Parque Nacional Garajonay - Wandelparadijs in Gomera
Eenmaal ondergedompeld in deze prachtige omgeving, is de stilte en het vocht opvallend. Langs tal van bewegwijzerde routes kun je de rijke en gevarieerde flora en fauna ontdekken, en zul je gefascineerd zijn door de verscheidenheid van vormen en kleuren die de omgeving biedt. Wandelen door de bossen is teruggaan in de tijd. Het is een sprookjesachtig bos, waar de natuur niet veranderd is sinds het Tertiaire tijdperk en waar je, net als in de films, het gevoel hebt, onverwacht kabouters en elfjes te kunnen ontmoeten.
Algemene informatie
Het Nationaal Park Garajonay ligt op het eiland Gomera en behoort tot de Canarische eilanden, Spanje. Het is in 1986 door de Unesco verklaard tot werelderfgoed. Met 3.948 hectare biedt het park een panorama zoals dat miljoenen jaren geleden in Zuid-Europa en Noord-Afrika had kunnen zijn. De huidige vegetatie zijn authentieke levende fossielen, die momenteel ook vertegenwoordigd zijn in bepaalde plaatsen van de Macaronische eilandengroepen.
Het park is gesitueerd in het centrale deel van het eiland, met een minimale hoogte van 650 meter en een maximum van 1.487 meter. Het is een hoogvlakte met lichte schommelingen en zachte hellingen. Dit landschap wordt alleen “verstoord” door de canyons (Canyon Benchijigua, Valle Gran Rey…) en door hoge steile rotsformaties die naar de hemel wijzen zoals de Chereiepí, Ojiia en de Zarzita.
Garajonay is uniek omdat het een heel groot pre glaciaal bos heeft. De centrale bergtoppen van La Gomera, vaak gehuld in mist, houden een fascinerende, weelderige en dichte jungle in stand. Het blijvende groen van de jungle, vaak ingebed in vochtigheid, biedt een sterk contrast ten opzichte van droogte aan de kust- en laaggelegen gebieden van het eiland.
Deze jungle heet “lauriselva”, wat betekent jungle van laurier en wijst naar het feit dat de meest uiteenlopende boomsoorten een blad hebben vergelijkbaar aan de laurier. Dit zijn bladen die zich uitstekend hebben aangepast een het vochtige en subtropische klimaat van deze regio.
Wandelroutes
Het bezoekerscentrum “Juego de Bolas” ter hoogte van “el aserio de la Palmita” is een geschikt punt om te starten met de wandelingen. Ook ontvang je hier informatie over wandelroutes, activiteiten en andere achtergrond informatie over de natuur en het park zelf.
Welke wandelroute kies je?
Er zijn routes voor alle niveaus. Een bijzondere mooie wandeling is de wandelroute 9 na el Cedro. Lengte 11 km, duur 4,5 uur met geweldige uitzichten. Het bos van el Cedro is magisch, waar de wilde natuur je omhult en je meeneemt in een reis van mysterie.
Het verhaal van Gara en Jonay
Dit verhaal gaat over een mooi meisje, met de naam Gara, dat in een dorp op het eiland La Gomera leefde. Op dit eiland, waren er enkele waterstralen (chorros de Epina) die voorspellen konden of jongeren de liefde vonden of niet. Als het water rustig bleef, betekende het dat je de liefde zou vinden. Als het water zou vertroebelen, dan was dat een teken van liefdeloosheid. Dus Gara en andere jongeren besloten om uit te zoeken of zij de liefde zouden vinden gedurende de komende feesten, die gevierd zouden worden op het eiland. Toen Gara eerst keek, bleef het water kalm en rustig, maar toen begon het te vertroebelen. Onmiddellijk ging zij naar de wijze man van het dorp, de enige die de aanwijzingen van de waterstralen kon ontcijferen, en hij waarschuwde haar om uit de buurt van het vuur te blijven. Tijdens de feesten op het eiland kwam Jonay, een knappe jongen van het naburige eiland Tenerife, samen met zijn vader en andere edelen, aan. Hun ogen ontmoetten elkaar, en hun liefde was voor eeuwig. Ze waren op het punt hun liefde aan iedereen te verkondigen, toen de vulkaan El Teide lava en vuur begon te spuwen. De ouders van zowel Gara als Jonay verboden hun om samen te zijn. De wijze man had nog zo gezegd uit de buurt van het vuur te blijven.
Ondanks dat sprong Jonay, prins van het vuur, in de zee tijdens de nacht en zwom richting de Gomera op twee opgeblazen huiden van geiten. Jonay werd verliefd op haar en zij hield ook van hem. Het paar vluchtte na de Cedro, aan de top van het eiland, maar ze werden achtervolgd. De geliefden klommen naar de hoogste top van La Gomera, en toen ze in het nauw gedreven werden, brachten zij, een aan beide uiteinden geslepen stok aan hun borst en omhelzend stierven zij in elkaars armen.
Sindsdien heet de berg Garajonay, als nagedachtenis van de twee geliefden, die de voorkeur gaven om samen te sterven dan afzonderlijk van elkaar te leven. Op top van Garajonay is nu een gedenkplaats.
Flora en Fauna
In de jungle groeien groenblijvende, hardhouten bomen die tot veertig meter hoog kunnen worden. De bomen, omringd door klimplanten en lianen, lijken te bewegen in de jungle om de meest comfortabele positie in te nemen en te kunnen ontspannen. De stammen van de bomen zijn breed en stevig en hun takken zijn gevuld met mos. De jungle is het hart en de longen van het eiland.
Wandelend door het park komen we ongeveer 150 soorten inheemse planten tegen.
Hier vinden we ook een grote verscheidenheid aan dieren, met name kleine ongewervelde dieren zoals spinnen, wormen en insecten. Ben je geen liefhebber van zulke dieren dan moet je extra voorzichtig zijn. Onder de gewervelde dieren vinden we de havik, vleermuizen,de laurierduif en de bolles laurierduif typische relikwieën van de Canarische fauna. Er leven hier ongeveer honderdvijftig inheemse diersoorten zoals de reptielen Gallotia Gomerana en de Weat-Canarische skink (hagedis). Ook de mediterrane boomkikker kan men er aantreffen.
Tip: Het is bijna verplicht om aan het einde van de wandeling een stevige soep te nemen in en een van de lokale restaurants.