La Gomera, het alternatieve Canarische eiland

La Gomera, het alternatieve Canarische eiland La Gomera is vooral populair bij wandelaars, natuurliefhebbers en iedereen die rust zoekt. Dit kleine eiland dat drie keer werd bezocht door Columbus was ooit favoriet bij hippies. In de weelderige vegetatie kunt u wandelen in diepe ravijnen, vruchtbare valleien en in een oeroud bos. La Gomera heeft steile kusten, eenzame stranden en dorpjes die worden omgeven door terrasvelden en palmbomen. Dit eiland is dus ideaal voor een vakantie midden in de natuur, ver van de bewoonde wereld.

Inhoud


Algemeen

La Gomera is met 370 km² het op één na kleinste eiland van de Canarische Eilanden en ligt 32 km ten westen van Tenerife. De Canarische Eilanden bestaan uit zeven grote eilanden in de Atlantische Oceaan en horen bij Spanje. La Gomera ligt ongeveer 450 km ten westen van Marokko en ligt ongeveer 1500 km van het Europese vasteland. De hoofdstad is San Sebastián, met 8.945 inwoners (2018). In totaal wonen er op La Gomera 21.794 mensen (2018).

Badplaatsen

La Gomera is geen strandbestemming, de meeste toeristen komen hier om te genieten van de rust en de natuur. Er zijn maar weinig stranden die geschikt zijn om te zwemmen. Het toerisme is kleinschalig gebleven en concentreert zich vooral rond de plaatsen Valle Gran Rey en Playa de Santiago.

Valle Gran Rey

Valle Gran Rey, gelegen aan de oostkust, is de grootste badplaats van La Gomera. Het voormalige hippieparadijs is een samenstelling van enkele kleine badplaatsjes: La Playa, Vueltas, Calera, La Puntilla en Borbalán. La Playa is het toeristische centrum van Valle Gran Rey, met appartementen, winkels, restaurants en enkele uitgaansgelegenheden. Hier bevindt zich ook het donkere strand Playa del Valle Gran Rey. De havenwijk Vueltas is bekend om zijn uitgaansleven. Het dorp Calera met zijn vele steegjes en witte huizen heeft een paar restaurants, cafés en kleine winkeltjes. La Puntilla en het verder landinwaarts gelegen Borbalán zijn toeristische centra in opkomst, vanaf ongeveer 2000 zijn hier talrijke vakantiecomplexen gebouwd. In Valle Gran Rey zijn volop mogelijkheden om te duiken, zeilen, fietsen of wandelen. Het langgerekte dal van Valle Gran Rey wordt omgeven door steile wanden met talrijke landbouwterrassen. Hier vinden toeristen een gevarieerd, uitstekend wandelgebied dat veel wandelingen vrijwel zonder aanrijdroutes mogelijk maakt. Ook de bergdorpen tussen Valle Gran Rey en het Nationale Park zijn populaire begin- en eindpunten van wandelingen.

Playa de Santiago

Playa de Santiago, gelegen aan de zuidkust, is de één na grootste badplaats van het eiland. Deze moderne, meer zonzekere plaats wordt een steeds grotere concurrent van Valle Gran Rey. Aan de boulevard langs de haven vindt u terrassen, winkels en restaurants. De meeste toeristen verblijven in hotel Jardín Tecina, het grootste vakantiecomplex van het eiland dat van alle gemakken is voorzien. Daarnaast zijn er ook eenvoudiger onderkomens, hoofdzakelijk appartementen. Bij het kiezelstrand Playa de Santiago kan zonder al te veel risico's worden gezwommen. Een aardig alternatief is het bij het strand gelegen zwembad van hotel Jardín Tecina. Playa de Santiago heeft ook sportfaciliteiten, er is een duikschool en er kunnen fietsen gehuurd worden. Er is ook een golfbaan en er worden groepswandelingen georganiseerd.

Toplocaties

Parque Nacional de Garajonay

Het Parque Nacional de Garajonay ligt in het midden van het eiland en is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het 40 km² grote park is één van de oudste natuurlijke bossen ter wereld en het oeroude laurierbos vormt het hart van het park. Het park wordt doorsneden door een groot aantal dichtbeboste ravijnen en hoogvlakten. De dichte bossen groeien weelderig dankzij de vrijwel constant aanwezige mist. In het park groeien naast laurierbomen nog ongeveer 450 plant- en boomsoorten, waaronder boomheide, korstmossen en varens. Het laagste punt van het park ligt op 800 meter hoogte, de Alto de Garajonay is met 1487 meter het hoogste punt en tevens de hoogste berg van het eiland. Er zijn talloze georganiseerde en niet-georganiseerde wandeltochten door het park mogelijk. Ongeveer 20 wandelpaden doorkruisen laurierbossen en boomheide, en komen voorbij grote blokken gestolde lava. Sommige zijn bewegwijzerd en hoge uitkijkpunten langs de paden bieden een prachtig uitzicht.

San Sebastián de la Gomera

Aan de oostkust ligt San Sebastián, de hoofdstad en de belangrijkste havenplaats van het eiland. In de stad is veel te zien dat herinnert aan de historische band met Columbus. Columbus bezocht de stad in 1492, 1493 en 1498, vlak voor hij de grote oversteek naar Amerika maakte. Dit is goed terug te vinden in de Calle del Medio, de belangrijkste winkelstraat. Deze straat heeft drie gebouwen die aan Columbus herinneren. Bij het voormalig douanekantoor staat de Pozo de Colón, hier zou Columbus water voor de reis getapt hebben. Hij zou de zege voor de grote oversteek gevraagd hebben in de Iglesia Nuestra Señora de la Asunción (15de eeuw). Columbus zou toen overnacht hebben in het Casa de Colón, tegenwoordig een museum met een kleine Columbus-expositie. Ten westen van de Calle del Medio ligt de hoge vestingstoren Torre del Conde, een restant van oude verdedigingswerken. De toren is gebouwd in de 15de eeuw als bescherming tegen de opstandige bevolking en tegen overvallen van piraten.

Vallehermoso

In het groene noorden wordt het landschap overheerst door uitgestrekte, vruchtbare dalen met palmbomen en landbouwterrassen. Ook in Vallehermoso, in het noordwesten van het eiland, worden de berghellingen bedekt met terrassen voor het verbouwen van druiven, bananen en andere tropische vruchten. Op de bodem van de valleien groeien palmbomen. Het plaatsje heeft een paar pensions, cafés, winkels, een postkantoor en een bank. Midden in het dorp staat de Iglesia San Juan Bautista, gebouwd aan het begin van de 20e eeuw in eclectische stijl. Enkele kilometers naar het noorden ligt Playa de Vallehermoso. Achter dit kiezelstrand is een zwembad aangelegd. Ongeveer 3 km verder noordoostelijk ligt Los Órganos, een spectaculaire rotswand van 80 m hoog en 200 meter breed. De talloze smalle basalten pilaren doen denken aan een rij orgelpijpen. Vallehermoso is een goede uitvalsbasis voor wandelingen door de vruchtbare noordkant van het eiland en het Nationale Park Garajonay.

Hermigua

In het noordoosten van het eiland ligt Hermigua. Net als Vallehermoso ligt Hermigua in een vruchtbaar dal. De berghellingen worden bedekt met landbouwterrassen en in de lagere regionen groeien palmbomen. In het lager gelegen deel staat de Iglesia Nuestra Señora de la Encarnación, gebouwd in de 20e eeuw. Hoger gelegen staat de Iglesia Santo Domingo de Guzmán, een voormalige dominicanenkerk, gebouwd in de 16de eeuw. Hermigua staat bekend om zijn handgemaakte en geweven producten. U kunt ze zien en kopen in het kunstnijverheidscentrum/museum Los Telares. Ongeveer 2 km naar het noorden ligt Playa de Hermigua. De zee langs dit kiezelstrand is niet geschikt om te zwemmen en ook zonnebaden is geen aantrekkelijke optie. Zwemmen is mogelijk in het zoetwaterzwembad achter het strand. Verder naar het oosten bevindt zich het zoutwaterzwembad van Hermigua. Hier kunt u zwemmen in een door een brede rotsbarrière beschut natuurlijk zwembad, of in een ommuurd bekken. Enkele kilometers ten oosten van dit zwembad ligt Playa de la Caleta, één van de mooiste stranden aan de noordkust en zeer geschikt om te zwemmen. Vanuit Hermigua loopt u in één uur over een wandelpad naar dit strand. Hermigua is een goede uitvalsbasis voor wandelingen in het Nationale Park.

Agulo

In het noorden van het eiland ligt Agulo, de mooiste plaats van La Gomera. De 17de-eeuwse plaats ligt op een plateau boven de kust, aan de voet van een natuurlijk amfitheater van rotsen. Agulo wordt omgeven door bananenplantages, bananen zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor de plaats. Statige herenhuizen, huizen met kleine houten balkons en met stenen geplaveide stegen zijn kenmerkend voor deze schilderachtige plaats. Het opmerkelijkste gebouw van Agulo is de Iglesia San Marcos. Deze parochiekerk werd in 1923 in eclectische stijl gebouwd. Met zijn vijf witte betonnen koepels wordt de kerk vaak vergeleken met een moskee. Binnen in de kerk staat het hoofdaltaar, die de beeltenis van een leeuw draagt. Op het linker zijaltaar staat de Nuestra Señora de las Mercedes. Daarnaast is er een bijzonder doopvont te bezichtigen. Hierin werd José Aguiar (1895-1975) gedoopt, een kunstschilder die in Agulo opgroeide.

Tophotel op La Gomera

Hotel Jardín Tecina in Playa de Santiago

Hotel Jardín Tecina is van alle gemakken voorzien en is daardoor bijna een stad op zichzelf. Het ligt ongeveer 50 meter boven zee en bestaat uit witte bungalows, opgetrokken in de lokale bouwstijl. Dit grote vakantiecomplex heeft talloze bars, meerdere restaurants, vijf zwembaden, enkele winkeltjes, tennisbanen en een nieuwe golfbaan. Een lift in de rotswand brengt u naar een groot zoutwaterzwembad en het à-la-carterestaurant.

Wandellocaties

La Gomera is bij uitstek een wandeleiland. Ondanks de opkomst van het toerisme is het eiland nog grotendeels ongerept gebleven. Het fascinerende landschap biedt vele wandelmogelijkheden, in alle streken van het eiland. Wandelen is mogelijk in het uitgestrekte laurierbos, in indrukwekkende dalen en langs steile hellingen. Daarnaast lokken ook steile kusten, eenzame stranden en uitzichtrijke toppen. De mooiste wandelingen zijn te maken in en rond het Nationale Park, en van en naar Valle Gran Rey, Vallehermoso en Hermigua.

Van Chipude naar de Garajonay en weer terug naar Chipude (middelzware wandeling van 4 uur)

Het vertrekpunt is Chipude, een dorpje enkele kilometers ten zuiden van het Nationale Park. Na enkele gehuchten gepasseerd te zijn komt u uit bij de Fortaleza-col, behorend bij de tafelberg Fortaleza (1243 meter). Verder oostwaarts heeft u bij de grens van het Nationale Park een prachtig uitzicht op de Fortaleza en de buureilanden El Hierro en La Palma. Langs de rand van lichte dennenbossen loopt u verder naar Igualero, het hoogst gelegen dorp van La Gomera (1330 meter). Vervolgens loopt u noordwaarts richting de Alto de Garajonay in het Nationale Park. U loopt nu omhoog naar het topplatform, dat bij goed weer een grandioos panorama verschaft. De terugweg loopt richting het westen langs een dennenbos en Los Manantiales naar Chipude.

Van Valle Gran Rey naar Vallehermoso (middelzware wandeling van 5 uur)

Deze oversteek van zuid naar noord begint in Los Descansaderos, in het bovenste gedeelte van Valle Gran Rey. Vervolgens loopt u bergopwaarts richting Las Hayas, aan de rand van het Nationale Park. Op dit wandelpad heeft u een geweldig uitzicht over de hele Valle Gran Rey, de Barranco del Agua, Chipude en de Fortaleza. Vlak voorbij Las Hayas komt u in het prachtige laurierbos van het Bosque del Cedro van het Nationale Park. U passeert hier de picknickplaats Jardín de Las Creces. U verlaat het laurierbos en loopt nu bergafwaarts richting Vallehermoso. Het pad gaat kort over een bergrug en loopt naar de Pista forestal La Meseta (750 meter). Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht op de dallandschappen van Vallehermoso en op Vallehermoso zelf. Vervolgens daalt u verder af naar Vallehermoso.

Door het Bosque del Cedro naar Hermigua (middelzware wandeling van 3,5 uur)

De afdaling richting Hermigua begint bij de parkeerplaats Alto del Contadero, aan de voet van de Garajonay. Hier bevindt u zich in het Bosque del Cedro met zijn laurierbomen, varens en boomheide. Verder omlaag volgt een traject langs de altijd stromende Cedro-beek. Via Las Mimbreras (930 meter) komt u uit bij de Ermita de Nuestra Señora de Lourdes, waar u kunt pauzeren. U verlaat nu het laurierbos en komt uit bij het gehucht El Cedro (850 meter). Vlak na El Cedro heeft u een prachtig uitzicht richting Hermigua. Vervolgens loopt u langs de Salto de Agua, de hoogste waterval van het eiland, richting de stuwmuur van het Embalse de los Tiles. Door tuinterrassen, op het eind voorbij de tweelingrots Los Gemelos, bereikt u tenslotte Hermigua.

Landschap

Het landschap van La Gomera is ruig en bergachtig. Het middelpunt van het eiland is het Nationale Park, een hoogvlakte die wordt doorsneden door een groot aantal ravijnen (barrancos). Kenmerkend voor het landschap zijn de talrijke ravijnen die vanuit de hoogvlakte stervormig in de richting van de zee lopen. Ze hebben deels woest gekloofde landschappen en deels zachter glooiende dalen geschapen. Verspreid over het eiland vindt men ook geërodeerde rotstorens, zoals Los Roques aan de oostkant van het Nationale Park. Daarnaast bestaat het landschap uit steile kusten en kleine zwarte lavastranden.

Flora

La Gomera kent verschillende vegetatiezones, afhankelijk van de hoogte en de klimaatomstandigheden. Het middengebergte vangt het vocht van de wolken van de passaatwind, wat de groei van planten en bomen bevordert. Hierdoor zijn het midden en het noorden natter en bewolkter dan het zuiden. Ook is het 'boven' een stuk kouder dan 'beneden'. In het Nationale Park groeien laurierbomen, vooral op de vochtige hellingen en kloven aan de noord- en oostkant. In de hogere, drogere omgevingen gedijt ook fayal-brezal, dit bestaat onder meer uit boomvarens en boomheide. Ook groeien hier mossen, korstmossen en jeneverbessen. De Canarische den komt op La Gomera niet veel voor, vooral op de zuidelijke hellingen komen enkele dennenbossen voor. Wel wijdverbreid zijn palmbomen. Zij komen vooral voor in veel dalen van de ravijnen, op middelhoog niveau. Aan de kust en in lager gelegen gebieden groeien onder andere wolfsmelkplanten en vijgcactussen.

Een belangrijk deel van de flora bestaat uit landbouwgewassen. De berghellingen van de ravijnen zijn op veel plaatsen bedekt met terrassen voor het verbouwen van bananen. Naast bananen worden er ook druiven, tomaten en aardappelen verbouwd.

Klimaat

La Gomera heeft een subtropisch klimaat met temperaturen van gemiddeld 18 graden in de winter en 24 graden in de zomer. De temperatuur van het zeewater schommelt tussen de 19 en 23 graden. Extreme temperaturen worden getemperd door passaatwinden uit het noordoosten die bijna het hele jaar waaien, en door koude stromingen langs de kust. Omdat de wolken tegen de bergen opstijgen is het noorden vochtig en bewolkt, het zuiden droog en zonnig. In de bergen kan het, vooral 's winters, koud en regenachtig zijn.

De mensen op La Gomera

De vroegste bewoners van La Gomera waren de Ghomaren. De huidige bewoners van La Gomera heten de Gomeros. Toeristen ervaren de Gomeros vaak als terughoudend beleefd. Vroeger woonden er meer mensen op La Gomera dan tegenwoordig. Elke keer als de handel instortte en het eiland een crisis beleefde, emigreerden de Gomeros massaal naar Latijns-Amerika. Ook tegenwoordig verlaten veel inwoners La Gomera om hun geluk elders te beproeven. Het toerisme op het eiland is bescheiden van omvang. De huidige bewoners leven hoofdzakelijk van de landbouw, en het leven op La Gomera is zeer traditioneel en kent vele oude gebruiken.

Feest en evenement

Naast de landelijke feestdagen kent La Gomera ook nog een aantal regionale feestdagen. De Gomeros vieren carnaval en houden Mariafeesten in ere. De feesten van plaatselijke beschermheiligen duren vaak meerdere dagen waarbij het openbare leven vrijwel wordt stilgezet. Het hoogtepunt is meestal een religieuze processie waarbij heiligenbeelden worden meegedragen door de straten, of worden vervoerd in de vorm van een scheepsprocessie.

Carnavals

Het carnaval is het belangrijkste feest van La Gomera, en wordt hier uitgebreid en uitbundig gevierd. Het startschot vindt plaats in San Sebastián met de verkiezing van de carnavalskoninginnen. Carnavalsmaandag is Día de los Indianos, waarbij de eilandbewoners tijdens de tocht voortdurend talkpoeder naar elkaar gooien. Een ritueel dat geldt als vergelding voor de arrogantie waarmee de uit Amerika teruggekeerde emigranten hun nieuw verworven rijkdom etaleerden. Het hoogtepunt van het feest is de grote carnavalsoptocht met praalwagens, Zuid-Amerikaanse dansgroepen, samba, salsa en vuurwerk. Het carnaval wordt traditioneel afgesloten met een een begrafenisstoet, El Entierro de la Sardina (de begrafenis van de sardine). Hierna vieren de andere gemeenten op het eiland feest.

Fiesta de la Virgen de Guadelupe

Dit feest wordt elke 5 jaar gehouden, het laatste was op 8 oktober 2018. Dan wordt de dag van de Virgen de Guadelupe,
de beschermheilige van La Gomera gevierd. Het beeld van de maagd staat bijna heel het jaar in de Ermita Nuestra Señora de Guadelupe, ongeveer 10 km ten noorden van San Sebastián (aan de kust, op de landtong Punta Llana). Op 8 oktober wordt het beeld van de maagd van haar kapel in een scheepsprocessie naar San Sebastián gebracht, waar het vier weken lang wordt vereerd.

Amusement

Amusement overdag

Toeristen kunnen kiezen uit een groot aanbod van excursies. Er worden wandel- en fietstochten aangeboden, maar ook gecombineerde bus- en wandeltochten. Op het programma staat bijvoorbeeld een rondrit per bus naar diverse uitkijkpunten in combinatie met een korte wandeling door het Nationale Park of in Valle Gran Rey. Ook een botanische rondleiding door het laurierbos met aansluitend een rondleiding door San Sebastián behoort tot de mogelijkheden.

Nachtleven

La Gomera heeft een bescheiden uitgaansleven. Grote discotheken of uitgaanscentra zoals op het grote buureiland Tenerife zult u hier tevergeefs zoeken. Het is er minder hectisch en de hippiecultuur die het eiland in de jaren zeventig en tachtig domineerde, is in het uitgaansleven nog steeds te herkennen. Playa de Santiago heeft geen uitgesproken nachtleven. Het uitgaansleven is hier vooral in hotel Jardín Tecina te vinden, waar zich meerdere bars en een discotheek hebben gevestigd. Daarnaast zijn er enkele cafés en een strandbar. Veel drukker is het in Valle Gran Rey, met vele trendy cafés en kroegen. Vooral in de havenwijk Vueltas zitten hippe kroegen, (muziek)cafés en er is ook een discotheek. Ook in het toeristengedeelte La Playa zitten enkele bars en een discotheek. Wat betreft het uitgaansleven is San Sebastián Santa een rustige stad, er zijn enkele bars, cafés en een discotheek.

Reizen naar La Gomera

Sinds 1999 heeft La Gomera een vliegveld maar er zijn geen internationale verbindingen. Nationale vluchten zijn mogelijk van en naar Tenerife-Noord en Gran Canaria. De snelste route gaat via Tenerife-Zuid. Dit vliegveld is met diverse luchtvaartmaatschappijen vanaf Schiphol te bereiken. De vliegtijd bedraagt, bij een rechtstreekse vlucht, ruim 4 uur. Vervolgens reist u verder per boot vanaf de havenplaats Los Cristianos naar San Sebastián. De overtocht per veerboot duurt ruim 1,5 uur, per vleugelboot duurt het 45 minuten. Aansluitend rijden er vanaf San Sebastián lijnbussen naar Playa de Santiago en Valle Gran Rey. In het havengebouw bevinden zich ook enkele kantoren van autoverhuurders.

Reizen op La Gomera

Vanaf het busstation van San Sebastián rijden bussen naar Valle Gran Rey, Playa de Santiago, Vallehermoso, Hermigua en Agulo. De bussen rijden niet erg vaak en het is dan ook aan te bevelen een auto te huren. Voor een huurauto kunt u terecht bij autoverhuurbedrijven in San Sebastián en Valle Gran Rey. Sommige plaatsen kunt u het best bezoeken tijdens een excursie, met een ervaren gids en een chauffeur. Uiteraard is het ook mogelijk om een taxi te nemen, in alle grote plaatsen zijn taxistandplaatsen te vinden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
Parque Nacional Garajonay - Wandelparadijs in GomeraParque Nacional Garajonay - Wandelparadijs in GomeraEenmaal ondergedompeld in deze prachtige omgeving, is de stilte en het vocht opvallend. Langs tal van bewegwijzerde rout…
Canillas de Albeida - Wit dorp verscholen tussen de bergenCanillas de Albeida - Wit dorp verscholen tussen de bergenCanillas de Albaida is een bergdorpje gelegen in de streek Axarquía in Andalusë in Zuid-Spanje. Een pittoresk dorpje op…
Kroatië, een oprukkende vakantiebestemmingKroatië, een oprukkende vakantiebestemmingKroatië, het voormalige Joegoslavië, wordt steeds belangrijker als vakantieland. Het land is vrij goedkoop, de accommoda…

Peterselie-eiland - Isla de Perejil in Straat van GibraltarPeterselie-eiland - Isla de Perejil in Straat van GibraltarPeterselie-eiland, Isla de Perejil, is een rotseilandje in de Straat van Gibraltar waar zowel Spanje als Marokko aanspra…
Waddeneiland Sylt - kuureiland voor badgastenWaddeneiland Sylt - kuureiland voor badgastenHet Duitse Waddeneiland Sylt heeft zich meer dan welk Waddeneiland ook op de badgasten gestort en zich geprofileerd als…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RonPorter, Pixabay
  • Eigen ervaring
  • 'Canarische Eilanden' (Capitool reisgidsen) door P. Paszkiewicz & H. Faryna-Paszkiewicz (Het Spectrum, 2011)
  • 'La Gomera' door S. Lipps (ANWB Uitgeverij Boeken, 2005)
  • 'Tenerife & La Gomera' (Wereldwijzer) door P. Possel (Uitgeverij Elmar, 2007)
  • 'Tenerife en de Canarische Eilanden' (De Groene Reisgids) door V. Maes (Uitgeverij Terra Lannoo, 2015)
  • 'La Gomera, 53 wandelingen' (Rother Wandelgidsen) door K. Wolfsperger (Uitgeverij Elmar, 2013)
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 24-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.