante bezienswaardigheden, houdt er dan ook rekening mee dat het hier vrij toeristisch is, met name bij de Godafoss waterval:
 • Myvatn, een meer met lavabrokken en zwavelhoudende bronnen
 • De Myvatn Nature Baths (een openluchtzwembad met waanzinnig uitzicht over de omringende bergen)
 • De pseudokraters van Skútustaðir
 • De watervallen Dettifoss en Selfoss (tip: bezoek deze als je kunt zowel aan de drukke westkant als aan de rustige oostkant, vanaf de oostkant kun je tot op een meter van de watervallen komen)
 • De waterval Godafoss (tip: volg niet de toeristenbussen maar bekijk de watervallen vanaf de andere, veel rustigere, kant)
 • De lavavelden van Dimmuborgir
 • Grimsey, een eiland dat zeer geschikt is voor vogelliefhebbers
 • De Krafla Viti krater, een hooggelegen krater vol knalblauw water
 • De Geothermal Hverir Fields, waar modder en stoom met een flinke zwavellucht uit de grond dampen
 • De oneindige lavavelden van Leirhnjukur

Oost-IJsland

Het oosten van IJsland wordt door de meeste toeristen alleen gebruikt om zo snel mogelijk over de ringweg richting het toeristische zuiden te rijden. En eerlijk is eerlijk, veel toeristische trekpleisters vind je hier inderdaad niet. Toch zijn er een paar leuke stops te vinden onderweg. Geniet hier vooral van de ringweg zelf, die de fjorden volgt. Tien kilometer hemelsbreed is hier daarom minstens het dubbele aan echte rij-afstand!

Egilsstaðir

Voor IJslandse begrippen een vrij grote plaats met meerdere supermarkten en restaurants. Een heel geschikte plaats voor een overnachting of om proviand in te slaan.

Grímsstaðir

Een schattig klein kustplaatsje en vooral de weg er naartoe is prachtig. Een goede plek om even rond te wandelen en een kop koffie te drinken. Bezienswaardig is het pastelblauwe kerkje en het regenboog-pad richting het kerkje.

Höfn

Een plaatsje waar je alles vindt wat je nodig zult hebben: pompstations, een supermarkt, een paar leuke restaurantjes...

Zuid-IJsland

Jökulsárlón / Bron: Ankitsood, UnsplashJökulsárlón / Bron: Ankitsood, Unsplash

Jökulsárlón

De drijvende ijsschotsen in het gletsjermeer van Jökulsárlón zijn waanzinnig indrukwekkend. Je kunt er met een bootje doorheen varen, maar ook vanaf het vasteland zijn ze al schitterend.

Vatnajökull

De Vatnajökull is een zeer bekende toeristenattractie, het is het grootste gletsjergebied van Europa. Het Nationaal Park Skaftafell is onderdeel van het gebied, hier kan je mooie gletsjertochten maken.

Vik

Wel eens foto's gezien van zwarte stranden in IJsland? Die vind je in de omgeving van Vik, een middelgroot plaatsje aan de zuidkust van het land. Heel bekend is het vliegtuig dat een paar kilometer buiten Vik neerstortte. Op het zwarte zand vormt dit een fotogeniek plaatje en het vliegtuig wordt dan ook druk bezocht. Je kunt erheen wandelen (heen en terug zo'n 7 kilometer) maar er rijdt ook een busje dat je tegen betaling niet ver van het vliegtuig afzet. In de omgeving van Vik is Reynisfjara ook een aanrader. Aan dit zwarte strand vind je indrukwekkende basaltformaties.

Kvernufoss / Bron: Tompagenet, Flickr (CC BY-SA-2.0)Kvernufoss / Bron: Tompagenet, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Skogafoss en Kvernufoss

Skogafoss is een brede, hoge waterval. Schitterend, maar wel erg toeristisch. Een kilometer vandaan ligt echter de 'secret waterfall' Kvernufoss in een prachtig groene canyon. Je kunt zelfs achter de waterval doorlopen. Weinig mensen weten deze waterval te vinden en juist daardoor is het een extra bijzondere ervaring.

Seljalandsfoss en Porsmork

Wéér een waterval: de Seljalandsfoss. Ook deze waterval is vrij toeristisch, een stukje minder toeristen lopen een klein stukje verder naar de kleine waterval die tussen de rotsen steil naar beneden klettert. Je moet een klein stukje klauteren om er te komen en wordt zeiknat van de spray van de waterval, maar mooi is het wel! Als je een 4x4 hebt kun je doorrijden naar Porsmork, een heuvelachtig natuurgebied met veel groen en zelfs bomen - die zul je op andere plekken in IJsland maar zelden tegenkomen.

Landmannalaugar en Gjain
Landmannalaugar / Bron: Jovanel, PixabayLandmannalaugar / Bron: Jovanel, Pixabay
Een schitterend gebied van prachtig gekleurde heuvels waar je heel goed kunt wandelen. Houdt er rekening mee dat Landmannalaugar erg afgelegen ligt. Zorg voor een goede (offroad) auto, een volle tank en genoeg proviand. Rijdt op de terugweg vanuit Landmannalauger ook even langs Gjain, een sprookjesachtige, groene vallei.

Hekla

IJsland is rijk aan vulkanen. De Hekla is er daar één van. De Hekla is niet alleen de grootste vulkaan van heel IJsland, maar van heel Europa.

Het noorderlicht

Noorderlicht / Bron: Skeeze, PixabayNoorderlicht / Bron: Skeeze, Pixabay
Veel mensen reizen naar IJsland om het Noorderlicht te zien. Door de dunbevolktheid van het land, is het er ook een uitstekende bestemming voor. De beste kans om het Noorderlicht te zien in IJsland is in de winter, grofweg van begin oktober t/m maart.

In de zomer naar IJsland

Ga je in de zomer naar IJsland? Houdt er dan rekening mee dat de dagen erg lang zijn en het ook tegen middernacht nog redelijk licht kan zijn. Dit kan je biologische klok flink ontregelen en het is dan ook aan te raden om een slaapmasker mee te nemen (niet alle accommodaties hebben goed verduisterende gordijnen).
© 2007 - 2022 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IJsland: Vakantieland vol variatieIJsland: Vakantieland vol variatieHoewel IJsland als vakantieland terrein wint, is het voor velen nog een onbekend land. Als vakantieland is IJsland zeker…
Akureyri: vakantie in het noorden van IJslandAkureyri: vakantie in het noorden van IJslandIn het midden van de noordkust van IJsland ligt Akureyri, na de hoofdstad Reykjavik de grootste stad van het land. Verwa…
IJsland in een paar dagenIJsland in een paar dagenLavavelden, geisers, vulkaankraters, gletsjers. Op slechts drie uur vliegen vanaf Schiphol vind je al deze natuurverschi…
Studeren in IJslandIJsland is niet alleen een prachtig land maar je kunt er ook nog eens heel goed studeren. IJsland biedt namelijk veel op…

Denemarken, Legoland en andere toppersDenemarken, Legoland en andere toppersDenemarken wordt vaak bezocht door gezinnen met kinderen, het is daar dan ook een ideaal land voor. Met Legoland als abs…
Cyprus, voor een strandvakantie met veel cultuurCyprus, voor een strandvakantie met veel cultuurVeel toeristen komen naar Cyprus voor een zon, zee en strandvakantie. Dat is hier dan ook prima mogelijk. Door het Midde…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.